Autor Subiect: Sase povesti tragice de dragoste, din istorie  (Citit de 4194 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Sase povesti tragice de dragoste, din istorie
« : Luni, 22 Ianuarie 2018, 20:06 »
Cleopatra si Marc Antoniu

Este o poveste de dragoste tragica, dar atat de generoasa si interesanta ca subiect incat Shakespeare a gasit potrivit s-o aleaga ca tema a uneia dintre tragediile sale. Cei doi s-au intalnit in 41 i.H. in perioada tulbure a Republicii romane. Ea, o regina egipteana, a facut un general puternic (si deja casatorit...a 4-a oara), nu doar sa se indragosteasca de ea ci si sa construiasca o alianta politica intre teritoriile lor.



Alianta se va dovedi de scurta durata, pentru ca viitorul imparat Octavian a convins senatul roman ca Marc Antoniu a fost orbit de frumusetea si dragostea fata de Cleopatra, atunci cand a acceptat o asemenea unire. Octavian declara si porneste un razboi impotriva Cleopatrei si la Actium zdrobeste oastea condusa de Antoniu . Infrant, acesta afla de sinuciderea Cleopatrei si se omoara si el.

Heloise si Abelard

Poetul britanic Alexander Pope a transformat povestea lui Heloise si Abelard intr-o scriere clasica. Cei doi indragostiti chiar au existat, au trait undeva pe la mijlocul secolului XX-lea. Abelard, care nu cunoscuse dragostea decat din cartile lui Ovidiu, se indragosteste de Heloise, nepoata canonicului Fulbert, care avea doar 17 ani. Era frumoasa si cultivata, iar cultura si rafinamentul ei deja starneau discutii aprinse in toata Franta. Cum relatia dintre Abelard si Fulbert parea doar una admirativa, Fulbert i-o incredinteaza pe Heloise, nepoata sa, pentru ca Abelard sa o initieze in tainele dialecticii.



Abelard accepta, insa nu doreste o remuneratie, ci doar sa stea sub acelasi acoperis cu tanara sa eleva Heloise. Relatia prinde contur, la inceput timid, apoi se ajunge la dragoste adevarata. Relatia lor este deconspirata, indragostitii fug si se intalnesc pe ascuns. Heloise va da nastere unui copil, dupa care pleaca la manastire. Unchiul ei va considera plecarea sa ca o forma de repudiere, prin urmare, se razbuna pe Abelard, punand la cale castrarea sa. Abelard incearca apoi sa isi ascunda rusinea si se retrage la o abatie, de unde, pana la sfarsitul vietii, el si Heloise vor intretine una dintre cele mai frumoase corespondente din toata istoria.

Shah Jahan si Mumtaz Mahal

Ati auzit cu siguranta de Taj Mahal. Palatul celebru din India este de fapt un maret edificiu funerar, in care sunt inmormantati imparatul mogul Shah Jahan si sotia sa, Mumtaz Mahal.



Legenda spune ca, aflata pe patul de moarte, in urma chinurilor nasterii celui de-al 14 copil, Mumtaz Mahal i-a destainuit sotului sau ultimele sale dorinte: sa-i construiasca um mausoleu, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fiii si sa-i viziteze mormantul la aniversari. Astfel, imparatul, care nu si-a pierdut doar consoarta, ci si sfetnicul politic, a poruncit in anul 1631 constructia unui templu al dragostei, devenit in timp o bijuterie a artei islamice din India.

Nu mai putin de 20.000 de oameni, dintre cei mai priceputi arhitecti, caligrafi, sculptori in piatra si bijutieri, au lucrat timp de doua decenii pentru a inalta Taj Mahal, fiind definitivat in anul 1653 si remarcandu-se printr-o simetrie perfecta. Domul principal, din marmura alba, care masoara 74 de metri, este strajuit de patru minarete circulare, de 42 m inaltime, facand parte dintr-un ansamblu dreptunghiular, cu dimensiuni de 580 m lungime si 310 m latime. Vizitatorii pot vedea doar o replica a mormintelor celor doi soti, sarcofagele originale aflandu-se in camera subterana. Nu mai putin de 28 de tipuri de pietre pretioase si semipretioase au fost incrustate in marmura, materiale carate de 1000 de elefanti, iar fatada principala este decorata cu versete din Coran. Impozanta poarta de la intrare are 30 m inaltime si este construita din marmura si gresie rosie. Ansamblul arhitectural mai cuprinde doua moschei, o gradina imensa cu fantani arteziene si o alee principala strajuita de arbori ornamentali.

