Autor Subiect: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019  (Citit de 27316 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #30 : Duminică, 17 Februarie 2019, 08:31 »
Povestea mea merge mai departe. Dupa Siem Reap, giuvaerul kmer, a urmat calatoria cu avionul pana la Phnom Penh, capitala Cambodgiei. Un oras vibrant, port pe fluviul Mekong, la confluenta cu raul Tonle Sap.

Numele orasului este legat de o legenda: se spune ca, in anul 1373, pe malul Mekongului, s-a construit un templu (Phonm), care a primit numele unei vaduve bogate (Penh). Hotelul in care am stat era chiar langa acest templu care a adapostit odata cele 4 statui gasite de Penh. Este inconjurat de un parc si e cocotat pe o colina. Alt obiectiv din apropiere, era chiar vis a vis de fereastra camerele mele de hotel: Ambasada SUA.

Phnom Penh este un oras cu o populatie ce depaseste 2 milioane de oameni si este centrul comercial, economic si politic al Cambodgiei. Un amestec de ospitalitate cambodgian, exotism asiatic si farmec indochinez te intampina acolo.  Este de asemenea o destinatie turistica relativ noua si daca acum un deceniu era o aventura sa mergi acolo, acum este ceva boem si chiar chic. Pe malul raului sunt o multime de terase, hoteluri boutique, cluburi.  O faleza superba de trece prin fata acestora, intr-o plimbare pe care o parte din grup am facut-o pe inserat, pe o vreme superba.

Unul dintre cele mai frumoase momente ale excursiei s-a consumat in acea seara, cand impreuna cu o ceata vesela si pusa pe aventura, am intrat in Night Market, aflata la 15 minute de hotel. Daca ajungi in Phnom Penh si nu ajungeti in Piata de Noapte, nu luati cina in acest loc, pierdeti jumatate din farmecul acestui oras...Asa ca daca ajungeti la Phnom Pehn, faceti cumva si daca sunteti o persoana deschisa si fara prea multe tabieturi si nevoie de confort, intrati in Night Market, comandati ceva de la tarabele-restaurant si savurati mancarea intinsi pe covoarele intinse in mijlocul pietii. Plimbandu-ma pe acolo am remarcat asezati o multime de europeni, sositi aici pentru atmosfera fantastica. Vai cat de mult mi-a placut! De acolo am plecat mai departe pe faleza si ne-am oprit la un bar de panorama unde am savurat coctail-uri si am admirat minunata priveliste. Atunci, in seara aceea, am inteles ca m-am indragostit de Cambodgia si tot atunci mi-au rasunat in minte descrierile facute de prietenul meu cel mai bun, o persoana care calatoreste mult in acea tara, intretinand o relatie universitara cu rectorul de acolo. El m-a tot indemnat sa vizitez Cambodgia si mi-a propus chiar sa petrecem impreuna trecerea dintre ani la Siem Reap...Nu am crezut cat poate sa fie de frumos...Fotografiile nu pot arata nici pe departe atmosfera de acolo, bucuria pe care am simtit-o impreuna cu cei care au vrut sa vada mai multe...

De pe fereastra camerei de hotel:



Templul care a dat numele orasului:



In plimbarea noastra am dat si de o nunta:



La intrarea in Night Market, niste tinere dansau, adunand bani pentru un orfelinat. Bravo!



Am invitat grupuletul vesel, la o degustare de fructe. Multe dintre ele se consuma acolo cu sare si boia. Inclusiv ananasul. Si credeti-ma ca are un gust foarte bun.









Imensa "masa" intinsa in mijlocul pietii. Zeci de covoare, erau asternute pe jos si grupuri grupuri savurau mancarurile preparate in jur. Am vazut acolo atata bucurie, simpla, fireasca, naturala. Iti trebuie de fapt atat de putin pentru a spune "sunt fericit".

























































Pe faleza Mekongului:













Clubul de vis a vis de barul panoramic in care am incheiat seara:






Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #31 : Duminică, 17 Februarie 2019, 18:17 »
Ne-a mai ramas doar o jumatate de zi de Cambodgia. Si am preferat sa mergem la Palatul Regal, obiectivul numarul 1 din capitala si sa mai vizitam un templu. In drum. Monumentul Independentei. Interesant mi s-a parut ca regele nu este casatorit, peste tot regalitatea tine sa aiba urmasi, deci trebuie sa aiba si o regina...Cel al Cambodgiei a preferat sa ramana necasatorit, dedicandu-se budismului.

Dimineata a inceput cu un mic dejun delicios...









Ghidul nostru din Phnom Penh. Ambii parinti i-au fost ucisi in perioada kmerilor rosii. Tristetea se vedea clar pe chipul lui...Un om foarte sensibil, de care mi-a placut mult.



Floarea budismului:



In curtea Palatului Regal:





























La un templu, in apropiere de Mekong:











Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #32 : Luni, 18 Februarie 2019, 07:24 »
Vasuzem atat de multe si nu trecusera decat 3 zile...Inimaginiabil de interesante, de bogata, de noua pentru noi acea zona. Si vreau sa remarc: lumea baga Indochina in acelasi sac, crezand ca este similara...Nimic mai gresit! Sunt atat de diferite, Tailanda, Cambodgia si Vietnam. Si sunt convins ca Laos si Myanmar sunt la fel, foarte personalizate. Sunt atat de multe de descoperit acolo...asa ca m-am gandit sa revenim si la anul in zona...

Dar sa-mi continui povestea acolo unde o lasasem. Suntem la Phnom Penh, la jumatatea zilei. Pana la 11.00 am vizitat asa cum deja v-am spus Palatul Regal si  Wata Ounalom, templul de langa rau si in trecere Monumentul Independentei. Hotelul la care am stat este ultracentral, asa ca in 5 minute am fost in camera, gata de pregatirile de plecare spre Vietnam. Refresh si la 12.00 am plecat in port.

