Autor Subiect: Povestea de dragoste din Abatia Kylemore  (Citit de 4203 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Povestea de dragoste din Abatia Kylemore
« : Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018, 12:09 »
Totul a inceput in 1855, atunci cand bogatul finantator si deputat Mitchell Henry (1826 - 1910) a inchiriat Kylemore Lodge, pentru a oficia si sarbatori casatoria cu iubita lui. Cuplul se indragostise de acel loc absolut minunat. In admiratia aceea contemplativa s-au gandit ca poate odata acel loc le va putea fi camin.

16 ani mai tarziu, stateau amandoi pe malul lacului si admirau reflexiile castelului in apele lacului....



Mostenind o avere considerabila de la tatal sau, un comerciant bogat de bumbac din Manchester, Henri nu a considerat nici o cheltuiala prea mare. Isi dorea sa termine castelul in 4 ani, asa cum gandise, iar constructia trebuia sa fie una de un lux deosebit.



S-au construit 40.000 de metri patrati, in total saptezeci de camere. Totul din granit expediat pe mare de la Dalkey si calcar din Ballinasloe. Intreaga constructia a costat 18.000 de lire sterline, cam 2.5 milioane astazi.

Dar visul lui Mitchell Henry era mai mare decat Castelul Kylemore. El si-a abandonat cariera de doctor medical pentru a prelua afacerea de familie si a intrat in politica in calitate de membru al Parlamentului pentru comitatul Galway.

Irlanda inca mai suferea Marea foamete din 1845-52, iar Henry s-a implicat, incercand sa ajute comunitatea locala oferind munca, adapost si scoala. El a drenat mii de hectare de mlastini, transformand in pamant fertil si productiv, oferind beneficii materiale si sociale intregii regiuni.

O parte din terenul castigat din mlastina, s-a transformat intr-o minunatie: gradinile victoriene. Totul era inconjurat de ziduri inalte, iar inauntru a construit o orangerie. Flori si arbusti de cele mai variate feluri au decorat gradinile, iar o parte era folosita pentru legumele necesare casei.





Cand totul era ca un vis si cei doi soti petreceau o viata minunata la castel si in gradinile acestuia, a venit tragedia. O vacanta in Egipt s-a transformat in drama: sotia lui Henry, Margaret a murit brusc de o febra contractata in nordul Africii.





Coplesit de durere, a construit o frumoasa biserica memoriala pe malul lacului la aproximativ o mila de la castel, unde Margaret a fost inmormantata si unde urma sa i se alature in cele din urma si el. Construita din gresie din Caen, cu coloane de marmura verde Connemara, biserica este o replica redusa a catedralei neogotice din Bristol.







In 1903, Mitchell Henry a vandut Kylemore lui William Angus Drogo Montague, cel de-al IX-lea duce din Manchester. Un prea mare iubitor al vietii, Manchester a reusit sa-l supere atat de tare pe pe tatal incat acesta a murit la doar cincisprezece ani.

Cheltuielile excesive si jocurile de noroc au facut ca averea familiei sa se risipeasca si cand se credea cu totul sarac, a avut norocul sa o intalneasca pe Helena Zimmerman, fiica lui Eugene Zimmerman, un magnat al caii ferate si actionar majoritar in Standard Oil.

Spre marea dezamagire a localnicilor, ducele si ducesa erau mult mai preocupati de oaspetii, decat de cei care lucrau pentru ei. Perechea avea o relatie deschisa, in timp ce ducele era departe si se distra in Europa si America, ducesa se plimba cu masina insotita adesea de unul dintre cei mai bogati americani: mogulul de presa Randolph Hearst.

Unii spun ca ducele a pierdut Kylemore intr-o noapte la jocuri de noroc la castel, dar se pare ca ruina financiara a cuplului s-a datorat faptului ca nu mai avea cine sa intretina viata lor de huzur. Eugene Zimmerman, tatal ducesei a murit si...izvorul a secat.

Urmatorii proprietari ai Castelului Kylemore au fost un grup de calugarite benedictine din Belgia care au fugit de ororile primului razboi mondial.
Inainte de razboi, orasul natal al calugariei Ypres, cu cei 20.000 de locuitori ai sai, era vestit pentru ceea ce produceau acolo: dantela Valenciennes. Dar razboiul a batut la usa, a intrat si a transformat unul dintre cele mai frumoase si istorice orase ale Belgiei in nimic mai mult decat o fantoma a ceea ce fusese.





Scapand cu viata din iadul de la Ypres calugaritele s-au stabilit in Castelul Kylemore in 1920 si l-au transformat in Abatia Kylemore.



Au restaurat gradinile victoriene si bisericia neo-gotica, ajutate cu donatii si de mesteri locali. Abatia Kylemore continua sa fie o manastire, calugaritele reusesc sa intretina totul, chiar si gradinile victoriene prin autosustinere. Au deschis totul publicului, astfel incat la donatii se adauga si sumele obtinute din biletele de intrare.

Mitchell si Margaret Henry se pot odihni in pace, stiind ca visul lor, castelul este in maini sigure.



Am vazut locul acela prima ora atunci cand rhododendronul era in floare. Prima imagine pe care am avut-o a fost cea a lacului, apoi totul s-a deschis pana la castel si oglindirea lui fantastica in apa. Totul parea un tablou, la care ramele erau facute din crengi inflorite in cel mai spectaculos lila cu putinta...



M-a impresionat povestea maicutelor, le-am admirat modestia si pricepea in a intretine si a administra un astfel de loc. Dar cel mai mult m-a induiosat povestea sotilor Mitchell, mai ales ca am aflat ca dupa moartea sotiei, el a trait singur, retras, fara sa mai fie interesat de nimeni si nimic. Si i-a supravietuit mai bine de 40 de ani...



Offline Monica Banita

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 18
Re: Povestea de dragoste din Abatia Kylemore
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018, 17:36 »
Minunata poveste! Le spun tuturor prietenilor ca una dintre cele mai bune decizii din viata mea a fost sa ma inscriu in Singlecamp. Tare mult regret ca nu am stiut mai devreme de voi ! Sper sa ma tina puterile sa va fiu cat mai des alaturi !Multumesc pentru tot !