Dar legendele continua in „templul dragostei”. Se spune ca imparatul a purtat doliu doi ani, iar parul i-a albit in numai cateva luni de la moartea sotiei sale. De asemenea, Shah Jahan intentiona sa construiasca o cladire identica, dar din marmura neagra, in fata Taj Mahalului, de cealalta parte a raului Yamuna. Inlaturat insa de la putere de catre unul dintre fiii sai, Shah Jahan a fost inchis in fortul din Agra, unde si-a petrecut ultimii ani din viata si de la fereastra caruia privea mausoleul.

Ines de Castro si Regele Pedro

O poveste pe care am spus-o multor grupuri si pe care am asternut-o si aici pe forum:

"Fiecare tara are cred, cate o poveste de iubire de genul celei shakespeariene a lui Romeo si Julieta. Asta pentru ca avem nevoie de modele de iubire, pentru ca oamenilor le plac povestile de dragoste. Triste sau vesele deopotriva. Unele sensibilizeaza si storc rauri de lacrimi, altele aduc bucuria.obisnuita unui happy end.

In Portugalia ceea ce s-a intamplat nu a fost doar o poveste, ci din pacate o drama reala, plina de tragism. Se intampla la inceputul sec XIV iar personajele sunt asa cum spuneam cum nu se poate mai adevarate.

Rege era pe atunci Alfonso al IV-lea, iar cel care ii urma la tron era fiul sau, printul Pedro I. Numirea venea dupa ce perechea regala Alfonso si Beatrice de Castilla, isi pierduse doi copii, Pedro fiind doar cel de-al treilea nascut...

Asa cum era obiceiul timpului la casele bogate, tatal a ales mostenitorului sau, o sotie din elita aristocratica, Constanza fiica unui aristocrat castlian foarte puternic, „El escritor” (Scriitorul) cum era numit Juan Manuel, printul de Villena si duce de Peńafiel. Nunta a fost una plina de fast, si a avut loc intr-o zi calda de august, in Lisabona. Singurul fericit era insa ...regele, multumit ca a obtinut astfel o alianta cu Juan Manuel.

Impreuna cu Constanza a sosit la curtea regala si  Inęs de Castro, fiica unui bogat proprietar de pamanturi in Castilia si care descindea dintr-o proeminenta familie galiciana.. De cum o vede, Pedro se indragosteste nebuneste de frumoasa galiciana si intre ei incepe o romantica, dar tragica in final, poveste de dragoste.



Evident ca regele tata nu putea sa fie de acord cu o astfel de situatie si face tot posibilul sa-si indeparteze fiul de Ines. Situatia se complica si mai mult pentru Alfonso IV –lea atunci cand Constanza, dupa ce da nastere, in al saptelea an de casatorie, unui baietel, moare si lasa loc liber in dreapta printului. Regele incearca sa-i gaseasca fiului alta sotie, propunandu-i tot felul de variante de fete nobile. Doar ca Pedro isi dorea langa pe Ines, marea lui dragoste, asa ca refuza toate ofertele tatalui si isi traieste in secret clipele de iubire alaturi de galiciana. Cu toata impotrivirea regelui. Relatia lui Pedro cu tatal sau se deterioreaza si mai mult atunci cand incepe sa ofere fratilor iubitei lui pozitii importante la curte, acestia devenind chiar sfatuitorii cei mai apropiati ai printului. Dar cel mai suparat parea a fi Juan Manuel puternicul duce castilian, tatal fostei sotii. Era ranit in orgoliu lui de tata, de tot ce se intampla.. Si se pare ca el a fost cel care l-a determinat pe Alfonso sa actioneze...

Trimite trei oameni la Manastirea Santa Clara a Velha din Coimbra, acolo unde statea Ines impreuna cu cei patru copii, rodul relatiei sale cu Pedro.Acolo gasise linistea si credea siguranta pentru a-si creste cei trei baietei si fetita. A fost insa prinsa de urmatorii sai si decapitata in fata celui mai tanar dintre copilasi.