Zona de asteptare din port. Un imens restaurant cu mancare, bautura, foarte curat. Acolo am ramas o ora, de la 12.00 - 13.00, pana a sosit ambarcatiunea si am facut predarea catre ghidul vietnamez al pasapoartelor:





Drumul nostru pana in Vietnam a fost excelent ales de partenerii nostri, inedit si pitoresc: cu o ambarcatiune pe Mekong-ul inferior, trecand prin delta fluviului, pana la Chau Doc. Nu aveam prea multe informatii despre ambarcatiune, cum arata, ce gasim pe ea, daca suntem doar noi sau si altii. Om prevazator le-am spus tuturor inca de dimineata sa-si pregateasca ceva de mancare, 2-3 sandviciuri si niste apa pentru drum, fara sa stiu surpriza care ne astepta pe barca: aveam fiecare pregatit cate un mic sertaras in care se afla un sandvici, o banana, o turta de orez etc. Apa la discretie si culmea: barca avea un dozator de cafea, cu cea mai aromata din care am baut in aceasta excursie.

Credeam ca ambarcatiune este de tipul "Sagetii" cea care face legatura la noi intre Tulcea si Sulina, dar ceea ce am gasit m-a incantat de-a dreptul: in cabina scaune inalte tip Recaro si afara o terasa cu banci si mochetata. Exceptional, asa ca am avut in ciuda celor 6 ore de navigatie, o calatorie comoda. Unii au stat la soare sa se bronzeze, altii au tras cate un pui de somn inauntru sau pe punte, altii au citit, altii au stat cu ochii lipiti de peisaje. Extraordinar de frumoase...

Gata! - am plecat din portul din Phnom Penh:



Ambarcatiunea, dozatorul de cafea si...mancarea noastra:







IMG]http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191555.jpg[/IMG]

Navigam pe Mekong:

Vietnam-Cambodgia20191571


Am fost doar noi pe vas, ghinionul a fost doar ca in fata noastra era o barca ceva mai mare ca a noastra, dar ticsita de turisti: nemti, francezi si olandezi. Noi ne lafaiam 18 persoane pe 40 de locuri + terasa, pe cand ei erau asezati ca sardelele in cabina. De ce a fost ghinion? Pentru ca si la granita de iesire din Cambodgia (unde ca sa ajungem la ghiseu am escaladat o scara la 45 de grade - asezata astfel incat sa pricepem cat de usor se intra in Cambodgia, dar cat de greu se iese ;D ;D ;D) si la cea de intrare in Vietnam (unde am asteptat pe un doc plutitor impreuna cu ceilalti) pentru viza. Si am pierdut in total, apreciez eu, mai mult de 45 de minute din aceasta cauza.

Pe la 16.30 eram cu vizele luate si gata de ajunge la Chau Doc. Deja se facea simtita tot mai mult prezenta omului, pe malul canalului secundar, pe care intrasem din Mekong, se vedeau de-o parte si de alta case lacustre, ambarcatiuni - camin permanent pentru cei care traiesc legati de apa. Foarte interesant, plus luminile de apus...O seara superba.








Ne apropiam tot mai mult, cand in departare au aparut luminile orasului Chau Doc.



In imaginatia mea, urma sa dam peste o localitate tipica deltei de la noi, un soi de sat-oras, dar nu m-am asteptat nici un moment la ce am gasit acolo. Un oras plin de frenezia pregatirii Anului Nou (Tet). Lumea isi cumpara pomi de sarbatoare (asa cum avem noi bradul ei pun in fata casei un bonsai de piersic, dar diferit de cum este la noi, acolo este decorativ si are flori galbene), erau sute de scutere care purtau intreaga familie, ba chiar si cate un pom intre...O nebunie intreaga...













Piersic, pomul de Anul Nou Vietnamez:





Cu mare parte din grup am decis sa mergem pe jos cu ghidul care ne asteptase in port. A fost grozav de interesant, am vazut atat de multe lucruri interesante: piata pomilor de Anul Nou, cea a orhideelor, parcul si apoi piata de fructe. De acolo am luat drumul spre hotel, dupa o zi plina - plina, cum de fapt au fost toate in excursia noastra.











Un spectacol, la fel cum era la noi acum 30 de ani. Se sarbatorea nu stiu cati ani de la crearea Partidului Comunist Vietnamez:





Simbolul orasului Chau Doc: Pestele. Ghidul ne spunea ca nu o sa gasim in intreg orasul statui a vreunei personalitati, ci doar a pestelui, pentru ca "el este cel care ne-a hranit si ne hraneste":



Continuam plimbarea nocturna:













In piata de fructe si legume:



















Intr-o curte tinerii repetau pentru traditiile de Anul Nou chinezesc:





Vietnamezii, la fel ca tailandezii si cambodgienii nu au mese fixe, ca noi europenii. Mananca cate putin, dar toata ziua. Chiar si noapte gasesti de mancare pe strada, semn ca si atunci le este foame...






Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #33 : Luni, 18 Februarie 2019, 16:47 »
Una dintre zilele asteptata in mod special, a sosit! Urma sa vedem de aproape cum traiesc oamenii in Delta Mekong-ului. Citisem atatea lucruri despre alta, vazusem atatea documentare, dar vroiam sa vad cu ochii mei. Sa inteleg cu adevarat locul acela.

In port ne astepta unul dintre membrii echipajului cu care venisem pe Mekong din Cambodgia, l-am recunoscut imediat. Ne-a ajutat sa urcam in barca si gata, plutim pe apa. Nu departe o luam in stanga si tragem la o casa. Un ponton destul de larg, care se continua cu un soi de magazin si de acolo cu camerele de locuit. Sub intreaga casa era o uriasa cusca cu...pesti. Era una dintre cele 6000 de ferme. Casele ca si vaporasele locuinta sunt proiectate si construite dupa acelasi principiu: sa aiba in partea inferioara, cea imersata in apa, o cusca in care se cresc pesti. Li se da mancare si rand pe rand sunt scosi si vanduti. Este o industrie extrem de dezvoltata acolo, cea a pestelui, dupa cultivarea orezului evident.

