Se spune ca ultima dragoste e cea mai frumoasa, asa am descoperit si eu Portugalia, o tara minunata, istorie şi cultură: palate, castele, mănăstiri, monumente. Toate stau mărturie puterii pe care a avut-o odată Portugalia, când stăpânea jumătate din lume. Dacă eşti fan istorie, aici vei fi în elementul tău.
Lisabona,Porto, Cascais sunt orasele care te prind in mrejele lor si incet, incet te lasa sa le descoperi farmecul si frumusetea. In labirintul stradutelor viu colorate si pline de viata, in care este inevitabil sa nu te te pierzi.
In Lisabona mi-a placut Palatul Ajuda, m-a impresionat Monumentul descoperitorilor, un mic tribut adus geniului uman, iar la Muzeul calestilor mi-a trecut prin fata ochilor istoria tumultoasa a Portugaliei.
In drumul de la Lisabona la Porto am oprit la manastirile Alcobaca Fatima si cea mai frumoasa dupa parerea mea, Bathalia
Mi-a ramas in minte orasul Nazare cu o priveliste minunata spre Oceanul Atlantic, iar in statiune am vazut cum se conserva pestii la soare.Apoi drumul de coasta, cu mori de vant cu locuinte frumoase vopsite in alb, ale strainilor pensionati, insirate ca margelele intre sosea si intinderea de apa.
Orasul Obidos confirma ca fiind cel mai frumos oras medieval din Europa.
Orasul Porto asezat pe malul râului Douro, la doi pași de malul Oceanului Atlantic, merită să-l descoperi pe îndelete. De cum am ajuns, am simțit că orașul are un aer asezat, mai relaxat, boem, este plin de istorie și ai ce vedea la fiecare colț. Este construit pe coline și, nu de puține ori, am rămas fără aer, străbătând, la pas, străzile pline de farmec. Dacă ar fi să fac un clasament al orașelor mele preferate din Europa, Porto ar ocupa locul 1, la categoria “mi s-a lipit de suflet”. Orașul de pe malul Atlanticului m-a cucerit cu arhitectura gotică, cu peștele bacalhau, cu apusurile de poveste de pe podul Dom Luis, cu muzica fado și cu emblematicul vin de Porto. Orașul este legat prin şase poduri și, cel mai bun mod de a-l descoperi, cu tot ce are să-ți ofere, este croaziera pe care am facut-o pe raul Douro, cu un vas folosit, în anii din urmă, la transportul vinului. Nicio călătorie la Porto nu este completă fără un pahar de vin de Porto. Am zis un pahar, da? Este un vin mai tare, fortificat, cam cu 10 grade mai mult decât un vin normal și te amețește rapid, seara perfectă în Porto: fado și vin.
Cascais si plaja de la Cascais, intr-un cuvant fantastic, cu mici golfulete cu un nisip extrem de fin, de am reusit sa-l aduc si in bagaje, cu un soare arzator si o apa a Oceanului Atlantic limpede dar rece. Hotelul Vila Gale Cascais 4* a fost minunat, pe latura vestica era o piscina in mijlocul unei pajisti de un verde minunat cu o familie de pauni care erau in largul lor, continund cu un far monument si apele Oceanului Atlantic,iar pe latura estica o padure de chiparosi se luau la intrecere cu semetia hotelului.
Am vizitat apoi si Cabo da Roca,cel mai vestic punct al continentului si am primit un act de confirmare a trecerii mele prin acest punct de pe pamant.
Mancarea din Portugalia are un ‘’ ce ‘’ care se cere savurat. Am inceput cu o celebra patiserie ‘’La Pasteis de Nata’’ care foloseste vechi retete ale calugarilor. Tot ce se serveste e delicios si ti se topeste in gura. Tot acolo se pregatesc si se servesc diferite tipuri de rulade cu umpluturi, una mai gustoasa decat cealalalta. Am avut norocul unei romance care lucra la aceasta patiserie si a reusit sa ne ajute in alegerea produselor. Toate asezonate cu o bere neagra portugheza, nu stiu ce putea fi mai minunat decat un picnic pe care l-am savurat cu totii in parcul de vis-a –vis.
Un ghid portughez dragut si plin de sarm, dupa ce ne-a plimbat pe stradutele intortocheate ale orasului Porto, a incheiat mucalit cu descrierea unui tip de mancare portugheza, francesinha. Aceasta este un sandwich originar din Porto, facut cu paine friptura de vita, carnati, sunca, ou fiert in apa,si deasupra branza topita, iar totul in sos de rosii cu bere, alaturi de o bere blonda portugheza, nu se poate descrie in cuvinte gustul si aroma.
Gingia este un aperitiv, dar in acelasi timp si un lichior digestiv, care se bea in cupe de ciocolata neagra sau alba. Nu se poate descrie in cuvintegustul si aroma trebuie incercat.
In Cascais, ca de alfel in toata Portugalia nu am ratat ocazia si am mancat cele mai bune sardine din lume ( chiar mai bune ca in Maroc dupa parererea mea ) si cea mai buna caldo verde.
Cele mai multe meniuri contin fructe de mare si peste, din care la mare pret sunt sardinele grill si bacalhau ( cod ).
Nu in ultimul rand am simtit sufletul portughez in seara de muzica folclorica,seara de muzica fado si in seara de jazz.
Nu am reusit sa pun toate gandurile si amintirile in ordine, dar sunt convinsa ca voi mai vizita acest taram al apelor.
.