Autor Subiect: Cele mai frumoase trasee "Levadas" in Madeira  (Citit de 4864 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Cele mai frumoase trasee "Levadas" in Madeira
« : Sâmbătă, 17 Februarie 2018, 10:30 »
Drumetiile in Madeira sunt cea mai frumoasa experienta pe care un iubitor de munte si natura o poate avea pe insula. Asa ca daca sunteti persoane active, daca va place "potecareala" trebuie neaparat sa incercati experienta unui astfel de traseu.

In Madeira sunt peste 2.000 km de canale de irigatie, "levadas", care va vor ghida prin cele mai frumoase si mai ascunse peisaje ale insulei! Eu incerc sa va prezint pentru inceput 5 trasee, pe care le consider mai frumoase si interesante. Fac mentiunea ca pentru parcurgerea acestor trasee trebuie sa aveti echipament montan, pantofi sau ghete treeking cu talpa vibram, pe cat posibil care sa nu alunece, pantalon lung elastic, bluze termice si musai ceva de ploaie. Zona este umeda si ploile imprevizibile. Am recomandat imbracaminte termica, explicand ca la peste 1000 metri, puteti da de vreme rece, chiar daca sunteti in mijlocul verii. Nu va lasati pacaliti ca jos, la ocean e soare si cald, sus este cu totul si cu totul altceva. Evident ca aveti nevoie si de sapca, de un mic rucsac si foarte foarte utila, pentru ca multe trasee trec prin tunele fara lumina, lanterna sau ideal - lampa frontala.

Traseele acestea "levadas" au diferite nivele de accesibilitate, unele sunt unele foarte usoare, foarte potrivite pt cei care nu sunt obisnuiti cu efortul (asa cum este Balcoes, unul dintre traseele pe care le facem in fiecare excursie), altele insa, asa cum sunt cele 5 pe care le prezint mai jos, necesita conditie fizica si disponibilitate la efort.

In situatia in care nu faceti aceasta excursie in Madeira cu Singles Camp, va recomand in mod deosebit sa nu faceti traseele singuri, decat daca sunteti foarte bine familiarizati cu traseele montane, stiti cum sa va orientati si in caz de accident, ce aveti de facut. Exista ghizi, pe care ii puteti contacta si impreuna cu care sa faceti traseele, exista agentii specializate, asa ca aveti de unde alege.

Rabaçal 25 Fountains are o lungime de aproximativ 4,6 km si dureaza in conditii normale in jur de 3 ore. Daca sunteti cu ghid sau grup atunci stie ca se porneste dintr-un punct si masina trebuie sa va astepte pe partea cealalta a tunelului. Este o drumetie pe care am facut-o an de an si care pe mine personal ma incanta. Se intalnesc o multime de arbusti si copaci, multi din specii endemice, veti vedea flori minunate, veti trece pe sub bolti de crengi, o sa vedeti spectaculoasa cascada Riscu si apoi minunea naturii: "25 cascade", o cadere spectaculoasa de apa printr-un segment de cilindru. Aproape tot drumul veti fi insotiti de levadas pline de pastravi, este spectaculos sa-i vezi la cativa centimetri de tine cum se zbenguie in apa...

Urmariti acest filmulet care prezinta traseul:

! No longer available


Caldeirăo Verde incepe si se termina in Parcul Natural Queimadas, are o lungime totala de 13 km (6,5 km pe sens) si se parcurge in cca 5h 30m.  Traversati padurea virgina de laur "Laurissilva", unde intalniti si vedeti o mare varietate de specii de plante: Ocotea foetens, dafinul (Laurus novocanariensis), arborea (Clethra arborea), Sambucus lanceolata si multe altele.

Filmulet de prezentare a traseului:

! No longer available


Levada Regilor (do Rei) are o lungime de 5,1 km, dureaza aproximativ 3 h 30 minute. Ofera privelisti spectaculoase spre Săo Jorge si Santana. Ribeiro Bonito este considerat un sanctuar natural din cauza frumusetii extreme a locului, asta in special datorita vegetatiei abundente a padurilor indigene din Madeira - Laurissilva.

Doua filmulete:

! No longer available


! No longer available


Levada do Alecrim are 7 km si se strabate in aproximativ 2 h30 minute. Aceasta drumetie este o plimbare prin padurea Laurissilva, pe unul dintre cele mai spectaculoase trasee, de unde aveti privelisti de vis spre Paul da Serra (aproximativ 1200 de metri deasupra nivelului marii), cascadele, veti intalni izvoare si mici lacuri, ochiuri de apa cristalina. Acestea se numesc "Lacurile Madeirei". Daca vremea este calda si sunteti echipat si de inot, puteti incerca experienta unei bai intr-unul dintre aceste perle...In timp ce inotati veti fi insotiti de pastravi zglobii...

! No longer available


Cedros Levada are 5.8 Km si dureaza ca sa o strabati cca 3 ore, incepand din Fanal, traversand platoul Paul da Serra si apoi padurea de laur. Traseul urmeaza Cedros Levada pana in zona Curral Falso din micuta asezare Ribeira da Janela. Aceasta ruta este situata in zona naturala, virgina a Madeirei, care este clasificata ca o sit de importanta mondiala si inclusa in patrimoniului natural. Pe acest traseu aveti sansa sa vedeti multe specii indigene, exemplare arboricole cu inaltimea de 30-40 m, laur (Laurus novocanariensis), til (Ocotea foetens) si Vinhático (Persea indica).

! No longer available


Mai jos va prezint cateva fotografii, putandu-va astfel face o imagine mai clara a celor descrise de mine. Priviti echipamentul celor din imagini, de asemenea din filmari, pentru a stii cum sa va pregatiti de excursie. O sa vedeti multi in pantalon scurt, dar recomandarea mea este sa aveti lung sau jambiere, pentru ca am intalnit multi zgariati pana la sangerare datorita tufisurilor joase si uscate prin care se trece pe anumite portiuni.

































Excursia din 2018, in care vom ajunge in aceste locuri este aici: http://www.singlescamp.ro/eveniment/madeira-pe-insula-eternei-primaveri-15-23-iunie-2018/