Oamenii aia traiesc atat de simplu si atat de adaptat incat am rams uimit: aveau chiar si purcel si cateva gaini, ba chiar si niste gradinute plutitoare in care cultivau menta si coriandru. Foarte greu de explicat sentimentul pe care l-am avut acolo...











Pe aici erau hraniti pestii:





Somnul de Mekong. Asta era un puiut, cand creste mare ajunge la 250 kilograme:



Altarul casei:



Culori...





Vecina:



In plasele dintre case erau niste somni de 10-15 kg:



In vizita in jur:











Gradinile plutitoare:









O casa in miniatura. Aici se poate vedea in partea inferioara, cea care sta in apa, cusca in care "locuiesc" pestii. Deasupra de unde casa pluteste, locuiesc oamenii...



Viata grea, dar nu au uitat de frumos si sarbatori:



Casa - ferma de pesti:



Vaporas-ferma de pesti. Costa in jur de 75.000 USD, o avere in Tailanda! Are doua punti, pe una se locuieste si cealalta asigura flotabilitatea. Intre ele este...cusca de pesti...





Navigam mai departe:







...si ajungem intr-un sat pescaresc, musulman. L-am strabatut la picior, mirati de modul in care oamenii aceia pot sa traiasca asa. La una dintre case se pregatea o nunta, femeile erau stranse si pregateau bucatele...Mai incolo am vazut baietii atarnand ghirlande.

Sus in strada era o circulatie de nu-ti venea sa crezi de unde am venit. Am vizitat o moschee si ne-am intors pe alta alee a satului...La strada o grama de vanzatori de legume, fructe si pesti...























































































Vazusem deja atatea lucruri atatea lucruri si eram doar la jumatatea zilei...Dupa amiaza urma sa vedem o padure tropicala...

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #34 : Marți, 19 Februarie 2019, 07:55 »
Da, eram la jumatatea zilei si vazusem intradevar atat de multe. Era ultima zi a anului vietnamez, noaptea urma sa se celebreze Tet-ul. Dar pana la petrecere, mai aveam inca atatea de vizitat.... :)

Foarte inteligent gandita logistic acea zi de excursie. Dimineata plecasem cu autocarul si bagajele incarcate de la hotelul din Chau Doc pana in port. De acolo o barca ne-a purtat in satul cu fermele de peste, apoi spre cel musulman de pescari. Ne-am intors in port si de acolo ne-am imbarcat in autocar in directia Can Tao. Pe drum urma sa vizitam o rezervatie de padure tropicala. Asa drumul pana in urmatorul oras ni s-a parut floare la ureche...Si am avut atat de multe obiective...Bravo colaboratorilor! :flori: Excelent gandit!

Padurea tropicala era in mintea mea ceva atat de inaccesibil, atat de salbatic incat vom da de tantati, de lipsa de civilizatie, chiar nu stiam cum va decurge aventura noastra acolo. Stam doar ca vom schimba doua barci, una mai mare la inceput, cu motor, de 10 locuri, apoi vom fi transferati in unele cu vasle, mai mici, de 3-4 locuri, depinde de..."incarcatura".

Am dat insa de un loc super-amenajat, la care se ajunge mergand pe jos cca 1 km, se traverseaza un pod si apoi se intra intr-o zona de asteptare unde sunt toilete, choiscuri cu cafea, racoritoare etc.



















N-am asteptat mult si au sosit 2 barci, am impartit grupul in doua si am pornit...































Acolo am urcat un mal si am asteptat repartizarea pe barci. N-au trecut 10 minute si eram din nou pe apa! Uaaam era total altceva! Zona mi se parea mai salbatica, iar faptul ca se intra cu o barca fara motor imi confirma ca este mult mai naturala, fiind clara incercarea de protejare. Dar...dezamagire! Barca dupa 5 minute a virat si ne-a intors de unde ne-a luat...Frumoasa si aceasta plimbare pe apa, dar semana mai mult cu vaslitul pe lacul unui parc din centrul orasului, decat cu o aventura in padurea tropicala.






















Peisajele insa foarte frumoase, am vazut cateva pasari, iar amenajarea facuta in acel spatiu mi s-a parut exceptionala. Am inaintat apoi pe o poteca spre locul in care urma sa servim pranzul. Era plin de lume acolo, multi sosisera de sarbatoarea Tet-ului. Fiecare foisor era ticsit de oameni.

















Va povestesc acum despre cum se mananca in Vietnam, pentru ca acolo am avut o experienta adevarata a felului in care inteleg ei sa manance. Intai de toate, trebuie spus ca ei mananca la mese foarte joase, pe niste scaunele ca de copii. Se aduna 7-8 in jurul mesei si pe rand se aduc: in mijloc o oala pt supa, ce are jos un mic aragaz; apoi ingrediente in boluri: sosuri si legume; slanina de purcel vietnamez! cu garnitura de papaya; foi de orez - sunt foarte fin si subtire coapte, permitand sa poata fi rulate; peste prajit sau copt, nu m-am putut dumiri prea bine- noi am primit "peste cap de sarpe", este o specie mult intalnita si gustoasa. Dupa ce se aduc toate astea la masa fiecare incepe sa-si creeze propria reteta. Ia din peste, pune intr-o foaie de orez, unde mai adauga poate ceapa, ardei, legume fierte taiate. Ruleaza, inmoaie un pic in supa, aseaza in bolul sau si apoi toarna sos peste. Hmmm este un deliciu, o nebunie! Apoi isi fac supa: in oala mai adauga una alta, isi aseaza in bol si mai pun dupa gutul fiecaruia alte ingrediente. La ei de baza este lemon grass-ul, menta si coriandru. Na, toate astea trei nu ma incanta, asa ca in bolul meu nu au aparut...Am preferat sa-mi pun mai mult orez, nelipsit de la orice masa si sa-mi imbogatesc totul cu sos. La desert am primit ceva fructe, dar eu eram deja la capitolul bere, asa ca nu am mai avut nevoie...

















