Autor Subiect: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019  (Citit de 9181 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Tarif: 1690 EUR/persoana cazare in camera dubla

Rezervari: - https://www.singlescamp.ro/eveniment/norvegia-excursie-tara-fiordurilor-27-iunie-4-iulie-2019/

Avansul, care confirma rezervarea locului, este de 400 EUR/persoana.


Discount Gold Mamber Singles Camp: 40 EUR

Plecare: 27 iunie 2019
Sosire: 4 iulie 2019

Cazari:
Oslo 27/28 iunie Hotel Comfort Karl Johan 3*
Geilo 28/29 iunie Geilo Hotel 3*
Bergen 29/30 iunie Magic Hotel Solheimsviken 4*
Vesterpark Ferienpark Kaupanger  30 iunie/1 iulie
Innvik Fjord Hotel 3* 1 iulie/2 iulie
Molde 2/3 iulie Molde Fjordstuer - by Classic Norway 4*
Hamar (langa Lillehammar) 3/4 iulie First Hotel Victoria 4* Hamar

Servicii incluse:
•   •transport avion  Bucuresti Otopeni – Oslo si retur, toate taxele incluse
••   transfer de la aeroportul Gardemoer (60 km de oras)la hotel si de la hotel la aeroport
•   •cazare 7 nopti, hoteluri 3* si 4*
•   •mic dejun tip bufet, cu exceptia Vesterpark Ferienpark Kaupanger (aveti facilitati de preprare a cafelei si a MD)
•   •circuit al Norvegiei, cu microbuz 8 + 1, conform programului anuntat
•   •insotitor de grup din partea Singles Camp, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
•     • asigurarea medicala
•   •taxa de oras la hoteluri
••   croazierele pe fiorduri
•      •intrari obiective
•   parcari, taxe autostrazi, traversare tuneluri, ferrry cu microbuzul. Se vor insuma platile si se vor imparti la numarul de participanti. Informativ, in 2016 si 2017 suma a fost in jur de 40 EUR/persoana + traveresarea Geirangerfjord (este un pachet care include masina + persoanele care sunt in ea).

Zboruri Blue Air: ATENTIE:Orar modificat la intoarcere de catre compania de zbor.

27 iunie (joi) OB 183 08:00 Bucuresti OTP - Oslo 10:15

04 iulie (joi) OB 184 15:30 Oslo - Bucuresti 19:40

Grup 8 participanti + insotitor de grup: Gigi Cindea 0040 745 106501

Program excursie

Ziua 1 joi 27 iunie Intalnirea pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti ora 05:50 am (dimineata) Cafeneaua Lavazza Plecari Internationale. Zbor Blue Air decolare din Bucuresti la ora 08:00, o sa ajungem la Oslo la 10:15. Se preia microbuzul cu care o sa facem turul, depozitam bagajele (cititi va rog cu atentie conditia de dimensiune a acestora) si pornim catre hotel. De la aeroport sunt 50 km, pana la cazare facem 45 minute cel putin. Apreciez ca in jur de ora 12.00 o sa ajungem la hotel. Este prea devreme pentru check in, asa ca lasam bagajele si plecam intr-un tur al orasului. Ghidul local o sa ne astepte la ora 13.00 la hotel si de acolo plecam intr-un tur pietonal de 2 ore. O sa urmeze o pauza de masa, pt check in si refresh, iar la ora 17.00 ne reintalnim in receptie. Vom merge cu microbuzul pana la Parcul cu Sculpturi Vigeland, acolo veti face singuri o plimbare, iar eu am sa va astept pe partea cealalta cu microbuzul, pentru a nu mai face inca odata acelasi drum. Va propun apoi sa urcam cu microbuzul pana la Trambulina de schi, de acolo panorama asupra orasului este absolut superba. Apusul este doar la 22:45, asa ca avem suficient timp.

Ziua 2. vineri 28 iunie Oslo – Drammen – Langedrag Natur Park – Geilo 249 km
Mic dejun, check out. 8:30 Imbarcare in microbuz. Plecam Oslo – Drammen –Kingsberg – Lampeland (pauza) - Langedrag Natur Park (Tunhovd) -  Geilo. Traseul este spre vestul Norvegiei, una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Europei datorita fiordurilor, o ocazie unica de a admira o forma de relief foarte rar intalnita in alte parti ale lumii. Trecand prin Valea Numedal, traversam platoul salbatic si accidentat al Muntilor Hardanger (Hardangervidda), urcam apoi intr-un parc cu animale salbatice tipice pentru tara pe care o vizitam: lupi, elani, reni, mufloni, iepuri, etc. Putem servi masa acolo. Intrarea costa cca 26 EUR (250 NOK): http://en.langedrag.no/prisliste Cine nu doreste sa intre poate ramane in zona de restaurant si magazin. Urmeaza un traseu care ne conduce pana la unul dintre cele mai pitoresti asezari din Norvegia: Geilo. O sa admiram intr-o plimbare casutele acoperite cu iarba. Cazare Geilo.

Ziua 3, sambata 29 iunie Geilo – trecem pe langa un lac foarte frumos, Ustevadnet – urmeaza impresionanta cascada Vøringfossen – Eidfjord - Dale – Bergen  243 km
Dupa micul dejun vom face check out-ul si plecam din nou cu microbuzul. Trecem prin  canionul Måbødal pentru a admira Eidfjord, un brat al fiordului Hardanger si cascada Vøringfoss una dintre cele mai inalte din Norvegia (180 m). Traseul continua de-a lungul fiordului Hardanger spre capitala Norvegiei de Vest, Orasul Bergen. Acest oras hanseatic, unul dintre cele mai frumoase orase port din Norvegia, inconjurat ca un tinut de poveste, de 7 dealuri si 7 fiorduri, este o destinatie fascinanta, atat din punct de vedere istoric cat si arhitectonic.  O sa vizitam partea veche, Bryggen, trecem prin piata de peste, unde putem incerca o portie de carne de balena, apoi  urcam cu funicularul – Fløibanen. Tariful pentru o calatorie dus si intors este de 120 NOK, cca 13 euro: https://www.floyen.no/en/floibanen/buy-tickets/ Locul de pornire, staţia inferioară, se află chiar în centrul oraşului, la nici 200 de metri de piaţa de peşte. Sus ne asteapta o frumoasa plimbare pana la lac si o panorama minunata asupra orasului. Cazare Bergen.

Ziua 4. duminica  30 iunie  Mic dejun, iar la 8.00 check out si imbarcarea in microbuz. Bergen – Sognefjord – Cazare Kapauger. Total zi 231 km (din care cei din grup fac o croaziera de 2 ore). Bergen – Gudvangen 148 km (cca 2 ore si 30 minute), traversand abruptul Canion Stalheim, trecand prin Voss, o frumoasa statiune alpina. O data ajunsi in Gudvangen, grupul o sa fie condus in port de unde se imbarca  pentru o croaziera de aproximativ 2 ore pe fiordurile Nordfjord si Sognefjord, ”fiordul rege”, cel mai mare fiord norvegian si al doilea ca marime din lume. Tariful este de 495 NOK (cca 52 eur): https://www.visitflam.com/activities/fjord-cruise-naeroyfjord/?gclid=Cj0KCQjwt_nmBRD0ARIsAJYs6o2KGiSfKWQYWe0AD9QyF7iUVwIbjp2u63GNxCdZJq39FpeDlQXB36IaApv0EALw_wcB#booknow. O sa ajungem la 11.00 cel tarziu, pentru a ramane timp suficient pt toaleta, pregatiri etc. La 11.30 pleaca ferry. O sa debarcati la Flåm (13.30), destinatie populara aflata pe bratul Aurlandsfjord al fiordului Sognefjord. Acolo va astept eu cu microbuzul, traversez tunelurile si ies pe malul opus, acolo unde va ajunge ferry-ul cu care faceti calatoria pe apa. Servim masa in Flam, exista acolo in zona portului si a garii magazine alimentare, restaurante. De acolo urcam la un punct de panorama a fiordului, extrem de pitoresc, Stegastein se numeste. Nu mai coboram inapoi in Flam ci urcam in continuare si continuam pe E16 pana la Laerdal, o mica asezare aflata in fiord. Trecem apoi bratul fiordului pana la Kapauger. Cazare la Vesterpark Ferienpark Kaupanger, intr-un parc de casute din lemn foarte simpatice, construite traditional. Au toate facilitatile de gatit si preparare ceai/cafea, veti sta cate 2 in fiecare casuta.

