Autor Subiect: Sicilia, Etna si insulele Eoliene. 8 - 15 iunie 2019  (Citit de 17536 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Sicilia, Etna si insulele Eoliene. 8 - 15 iunie 2019
« Răspuns #45 : Marți, 25 Iunie 2019, 20:45 »
Trapani mi-a dat impresia unui orasel linistit, posibil insa din cauza siestei, pt ca ajunsesem acolo la orele la care lumea se retrage din calea soarelui...Ingrijit, cateva cladiri baroce, dar majoritatea neoclasice. Am dat o raita prin zona centrala si m-am ales cu cateva amintiri si...imagini.































Din Trapani am impartit grupul in doua: cine a dorit l-a plaja de la San Vito si cine la Erice. Eu am ajuns la plaja, nu inainte insa de a tranfera pe cei care urcau la Erice la funicular. Biletele le-am luat de la agentia din centru, era o reducere acolo de 1 euro. Bun si acela, intotdeauna incerc sa mai reduc de unde se poate...

Toata lumea a fost incantata si cei care au fost la plaja si cei care s-au plimbat la Erice. Fotografii cu plaja deja am postat, urmeaza sa va arat si Erice. Nu insa din arhiva mea de poze, pt ca inca nu am ajuns acolo. Am cautat pe net, pentru ca am tinut sa vedeti micuta cetate, plina de farmec, unde parca timpul a inghetat...Asa au descris-o cei care au vizitat-o.
























Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Sicilia, Etna si insulele Eoliene. 8 - 15 iunie 2019
« Răspuns #46 : Miercuri, 26 Iunie 2019, 09:17 »
Mai sunt cateva ore pana plec intr-o noua calatorie. De data aceasta spre un taram mai rece, asa ca de la 35 de grade, ajungem la 15 - 20...Numai buna o racoreala dupa ce am petrecut o perioada lunga de timp la cald...Am tinut sa-mi sfarsesc povestea cu turul Siciliei, au ramas doar 4 lucruri mai importante sa va arat: Cefalu, Catania, Palermo si Catedrala Monreale. Insa nu stiu daca am sa reusesc...Dar haide sa nu mai vorbim despre altele, ci sa ma intorc la ceea ce am vazut.

Acum doi ani cei cu care am fost atunci, au fost foarte incantati de Cefalu, un sat foarte pitoresc, aflat pe tarmul marii. Asa ca l-am introdus in programul excursiei de anul acesta...L-am vazut mai in fuga acum si la orele siestei, atunci cand cu greu gasesti ceva deschis pentru a manca... Mie oricum nu-mi era foame, asa ca am folosit orele pentru a ma plimba in sus si in jos. Este un loc fantastic de frumos, cu strazi inguste, umbrite, cu o faleza spectaculoasa, cu o plaja lunga si nisipoasa...


























































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Sicilia, Etna si insulele Eoliene. 8 - 15 iunie 2019
« Răspuns #47 : Miercuri, 26 Iunie 2019, 10:44 »
Catedrala Monreale. Un gigantic mozaic bizantin, ireal de frumos si perfect pastrat, la care se adauga un splendid claustru in stil arab, avand 228 de coloane una mai frumoasa ca alta, decorate cu arabescuri si cu benzi de mozaic care par incrustate cu aur. Intr-un micut orasel sicilian aflat la cativa kilometri la sud-vest de Palermo, in asa-numita Conca d`Oro, Valea de Aur.

Considerata emblematica pentru stilul arabo-normand, alaturi de vestigiile din Palermo, Catedrala din Monreale are un exterior mai degraba simplu si auster, care nici nu te lasa sa banuiesti ce minunatie se ascunde inauntru: asa ca odata ce ii treci pragul te pomenesti in fata unei formidabile surprize - una dintre minunile lumii medievale: 6.340 metri patrati de mozaicuri bizantine si ornamente arabe sunt desfasurate pe tavanul si peretii Catedralei, lasandu-te fara cuvinte. Imagini de sfinti, ingeri, scenele biblice si un urias Christ Pantocrator sunt realizate in cel mai curat stil bizantin, de catre artistii greci din Sicilia acelor vremuri, intr-o armonie desavarsita cu alaturatele motive ornamentale arabe, realizate de artistii mauri ai insulei. Trebuie spus ca mozaicuri bizantine de asemenea calibru mai exista in Italia doar la Ravenna si Venetia; insa se pare ca mozaicurile din Catedrala din Monreale sunt cea mai mare suprafata acoperita cu mozaicuri bizantine din toata Italia.