Masa pregatita si servita in acest fel, le da posibilitatea celor prezenti sa socializeze. Trebuie sa va spun ca ei beau foarte putin alcool si in general doar tinerii. Si dac tot beau ceva este bere si foarte rar o bautura de-a lor, se numeste vin de orez. Toata lumea rade, mananca si povesteste...Noi europenii, socializam la bautura, asiaticii la mancare.

Inedit locul pentru a intelege modul in care se mananca la ei, mi-a placut ideea de a fi dusi intr-un loc de genul acesta. Atata doar ca trebuie sa fi pregatit mental pentru a manca la fel ca vietnamezii, altfel rabzi de foame, pentru ca altceva nu se prepara acolo...Nu toata lumea se adapteaza, nu toata lumea este dispusa sa incerce lucruri noi si asta creaza o bariera in cunoasterea unui popor. Parerea mea este ca daca mergi in Rusia trebuie sa mananci ruseste, daca mergi in Maroc sa mananci ceea ce pregatesc pentru ei, la fel peste tot. Mancarea face parte din cultura unui popor si pot spun ca cunoasterea este incompleta daca nu intelegi si incerci sa te hranesti cateva zile ca ei...

Am urcat acolo intr-un turn de observatie care iti dadea posibilitatea de a vedea imensitatea padurii tropicale, dar si o panorama a muntilor dinspre Cambodgia. Am parasit locul cu o multime de impresii invalmasite in minte, dar pe care le-am asezat apoi in ordine...

Ne-am indreptat apoi cu autocarul spre Can Tao, cu gandul la petrecerea de Anul Nou (Tet). Pe drum se lasa inserararea, o imagine unica in lanurile de orez:



Am ajuns intr-un oras superilumiat si decorat, cu strazile pline de lume, pregatita sa intampine in strada Anul Nou. Hotelul, execeptional, la fel si personalul. Ne-au upgradat camerele, din city view in river view, ceea ce ne-a dat posibilitatea ca seara sa vedem focul de artificii din balcon.





In holul hotelului trona un porcusor vesel, simbolul anului vietnamez care v-a urma. Se spune ca in anul porcului o s-o ducem toti mai bine...

Receptia hotelului:





Si camera mea:











Din balconul camerei mele:









Nimeni nu avea rabdarea sa ramana prea mult in camera, toti doreau sa exploreze strazile orasului, asa foarte putin ne-am putut bucura de confortul exceptional al camerei. Unde mai pui ca eram pregatiti si cu doua sticle de sampanie pentru a sarbatori Anul Nou.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #35 : Miercuri, 20 Februarie 2019, 19:17 »
Si am iesit in oras...







Mai intai pe faleza feeric luminata din fata hotelului,



















apoi pe malul apei,



am traversat,







si ne-am oprit la un restaurant panoramic...Minunat se vedea de sus...





Dupa ceva asteptare si....mancare, din nou in strada:









spre zona centrala, acolo unde se amenajasera aranjamentele florale de Anul Nou.

















































































Intr-un final ne-am intors la hotel. Directoarea era intr-o continua agitatie, pregatea masuta cu ofrande pentru ora 00.00. Atata a aranjat-o, de atatea ori a intrat si iesit, a adaugat, a mutat...



In fata hotelului era o mare de oameni care asteptau focurile de artificii. N-am vazut pe nimeni sa bea, n-am vazut pe nimeni agresiv, nimeni nu tipa, nu se agita. Plin de lume, bucurie mare, dar decenta.





Am ramas un pic in holul hotelului, savurand acele momente fantastice pe care le petreceam acolo, la atatea mii de kilometrii de casa. Heli, o fetita guresa si cu o engleza impecabila m-a inveselit mai mult...Cand am plecat spre camera, m-a condus pana la lift...Acolo i-am facut o fotografie s-o am ca amintire...

Nume

Cu o parte din grup, la o sampanie si un J&B, am privit minunatul foc de artificii. Petreceam a doua oara Revelionul:
















Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #36 : Joi, 21 Februarie 2019, 11:06 »
Dimineata in restaurantul hotelului ne astepta un mic dejun bogat, asa ca am zabovit un pic mai mult,























 dupa care am plecat pe faleza spre zona de imbarcare...

































Un obicei pe care l-am vazut si in afata templelor: eliberarea de pasarele. Cica aduce noroc...



primire tare faina a echipajului, fiecare am primit cate o esarfa folosita de viet in viata de zi cu zi: poate sa fie si bandana, si fular, chiar si brau...



Am inceput sa alunecam usor pe apa, am trecut prin Cai Rai, acolo unde intr-o zi de lucru este o imensa piata plutitoare. Acum am gasit doar un vanzator care din barca ce ii servea ca si locuinta si loc de munca, ne-a curatat si ne-a oferit ananas atat atat de dulce...





















Am continuat apoi pana la o ferma demonstrativa, unde in pridvorul casei erau pregatite pentru "mainile indeamanatice" tot ceea ce era necesar pentru a prepara rulouri cu orez. Iar langa la foc, se prajeau niste foi mari si subtiri, cu un gust exceptional. M-am bucurat sa vad o parte din fete interesate sa incerce si sa invete ceva din bucataria vietnameza...





















Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #37 : Joi, 21 Februarie 2019, 11:53 »
De la ferma am luat-o pe "poteca" satului, curiosi sa vedem ce fac oamenii in prima zi de Anul Nou.





























Ce ne-a impresionat a fost ospitalitatea extraordinara, bucuria de a vedea pe cineva ca le trece pragul. Ne-au oferit ce aveau ei pe mese: bere, porumb fiert, prajiturele, bomboane...









