Autor Subiect: Irlanda romantica: Connemara  (Citit de 3876 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Irlanda romantica: Connemara
« : Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018, 08:57 »
Oscar Wilde a numit-o "Savage Beauty". Altii i-au spus „Magic Land”.



Connemara nu este un loc, ci un taram. De care te indragostesti imediat ce l-ai descoperit. Aici este Irlanda autentica. Aici limba irlandeza, cantecul, dansul si literatura au valente reale, exprima si totodata fac parte din spiritul locului.

Este fascinant sa descoperi intr-un spatiu atat de mic, atat de multe: istorie, cultura, pitoresc, sarm, legende, muzica, dans. Mlastini, paduri, pasuni, sate, fortarete de piatra, castele, biserici, pietre megalitice. Totul particular, unic, impresionant.







Connemara este unica. Atat de salbatica si de imprevizibila incat face din tine un monument al mirarii. Traversand-o iti trezeste sentimentul ca trebuie sa o descoperi si mai mult si mai mult...Iti vine sa cobori mereu, sa-i strabati toate cararile, sa nu-ti scape vreun loc... Este ca o iubita de care te-ai indragostit si pe care nu te mai saturi sa o descoperi.









Oceanul ii invioreaza tarmul stancos, aruncadu-si valurile in sunete baritonale. Din nord, de la Golful Clew, si pana la sud de Golful Galway, Atlanticul insoteste Connemara, ca intr-o plimbare de indragostiti.  Spre inima insulei Lough Corrib si Lough Mask au ferecat acest pamant, tinandu-l departe de parjolul civilizatiei...



Muntii Twelve Bens si plajele de aur, vaile Doo Lough si Delphi Clifden, satele pitoresti Oughterard, Leenane, RoundStones si Spiddal sunt toate parca desenate in peisajul feeric al Connemarei.



Casele asezarilor sunt bijuterii miniaturale, colorate si vesele.











Intr-un sat restaurat din secolul al XVII-lea se afla Cnoc Suain. Aici se poate invata limba gaelica, cum se coace painea irlandeza, dar cel mai placut, dansul irlandez.

Foamea v-o puteti astampara intr-unul dintre pub-uri, amestecandu-va cu localnicii. Acolo se gateste deliciosul  "craic agus ceol". Seara micile localuri rasuna de muzica traditionala, in unele dintre ele lumea bea si danseaza ca si cand aceea ar fi ultima zi. Oriunde intrati veti fi intampinati cu "Céad Míle Fáilte", un fel de bine ati venit!

Pentru ca am adus vorba de mancare. Daca ajungeti acolo, cautati The Connemara Smokehouse si aveti ocazia sa gustati somon, macrou si ton preparate intr-un mod traditional: afumate. Toate sunt proaspete, zilnic vin de la Bunowen Pier din Ballyconneely.

Nu doar vita si peste se gateste acolo ci si miel. O carne delicioasa si frageda, ce nu seamana deloc mai ales la miros cu ce stim noi aici. Acolo oile sunt crescute pentru carne, nu sunt mulse niciodata.

O poveste foarte frumoasa si impresionanta este cea a cuplului Vaughan. Cei care au construit castelul de pe malul lacului Connemara. Dar asta intr-un alt articol.