Autor Subiect: La Mamounia - paradisul din Marrakech  (Citit de 5115 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
La Mamounia - paradisul din Marrakech
« : Miercuri, 07 Martie 2018, 08:08 »
La Mamounia – un nume rezonant ca un vis de matase, in unduiri berbere. Imprima o senzatie de rafinament, eleganta si excelenta. Iti creaza imaginea luxului din haremul povestilor Serehezadei. Numele vine din secolul al XVIII-lea. Povestea lui incepe cu regele Sidi Mohammed Ben Abdellah, cel care s-a gandit sa ofere ca dar de nunta fiilor sai, cate o casa cu gradina situate in afara Kasbah-ului.

Printii se numeau Abdessalam, Mamoun, Moussa si Hassan si tot asa s-au chemat si gradinile oferite de tatal lor. Aceste gradini "Arsats" sunt cunoscute inca, dar numai arsat al-Mamoun a fost destinata sa devina faimoasa si sa inspire numele „La Mamounia”.

 Se spune ca printul organiza petreceri fastuoase acolo, la care bogatii vremii, veneau sa se desfete in luxul  oferit de Mamoun. Nimeni insa din afara zidurilor nu stia ce se intampla in paradisul gradinilor, iar asta a sporit nota de mister a locului.

Hotelul s-a nascut in 1923 si de atunci La Mamounia a intampinat faimosi calatori din intreaga lume. Dar istoria sa porneste cu mult timp in urma, inca din secolul al XII-lea. Atunci, aparata de zidurile cetatii Marrakesh, se construise o vila impresionanta.  Hotelul este inseparabil legat de gradinile sale magnifice, cadoul de nunta primit de printul Al Mamoun, de la tatal sau.

Arhitectura hotelului La Mamounia, decoratiile sale, sunt intr-o splendida armonie cu exotismul Marrakeshului, sunt un exceptional exemplu al culturii arabo-andaluze, bogata in culori, forme si materiale splendide, pe care le cultiva si celebreaza.

La Mamounia este un adevarat monument combinand arhitectura traditionala marocana cu stilul Art Deco. Ambianta speciala pe care o ofera, serviciile de lux, au facut ca La Mamounia sa fie niciodata suficient de mare pentru a satisface pe toti calatorii care si-ar fi dorit sa fie cazati. Pana la sfarsitul anilor treizeci, hotelul avea doar cincizeci de camere. Dar a fost extins in 1946 pentru a include 100 de camere, apoi a fost renovat succesiv in 1950, 1953, 1986. Din 2006 pana la 29 septembrie 2009 a fost inchis pentru a i se adauga noi camere, asa ca acum La Mamounia isi intampina oaspetii cu 210 camere.

Inainte de cel de-al doilea razboi mondial, cei care au venit din Europa si Statele Unite si-au adus cu ei chiar propriul lor mobilier, pentru a se simti „ca acasa” in camerele lor. Vorbim acum de o epoca in care acolo puteau fi vazuti barbatii imbracati in cele mai rafinate tinute, cu capetele acoperite de jobenuri, iar femeile, in rochii de seara, afisau cele mai scumpe bijuterii din lume.

Multi oameni celebri au vizitat La Mamounia. Printre ei Winston Churchill, care a ramas in mai multe ierni aici. Ii placea sa se plimbe de-a lungul balconului, urmarind soarele in arcul lui zilnic, folosind apoi nuantele surrinse pentru a da un aer cat mai realist picturilor sale. Cateva dintre operele sale create in gradinile La Mamounia sunt expuse la muzeul Churchill din Anglia. Era indragostit de apusurile de soare din oaza Marrakesh-ului.