Ziua 5. Luni 1 iulie Kaupanger – Skei – ghetarul Briksdalsbreen – Innvik 194 km
Trecem cu ferry-boatul de la Fodnes spre Manheller, traversam insula si apoi podul spre Songdal . Continuam si ne cazam la Innvik Fjordhotell  6793 Innvik, Norvegia. Locul este absolut minunat. Hotelul este pe malul fiordului, anii trecuti a fost punctul culminant al calatoriei. La 40 km de Innvik ne asteapta Ghetarul Briksdal, considerat ca fiind cel mai accesibil si cel mai bine cunoscut din Parcul National Jostedalsbreen. Briksdalsbreen se termina intr-un lac glaciar mic, Briksdalsbrevatnet, care se afla la 346 de metri deasupra nivelului marii. Vizitatorii din intreaga lume vin pentru a vedea ghetarul Briksdalsbreen situat in proximitatea unei cascade si a unor varfuri inalte.  Pregatiti de drumetie: incaltaminte trekking impermeabila, pantalon elastic lung, bluze termice, pelerina de ploaire, rucsac usor, palarie sau sapca daca este soare. Drumul de la baza pana la lac este de cca 1.5 ore, dus si intors cu fotografii, nu mai mult de 3 ore. Un pic de efort in prima parte, urcare dar nu dificila, apoi un drum drept care trece printr-un platou. Peisaje fantastice si sansa de a te apropia la cativa metri de un ghetar. Cazare Innvik.

Ziua 6. Marti 2 iulie Mic dejun si pornim pe ruta Innvik – Geirangerfjord – Ruta de Aur (Drumul Vulturilor, Drumul Trolilor) – Molde. Incepem de dimineata, ne deplasam spre Stryn apoi spre Hellesylt (84 km cca 1 h.30 minute) pentru o croaziera pe fiordul Geirangerfjord, inclus în patrimoniul UNESCO, unul dintre cele mai frumoase fiorduri ale Norvegiei, cu privelisti incantatoare oferite de doua dintre cele mai spectaculoase cascade: Brudesloret (Voalul Miresei) si Desyvsostrene (Cele 7 surori). Se urca cu microbuzul pe ferry la ora 11.00. Tariful pentru intreg grupul este de 2355 NOK: https://www.visitflam.com/activities/fjord-cruise-geirangerfjord/?gclid=Cj0KCQjwt_nmBRD0ARIsAJYs6o0Lfvf-ZKtvkAjQCQ7ouVsB8yc33cstZ5cugys-9iXSK6Ib_1HSfm0aAthJEALw_wcB#booknow, asta inseamna cca 250 euro, deci 31 euro/persoana. Urcam cu microbuzul pe ferry, luam car package si pt microbuz si pt noi, ajungem la Geiranger si debarcam la 12.15. De la Geiranger incepe extraordinara “Ruta de Aur” (Golden Route): Drumul Vulturilor (Orneveien), , Drumul Trolilor (Trollstigen), de la Geiranger la Eidsdal.  25 km de urcat, panorame, opriri pt foto. Masa, apoi apoi dupa o scurta trecere cu ferryboatul intre Eidsdal si Linge (dureaza 10 min), drumul de la Linge la Vestnes cca 85 km ( 2 ore). Traversam cu ferry  Vestnes, luam ferry pana la Molde (dureaza 35 minute)  traversam si ne cazam la Molde. O zi cu cca 236 km si 3 traversari cu ferry. Nici macar nu va puteti inchipui ce minunatii va asteapta in aceasta zi. Fiordul extraordinar, povestile cultivatorilor de caise din prapastii, apoi panorama de sus deasupra apei. Si drumurile de poveste...Nu va povestesc prea multe, urmeaza sa vedeti cu ochii vostri si sa va minunati...Cazare Molde.

Ziua 7. Miercuri 3 iulie Mic dejun, check out si ne imbarcam in microbuz. Va fi o zi lunga lunga...Vom strabate cu microbuzul aproape 500 de km. De la Molde mergem 50 km pana la locul de unde porneste Atlantic Road. O sa traiti povestea unui loc de basm. In 2016 si 2017 am coborat de cate 10 ori din microbuz pe aceasta sosea sa facem poze. Este uimitor! Ajungem pana la Kristiansund apoi coboram spre Hamar (aproape de Lillehammar). In drum intram in satul olimpic de la Lillehamar, gazda uneia din olimpiadele albe. O sa vedem acolo uriasa trambulina de sarituri cu schiurile, Birkebeinervegen. Cazare Hamar

Ziua 8 Joi 4 iulie . Plecam dis de dimineata catre aeroportul Oslo Gardermoen Airport. Pana acolo sunt cca 100 km, o ora si 30 minute de mers cu masina in conditii de trafic normal. Dar trebuie luata o rezerva de siguranta, plus ca eu mai am si de predat microbuzul.

Este o excursie intr-un grup restrans, oprim ori de cate ori vedem ceva frumos. Am incercat sa organizam calatoria astfel incat distantele pe care le strabatem zilnic sa nu fie lungi, o sa fie efectiv plimbari prin minunatiile acestei tari. Strabatem drumuri inaccesibile autocarelor, masinilor mari, de multe ori suntem doar noi si natura....Pe jos o sa mergem doar in Oslo si Bergen, in rest o sa fie doar vizitarea locurilor de panorama in care oprim microbuzul. Am ales cea mai buna luna turistica pt Norvegia, astfel incat sansele de ploaie sa fie cat mai mici. Am ales locatii bune, in aproape toate avem mic dejun si facilitati de preparare a cafelei/ceaiului. Micul dejun este bogat, oferit tip bufet astfel incat o sa mai avem nevoie de o singura masa si ceva completare. Oprim in locuri in care se mananca mai ieftin, ne mai cumparam din magazin, astfel incat sa ne descurcam cu bani putini.

:oops:!!!! Inainte de inscriere si rezervare cititi va rog cu atentie serviciile incluse si cele care nu intra in tarif, programul excursiei, si particularitatile acesteia. Cantariti daca este sau nu potrivita profilului de turist pe care il aveti.

La actiunile noastre se pot inscrie doar persoane single (fara partener), care inteleg si respecta conditiile de calatorie si de petrecere a vacantei intr-un grup. Respecta orele de intalnire, pe cei cu care au plecat in excursie, organizatorii, insotitorii de grup, armonizeaza cu cei din jur, sunt toleranti, nu au tabieturi excesive care pot deranja sau care nu pot fi satisfacute in conditiile unui grup. Care nu sunt genul "eu vreau acolo nu acolo", care nu au mereu critici, remarci...Dorim sa oferim o atmosfera de vacanta cu prietenii, nu ceva rigid, formal si pur turistic.

Hotelurile sunt este deja nominalizate, va puteti informa pe internet despre ele, aveti ocazia de a studia feed-back-urile.
La fel ca la toate actiunile noastre, informatiile si detaliile legate de aceasta excursie, vor fi transmise si vor aparea DOAR pe acest topic. O sa gasiti aici detaliat si din timp tot ce aveti nevoie pt pregatirea excursiei. Comunicarile nu se fac deci telefonic si nici Email, avand in vedere ca am facut deja aceasta precizare in prezentarea actiunii avem rugamintea sa nu ne solicitati informarea in alt mod.

Inscrierile in excursie se fac pe site-ul www.singlescamp.ro. Imediat dupa inscriere veti primi un Email care contine datele agentiei si care va comunica in ce mod si unde se face plata avansului.  Toate actiunile noastre sunt organizate printr-o agentie turistica specializata pe turismul de grup Bon Voyage Sibiu, singura autorizata OSIM in Romania sa organizeze „evenimente, vacante si excursii pentru persoane single – Singles Camp”. 

Moneda Norvegiei este coroana norvegiana, NOK, raportul cu moneda europena este 1 EURO = 9.51 NOK. Nu va luati EUR cu voi, nu aveti ce face cu ei. Va recomand, daca aveti posibilitatea sa schimbati undeva,  sa aveti la plecare cca 1000 coroane si un card din care sa puteti retrage pe rand atat cat aveti nevoie. Intotdeauna recomand - cat mai putin cash. Desi e o tara in care se fura mai putin din buzunare, trebuie sa stiti ca turistii sunt expusi oriunde s-ar afla pe glob...Primul lucru pe aeroport o sa fie sa retragem bani, asa ca daca nu v-ati luat din tara, nici o problema, o facem acolo.