Eu, imbracat in tricou rosu, cu burtica impresionanta pentru un popor unde rar vezi oameni peste 70 kg, am fost imediat poreclit: Happy Buda. Si sa stiti ca nu a fost doar gluma, sau ceva de ras. La o casa mi s-a adus si asezat in brate un cocos, ziceau ei ca trebuie sa aiba succes deseara, cand urma sa lupte cu altul din vecini, apoi unii m-au batut pe burta, de la bunicul pana la nora, imi spuneau la fel, ca un astfel de..."Greucean" le aduce noroc. Au facut-o intr-un mod usor timid, cerandu-si de nu stiu cate ori permisiune, uitandu-se la mine daca fac vreo grimasa...asa ca nu a fost suparator de loc. Chiar m-a distrat ideea ca pot fi un aducator de noroc...





Ultima dintre familiile vizitate m-au retinut la ei la masa si pana nu am mancat (trebuie sa recunosc ca nu foarte incantat, dar acolo nu este frumos sa refuzi...) o bucata de un fel de salam cam ciudat, tot felul de prajiturele (asta mi-au placut) si pana n-am baut doua beri cu ei. Am ras, ne-am batut pe spate, ca mai mult nu ne intelegeam...Mi-a placut enorm ca am putut fi parte din bucuria lor de an nou...Ca am putut sa inteleg cum se comporta, ce fac, care sunt obiceiurile lor. Apropo de obiceiuri: de anul nou, politia inchide ochii 3 zile, astfel ca se pot organiza lupte de cocosi si juca - pe bani, carti. Pe mai multe terase am intalnit oameni jucand, iar in curti am intalnit de asemenea multe custi ce tineau cocosii pregatiti de lupta.



Si tot despre obiceiuri: in ziua ce precede Tet-ul, lumea merge incepand cu ora 21.00 la templu, apoi se intalnesc in centrul orasului acolo unde este aranjementul floral, sau de unde se lanseaza artificiile. Inainte de a pleca de acasa lasa ofrande la "casa spiritului familiei" si la "altarul celor care nu mai sunt", mici constructii din lemn, foarte frumos ornate asezate in fata locuintelor sau deasupra. Nu am vazut mese organizate festiv, n-am vazut pe nimeni sa bea pe strada, iar in localul in care am servit cina la fel lumea se rezuma la a manca. Nu era interzis consumul de alcool, am intrebat si eu, pentru ca se gasea si pe strada. Dar nu este in obiceiul lor sa bea.

Se plimba, povestesc, isi fac fotografii, se intalnesc cu prietenii sau vecinii. Apoi la 00.00 se uita la focul de artificii in urale si aplauze, dupa care pleaca spre casa. Am inteles ca nu continua cu mancare sau bautura, ci se rezerva pt a doua zi.

Prima zi de Anul Nou este rezervata parintilor. Se intalnesc cu parintii la masa, servesc pranzul, povestesc. A doua zi este rezervata rudeleor: unchi, veri, iar a treia zi se intalnesc cu prietenii. In ordine de fapt asta este ierarhia pentru ei: cei mai importanti sunt parintii si deopotriva cei care nu mai sunt (bunici sau strabunici), apoi rudele si doar in al treilea rand prietenii. Noi europenii ne petrecem Revelionul cu amicii, in marea majoritate a anilor...

La intoarcerea in ferma, am vizitat livada. Foarte-foarte interesant, imi pare rau ca nu au fost mai multi din grup sa vada. Arau acolo papaya, mango, lime, portocali, arbore de jack-fruit, cocotieri si de apa si de uscat si chiar un lan de orez.


















Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #38 : Vineri, 22 Februarie 2019, 15:07 »
De la ferma, ne-am intors pe apa pana in port, unde ne astepta autocarul. Pentru a ne duce sa vizitam o casa coloniala, exceptionala, pitoreasca, scena unei carti si a unui film: "Amantul". Casa se numeste Binh Thuy. Explicatiile ghidului din nou excelente, foarte interesante, incantatoare...Insa m-au pus pe ganduri ca inca nu am citit destul...Dar m-am bucurat sa descopar ca cineva din grup, Claudia stia totul despre cartea Margaretei Duras.

Ajuns acasa am cautat amanunte despre carte si iata ce am gasit pe wikipedia "Acțiunea romanului are loc prin anii 1930 în Indochina, care a fost o colonie franceză, azi statul Vietnam. Duras descrie istoria unei fetițe franceze de 15 ani, care a copilărit în Asia de Sud Est. Ea întâlnește pe un vapor de pe fluviul Mékong un bărbat de 27 de ani. Urmează un salt în timp fiind descris Parisul în timpul celui de al doilea război mondial. Reîntoarsă acasă, are relații sexuale pătimașe cu un chinez bogat, o relație lipsită insa de simțăminte profunde de dragoste. Fata este orfană din partea tatălui iar mama ei este descrisă ca nebună, care se pare că nu sesizează escapadele fetei cu chinezul. Fratele mai mare al ei, un tip răutăcios este adorat de mama lor. Singurul care este de partea fetei este fratele mai mic dar acesta moare timpuriu. Romanul a fost transpus sub același titlu pe ecran în anul 1992, sub regia lui Jean-Jaques Annaud, rolurile principale au fost jucate de Tony Leung Ka-Fai și Jane March."

Filmul scris avand la baza cartea este acesta: https://www.imdb.com/title/tt00101316/ Il puteti gasi pe online movies.





























Am plecat apoi cu autocarul, vreo 4 ore, pana la Saigon. Nu mi s-a parut deloc plictisitor drumul, erau o multime de lucruri de vazut pe fereastra, au fost povestile ghidului care ne-au captivat si mai ascultat si o parte din audioghidurile care le pregatisem de acasa.

Asa fara sa ne dam seama am ajuns pe inserat la Ho Chi Minh, Saigon asa cum il cunoaste inca lumea. Trebuie sa spun ca intotdeauna m-a fermecat si numele si povestile tesute in jurul uriasei metropole, asa ca abia asteptam sa o vad. Si nu mi-a inselat deloc asteptarile: fara indoiala este cel mai frumos oras din Indochina.