Pedro isi vede spulberata iubirea si vede din acel moment in tatal sau cel mai mare dusman al sau. Multa cerneala a curs in acele vremuri dar si mai multa dupa. Despre acest episod au scris Camoes in Luisiade,  Jeronimo Bermudez in „Nise lastimosa" si „Nise laureada", Luís Vélez in „Reinar despues de morir”, si multi altii...toti incercand sa zugraveasca acele momente…

Totul s-ar fi petrecut si mai tragic pentru Pedro, tatal sau fiind  hotarat sa-l pedepseasca si pe el, dar se intampla ca regele moare si printul urca pe tronul Portgaliei. Din acel moment are un singur gand: sa se razbune pe cei care i-au omorat sotia si pe toti cei care au participat la asta. Ii prinde printr-un schimb de prizonieri pe Pęro Coelho si Álvaro Gonçalves, doi dintre cei care au omorat-o pe Ines.Ii ucide cu mana lui, smulgandu-le inimile din piept. Cel de-al treilea ucigas scapa dar nu supravietuieste decat un an celor doi... Diogo Lopes Pacheco moare si el...

Pedro merge mai departe si exumeaza corpul iubitei, il pregateste pentru incoronare, imbracandu-l si impodobindu-l cu giuvaieruri. Il aseaza in tronul alaturat lui si cere amenintand cu moartea, intr-o ceremonie de casatorie si incoronare totodata, ca toti vasalii sai, nobilii de curte, sa sarute mana cadavrului.



Morbid, dar explicabil la un om care a iubit atat de mult, iar dragostea i-a fost rapita atat de crud....Zece ani a stat Pedro pe tronul Portugaliei si pentru ce a facut in acest timp cu cei care au stiut sau au contribuit la crima impotriva iubitei sale a fost numit „Cel Drept” dar si „Cel Crud”.

La dorinta lui, corpul neinsufletit al lui Ines a fost adus de la Coimbra la manastirea Alcobaca si mutat intr-un sarcofag superb lucrat in piatra. Acesta sta pe 6 figurine animale, dar cu chip uman...Fetele celor care au participat la omorarea lui Ines. Opus sarcofagului lui Ines sta cel in care-si doarme somnul de veci Pedro. Stau fata in fata pozitionati astfel incat la momentul Invierii privirile lor sa se intalneasca...Sensibila si extraordinara povestea celor doi..."


Regina Victoria si Printul Albert

Este o poveste de dragoste tragica intamplata cu peste o suta de ani in urma, in familia regala britanica. Dragostea pe care Regina Victoria a simtit-o pentru sotul ei, printul Albert, a fost una foarte puternica si sentimentele nu i s-au schimbat pe toata durata domniei ei de 63 de ani. Spun istoricii ca moartea prematura a printului, in 1861, a devastat-o.



Victoria a preferat culoarea neagra pentru tot restul vietii, traind asa 40 de ani. Ultimele decenii ale domniei sale si le-a petrecut intr-o izolare atat cat ii permitea rangul. Cand a murit in 1901, corpul ei a fost depus in mausoleul lor comun, pe a carui usa scrie: "Adio dragul meu, aici in sfarsit voi sta cu tine si tot cu tine in Hristos voi invia din nou".


Andrew Jackson si Rachel Donelson

O doamna controversata a vremii, Rachel Donelson, a fost casatorita cu Lewis Robards din Kentucky inainte de a se casatori cu Andrew Jackson in 1791. Ea crezuse ca fostul ei sot si-a finalizat divortul, dar, de fapt, acesta nu a depus dosarul legal decat in 1793.



Adversarii lui Jackson au folosit un simplu divort, transformand totul intr-un imensa scandal, cu scopul de a-l compromite pe candidatul la presedentie. In toata istoria aceasta au adaugat si trecutul lui Rachel, pe care au numit-o femeie de moralitate usoara. Tot ce s-a intamplat in jurul celor doi nu avea cum sa nu afecteze: o afectiune cardiaca preexistenta s- agravat, iar Rachel nu a mai ajuns sa-si vada iubitul sot ajuns presedinte. A murit de atac de cord cu doua luni inainte ca acesta sa castige fotoliul. Jackson a fost atat de socat si innebunit de durere, a incercat ore in sir sa o resusciteze pe Rachel...