Catedrala din Monreale a fost construita de regele normand William al II-lea cel Bun in anul 1174; iar ridicarea ei este pusa in legatura cu povestea rivalitatii dintre rege si principalul sau consilier Walter Ophamil, arhiepiscop de Palermo, care devenise foarte puternic in regat dupa ce fusese tutore al regelui; dorind sa ii micsoreze puterile lui Ophamil regele s-a sfatuit Matteo d'Ajello, celalalt mare consilier regal, si a decis ridicarea Catedralei din Monreale si a manastirii benedictine de langa ea, dupa care in 1176 a numit si un arhiepiscop de Monreale, care devenea din start cel putin egalul lui Ophamil; asa se face ca Walter Ophamil s-a ambitionat cativa ani mai tarziu sa ceara construirea Catedralei din Palermo, cu scopul declarat de a depasi in frumusete Catedrala din Monreale, ridicata de rege. Intre noi fie vorba, de fapt „meciul” lor s-a terminat la egalitate, pentru ca ambele sunt cat se poate de frumoase in felul lor: catedrala din Monreale pentru interiorul ei, in timp ce Catedrala din Palermo pentru arhitectura sa exterioara.

Am ajuns si noi acolo si timp de doua ore am privit, admirat intr-o plimbare prin biserica si imprejurimile ei. Ceva mai jos se deschide o fantastica panorama asupra unei parti din Palermo.







Iar stradutele ce fac legatura cu superba catedrala sunt o adevarat delectare...





































Interiorul catedralei este mai mult decat spectaculos. Urmasii vikingilor, normanzii au facut din acest loc o comoara inestimabila ce a dainuit si sper ca va mai rezista multe secole de aici inainte. Este minunat!







































































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Sicilia, Etna si insulele Eoliene. 8 - 15 iunie 2019
« Răspuns #48 : Miercuri, 26 Iunie 2019, 13:15 »
Palermo din pacate nu l-am revazut decat asa pe..."furate" de la volanul microbuzului, din mijlocul unei circulatii tipice sud-italiene. Am avut doar 30 minute sa-i iau pulsul si sa-i savurez centrul istoric, pentru ca pt a stii bagajele in siguranta, m-am intors la masina sa le...pazesc. Doar eram in Palermo, centrul crimei organizate si casa "nasilor". Corleone, satul de unde vin majoritatea "nasilor" se afla la doar 40 de km de oras...In acest timp grupul a fost insotit si ghidat prin zona centrala de un tip tare simpatic si fin cunoscator al istoriei si realitatii orasului. Nu am imagini decat din piata, pentru ca acolo s-a oprit plimbarea mea, pornita din fata Teatrului Massimo, al 3-lea ca marime din Europa...Asa ca ceea ce va arat acum sunt fotografiile altora, nu ale mele. Vroiam insa sa intelegeti ca Palermo nu inseamna asa cum lumea il percepe doar mafie si strazi inguste si periculoase...Este un oras foarte atragator, cu o arhitectura impresionanta, cu o viata ce palpita mai tare decat oriunde...
















Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
Re: Sicilia, Etna si insulele Eoliene. 8 - 15 iunie 2019
« Răspuns #49 : Miercuri, 26 Iunie 2019, 14:58 »
Asa in repezeala cele doua subiecte care mi-au mai ramas: Catania si Etna. Despre cele doua s-ar putea scrie o multime, dar nu am cum sa fac asta, in 2 plec spre Norvegia si mai am cate ceva de aranjat...

Prefer sa va arat doar cateva fotografii si sa va spun cateva cuvinte despre fiecare. Incep cu Catania, spunandu-va ca zona centrala, Piata Domului in special este foarte frumoasa, curata si cu o arhitectura interesanta. Este un oras reconstruit, se vede asta, are un plan al strazilor foarte bine organizat. Desi destul de mare, este al doilea dupa Palermo, permite datorita planului de uurbanizare o circulatie destul de lejera. L-am strabatut de cateva ori cu destul de mare usurinta.