Cetatenii romani pot calatori in Norvegia cu urmatoarele documente:
Pasaport romanesc valabil sau
Cartea de identitate romaneasca valabila, emisa dupa anul 2009, in care este specificata cetatenia romana. Atentie!:Cartile de identitate romanesti emise inainte de anul 2009 nu sunt recunoscute ca documente de calatorie in Norvegia.

Va recomand sa aveti ambele documente de calatorie! Tineti-le separat, in cazul in care pierdeti unul, macar sa va ramana celalalt.

Nu va luati dupa prognoza meteo, acolo vremea este foarte schimbatoare. Chiar daca plecam de aici la 30 de grade, acolo nu va asteptati sa fie mai mult de 15 - 20 de grade. Luati-va in bagaj asa cum va recomand mai jos haine termice sau gen polar (nu pentru cercul polar  :) ma refer la acele hainute cu gluga care sunt facute dintr-un material usor, pufos care sa va tina cald, pluovere, haina de vant si neaparat haina de ploaie (pelerina sau orice nu lasa apa sa treaca). Incaltaminte de tip trekking, nu va dragalasiti cu sandale si pantofiori pentru ca nu aveti unde sa-i purtati, iar pe unde mergem noi o sa fie nevoie de ceva rezistent la umezeala, comod si rezistent. Sa aveti neparat si ceva de schimb, in caz ca va udati...

Bagajul admis trebuie sa fie mic pt a incapea in microbuz (spatiul intr-unul de 8 + 1 este foarte limitat). Este acceptat un singur troller cu dimensiunea maxima: 60 x 40 x 28 cm, cca 18 kg  si un mic rucsac. Tineti va rugam cont de acest amanunt foarte important si dorim sa evitam orice situatie sensibila si neplacuta. Este nevoie sa intelegeti ca in situatia in care veniti cu un bagaj mai mare decat dimensiunile comunicate nu o sa avem loc in microbuz si veti fi nevoiti sa va descurcati intr-un mod pe care il veti gasi singuri.
Va recomandam de asemenea ca pe langa bagajul de cala sa aveti un rucsac 10 l in care sa va intre pelerina, ceva de schimb, apa, sandviciuri.


Echipament recomandat: va rugam sa aveti in vedere ceea ce va sfatuim, mai bine spus considerati ca o obligativitate sa aveti in bagaje:
• incaltaminte gen trekking cu talpa aderenta pe sol umed, insulated. Recomandarea este sa aveti 2 astfel de perechi, in situatia in care vi se uda una sa aveti rezerva. Fara acest gen de incaltaminte nu veti putea ajunge la ghetar, nu va veti putea deplasa in punctele de panorama.
• pantalon lung elastic, gen drumetie.
• ciorapi de drumetie, ceva mai grosi decat cei obisnuiti
• tricouri si bluze termice, prin care corpul sa respire, dar in acelasi timp sa fie protejat de vant sau poate chiar frig
• pelerina de ploaie, NU DE UNICA FOLOSINTA, ci una semiprofesionala, gasiti la tarife modice asa ceva la Decathlon

Aveti de pe acum, toate informatiile necesare, rugamintea este sa nu sunati inutil agentie, ganditi-va ca Bon Voyage lucreaza si are adaptati oamenii de acolo la online. Noi am comunicat de la inceput ca TOATE DETALIILE LE GASITI DOAR PE FORUM, NU TELEFONIC, NU EMAIL si din moment ce v-ati inscris si rezervat inseamna ca ati inteles si acceptat aceasta conditie. Ca nu este timp, imi pare rau nu poate fi folosita ca o scuza, parcurgerea unei informatii, ia doar 10 minute...deci nu ceva care sa va impiedice sa faceti alte lucruri. Iar ca nu va descurcati cu forumul, atunci da, este o problema, inseamna ca nu s-a inteles corect profilul SC.

In final vreau sa va spun cateva lucruri despre mine...Ceea ce fac eu aici in Singles Camp este cu toata placerea si bucuria de a oferi din ceea ce stiu, in limitele a ceea ce pot, iar pricipala mea multumire este sa vad oameni veseli in jur; asta inseamna ca toata atentia si efortul meu au dat roade. Vreau ca cei care merg cu mine in excursii sa se intoarca de acolo bogati in amintiri, in noi prietenii, relaxati si deconectati. Asta este satisfactia mea, pentru asta muncesc, pentru asta plec atatea zile pe an de acasa...

Insa pentru ca o excursie sa fie reusita nu e destul sa fiu doar eu pregatit, ci si voi. Asta inseamna ca in primul rand sa cititi cu atentie tot ce tine de excursie, profilul ei, servicii incluse, cele care nu intra, programul, obiectivele. Sa urmariti forumul pentru a gasi aici informatiile, detaliile si explicatiile necesare. Si f. important de asemenea sa intelegeti profilul mediu de aici din Singles Camp: armonios, fara tabieturi excesive, cu intelegere, rabdare, comunicativ, sociabil. Cand plecati intr-o excursie cu noi sa intelegti ca faceti parte dintr-un grup, ca nu sunteti intr-o vacanta pe care v-ati pregatit-o singuri. Aici depindeti de un program, de ceilalti, trebuie sa respectati orele de intalnire, pentru ca NU ASTEPTAM. Orele de comunicare sunt cele de plecare, asigurati-va ca ajungeti cu 5 minute inainte, altfel riscati sa pierdeti programul acelei zile. Din respect pentru cei din grup si asta se intampla de 8 ani aici, mi-am asumat decizia de a nu oferi celor care intarzie, minute la dispozitie. Regula in turism este foarte clara, organizatorul nu are nici o vina si responsabilitate ce decurge din nerespectarea orelor de intalnire.

Mergem in excursii sa radem, sa ne simtim bine, nu sa ne impanam de problemele altora. Asa ca oameni buni, lasati problemele acasa, nu le aduceti cu voi si mai ales intelegeti ca este un act egoist si urat ca intr-o perioada in care cineva vrea sa se destinda, cineva sa-i vare in ureche tot felul de nemultumiri, ganduri rele etc...Puneti-va zambetul de vacanta, ganditi-va ca va fi una foarte frumoasa, ca o sa vedeti lucruri minunate!


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #1 : Miercuri, 31 Octombrie 2018, 16:50 »
Rezervarile sunt deschise! Inscrierile se fac aici: https://www.singlescamp.ro/eveniment/norvegia-excursie-tara-fiordurilor-27-iunie-4-iulie-2019/

Prioritate au cei care ne-au transmis deja intentia de participare!

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #2 : Joi, 08 Noiembrie 2018, 08:30 »
Ieri am aflat din agentie ca mai era un singur loc disponibil...Grupul este deci deja format. O avanpremiera pentru cei cu care o sa merg acolo:

! No longer available

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #3 : Vineri, 17 Mai 2019, 13:15 »
Grupul este complet, mai este doar o luna si jumatate, este nevoie sa fac doua rezervari, asa ca vin cu detaliile obisnuite inainte de plecarea intr-o calatorie externa si cu intrebarea referitoare la participarea la croaziera pe  fiordurile Nordfjord si Sognefjord, ultimul considerat”fiordul rege”,  pe ruta Gudvangen - Flam. Cealalta croaziera Hellesylt - Geirangerfjord, este volens-nolens pentru ca urcam cu microbuzul pe ferry, neexistand astfel alta posibilitate de transfer.

Am sa transmit imediat un Email cu urmatoarea intrebare:
- doriti sa traversati fiordul rege in croaziera, sau sa treceti auto, impreuna cu mine prin tunele? Tariful este de 52 euro.

Acesta se adauga la croaziera Hellesylt - Geirangerfjord, la care insa nu exista alternativa si costa 32 EUR.