La hotel,



nu am zabovit prea mult, ne astepta forfota orasului. Primul care ne-a iesit in cale a fost Mos Craciun. In varianta cu sandale...sa murim de ras nu alta...



Pe strazile Saigonului circula 1,5 milioane de scutere, ce ziceti?









Vroiam de fapt sa ajungem in Night Market, dar era prima zi de Anul Nou asa ca nu am gasit decat in strada cativa comercianti de fructe si cafea...Asa ca n-am ramas prea mult pe acolo. Dupa ce am gustat mai multe tipuri de fructe locale ne-am dus la Eleven, un local tare fainut, unde am mancat grozav de bine...















Dupa ce vasusem seara, dupa ce stiam despre Saigon, intuiam o a doua zi minunata....


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #39 : Vineri, 22 Februarie 2019, 19:08 »
Eram tare curios sa vad daca recunosc din fotografiile celebre cu Saigonul capitulat in fata Viet Cong-ului, terasele de la hotelurile Caravelle si Majestic de unde transmiteau jurnalistii, celebrul Hotel Continental, dar in special Ambasada Americii, acolo de unde s-a facut evacuarea...



Acolo am aflat de la ghid ca fotografia aceasta nu a fost facuta la Ambasada SUA ci la sediul CIA. Dar probabil asa s-a scris sau inteles prima oara si asa s-a dus totul mai departe. Cladirea aceea mai inalta pe care urca oamenii am vazut-o, descoperita doar datorita ghidului...Nu as fi gasit-o sa ma fi rotit pe acolo o saptamana intreaga...Se afla undeva dupa niste cladiri inalte si ele, iar pe fundal se vad cativa zgarie nori...

Terasa la fel, nu as fi recunoscut-o si identificat-o, la fel daca nu era ghidul. El mi-a aratat-o langa Primaria Veche. Chiar daca nu le gasisem eu, am fost bucuros sa vad doua locuri care faceau istorie atunci cand eu eram doar un pusti si ascultam la radio comunicatele despre razboiul din Vietnam. 

La plecarea din Saigon mi-a fost foarte ciuda ca nu stam o zi in plus, ma tot certam singur, de ce nu am insistat la agentia colaboratoare sa petrecem inca o zi in Saigon...Deja imi faceam planuri pentru anul viitor sa ramanem mai mult...Am vazut Saigonul doar in viteza.... Adevarul insa este ca l-am savurat la maxim. Am simtit fascinat aerul acela exotic-colonial, rafinat si pitoresc, am descoperit  un oras unic, a carui nume mi-a sunat intotdeauna atat de deosebit...Si in final mi-am spus ca e mai bine putin, a fost ca un parfum de acela tare de care te atingi si iti ramane imprimat in minte...Si traiesti cu senzatia ca il ai mereu in nari...Suna masculin orasul acesta, dar eu il memorez acum ca pe ceva feminin, rafinat, diafan, misterios...Am fotografiat o femeie care trecea pe langa noi...Cred ca este cel mai reprezentativa pentru ce este in mintea mea Saigonul...



Am vazut mai intai un templu chinezesc, extrem de interesant,





















apoi Catedrala Notre Dame,





cunoscuta, din ilustrate si filme, Cladirea Postei

















am inceput plimbarea,

















apoi Hotelul Continental,





apoi Opera



si am asistat la un dans al dragonului.





Asa am ajuns in zona florala a Saigonului, in care puteai zabovi si admira aranjamentele ore intregi, fara sa te saturi. Era acolo zdroaba mare cu selfie-urile...





































O masa excelenta la un local superb din centru...



























Din Saigon am zburat in austerul Hanoi...Sudul cald, exotic si colonial a ramas in spate, ne indreptam spre cortina unei imense scene, pe care o cunoscusem atat de bine...

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #40 : Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 09:50 »
Dupa un zbor de o ora si jumatate, am ajuns pe aeroportul din Hanoi. Acolo ne astepta ultimul dintre ghizii care ne-au insotit pe parcursul excursiei noastre. Un baiat de treaba, foarte atent si responsabil. Doar cu engleza lui era mai greu: trebuia sa ciulesc urechile tare bine pentru a pricepe tot ce spune...Dar dupa un timp m-am adaptat la engleza lui si mi-a fost ceva mai usor... :)

Drumul de la aeroport pana la hotel este destul de scurt... Am intrat intr-o zona de case care mi-au parut mai vechi si intradevar ghidul mi-a confirmat, eram in apropiere de "down town"...Pe drum, cu nasul lipit de geam cautam sa regasesc frenezia aceea din Saigon, Can Thao si Chau Doc. Sa vad luminile, copaceii de Anul Nou, decoratii...Dar nimic...Ma tot gandeam ca nu suntem destul de central, ca inca nu am ajuns in zona de decorare...Am remarcat diferenta uriasa dintre Sudul exuberant, plin de viata, efervescent si Nordul mai auster, mai echilibrat. Oamenii de aici n-au cunoscut dezvoltarea coloniala de la jumatatea secolului trecut, ei erau deja in comunism, asa ca toate s-au desfasurat dupa tiparul sovietic.

Am ajuns la hotel...Wow, ce schimbare! Pana acolo in holurile hotelurilor era o abundenta fantastica de decoratiuni...aici insa nu era nimic! Ca si cand nu era Anul Nou. Am urcat in camera, totul imi parea o intoarcere in timp, ma vedeam pe litoral in 1980. Acelasi gen de aranjament...Privelistea insa era superba, ma uitam de la etajul XI si priveam pana hat departe. Se vedeau cateva cladiri foarte inalte, semn ca era ceva emulatie economica si aici...







Mi-am luat din frigider o bere, cea locala, sa vad cum e...



Hmmm, nu se compara nici asta, nici pe departe cu Chang sau Saigon, preferatele mele. Am urcat apoi la restaurantu panoramic de la etajul 15, de unde privelistea era extraordinara, unde mai pui ca am mancat un muschi de vita nemaipomenit...











