Autor Subiect: Adevaruri...false  (Citit de 4065 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Adevaruri...false
« : Miercuri, 31 Ianuarie 2018, 11:50 »
Ascultam povesti, apoi le auzim repetate si iar repetate, pana cand in minte se sadesc a fi adevarate.  Atat de siguri suntem ca sunt reale incat daca ni se spune ca sunt doar povesti suntem in stare sa contrazicem pana la ultima picatura...

Suntem contemporani cu lansarea unor astfel de „adevararuri”... ati citit probabil o multime de speculatii cu privire la tunelele energetice ale dacilor, ca limba lor ar sta la baza tuturor vorbelor, fel de fel de astfel de znoave. Ele sunt create de asa zisi cunoscatori, invelite bine si apoi lansate sub o forma extrem-nationalista pentru a avea aderenta la cei care pun pasiunea deasupra ratiunii.

Parintii nostri au invatat la scoala ca toate inventiile importante ale omenirii apartin unor savanti rusi, noi am primit la scoala manuale de istorie „adaptata” la dorintele si impunerile celor care conduceau atunci, copiii nostri sunt la randul lor si ei „mintiti”, dar cu alte povesti...

O parte din aceste povesti rezista in timp si iau forma unor mituri...Si cine ar indrazni sa contrazica un „adevar” perpetuat de atata si atata timp...?  Am sa incerc eu, prezentandu-va cateva din aceste mituri...false!

Edison a inventat becul.



Intradevar el a creat primul bec care a obtinut succes comercial, dar omul de stiinta Sir Humphry Davy a fost cel care a creat prima forma de iluminare cu fir incandescent. Asta se intampla cu aproape 40 de ani inainte ca Edison sa „inventeze” becul.

Exista expresia, sunt convins ca ati auzit-o cu totii, "Let them eat cake" – „Lasa-i sa manance cozonac”.



Este atribuita Mariei Antoaneta, care s-ar fi referit plina de aroganta la revolutionari. Dar este adevarat ceea ce a scris Jean Jacques Rousseau, ca regina ar fi spus asta? Pai hai sa vedem... Fraza originala franceza pe care Marie-Antoinette ar fi trebuit sa o spuna - "Qu'ils mangent de la brioche" - nu se traduce exact asa cum au facut-o englezii si cum s-a raspandit, ci „Lasa-i sa manace briose", referindu-se evident la revolutionari. Briosa este facuta dintr-un aluat bogat in oua si unt, un articol de lux pe vremea aceea.

De unde a pornit totul? Rousseau fiind un simpatizant al revolutiei, orice cuvant pe care il spunea sau scria capata greutate. Si aceasta expresie suna grozav de bine pentru a sadi impresia de aroganta a monarhei fata de cei saraci. Ceva mai tarziu s-a dovedit ca aceasta propozitie fusese luata de Rousseau dintr-o carte publicata in 1760...Intre timp Maria Antoaneta, consoarta lui Ludovic al XVI-lea timp de 20 de ani, a fost decapitata, la distanta de noua luni fata de sotul sau...

Regele Arthur a fost real.



Regele Arthur a fost mentionat pentru prima data intr-un context istoric intr-o colectie de povestiri publicate de istoricul galez Nennius. Dar apare in atatea locuri concomitent, este erou in acelasi timp, in atatea locuri, incat se poate afirma simplu ca e vorba doar de un mit. S-au tot chinuit britanicii sa gaseasca in istoria lor un rege care sa-i semene lui Arthur, dar nu au gasit.

Povestea regelui Arthur spune ca acesta si-a condus armata (inclusiv Cavalerii Mesei Rotunde) in lupta impotriva invadatorilor saxoni de la inceputul secolului al VI-lea e.n. Arthur insa nu apare in singura sursa contemporana care a supravietuit si care mentioneaza invazia saxona, unde calugarul celtic Gildas a descris batalia Mons Badonicus in jurul anului 500 e.n. La mai multe secole dupa, Arthur apare pentru prima data in scrierile istoricului galez Nennius, care a scris o lista de 12 batalii la care a participat regele. Toate sunt extrase din poemele galeze, iar bataliile au avut loc in perioade foarte diferite, asa ca imposibil pentru cineva sa fi participat la toate.