In tariful de excursie nu sunt incluse:
- croazierele pe fiorduri; in situatia in care raspunsul este pozitiv, atunci urmeaza sa achitati in Oslo: 52 + 32 = 84 euro. Ii achitati in prima zi de excursie.
- intrarile la obiective: Primaria Oslo (este free), Parcul Vigeland (este free), Langedrag Natur Park 26 euro, funicularul Fløibanen Bergen 13 euro. Total 39 euro. Acestia urmeaza sa fie achitati pe loc, la obiective.
- parcari, taxe autostrazi, traversare tuneluri, ferrry cu microbuzul. Se vor insuma platile si se vor imparti la numarul de participanti. Informativ, in 2016 si 2017 suma a fost in jur de 40 EUR/persoana + traveresarea Geirangerfjord (este un pachet care include masina + persoanele care sunt in ea). Ii achitati in penultima zi de excursie, insotitorului de grup.
- taxele de oras (pot varia intre 1 si 3 euro/noapte/persoana. Ii achitati personal, direct la receptie.
Total = 173 euro

Vremea: Nu va luati dupa prognoza meteo, acolo vremea este foarte schimbatoare. Chiar daca plecam de aici la 30 de grade, acolo nu va asteptati sa fie mai mult de 15 - 20 de grade. Luati-va in bagaj asa cum va recomand mai jos haine termice sau gen polar (nu pentru cercul polar  :) ma refer la acele hainute cu gluga care sunt facute dintr-un material usor, pufos care sa va tina cald, pluovere, haina de vant si neaparat haina de ploaie (pelerina sau orice nu lasa apa sa treaca). Incaltaminte de tip trekking, nu va dragalasiti cu sandale si pantofiori pentru ca nu aveti unde sa-i purtati, iar pe unde mergem noi o sa fie nevoie de ceva rezistent la umezeala, comod si rezistent. Sa aveti neparat si ceva de schimb, in caz ca va udati...

Bagaj. Bagajul de cala inclus in tariful de zbor este de 20 kg si mai aveti dreptul la inca un bagaj de 8 kg, cu dimensiunile impuse de compania de zbor,  dar am facut de la inceput urmatoarea precizare: Bagajul admis de mine trebuie sa fie mic pt a incapea in microbuz (spatiul intr-unul de 8 + 1 este foarte limitat). Este acceptat un singur troller cu dimensiunea maxima: 55 x 35 x 28 cm, cca 18 kg  si un mic rucsac. Tineti va rugam cont de acest amanunt foarte important pentru ca dorim sa evitam orice situatie sensibila si neplacuta. Este nevoie sa intelegeti ca in situatia in care veniti cu un bagaj mai mare decat dimensiunile comunicate nu o sa avem loc in microbuz si veti fi nevoiti sa va descurcati intr-un mod pe care il veti gasi singuri. Va recomandam de asemenea ca pe langa bagajul de cala sa aveti un rucsac 10 - 20 l in care sa va intre pelerina, ceva de schimb, apa, sandviciuri.

Echipament recomandat: va rugam sa aveti in vedere ceea ce va sfatuim, mai bine spus considerati ca o obligativitate sa aveti in bagaje:
• incaltaminte gen trekking cu talpa aderenta pe sol umed, insulated. Recomandarea este sa aveti 2 astfel de perechi, in situatia in care vi se uda una sa aveti rezerva. Fara acest gen de incaltaminte nu veti putea ajunge la ghetar, nu va veti putea deplasa in punctele de panorama.
• pantalon lung elastic, gen drumetie.
• ciorapi de drumetie, ceva mai grosi decat cei obisnuiti
• tricouri si bluze termice, prin care corpul sa respire, dar in acelasi timp sa fie protejat de vant sau poate chiar frig
• pelerina de ploaie, NU DE UNICA FOLOSINTA, ci una semiprofesionala, gasiti la tarife modice asa ceva la Decathlon

Este o excursie de vizitare activa, avem plimbari, drumetii, vizite, ceea ce impune o imbracaminte si in special o incaltaminte potrivita, comoda si adecvata. Va recomand sa folositi timpul ramas pana la excursie pentru un pic de conditie fizica, in situatia in care aveti o viata mai sedentara. O sa aveti nevoie de rezistenta la efort...

Cetatenii romani pot calatori in Norvegia cu urmatoarele documente:
Pasaport romanesc valabil sau
Cartea de identitate romaneasca valabila, emisa dupa anul 2009, in care este specificata cetatenia romana. Atentie!:Cartile de identitate romanesti emise inainte de anul 2009 nu sunt recunoscute ca documente de calatorie in Norvegia.

Inainte de a incuia usa casei in spatele vostru, verificati inca o data daca aveti documentul de identitate la voi (va recomand sa aveti in primul rand pasaportul, dar pt orice eventualitate si cartea de identitate, tinute in locuri diferite)

Nu aveti nevoie de nici un document legat de participarea la aceasta excursie. Eu, ca insotitor de grup o sa am biletele de avion, rezervarile hoteliere, asigurarile medicale (cine a incheiat prin Bon Voyage). Deci nu aveti nevoie de vouchere, de facturi din agentie.

Blue Air nu ofera masa decat contra cost, iar acum cateva zile cand am calatorit cu ei, sandviciurile s-au epuizat inca de la primele fotolii...Luati cu voi ceva de astamparat foamea, pana ajungem la Taormina la restaurant. Aveti voie sa treceti cu sandviciuri, cu fructe, cu biscuiti.

Bani. Moneda Norvegiei este coroana norvegiana, NOK, raportul cu moneda europena este 1 EURO = 9.51 NOK. Nu va luati EUR cu voi, nu aveti ce face cu ei. Va recomand, daca aveti posibilitatea sa schimbati undeva,  sa aveti la plecare cca 1000 coroane si un card din care sa puteti retrage pe rand atat cat aveti nevoie. Intotdeauna recomand - cat mai putin cash. Desi e o tara in care se fura mai putin din buzunare, trebuie sa stiti ca turistii sunt expusi oriunde s-ar afla pe glob...Primul lucru pe aeroport o sa fie sa retragem bani, asa ca daca nu v-ati luat din tara, nici o problema, o facem acolo. Cam cati bani o sa cheltuiti in aceasta excursie? Destul de greu de apreciat. In primul rand ceea ce nu este inclus in tariful excursiei si care deja am dimensionat: maxim 173 euro. Apoi mesele. In Norvegia mancarea este scumpa. Asteptati-va sa cheltuiti intre 15 - 30 euro/masa. Daca adaugati si bautura, care este foarte scumpa, ajungeti destul de sus cu costurile. Asa ca mai bine puneti ceva in bagaj...Din experienta, pentru mancare s-a cheltuit cca 250 - 300 eur/persoana. Deci total, fara impulsuri, fara cadouri, fara amintiri, ganditi-va la 450 euro.

Intalnirea in aeroportul Henri Coanda Otopeni, Plecari internationale, in zona din dreapta a salii, in fata cafenelei Lavazza: sambata 27 iunie ora 05:50 (cel tarziu). Va recomand 10-15 minute mai devreme, pentru ca la 05:50 ne deplasam cu totii spre serviciul de check in, apoi de security si de verificare politie de frontiera. Dupa ora comunicata nu va mai fi nimeni sa va astepte pe aeroport, va fi nevoie sa faceti singuri formalitatile de check in. Anuntati telefonic insotitorul de grup de intarziere, va prezentati la poarta Blue Air pt zborul Bucuresti - Blue Air, cu buletinul sau pasaportul si o sa primiti boarding pass-ul, apoi continuati cu security si control paspoarte. Daca intarzierea este mai mare si nu mai prindeti avionul este nevoie sa va gasiti singuri, pe cheltuiala proprie alt zbor spre Catania si sa va conectati la grup. Dar este un caz tare nefericit, de aceea va recomand sa va luati toate masurile de siguranta pentru a ajunge in jur de ora 4.45 - 5.00la locul de intalnire cu insotitorul de grup.

Zbor: Zborul de plecare: 27 iunie (joi) 08:00 Bucuresti OTP - Oslo 10:15 Blue Air. Pe timpul zborului nu se serveste mancare, decat contracost. Un sandvici sau o salata costa aproximativ 6 euro.

Regrupare: linia de ridicare a bagajelor din aeroportul Oslo. Va rog sa nu iesiti din aeroport, decat impreuna cu insotitorul de grup si ceilalti. Altfel pierdem timp pretios pentru a va recupera. Deci fumatori sau nerabdatori, aveti intelegerea si ramaneti in zona benzii de preluare a bagajelor.

Transfer la hotel. Din aeroport am rezervat un microbuz 8 + 1, pe care am sa-l conduc si cu care o sa calatoriti pe tot parcursul excursiei. Formalitatile de preluare dureaza in medie o ora, asa ca va fi nevoie de un pic de rabdare. Odata imbarcati in microbuz, o sa plecam spre Oslo, avem pana acolo cca 60 km.

