Autor Subiect: Regina Victoria si mostenirea ei  (Citit de 4162 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Regina Victoria si mostenirea ei
« : Duminică, 04 Februarie 2018, 10:34 »
Chiar daca Regina Victoria a lasat de mult timp tronul liber, influenta ei este inca vie, a ramas adanc intiparita in multe din lucrurile care au rezistat vremii. Lunga si proeminenta ei domnie peste Regatul Marii Britanii s-a desfasurat intr-o perioada de dezvoltare industriala fara precedent, de prosperitate economica si financiara, cu efect asupra stilului de viata a oamenilor de atunci. Care nu s-a manifestat doar in regat, ci s-a extins ca moda in toata lumea, pana in America.

De ce atata avant, de ce asa progres, de ce atata prosperitate? Ce a determinat goana aceasta dupa descoperiri, dezvoltarea rapida? Am urmatit recent un documentar exceptional despre legatura dintre schimbarile climatice si cele sociale, in care motivatiile si argumentele declansarii Revolutiei industriale, erau prezentate intr-o forma foarte ilustrativa.

Am mai povestit eu grupurilor, in special celor cu care am calatorit in Scotia si Irlanda, despre schimbarile de clima petrecute de-a lungul veacurilor, in ultimii 4.000 de ani. Ce efect social au avut racirile pronuntate de temperatura, ce comportamente umane au aparut pregnante de fiecare data. Flamanzi si fara sansa de a gasi hrana, oamenii au devenit violenti, au atacat si omorat pentru supravietuire. Marea Britanie si Tarile Scandinave, greu incercate de frig in mai multe randuri, au fost veritabile teatre de lupta pentru supravietuire. Nu este de mirare selectia genetica evidenta ce s-a petrecut in acele zone.

Am avut ocazia sa vad in Austria, o simulare a ceea ce s-a intamplat cu ghetarii continentali, incepand cu 2000 ien. Un material de studiu si gandire extrem de interesant si pretios. Asa am aflat de „micile glaciatiuni” petrecute in perioada mai apropiata de noi, cea medievala. Mai multe amanunte despre acel fenomen gasiti aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mica_er%C4%83_glaciar%C4%83.

Dupa o perioada foarte rece si umeda, in care semintele nu mai incolteau, iar recoltele si asa sarace putrezeau in pamant, in 1850 a venit caldura. Odata cu ea, agricultura a repornit in Marea Britanie, Scandinavia, Rusia si America de Nord. Entuziasmul, frenezia recoltelor, a dus la o dezvoltare rapida, fara precedent in istorie, a indeletnicirii de a cultiva pamantul si prin efect a generat o nevoie foarte mare de unelte, ce se cereau tot mai perfectionate, tot mai eficiente. 

Si uite asa micile ateliere mestesugaresti s-au transformat in fabricute, fabricile in uzine mamut. Tot mai multe perfectionari de utilaje, tot mai multe inventii, o calificare a fortei de munca si s-a ajuns la un curent de progres extraordinar. Lumea castiga bani, incepea sa-si doreasca alt confort decat cel de pana atunci si pana la ceea ce vedem noi azi, a fost doar un pas.

S-a potrivit ca in acea perioada Marea Britanie sa aiba un monarh de exceptie, pe Regina Victoria. Prin modul ei de comportament, prin ceea ce a determinat prin domnia ei, a devenit un simbol national  si a fost identificata cu standardele stricte de moralitate personala. Cred eu ca felul ei de a fi corect, eficient si responsabil i s-a tras de la educatia germana primita de la mama ei, cea care a crescut-o si care avea puternice radacini germane.

Drama a fost decesul sotiului sau, Printul Albert, asta se intampla in 1861. Dupa acel moment Victoria s-a aruncat intr-un doliu profund si a evitat aparitiile publice. Ca urmare a izolarii ei, republicanismul a castigat temporar puterea, dar in a doua jumatate a domniei sale, popularitatea ei a recuperat.

Domnia ei de 63 de ani si 7 luni, a doua ca lungime dintre domniile tuturor monarhilor britanici, este cunoscuta sub numele de Era Victoriana. A fost o perioada de schimbari industriale, culturale, politice, stiintifice si militare in cadrul Regatului Unit, si a fost marcata de o mare expansiune a Imperiului Britanic.

Este mult de povestit despre ce s-a intamplat in perioada in care a fost regina, in fiecare domeniu. Ma opresc insa doar la stilul arhitectural. Va amintiti desigur cei care ati fost cu mine in Scotia acum 3 ani, cand am incercat un fel de class-lessons despre arhitectura georgiana si cea victoriana, invitandu-va sa descoperiti, la mai multe cladiri, carui stil se incadreaza.

Va spuneam atunci ca elementele caracteristice ale unei case in stil victorian sunt asezarea in mijlocul naturii, modelele geometrice armonioase, o anumita vibratie si amprenta personala. Este caracterizat prin culori puternice, lux si stralucire. Are influente din stilul gotic, grecesc, neo-baroque, egiptean dar si oriental. Este o bucurie a formelor!  Foarte usor de recunoscut!

Mai jos va dau cateva exemple, cu promisiunea ca am sa revin curand cu alt articol, mai detaliat despre casele construite in stil victorian.