 "Este cel mai frumos loc din intreaga lume", ii spunea Winston Churchill lui Franklin D. Roosevelt in 1943, vorbindu-i despre Marrakech. Totul a sunat ca o invitatie, pentru presedintele american, sa-i viziteze locul sau preferat.
Churchill l-a rugat pe Majorelle, creatorul celebrului albastru ce-i poarta numele, sa picteze pentru Mamounia. Asa ca mai multe opere ale artistului, in special din perioada sa de final pot fi admirate in holurile hotelului.

La Mamounia a stat si generalul Charles de Gaulle si o anecdota sau poate cine stie, chiar asa a fost , directorul hotelului a fost obligat sa comande un pat adaptat la inaltimea acestuia.

La Mamounia a primit, de asemenea, multe celebritati de la Hollywood. Aici au innoptat, bucurandu-se de luxul hotelului: Salma Hayek, Orlando Bloom, Eva Mendes, Miranda Kerr, Jennifer Aniston, Gwynneth Paltrow si Juliette Binoche, apoi o multime de regizori americani si francezi.
Jean Tissier a filmat "Alerte au Sud" cu Eric Von Stroheim in 1953. Filmul lui Hitchcock, "Omul care stia prea mult", a fost de asemenea filmat acolo. In 1955 Charlie Chaplin a fost primit cu caldura la hotel. Kirk Douglas, Charlotte Heston, Yul Brynner, Omar Sharif, Joan Collins, Nicole Kidman, Silvester Stalone, Richard Gere, Susan Sarandon, Tom Cruise, Sharon Stone, Kate Winslet, Charles Aznavour, Jean Paul Belmondo, Catherine Deneuve, Alain Delon, Ornella Mutti, Claudia Cardinale si Sophie Marceau au fost gazduiti in salile maiestuoase.

Impreuna cu stelele de film au venit si cei din lumea modei, asa au ajuns la Marrakesh designeri precum Yves Saint Laurent si Pierre Balmain care chiar daca au cumparat case in apropiere, au continuat sa viziteze frecvent hotelul.

In 1968, atunci cand au explodat gigantii rock-ului, Marrakech i-a gazduit pe cei de la Rolling Stones, iar Crosby, Stills, Nash & Young au scris piesa "Marrakech Express", inspirata de sederea lor. Alt vedeta din lumea muzicii, Jacques Brel a spus: "La Mamounia ramane visul pe care orice om isi doreste sa il intalneasca mai des ...". Dalida, Barbara Hendrix, Andrea Boccelli, Julio Iglesias, Julien Clerc, Johnny Halliday si Elton John, au fost de asemenea oaspetii hotelului La Mamounia.

Familii regale, sefi de state au descoperit acel paradis si au devenit vizitatori frecventi:  Franklin Roosevelt, Ronald & Nancy Reagan, Printul Asturiei si Infanta Elena a Spaniei, Printesa Caroline of Monaco, Printesa Naruhito of Japan, Nelson Mandela, Desmond Tutu, Valery Giscard d’Estaing, Jacques Chirac and Helmut Kohl.

Redeschiderea hotelului a atras inca si mai multe vedete. Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Said Taghmaoui, Salma Hayek si Juliette Binoche si multi alti obisnuiti ai covorului rosu au ajuns la La Mamounia. Celebrul actor american Orlando Bloom a decis chiar sa sarbatoreasca Ziua Recunostintei cu prietena lui, Miranda Kerr, in acest loc magic si romantic. Lista de oaspetilor faimosi este lunga, apare in carte hotelului, in care cu toti si-au exprimat acelasi sentiment: "dorinta de a reveni".

Cateva imagini cu celebrul hotel:
























Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: La Mamounia - paradisul din Marrakech
« Răspuns #1 : Vineri, 09 Martie 2018, 07:16 »
Poate multi va intrebati cam cat costa o camera in acest hotel. Va raspund eu, minim 500 euro/noapte. Exista insa suite cu mult mai scumpe. Dar oricat de scunpe, La Mamounia nu este unul dintre hotelurile din topul celor mai scumpe din lume (pe care l-am prezentat aici: http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,2666.0.html)