Este o excursie intr-un grup restrans de 8 persoane. Oprim ori de cate ori vedem ceva frumos. Am incercat sa organizez calatoria astfel incat distantele pe care le strabatem zilnic sa nu fie lungi, sa putem vizita in voie si lejer ceea ce intalnim frumos in drum.

Acum pentru cei noi, cei care nu ati mai fost inca intr-o excursie cu mine, cateva reguli pe care tin sa fie respectate, la fel ca in toate grupurile pe care le-am insotit:

- respectarea orei de intalnire. Atat la check out-ul de hoteluri atunci cand plecam spre alta destinatie, cat si la obiective, am rugamintea sa-i respectati pe ceilalti si sa veniti la ora comunicata. Nu exista sfert academic, nu exista nici motivarea "nu am stiut la ce ora", nici ca "asteptam ceva si nu a venit pana acum". Trebuie sa avem intelegerea si sa respectam vacanta celorlalti, sa nu-i facem sa astepte nici macar un minut. Cei care au mai fost cu mine stiu, EU NU ASTEPT pe cei intarziati. Aceasta este regula in turismul international, ca plecarile sa se faca la orele comunicate. Asteptarile provoaca doar iritare in grup, o stare pe care mi-o doresc cel mai putin.

- locul in microbuz. Suntem o mana de oameni, nu suntem in competitie, ci intr-o vacanta in care ar trebui sa ne intoarcem prieteni. Asta inseamna lipsa egoismului, inseamna intelegere si respect pentru ceilalti. Locurile vor fi ocupate prin rotatie zilnica, sa ne intelegem de la inceput ca nu accept locuri privilegiate sau permanente. Fiecare are dreptul sa stea in fata, fiecare are dreptul sa ocupe un loc mai bun. Asa ca ne...rotim in fiecare zi. Cu exceptia mea, bineinteles... :)

- repartizarea in camere. Se va face pe rand, luand lista de sus in jos, apoi de jos in sus, pentru a oferi tuturor un loc "in fata" la cazare. Camerele nu se aleg, nu cereti ceva special, pentru ca sunt camere atribuite grupului. Eu dau cheile sau cartelele, in ordine, nu ma uit, nu intreb la receptie unde sunt cum sunt. Singura mea grija este sa ma asigur ca toata lumea are camera, ca serviciile sunt cele pe care le-a platit si comandat de noi. In ceea ce priveste colegul de camera, tineti cont ca acea persoana a asteptat poate un an de zile sa vina in aceasta vacanta si ar fi pacat sa-i afectati calatoria cu tabieturi suparatoare, cu pretentii, cu lucruri care il deranjeaza. Porniti de la ideea ca sunteti in camera cu un prieten pe care trebuie sa-l respectati.

- masa la restaurante. La fel ca in majoritatea excursiilor eu fac doar recomandari. Nu vreau si nu-mi place cand recomand ceva si lumea sa stramba. Asa ca ma feresc sa fac sugestii...Doar explic ceea ce este fiecare, ce este specific, dar ma opresc aici.

- deplasarile pietonale Este o actiune parte din ea activa, avem ceva de mers pe jos in aceasta vacanta. Sunt multe zone care nu pot fi vizitate altfel. Deci pregatiti-va de mers, folositi timpul ramas pana la plecarea in excursie pentru ceva antrenament...

- in timpul plimbarilor in orase va rog nu parasiti grupul, nu va departati de el, nu o luati in fata, nu ramaneti prea mult in urma incat sa nu ne mai vedeti. Stiu, exista persoane mai independente, care vor sa fie mai detasate, au nevoie de un spatiu mai larg de intimitate. Altele sunt marcate de ideea de selfie si nu asculta nimic din prezentari fiind preocupate doar de a-si face poze IOLA. Si asta de multe ori duce la pierderea de grup...Mai sunt magazine in drumul nostru, la fel nu parasiti grupul si sa intrati acolo. O a aveti free time si pt asta, de aceea nu riscati sa va pierdeti de grup. Nu asteptam, ar fi imposibil sa fragmentez in acest fel programul.

Daca veniti deschisi si doritori de a vedea, de a va distra este superb. O sa va simtiti grozav. Daca insa sunteti o persoana careia nu-i plac regulile de grup, care vrea mereu altceva, care are de facut comentarii, atunci e clar ca nu veti fi foarte fericiti cu noi. Lumea din grup de obicei are un efect de arici si va scoate usor, usor in afara. Nimeni nu are chef ca in vacanta sa asculte tot felul de lamentari, de plangareli, de prostii...Oamenii au nevoie sa se destinda, sa se simta bine, sa se distreze...Si nu pot in prezenta cuiva negativist...

Numarul meu de telefon este 0040 0745 106501. Pe tot parcursul calatoriei o sa fie deschis, dar nu abuzati de el. Il am doar pentru situatii de urgenta, nu pt altceva. Imi doresc sa-mi spuneti Gigi, nu sunt atat de batran, incat sa va adresati altfel...Asa mi-e mai simplu, imi sunteti mai apropiati.

Din partea mea, multi ma cunoasteti si imi stiti stilul, voi face totul pentru a vedea cat mai mult, pentru a experimenta, pentru a va bucura de calatorie. Imi doresc sa va ofer o vacanta minunata, sa veniti de acolo incarcati cu amintiri si mai bogati in prieteni. Depinde insa si de voi, cat de bine stiti sa armonizati intre voi si cu mine evident.  :)

Sa ne vedem cu bine!

V-as indica sa listati programul, asa o sa-l aveti permanent la indemana. Sau o solutie buna este salvarea in telefon, sub forma de fisier.

Program excursie

Ziua 1 joi 27 iunie Intalnirea pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti ora 05:50 am (dimineata) Cafeneaua Lavazza Plecari Internationale. Zbor Blue Air decolare din Bucuresti la ora 08:00, o sa ajungem la Oslo la 10:15. Se preia microbuzul cu care o sa facem turul, depozitam bagajele (cititi va rog cu atentie conditia de dimensiune a acestora) si pornim catre hotel. De la aeroport sunt 50 km, pana la cazare facem 45 minute cel putin. Apreciez ca in jur de ora 12.00 o sa ajungem la hotel. Este prea devreme pentru check in, asa ca lasam bagajele si plecam intr-un tur al orasului. Ghidul local o sa ne astepte la ora 13.00 la hotel si de acolo plecam intr-un tur pietonal de 2 ore. O sa urmeze o pauza de masa, pt check in si refresh, iar la ora 17.00 ne reintalnim in receptie. Vom merge cu microbuzul pana la Parcul cu Sculpturi Vigeland, acolo veti face singuri o plimbare, iar eu am sa va astept pe partea cealalta cu microbuzul, pentru a nu mai face inca odata acelasi drum. Va propun apoi sa urcam cu microbuzul pana la Trambulina de schi, de acolo panorama asupra orasului este absolut superba. Apusul este doar la 22:45, asa ca avem suficient timp.

Ziua 2. vineri 28 iunie Oslo – Drammen – Langedrag Natur Park – Geilo 249 km
Mic dejun, check out. 8:30 Imbarcare in microbuz. Plecam Oslo – Drammen –Kingsberg – Lampeland (pauza) - Langedrag Natur Park (Tunhovd) -  Geilo. Traseul este spre vestul Norvegiei, una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Europei datorita fiordurilor, o ocazie unica de a admira o forma de relief foarte rar intalnita in alte parti ale lumii. Trecand prin Valea Numedal, traversam platoul salbatic si accidentat al Muntilor Hardanger (Hardangervidda), urcam apoi intr-un parc cu animale salbatice tipice pentru tara pe care o vizitam: lupi, elani, reni, mufloni, iepuri, etc. Putem servi masa acolo. Intrarea costa cca 26 EUR (250 NOK): http://en.langedrag.no/prisliste Cine nu doreste sa intre poate ramane in zona de restaurant si magazin. Urmeaza un traseu care ne conduce pana la unul dintre cele mai pitoresti asezari din Norvegia: Geilo. O sa admiram intr-o plimbare casutele acoperite cu iarba. Cazare Geilo.