In Piata Domului exista Catedrala Sfanta Agata, acolo unde este inmormantat marele compozitor Bellini. In centrul pietii un obelisc ce sta parca infipt intr-un elefant executat din piatra vulcanica neagra. Langa, la intrarea in piata de peste, o fantana foarte frumoasa si apoi nebunia vanzatorilor care-si cheama clientii. Interesant si pitoresc. Ce nu e pitoresc in Catania sunt tiganii nostri. Desi te vad ca esti roman se tin dupa tine cersind mancare la copii. Altii erau pe scarile unei biserici apropiate primind banuti de la oameni milostivi care nu stiu cata lene si nesimtire sade in acesti oameni. Dai de ei de cand mergi la poarta de imbarcare si nu doar de tigani ci de fete din astea care au uitat limba romana si sa-si traga strampenii si pantalonii...Vai de mama lor...Niste personaje atat de stridente si neplacute la vedere si mai ales la ascultare. Galagioase, nesimtite, mereu in discutii telefonice "in italiana", wow, ce lume... :crazy2: :uglystupid2: Ce naiba fac fetele astea acolo, cu ce se ocupa, habar n-am. Poate lucreaza ceva, poate se ofera, poate ard doar gazul de pomana...Nu stiu. Oricum ar fi bine sa nu se mai intoarca prin tara...

Dar gata cu astea, ca nu-mi place sa vorbesc despre lucrurile astea. Sa va rata cateva fotografii...







































Si in final, inainte de a-mi incheia povestea, ceva despre uriasul care sta de veghe...Etna. Vulcanul este rezultatul mai multor evenimente geologice care au avut loc de-a lungul a zeci de mii de ani. Primele sale erupții cunoscute au avut loc in perioada pleistocenului inferior de mijloc (acum 570.000 / 600.000 de ani). Casa actuală a vulcanului, înălțimea care suferă constat modificări datorită acumulării de materiale sau a colapsului zidurilor, s-a asezat pe vechii vulcani de la Trifoglietto (a căror prăbușire a generat craterul gros al Valle del Bove) și Mongibello (de la Arabă "Gebel", care înseamnă "muntele munților"), care este încă în activitate.

Zona vulcanica Etna este formata din craterul central (Voragine și Bocca Nuova), craterul de nord-est (care provine din eruptia din 1911) și craterul sud-est (care a aparut in 1971).

Dintre craterele superioare, Montagnola și Monti Silvestri prezintă un interes deosebit. Montagnola este unul dintre cele mai impresionante conuri secundare ale Etnei: se ridică la sud de craterul central, pe pantele înalte de sud unde s-a ridicat la o altitudine de 2.500 de metri după erupția din 1763.

Monti Silvestri s-a format ca urmare a erupției din 1892. Între partea superioară și cea inferioară Monti Silvestri trece drumul care duce de la Zafferana Etnea și Nicolosi la Rifugio Sapienza.

La 2.900 m altitudine se află faimosul "Torre del Filosofo", o constructie numita astfel în memoria lui Empedocles (492 î.Hr. - aproximativ 430 a.C), filozoful din Agrigento care a urcat vulcanul pentru a studia fenomenele. Se spune că filozoful a murit prin căderea în gura vulcanului, dar nu este sigur daca s-a intamplat accidental sau deliberat.

Se crede că "Torre del Filosofo" a fost construit de împăratul Hadrian, care a mers, între 117 și 138 d.Hr., de mai multe ori pe Etna, fascinat de măreția și amplitudinea părerii sale bucurându-se de acest punct de vedere strategic asupra provinciei Catania. Acum ceea ce se numeste Torre del Filosofo este o cladire urata, din beton, pe doua nivele, construita in anii 1960.

Noi am ramas in zona Refugiului Sapienzza, acolo unde se poate vedea Craterul Silvestri. Si pe care l-am fotografiat. In drum am facut cateva opriri pt a admira peisajul fantastic si flora spectaculoasa. Etna pufaia parca din ce in ce mai tare. Cu cateva zile inainte de plecare a avut o eruptie care inca mai continua dar la un nivel mult mai redus. Din apropiere se vedeau bulgari aruncati prin conul vulcanului si paturi mari de sulf. Norul se intindea pana hat departe, spre mare. Chiar si la 60-70 km am simtit mirosul sulfului ce emana din crater. Nu am urcat ca acum doi ani cu funicularul, am vazut ca foarte putini faceau asta. Nu este vorba de pericol ci de vizibilitate. Odata cu sulful arunca si cenusa, care impregneaza atmosfera facand imposibil sa vezi si la cativa metri. M-am uitat pe camere si am vazut un grup de tursiti care de-abia se distingeau, asa ca pana data viitoare am zis pas, asa ca am ramas la baza vulcanului, multumindu-ne sa-l admiram de acolo...

































Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea mea, din Sicilia. La intoarcerea din Norvegia am sa v-o spun pe cea din Tara Fiordurilor...