Era si o piscina acolo sus, dar era rece, pentru noi. Veneam de la peste 30 grade. Hanoi este la 1600 km de Sud, aproape de munti, acolo este alta clima. Seara abia erau 14-15 grade...Asa ca doar am admirat piscina...


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #41 : Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 10:46 »
Dimineata la micul dejun, obisnuit cu Sudul, unde atmosfera era placuta, relaxanta, m-am ingrozit vazand furnicarul chinezesc ce acaparase salonul de servire. Cinstit sa fiu stiu doar inca un popor la fel de murdar, de galagios, de nesimtit ca cel chinez cand este vorba de mancare...Nu e greu de ghicit celalalt, cu totii ne-am lovit de "cei... alesi" pe undeva si a fost simplu de vazut cat de urat si needucat se comporta...

M-am resemnat, mi-am lasat telefonul si sapca la o masa si am plecat spre bufet sa-mi iau cafeaua si fructele de dimineata...Asta este ritualul meu...Dimineata sa savurez o cafea, btw, nu ma intereseaza cat e de tare, ce gust are, ce aroma: cafea sa fie! Privesc de multe ori mirat la cate cineva care dimineata in loc sa se bucure de viata, de lumina, de ziua care urmeaza, mormaie in barba sau difuzant, critici la cafeaua care o bea...Apai iertata-mi fie vorba, dar pe vremea lui nea Ceasca, beam surogate cu cate 10% cafea in ele si ziceam "wow ce bun!"...Ne bucuram de fiecare inghititura si nu mai ziceam nimic...Cand puneam mana pe cate o jumatate de kilogram de cafea, era sarbatoare mare, tineam de ea cat mai mult...Ne-o dramuiam sa ne ajunga pana la urmatoarea...achizitie. Si atunci nimeni nu mai avea nimic de comentat. Acum avem toti nevoie de calitate, de nu stiu ce tarie, de ce aroma...Si vai, nu putem bea cafeaua, atata e de rea...Zau? Chiar asa? Cine este cu cafeaua asa ca mine, n-are mofturi, are nevoie doar de cofeina pentru a-si echilibra si satisface nevoia...Cine are alte rasfaturi si le poate satisface, dar e clar nu in vacante la micul dejun la hotel, pentru ca acolo, stiu toti care calatoresc ca se serveste doar light americano sau instant. Foarte rar altceva si atunci de unde asteptarile de cafea extraordinara? Pentru gusturi ales va pot indica Blue Mountain din Jamaica (este exceptionala, echilibrata ca aroma, gust si tarie), cafea columbiana (am baut-o in amestec cu un soi de semnte de pepene si mi-a placut grozav)si chiar si cubaneza (la noi nu am vazut, iar acolo stiu un singur loc, intr-o cafenea aproape de portul din Havana. Cea vietnameza, chiar daca este al doilea mare producator dupa Brazilia, nu mi-a demonstrat a fi ceva de inalta calitate, sau poate nu am vazut eu tot...Cea braziliana, am incercat-o in cateva randuri, dar este una larga de masa, cel putin la ce am avut eu acces. Ce stiu de la un mare comerciant de cafea, este ca in Europa ajung din 17 clase de cafea doar ultimele 3. Deci chiar si cafeaua mai buna pe care o gasim in magazin, in America de Sud este srot...

Hai ca am plecat destul de departe de povestea zilei in care urma sa ajungem in superbul Ha Long Bay. Ce mai pot spune despre acea dimineata este ca atunci cand am ajuns la masa, asta era plina de chinezi...Imi dadusera deoparte sapca si telefonul, ocupasera masa si isi cioflaiau mancarea, pe care mai repede le-as fi asezat-o in troci decat in boluri...

Ospatarul mi-a vazut reactia si m-a invitat intr-un salon separat...Wow, ce usurare! La masa rotunda rapid s-au strans si altii din grup, asa ca am putut manca si socializa in liniste...Asta mi-a adus aminte de un hotel la care am fost de multe ori la Innsbruck si care are doua sali de mic dejun: una pentru indieni si asiatici si una pentru europeni. Odata un indian cu familia sa a vrut sa intre in salonasul linistit...dar ospatarul nu l-a lasat, i-a explicat ca grupurile sunt in alta parte. Asta era de fapt siretlicul hotelului, pentru ca nu puteau face discriminare pe fata: cum stiau ca asiaticii si indienii veneau in grupuri, au gasit portita asta, de a-i dirija separat. Iar pe salonul de mic dejun pt europeni au scris: Business Breakfast. Doar ca indianul acela venise independent, a explicat ca nu face parte din nici un grup. Ospatarul este clar ca se mai intalnise cu astfel de situatii si i-a spus: "toate mesele sunt ocupate/camere, entru persoane care urmeaza sa coboare si sa-si ia micul dejun in graba pt ca sunt persoane de afaceri. Daca doriti puteti lua micul dejun pe terasa wintergarden si i-a aratat-o...Dar indianul al naibii, nu si nu. Ca el acolo vrea. Asa ca a venit seful de restaurant, care i-a spus foarte apasat si clar: "daca doriti sa luati micul dejun in hotelul nostru, trebuie s-o faceti in locul pe care vi-l indicam, nu unde alegeti d-voastra. Daca nu va convine, nu aveti decat sa va intoarceti camera. Imi cer scuze, eu am alte lucruri de facut, decat de explicat ceva atat de clar si firesc". Sotia indianului l-a luat de mana si s-a indreptat spre terasa...Nu au mai iesit de acolo cat am ramas la mic dejun...Probabil isi inecau furia pe nationalismul austriac.

Departe de mine ideea de rasism, de exclusivism, dar am pretentia sa mananc intr-un spatiu comod, fara sa simt mirosuri de tranpiratie in jur, fara sa aud cioflaituri, vorbit tare si cu gura plina. Sunt educat in Europa si am nevoie de un loc in care sa ma pot bucura de masa, in conditiile de civilizatie in care am crescut...Daca nu pot manca asa, renunt la mancare, o spun cat se poate de serios. Prefer sa mananc un baton si sa beau o cafea cu care unt pregatit intotdeauna in camera.