Ziua 3, sambata 29 iunie Geilo – trecem pe langa un lac foarte frumos, Ustevadnet – urmeaza impresionanta cascada Vøringfossen – Eidfjord - Dale – Bergen  243 km
Dupa micul dejun vom face check out-ul si plecam din nou cu microbuzul. Trecem prin  canionul Måbødal pentru a admira Eidfjord, un brat al fiordului Hardanger si cascada Vøringfoss una dintre cele mai inalte din Norvegia (180 m). Traseul continua de-a lungul fiordului Hardanger spre capitala Norvegiei de Vest, Orasul Bergen. Acest oras hanseatic, unul dintre cele mai frumoase orase port din Norvegia, inconjurat ca un tinut de poveste, de 7 dealuri si 7 fiorduri, este o destinatie fascinanta, atat din punct de vedere istoric cat si arhitectonic.  O sa vizitam partea veche, Bryggen, trecem prin piata de peste, unde putem incerca o portie de carne de balena, apoi  urcam cu funicularul – Fløibanen. Tariful pentru o calatorie dus si intors este de 120 NOK, cca 13 euro: https://www.floyen.no/en/floibanen/buy-tickets/ Locul de pornire, staţia inferioară, se află chiar în centrul oraşului, la nici 200 de metri de piaţa de peşte. Sus ne asteapta o frumoasa plimbare pana la lac si o panorama minunata asupra orasului. Cazare Bergen.

Ziua 4. duminica  30 iunie  Mic dejun, iar la 8.00 check out si imbarcarea in microbuz. Bergen – Sognefjord – Cazare Kapauger. Total zi 231 km (din care cei din grup fac o croaziera de 2 ore). Bergen – Gudvangen 148 km (cca 2 ore si 30 minute), traversand abruptul Canion Stalheim, trecand prin Voss, o frumoasa statiune alpina. O data ajunsi in Gudvangen, grupul o sa fie condus in port de unde se imbarca  pentru o croaziera de aproximativ 2 ore pe fiordurile Nordfjord si Sognefjord, ”fiordul rege”, cel mai mare fiord norvegian si al doilea ca marime din lume. Tariful este de 495 NOK (cca 52 eur): https://www.visitflam.com/activities/fjord-cruise-naeroyfjord/?gclid=Cj0KCQjwt_nmBRD0ARIsAJYs6o2KGiSfKWQYWe0AD9QyF7iUVwIbjp2u63GNxCdZJq39FpeDlQXB36IaApv0EALw_wcB#booknow. O sa ajungem la 11.00 cel tarziu, pentru a ramane timp suficient pt toaleta, pregatiri etc. La 11.30 pleaca ferry. O sa debarcati la Flåm (13.30), destinatie populara aflata pe bratul Aurlandsfjord al fiordului Sognefjord. Acolo va astept eu cu microbuzul, traversez tunelurile si ies pe malul opus, acolo unde va ajunge ferry-ul cu care faceti calatoria pe apa. Servim masa in Flam, exista acolo in zona portului si a garii magazine alimentare, restaurante. De acolo urcam la un punct de panorama a fiordului, extrem de pitoresc, Stegastein se numeste. Nu mai coboram inapoi in Flam ci urcam in continuare si continuam pe E16 pana la Laerdal, o mica asezare aflata in fiord. Trecem apoi bratul fiordului pana la Kapauger. Cazare la Vesterpark Ferienpark Kaupanger, intr-un parc de casute din lemn foarte simpatice, construite traditional. Au toate facilitatile de gatit si preparare ceai/cafea, veti sta cate 2 in fiecare casuta.

Ziua 5. Luni 1 iulie Kaupanger – Skei – ghetarul Briksdalsbreen – Innvik 194 km
Trecem cu ferry-boatul de la Fodnes spre Manheller, traversam insula si apoi podul spre Songdal . Continuam si ne cazam la Innvik Fjordhotell  6793 Innvik, Norvegia. Locul este absolut minunat. Hotelul este pe malul fiordului, anii trecuti a fost punctul culminant al calatoriei. La 40 km de Innvik ne asteapta Ghetarul Briksdal, considerat ca fiind cel mai accesibil si cel mai bine cunoscut din Parcul National Jostedalsbreen. Briksdalsbreen se termina intr-un lac glaciar mic, Briksdalsbrevatnet, care se afla la 346 de metri deasupra nivelului marii. Vizitatorii din intreaga lume vin pentru a vedea ghetarul Briksdalsbreen situat in proximitatea unei cascade si a unor varfuri inalte.  Pregatiti de drumetie: incaltaminte trekking impermeabila, pantalon elastic lung, bluze termice, pelerina de ploaire, rucsac usor, palarie sau sapca daca este soare. Drumul de la baza pana la lac este de cca 1.5 ore, dus si intors cu fotografii, nu mai mult de 3 ore. Un pic de efort in prima parte, urcare dar nu dificila, apoi un drum drept care trece printr-un platou. Peisaje fantastice si sansa de a te apropia la cativa metri de un ghetar. Cazare Innvik.

Ziua 6. Marti 2 iulie Mic dejun si pornim pe ruta Innvik – Geirangerfjord – Ruta de Aur (Drumul Vulturilor, Drumul Trolilor) – Molde. Incepem de dimineata, ne deplasam spre Stryn apoi spre Hellesylt (84 km cca 1 h.30 minute) pentru o croaziera pe fiordul Geirangerfjord, inclus în patrimoniul UNESCO, unul dintre cele mai frumoase fiorduri ale Norvegiei, cu privelisti incantatoare oferite de doua dintre cele mai spectaculoase cascade: Brudesloret (Voalul Miresei) si Desyvsostrene (Cele 7 surori). Se urca cu microbuzul pe ferry la ora 11.00. Tariful pentru intreg grupul este de 2355 NOK: https://www.visitflam.com/activities/fjord-cruise-geirangerfjord/?gclid=Cj0KCQjwt_nmBRD0ARIsAJYs6o0Lfvf-ZKtvkAjQCQ7ouVsB8yc33cstZ5cugys-9iXSK6Ib_1HSfm0aAthJEALw_wcB#booknow, asta inseamna cca 250 euro, deci 31 euro/persoana. Urcam cu microbuzul pe ferry, luam car package si pt microbuz si pt noi, ajungem la Geiranger si debarcam la 12.15. De la Geiranger incepe extraordinara “Ruta de Aur” (Golden Route): Drumul Vulturilor (Orneveien), , Drumul Trolilor (Trollstigen), de la Geiranger la Eidsdal.  25 km de urcat, panorame, opriri pt foto. Masa, apoi apoi dupa o scurta trecere cu ferryboatul intre Eidsdal si Linge (dureaza 10 min), drumul de la Linge la Vestnes cca 85 km ( 2 ore). Traversam cu ferry  Vestnes, luam ferry pana la Molde (dureaza 35 minute)  traversam si ne cazam la Molde. O zi cu cca 236 km si 3 traversari cu ferry. Nici macar nu va puteti inchipui ce minunatii va asteapta in aceasta zi. Fiordul extraordinar, povestile cultivatorilor de caise din prapastii, apoi panorama de sus deasupra apei. Si drumurile de poveste...Nu va povestesc prea multe, urmeaza sa vedeti cu ochii vostri si sa va minunati...Cazare Molde.

Ziua 7. Miercuri 3 iulie Mic dejun, check out si ne imbarcam in microbuz. Va fi o zi lunga lunga...Vom strabate cu microbuzul aproape 500 de km. De la Molde mergem 50 km pana la locul de unde porneste Atlantic Road. O sa traiti povestea unui loc de basm. In 2016 si 2017 am coborat de cate 10 ori din microbuz pe aceasta sosea sa facem poze. Este uimitor! Ajungem pana la Kristiansund apoi coboram spre Hamar (aproape de Lillehammar). In drum intram in satul olimpic de la Lillehamar, gazda uneia din olimpiadele albe. O sa vedem acolo uriasa trambulina de sarituri cu schiurile, Birkebeinervegen. Cazare Hamar

Ziua 8 Joi 4 iulie . Mic dejun pe indelete, free time, iar la ora 11.00 urcam bagajele in microbuz si plecam catre aeroportul Oslo Gardermoen Airport. Pana acolo sunt cca 100 km, o ora si 30 minute de mers cu masina in conditii de trafic normal. Dar trebuie luata o rezerva de siguranta, plus ca eu mai am si de predat microbuzul. Avem zbor la ora 15.30, ajungem la Bucuresti la 19:40.

Offline Liliana Tudorache

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 175
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 18 Mai 2019, 12:46 »
Buna ziua tuturor. Multumim pentru descriere si sfaturi . Intrebare : In ce moneda se platesc intrarile la obiective si vasul in fiorduri?