Alti scriitori galezi s-au folosit de istorisirile lui Nennius, iar faima lui Arthur s-a raspandit dincolo de lumea galeza si celtica, in particular dupa cucerirea normanda din 1066, care a legat Anglia de nordul Frantei.

Un amestec irezistibil de fapte si mituri, se spune ca aceasta carte a fost bazata pe un manuscris pierdut pe care doar Geoffrey l-a putut examina. O serie de romante scrise de poetul Chrétien de Troyes au oferit povestii lui Arthur o dimensiune spirituala, incluzand cautarea acestuia a Sfantului Graal.

Napoleon era scund



Ca inaltime, Napoleon Bonaparte se incadra in media majoritatatii francezilor din vremea lui. Avea 5 picioare si 7 inci, adica 1.70 metri, ceea ce nu era deloc putin pe vremea aceea. De unde a venit insa ideea asta ca ar fi fost scund? Cel mai probabil de la porecla pe care o avea in prima lui perioada militara:  "Micul caporal".

Isus s-a nascut pe 25 decembrie.



Craciunul este sarbatorit ca zi a nasterii lui Cristos, dar adevarul este ca data exacta a nasterii Fiului Domnului este necunoscuta. Biblia ofera cateva momente ale evenimentelor, dar faptele nu se leaga. Cel mai bun argument ca data de nastere nu este cea sarbatorita de crestini, este faptul ca pastorii din zona aveau oile libere, neintrate la iernat in staule. Ceea ce indica o perioada mai calda, in nici un caz miezul iernii. Exista o explicatie si pentru alegerea datei de 25 decembrie, am mai povestit eu in calatoriile noastre motivul. Nu este locul aici, sunt destul de multe date si amanunte si ar acapara si inlocui tema acestui articol...

Gladiatorii luptau pana la moarte.



Gladiatorii au fost considerati razboinici a caror soarta era pecetluita. Indiferent cat de puternici si iscutiti erau, odata si odata tot ajungeau sa fie invinsi si deci omorati in arena. O descoperire recenta a unei pietre funerare a dus la recuperarea mai multor ramasite ale unor gladiatori. Care analizate, au aratat cum era de asteptat ca luptasera si fusesera raniti, dar ca acele rani nu puteau sa omoare. Explicatia supravieturii lor este simpla. Cei care aveau si antrenau gladiatori, apoi ii inchiriau pentru spectacole, cheltuiau averi cu ei. Cu mancarea lor, cu antrenamentele, cu costumatia, cu anumite „placeri” pe care le ofereau ca recompensa acestora. Si nu le convenea sa piarda astfel de „investitii”. Asa ca putine lupte se terminau cu degetul lasat in jos...

Eva a muscat din mar, in Gradina Edenului.



De ce neaparat din mar? Genesa 3.3 mentioneaza doar "fructul pomului care se afla in mijlocul gradinii". Asa ca acesta putea sa fie orice altceva nu neaparat un mar: putea fi o portocala, o piersica etc...

Vincent van Gogh si-a taiat urechea



Acest artist este renumit pentru presupusa sa dementa. Desi un pictor stralucitor de bun, a vandut doar o singura pictura in timpul vietii...Despre faptul ca si-a taiat urechea exista fara discutie un adevar, dar nu unul...complet. Examinari recente sustin ca Vincent van Gogh nu si-a taiat intreaga ureche ci doar o parte a lobului inferior.

Vikingii purtau coifuri cu coarne in batalie.



Contactul cu zona scandinva m-a facut sa reconsider tot ceea ce stiam despre vikingi. In primul rand ca nu erau un popor asa cum intelesesem pana atunci. Erau oameni certati cu legea, un fel de talhari ai marilor. Buni navigatori, se asociau in mai mici sau mai mari armate si traversau marea pana in Britania. Acolo atacau si jefuiau, violau si ucideau. Cam cu asta se ocupau „vitejii vikingi”. Prezentati romantic de povestitorii secolului XVIII au fost portretizati cu coifuri impodobite cu coarne. Pana astazi, in nici un mormand viking nu s-a gasit un asemenea accesoriu, semn ca acesta a fost adaugat in poveste, cu intentia de a ilustrara mai conturat spiritul razboinic.