M-am gandit un pic cu teama cand m-am gandit la cele 4 ore de drum, pana in portul de imbarcare pentru Golful Ha Long, dar pana la urma s-a dovedit a fi mult mai scurt si chiar placut. Am avut doua opriri, intr-o parcare unde era i un imens magazin si inainte de ajunge, pentru ca aveam inca timp, am facut o pauza foarte interesanta la o ferma si magazin de perle. Acolo am vazut prima oara cum se obtin perlele de cultura, cum se implateaza in scoica, cum se stimuleaza depunerea pe bila alba a stratelor, de ce culorile sunt diferite, perle albe, galbene si negre...Mi-a placut mult mie, ce sa mai zic de fete! Am vazut si cateva pachetele frumos facute cu care s-a iesit din magazin...
































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #42 : Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 14:56 »
Vazusem o multime de fotografii, de filmulete si imi inchipuiam cum va fi acolo, intre cele 2500 de insulite din Ha Long Bay. Stiam ca acolo s-a filmat Avatar, Kong, alte multe pelicule mai mult sau mai putin celebre...Asa ca ma asteptam la cea mai frumoasa zi de excursie...

Si a fost intradevar exceptionala. In primul rand pentru ca am primit de la agentie un upgrade la 5*, apoi ca pe vasul cu care am facut croaziera nu se aflau in afara de noi mai mult de 15 alte persoane, pe care nu le-am simtit de loc...Ei pe noi cu siguranta...

Este un adevarat dar pe care il poti primi de la viata, un privilegiu sa te poti plimba pe apa, acolo. Mi s-a parut fantastic ca traiesc acest vis minunat, alaturi de Singles Camp. Nu va pot spune cat de mult mi-a placut, cat de intens am trait fiecare clipa, privind afara! Am avut sansa unor zile frumoase, neobisnuit de calde, mi s-a spus, pentru acea perioada...

Nu pot descrie prea mult in cuvinte, am sa incerc prin imagini, am sa postez mai multe fotografii si chiar un montaj video pe care l-am facut la sosirea in tara.

























Printre ele ni s-a servit si pranzul...Hmmm, delicios!











Mancam ceva si...fugeam pe punte sa mai vad, sa mai fotografiez si sa filmez...







La un moment dat am oprit, am fost invitati la tendere si transferati apoi pe un ponton de unde am continuat cu barci conduse de vaslasi localnici...Am vizitat un fost sat pescaresc, acum este doar un soi de muzeu pastrat si aratat pentru ca turistii sa-si dea seama cum au trait odata oamenii aceia...




































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #43 : Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 18:43 »
Sa continui...cu seara pe vasul cu care am ramas ancorati in Ha Long Bay. Cei de la companie ne-au organizat un Cooking Class, distractiv si interesant deopotriva. O multime de maini pricepute au inceput sa se miste incoace si-ncolo asa ca in scurt timp am vazut si apoi gustat niste pachetele in foi de orez, de-li-cioa-se!













completate apoi, cu alte minunatii, la cina...





Am avut apoi pregatite niste bete de pescuit calamar, a fost si pentru mine o premiera...Se pescuieste la lumina reflectorului. Calamarul pe care nu l-am stiut atat de hraparet si lacom, vine atras de lumina si da de naluca pe care i-o treceam noi prin fata...Am reusit sa prind doi...din care unul mi-a facut praf tricoul...Mi-a aruncat un jet de cerneala care nu cred sa se mai duca vreodata...Amintiri din Ha Long Bay...





S-a asternut apoi noaptea, ne-am retras in cabine si am dormit bstean, leganat usor de valurile domoale...M-am trezit dimineata cu un teribil sentiment de placere si bucurie. Am deschis fereastra si un aer rece a intrat in cabina...Era ceata afara, peisajul parea desprins dintr-un film.









Am urcat pe puntea de sus, de unde privelistea era mai frumoasa...Fetele noastre faceau miscare, la o lectie de tai chi...









La micul dejun m-am multumit cu cateva felii de fructul pasiunii si cu doua cani mari de cafea...



Am fost anuntati apoi ca urmeaza sa mergem sa vizitam o grota. Asa ca iar la tendere si directia...o insula. Am coborat acolo si am urcat mai multe scari. Ma uitam in spate, privelistea era splendida. In fata pesterii era un imens ficus ce-si atarna barba peste intrare...Eu m-am decis sa las pentru anul viitor vizitarea pesterii, asa ca am coborat pe plaja superba, cu nisip fin...M-am plimbat in picioarele goale si mi-am astamparat placerea si dorul de apa, intrand cativa metri in Marea Chinei...Asa sa nu zic ca n-am incercat si asta...

























Ne-am intors apoi pe vas. Am urcat din nou la ultima punte si nu m-am mai dat dus de acolo pana la intoarcerea in port...





























Acesta este filmuletul pe care l-am montat, cu croaziera noastra in Ha Long Bay:

www.youtube.com/watch?v=OfVzD3lT1m0&t=58s

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
« Răspuns #44 : Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 19:00 »
Drumul inapoi spre Hanoi a fost din nou o placere...nu un chin...Mai intai ghidul a tinut sa ne ofere din partea lui cate un suc de nuca de cocos...asa ca am oprit si am primit fiecare cate o nuca imensa, taiata si cu pasi...Foarte racoritor si placut...De la o nuca s-a facut si un fruct al pasiunii, de la maracuia s-a mai legat si un pic de ananas...asa ca ne-am indulcit bine...





Am mai oprit odata pe drum sa ne arate o gradina gospodareasca, asa cum exista sute de mii in Vietnam...Am recunoscut cateva din plante...coriandru, lemon-grass, ceapa, salata si un soi de menta pe care l-am tot intalnit la ei in mancaruri...