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #5 : Miercuri, 05 Iunie 2019, 16:35 »
Am efectuat cele doua rezervari, la croaziera Gudvagen - Flam pentru grup si la cea de pe celalat fjord, Geirangerfjord, acolo unde o sa urcam si microbuzul. In prima croaziera o sa fiti fara mine, eu traversez tunelele si va astept cu microbuzul la Flam. De acolo, urcam pe unul dintre cele mai dramatice drumuri pe care ati fost vreodata, pentru a ajunge la panorama asupra fjordului. Sper sa avem noroc, sa fie cat mai senin in acea zi, pt ca este extraordinara privelistea de sus. Locul se numeste STEGASTEIN VIEWPOINT, adica aici:



De acolo nu coboram ci urcam, apoi traversam un platou "Noman Land". Soseaua se numeste E16 duce pana la Laerdal, o mica asezare aflata pe partea cealalta de munte, in fiord. Trecem apoi bratul fiordului pana la Kapauger. O sa fie o adevarat aventura, trecem prin zone in care nu o sa gasim tipenie de om...Doar ghetari, izvoare si peisaje fabuloase...Este un bun antrenament pentru Drumul Trolilor, cel pe care o sa-l facem in 2 iulie.

Acesta drumuri sunt in categoria celor in care trebuie sa fi un foarte bun sofer sa le faci, probabil stiti si ati citit deja. Eu asa ma consider, am peste un milion de kilometri, am deja cateva traversari ale acestora, le cunosc, conduc cu toata responsabilitatea si sunt stapan pe mine. Trebuie doar ca si din partea voastra, pe portiunile de inclinare mare sa fie o atmosfera ok in microbuz, pentru ca toata atentia mea sa fie atintita pe drum, nu pe ce se spune sau se face in interior. Portiunile de inclinare maxima nu sunt foarte lungi...De asemenea va recomand sa luati medicamente pt drum, cei care stiti ca aveti probleme cu serpentinele. Chiar daca am sa merg incet la urcare si la coborare, senzatia ramane...Si este pacat de tot efortul meu de a va arata lucrurile acelea fantastice, este pacat sa va stricati bucuria, cu rau de inaltime sau de drum...

Plata croazierelor o sa mi-o faceti in euro, cand ajungem acolo. O sa vedeti si pe bilete, pe primele am achitat: 4356 NOK, la suma pe care v-am comunicat-o initial s-au mai adaugat 5 EUR pt asigurare in caz de intarziere sau anulare. Cealalta croaziera a costat 2590 NOK. Deci total 6.946 NOK, asta in euro inseamna 710 EUR. Inseamna de persoana = 89 EUR. Acesti bani va rog sa-i aveti pregatiti pentru prima zi, in euro deci.

Liiliana mi-a pus o intrebare, raspunsul se afla in ceea ce am recomandat eu. Platile se fac acolo in NOK, nu in euro. Si ideal este sa aveti o suma, cea indicata de mine pt cash, restul pe card.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #6 : Luni, 17 Iunie 2019, 13:18 »
 :oops:ATENTIE, S-A MODIFICAT ORARUL DE ZBOR LA INTOARCERE! PLECAM SI IN CONSECINTA AJUNGEM MAI TARZIU CU 4 ORE! 

27 iunie (joi) OB 183 08:00 Bucuresti OTP - Oslo 10:15

04 iulie (joi) OB 184 15:30 Oslo - Bucuresti 19:40

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #7 : Miercuri, 19 Iunie 2019, 09:21 »
Mai este o saptamana si plecam spre Oslo, urmand apoi sa calatorim in tara fiordurilor. :dance: M-am uitat la prognoza meteo si vad ca maximele, cel putin pentru zona Oslo, care este mai la sud, se situeaza la 19 - 21 de grade, in timp ce minimele o sa fie in jur de 11 grade. Asta inseamna ca imbracamintea trebuie sa fie una nici prea groasa, dar nici lejera, asa cum purtati acum in tara. Eu recomand, la fel ca intotdeauna, imbracaminte din materiale termice, care asigura respiratia, dar mentin caldura. Le gasiti la magazinele cu produse de sport. In picioare, nu va ganditi sa luati sandale, sau pantofi usori. Nu o sa aveti ce face cu ei acolo. Luati cu voi 2 perechi de pantofi, cu talpa aderenta, care sa va asigure confort termic si care sa fie impermeabili. Pt zona de sus, pt ca o sa ajungem si acolo, e buna chiar si o caciulita subtire...Si ceea ce am specificat in mod special, pelerina de ploaie si nu din aceea pentru folosinta unica! O haina de vant, cu gluga! - pentru croaziere, dar si pt zonele in care dam de frig...Si nu uitati de rucsac, pe care sa-l aveti in fiecare zi la indemana, cu ceea ce aveti nevoie.

Ce va mai recomand este sa aveti cu voi (este permis sa treceti cu asa ceva), 2-3 sandviciuri mai consistente. Pe de o parte pe avion, masa nu este inclusa, puteti servi contracost doar sandvici cu salam de Sibiu, cu sunca, salate sau pasta de pastrav afumat, oricare dintre acestea fiind doar ceva pentru omorat foamea, nu pentru saturat. Pe de alta, cand ajungem la hotel, lasam bagajele, asta in jur de 12.00, iar la 13.00 plecam cu ghidul local 2 ore in tur pietonal. O ora pe care o avem la dispozitie (poate chiar mai putin, pentru ca este posibil sa fie aglomerat), nu o sa fie suficient pentru a servi masa, asa ca ar fi binevenite sandviciurile de care v-am spus. Trebuie inteles ca turul nu poate fi oprit pt masa! Doar dupa 15.00 o sa puteti intra intr-un local si servi masa.

Tocmai m-am intors din Sicilia, unde am avut exact acelasi tip de excursie ca si in cea in care o sa plecam peste cateva zile: tur cu microbuz de 8+1, grup deci de doar 8 persoane. Zilnic 200-300 km, calatorie cu microbuzul, cu opriri pentru vizitare, mancare, relaxare. Grupul a fost excelent, s-au inteles perfect, au facut in fiecare zi rotirea de loc pe care am indicat-o, astfel incat nimeni sa nu fie avantajat/dezavantajat fata de restul. Tin foarte mult la aspectul acesta in Singles Camp, ca lumea sa fie tratata la fel, fara nici o diferenta. Si probabil ca stiti ca nu-mi plac "smecheriile" unora mai egoisti cu "lasa astazi, ca stam la fel, ne-am obisnuit asa", sau "eu nu stau in fata, las pe altii sa se bucure de acele locuri, dar raman permanent aici, pe randul doi"...Nu, corect este sa se faca mutarea in fiecare zi, asa cum am comunicat de la inceput...Asa si cei mai putin vocali sau mai putin "smecheri" au sansa sa ocupe pe rand fiecare loc... :)

Imi doresc mult sa va ofer o experienta deosebit de frumoasa in Norvegia. Nu mergem pe drumuri clasice, turistice, doar intr-o anumita masura. Vreau sa vedeti lucrurile pe care pe mine si pe altii cu care am fost acolo ne-au impresionat mai mult, care ofera o imagine mai reala asupra Norvegiei. Oprim acolo unde sunt panorame frumoase, langa un lac, langa un ghetar...Acesta este marele avantaj de a calatori intr-un grup mic si avand ca sofer pe organizatorul excursiei. Nu exista conditionalitatea unei companii de transport, in care timpul de calatorie este limitat, nu trebuie sa ma rog sau sa explic soferului unde si de ce sa opreasca.

Poate ma repet, dar tin sa fac in mod special precizarea ca totul depinde insa de voi. De atmosfera din microbuz, de repectarea orelor de intalnire, de felul in care intelegeti efortul si implicarea mea. Pentru ca este intradevar un efort sa te trezesti in fiecare zi de dimineata sa conduci o zi intreaga, atent la drum, la ce se intampla in microbuz, sa mergi in vizite, sa te gandesti unde sa opresti pentru mancare, pentru relaxare...Fac asta cu toata placerea si bucuria de a oferi ceva special, diferit de orice se face, gandindu-ma doar la satisfactia pe care o pot darui. Anul acesta mi-am propus 3 astfel de excursii: Sicilia, Norvegia si Feroe. Anul viitor va mai fi Sardinia-Corsica, Austria si Elvetia de nord, apoi nu stiu...



Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #8 : Vineri, 05 Iulie 2019, 12:44 »
De la soarele Siciliei, la racoarea gradinii mele, apoi la cea a Norvegiei...O luna minunata pentru mine, cu doua grupuri excelente, oameni faini si apropiati, cu care am petrecut momente pe care o sa mi le aduc aminte cu multa multa placere...

Norvegia ne-a intampinat cu o vreme superba, de vara nordica, apoi cu nori albi, cu ploaie, iar sus pe Drumul Trolilor cu lapovita...pentru ca la intoarcere, pe drumul spre Lillehamar sa dam iar de soare...Alternanta asta, soarele si norii care parca stau deasupra incat sa-i poti atinge, curcubeele, verdele crud, azurul apelor toate au facut sa simt ca sunt intr-un colt din paradis...

Am putin pana la plecarea in Scotia, nu o sa am timp sa povestesc zi cu zi ce am facut, dar printre ele promit sa gasesc ceva vreme sa va arat cateva fotografii.

Pentru cei cu care am fost, pachetul intreg de imagini, cca 2.500, o sa plece intr-o ora spre voi. Daca cineva nu a primit, sa-mi scrie pe Email si ii retransmit. Atentie ca link-ul este valabil DOAR 7 zile, dupa aceea nu mai poate fi descarcat. Si imi pare rau, nu o sa mai pot repeta procesul inca o data...Deci daca doriti fotografiile facute de mine, in cele 7 zile trebuie sa faceti descarcarea...Apoi aveti timp sa le dezpachetati winrar. Atentie, este o versiune noua!

Revin mai tarziu aici...cu cateva fotografii.  :)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #9 : Vineri, 05 Iulie 2019, 15:54 »
Am ales cateva fotografii din cele facute la Oslo, in parcul cu sculpturile lui Vigeland. Un loc care imi place mult, sunt acolo 200 de sculpturi ce infatiseaza emotii, sentimente, stari, trairi...














































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #10 : Sâmbătă, 06 Iulie 2019, 16:12 »
Promiteam cateva poze, astazi continui...




































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #11 : Sâmbătă, 06 Iulie 2019, 17:18 »
















































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #12 : Duminică, 07 Iulie 2019, 08:52 »











































































Offline Nina Petre

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 177
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #13 : Duminică, 07 Iulie 2019, 10:39 »
Wow, ce locuri, ce poze!
Pământul e o operă de artă, Natura nu are egal! Da, ce-a reușit Omul să facă în unele locuri e remarcabil dar nu suportă vreo comparație în mintea mea. Noi înșine, împreună cu toate viețuitoarele, privind din afară, suntem piese de arta pe Pământ...încă nu ne vedem unii pe alții așa dar avem tot timpul din lume să exersăm și în final să înțelegem...
Știi Gigi ce-a mai reușit să facă SC-ul din noi? Cei mai conștiincioși oameni la locul de muncă! În primă fază mi-am imaginat toate fanteziile cu câștigul la loto și cu inventarierea rudelor bogate! După asta mi-am revenit și nu mai refuz nimic de lucru în plus, nu mai comentez ca înainte...Am în minte lista de excursii și asta mă calmează instant! :)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Norvegia. Excursie in tara fiordurilor. 27 iunie - 4 iulie 2019
« Răspuns #14 : Duminică, 07 Iulie 2019, 11:56 »
Norvegia este cel mai bun exemplu de simbioza perfecta intre om si natura. Extraordinar cum stiu acei oameni sa pretuiasca mediul, locul in care traiesc. Totul este impecabil: casele sunt in ton cu natura, gradinile sunt aranjate atat de placut, de dichisit, de atent, in armonie cu ce este in jur! Este mai mare placerea sa privesti la felul in care-si decoreaza ambientul, cum il mentin curat, cum il respecta!

In Norvegia am aterizat aproape direct din Sicilia. Un alt taram minunat, cu locuri uluitor de frumoase. Dar unde omul nu este aproape deloc in armonie cu natura...Exista din pacate in spiritul nostru latin o anumita delasare, o superficialitate, o tendinta de a nu da atentie detaliilor. In Norvegia crede-ma ca nu am vazut un pet, o punga, un gunoi, nici in jurul caselor, nici pe strazi, nici pe marginea soselelor. Nici chiar in zonele turistice. Nimic. Pe cand in Sicilia...mama-mama! :-[

Explicatia pentru care noi romanii migram de preferinta spre Italia si Spania este ca acolo ne simtim mai ca acasa. Nu ne place rigoarea, nu ne simtim confortabil incorsetati in reguli. Aud mereu in jur chitaieli, vaicarituri, lamentari, ocari, critici, ca aia nu-i bine, ca aia de ce e asa, ca de ce trebuie sa... Dar daca m-as uita in oricare dintre curtile comentatorilor de profesie sunt convins ca m-as ingrozi...

In timpul zborului ma uitam in jurul meu. Langa mine o persoana care lucra de 25 de ani in strainatate, in constructii. Acum era pe santier in Norvegia. Se vedea ca are mentalitatea omului muncitor care pretuieste munca si respecta pe cei care-i ofera de lucru. Spunea ca e de 3 ani in Norvegia. Si-mi explica ce inseamna lucru acolo. Vara, iarna, ploaie, ninsoare, indiferent cum e, noapte polara, zi lunga, se lucreaza. Fiecare stie ce are de facut, nimeni nu trebuie sa-i atraga atentia, nu e nevoie de indemn la munca sau de observatii ca de ce bea, de ce s-a oprit etc. Au echipamente foarte bune, li se ofera fructe, mancare calda, conditii foarte bune de locuit in santier. La 6 saptamani au cate o saptamana libera pentru a merge acasa, au bilete de avion dus-intors gratuite. Banii sunt bani, nu se intarzie nici macar o zi cu plata. Dar si munca e munca!

In dreapta mea, erau doi tineri care discutau despre un tratat de chirurgie neurologica. Fiecare avea in brate cate un volum urias, citeau si comentau. Totul era in engleza, semn ca invatau in afara tarii. Se vedea de la o posta ca sunt dintre tinerii aceia minunati pe care tara asta ii da din cand in cand, studiosi, dedicati, respectuosi. Ma uitam si la modul in care se adresau stewardezei, cu tot respectul, la persoana a doua plural.

In spate, o tiganca cu pretentii de norvegianca, cu barbatu-sau, un blondut grasuliu si tacut si puradelul de vreo 12 ani. Tiganusul obraznic, needucat, ragea si tipa ba ca una ba ca alta. Cand i-am spus tigancii sa-l potoleasca un pic, ca nimeni din jur nu se poate linisti si odihni, mi-a raspuns ca ar trebui ca pe avion sa-mi iau casti, sau sa stau acasa, ca-s prea...batran pentru calatorii. Poftim si spune-i ceva tigancii in replica. Nu ai argumente. In schimb omul de langa mine, s-a ridicat, s-a uitat la ei strafulgerandu-i cu privirea si le-a explicat ca trebuie sa faca liniste. Si s-a lasat tacerea. Pai clar, asta este leacul tiganilor: frica. In lipsa educatiei si reperelor ramane un singur lucru de facut...

Imi spunea omul asta: in Norvegia, pana sa vina tiganii nostri, oamenii aia nu stiau ce este aia cersit. Cand au vazut primii oameni pe strada stand si intinzand mana, nu stiau cum sa reactioneze. Mi-a spus ca a vazut cum o norvegianca, jenata ca nu are bani sa-i dea (acolo 99.99% din plati se fac cu cardul), a chemat tiganca in magazin si i-a cumparat alimente de vreo 300 NOK, adica vreo 30 euro. Zicea omul: "ma gandeam atunci ca eu stau si muncesc doua ore in ploaie pt banii aia". Imi mai zicea ca autoritatile, confruntate prima oara cu cersetori, la fel nu stiau cum sa actioneze. Ce sa faca cu acesti oameni...

Te gandesti ca in tara aceea casele raman descuiata, la fel masinile...un rai pentru tiganii nostri. Nu sunt inca prea multi, dar pe drumul spre Oslo m-am ingrozit cand am vazut cateva randuri din spatele avionului pline de tigani...

Dar unde am ajuns: de la natura, la tigani... :-\ ::) :) Inchei aici, spunandu-ti ca intradevar e asa cum se spune: norvegienii nu considera ca natura este pentru a o vizita ci o considera casa lor...