Autor Subiect: Acasa la Nuhu, masaiul "Chanel"  (Citit de 4969 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Acasa la Nuhu, masaiul "Chanel"
« : Miercuri, 03 Octombrie 2018, 11:23 »
Pana sa-l intalnesc pe Nuhu, despre acest trib nu auziem altceva decat “Indragostita de un masai” best-seller-ul aparut in 1998, o carte autobiografică a Corinnei Hofmann, o elvetianca care si-a transformat o vacanta cu iubitul ei in Kenya intr-o adevarata aventura de viata. Coincidenta, in Mikumi am stat la un lodge a unui elvetian, indragostit de o localnica si care a lasat confortul Elvetiei pe salbaticia Africii.




Nuhu

Cu cateva zile inainte de a ajunge in Mikumi,  vazusem cateva siluete zvelte pe plaja alba din fata resortului din Zanzibar. Erau infasurate in panze viu colorate, purtau fiecare la centura un fel de maceta si un mic ciomag din abanos.



 Credeam atunci ca totul e doar de decor, sa imprime locului un aer exotic, dar am aflat apoi ca razboinicii masai pazeau resortul. I-am cunoscut apoi, erau tare prietenosi si am inteles ca asa se imbraca toti masaii, ca nu si-au lasat portul traditional.



Cat de ignorant am putut sa fiu, sa nu stiu de existenta acestor oameni care parca nu vor sa se desprinda din timpurile in care lumea era simpla si primitiva.

Intamplare, interes, ocazie, nu stiu in ordine ce a determinat intalnirea cu oamenii din satul lui Nuhu, ceea ce stiu insa este ca trebuie sa multumesc inspiratiei...

Dimineata devreme in lodge-ul din Mikumi, baza noastra de plecare in safari...Inca nu rasarise soarele...Savuram o cafea si ma gandeam cu emotie la ce o sa urmeze, la intalnirea cu masaii din satul vecin. Cu o zi inainte Silas ne promisese o incursiune in viata unei comunitati masai.


Nuhu si Silas

Minutele au zburat si m-am trezit intr-un sir aliniat in spatele unui tanar masai. Aranjat, ferchezuit, inzorzonat cu margele si la gat si la maini si la picioare...In urma lui venea o aroma de santal amestecat cu iasomie...M-a facut sa zambesc si i-am zis “Masaiul Chanel”.

Nuhu e un baiat tanar, nu cred sa aiba peste 25 de ani, care in simplitatea sa a inteles ca traditiile si cultura tribului sau pot fi interesante pentru cei care ajung in zona. Asa ca impreuna cu prietenul lui, Silas, au improvizat un fel de tur cultural al unui sat de masai.

Asa am avut noi sansa sa vedem cum traiesc masaii, unde stau, cu ce se ocupa, cum sunt organizati, care le sunt particularitatile, obiceiurile si traditiile.



Dimineata cu cate un bostan uscat in mana, femeile merg la tarc si mulg vacile, o rasa ciudata in comparatie cu ce se vede in Europa. Mica de statura, dar robusta, cu o cocoasa in spate ca un dromader, cu coarne ascutite, aceste vaci rezista foarte bine la viata nomada, dar ofera destul de putin lapte: un litru si jumatate pe zi in sezonul secetos si maxim 3 litri in cel ploios.



Dupa muls sunt duse la pascut, munca asta fiind facuta de baietii de 8 - 12 ani. Intr-o comunitate tribala fiecare varsta isi are rolul ei. De la cel mai mic pana la cel mai batran fiecare isi stie treaba...

Am vazut fete de 10 - 12 ani carand in spate copii, in timp ce femeile faceau mancare.







La 12 ani baietii devin barbati. Intr-un ritual ce cuprinde circumcizia facuta cu sabia, tanarul trebuia sa suporte fara nici un sunet durerea. Traversa apoi tarcul de vite si dus era...3 luni, timp in care trebuia sa se vindece dar si sa supravietuiasca. Multi mureau infectati sau slabiti, dar cei care se intorceau aveau privilegiul de a aduna in jurul lor pana la 20 de neveste. Nu conta ca e un copil sarac, el urma sa primeasca de la comunitate vite cat sa poata incepe sa-si faca cireada lui.

Ce am aflat intre timp despre masai. Ca sunt in jur de un milion, si ca ii gasim in Kenya central si de sud si de asemenea in nordul Tanzaniei. Ca limba lor se numeste Maa, dar exista printre ei si cativa educati sa vorbeasca si cele oficiale ale tarilor in care traiesc, cum este de exemplu swahili in Tanzania. Sunt foarte adaptabili, rezistenti, stiu sa se descurce in orice mediu, utilizand cele mai simple unelte si arme. Sunt de origine din zona Nilului de sud - Sahara, facand parte din marele grup etnic Nilo-saharian, vorbitori ai limbilor dinka si nuer.

Ca atat in Tanzania cat si in Kenya au primit zone de habitat, cele mai multe limitrofe cu parcurile nationale. Cum nu mananca carne de animale salbatice si nu permit sa le treci teritoriul, sunt cei mai buni paznici contra branconajului. Au responsabilitatea de a nu lasa animalele salbatice sa se indeparteze mai mult de 500 de metri de limita parcului, primind sarcina ca in situatia in care un animal se indeparteaza mai mult, sa fie gonit inapoi in parc.

Societatea Maasai este puternic patriarhală, cu varstnicii pe post de consilieri si decizionali in trib. sunt monoteisti, se închină unei singure zeități numite Enkai sau Engai. Masaii au ca animal totemic leul, însă acest animal nu este sacru, el poate fi ucis.

Ritualul botezului la masai. Se strang toti adultii intr-un cerc, iar in mijloc femeia isi tine copilul in brate. Fiecare ia o gura de lapte si ceva ce n-am putut defini cu exactitate, chiar daca am...gustat. Amesteca si sufla toti odata peste copil:



Masaii sunt cunoscuți pentru bijuteriile lor multicolore, extrem de vesele pe care le manufactureaza si le vand, alaturi de vaci fiind a doua sursa de bani. 







Au o rată mare a mortalității infantile, ceea ce a determinat la un moment dat ca recunoasterea copiilor sa nu fie facuta inainte de 3 luni.  Educarea femeilor Maasai să utilizeze clinici și spitale în timpul sarcinii a permis ca recent rata de supravieturire a lor si a copiilor sa creasca.

Masaii nu celebreaza sfârșitul vieții este practic fără ceremonie, iar morții sunt lăsați prada animalelor salbatice. Pentru ca este o mare rusine daca acestea nu l-au devorat, pentru a fi atrase, corpurile masailor sunt acoperite cu grasime si sange de bou. Ingroparea era valabila doar pentru sefii de trib, nu si pentru ceilalti, considerandu-se ca aceasta actiune este daunatoare solului.

Masaii se bazează pe bovinele lor, care constituie sursa principală de hrană. Măsura bogăției unui om este numarul de bovine și de copiii. O turmă de 50 de bovine este respectabilă, iar cu atât mai mulți copii cu atât mai bine. Le tin in tarcuri facute din crengi, gardul format din impletire avand mai mult de un metru. Are doua intrari, care pe timpul noptii stau inchise, pentru ca animalele salbatice sa nu ajunga la ele. O credință religioasă a masailor spune că Dumnezeu le-a dat toate bovinele de pe pământ, avand in acest fel convingerea ca vitele altora le apartin de fapt tot lor...





Toate nevoile de hrana a unui masai sunt oferite de bovinele lor: le beau laptele, le consuma carnea si beau ocazional sangele acestora. Mai nou insa au adaugat in hrana zilnica: sorg, orez, cartofi și varză (cunoscute la masai ca frunze de capră ). Cand am ajuns in sat, o femeie masai fierbea o oala imensa cu ceai...din plic.. :) Ne explica Sipas ca acum diminetile consuma atat ele cat si copii mai mult ceai in loc de lapte, care in sezonul secetos este putin si lasat hrana pentru vitei.



Colibele lor sunt facute din lemn, argila si paie. Au trei incaperi. Prima in care se intra are un loc de facut focul si de depozitat vasele iar din aceasta se fac in lateral doua dormitoare, in unul dorm parintii, in altul copiii. Ambele au piei de vita asezate pe jos, iar lumina intra printr-o mica fanta lasata in perete. Este ceva cum nu se poate mai primitiv si mai simplu.





Focul se aprinde ca acum mii de ani: cu doua lemne frecate intre ele si cu un pic de iasca. Totul dureaza maxim 3o de secunde, dupa care se adauga lemne...





Sunt multe multe de povestit despre acei oameni, care m-au fascinat prin silueta lor impresionanta, prin obiceiuri, prin mentinerea culturii si traditiilor. A fost o dimineata pe care nu o s-o uit niciodata, am trait-o atat de intens si plin alaturi de masai...



Am facut o multime de fotografii, de mici filmulete pe care am de gand sa vi le arat, pe rand si voua.





















































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Acasa la Nuhu, masaiul "Chanel"
« Răspuns #1 : Joi, 04 Octombrie 2018, 20:06 »
Am mai primit cateva fotografii din Tanzania cu Nuhu si cei din satul lui...

















Offline Veorica

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 6
Re: Acasa la Nuhu, masaiul "Chanel"
« Răspuns #2 : Vineri, 23 Noiembrie 2018, 14:14 »
Iubesc Tanzania. Eu am vazut Masai in Zanzibar. In Inauarie ma voi intoarce in Tanzania, de data asta pentru o luna! Intentionez sa o explorez pe toata.