Valea Loarei, o poveste frumoasa… cu oameni amabili, politicosi, castele somptuoase, localuri elegante, preparate rafinate, suprafete nesfarsite de vita de vie pentru a enumera doar cateva dintre elementele care definesc aceasta zona linistita si deosebit de pitoreasca.
Nici nu stiu cu ce sa incep mai intai dar, pentru ca vorbeam inainte de plecare de bucataria frantuzeasca, am sa va arat o parte din bunatatile cu care ne-am rasfatat. De remarcat este faptul ca Franta are un caracter profund regional in sensul ca nu vom regasi o specialitate de aici in Provence, de exemplu. Nu este ca la noi unde, de exemplu, gasesti ciorba radauteana in mai toata tara. Au si ei preparate specifice bucatariei frantuzesti care pot fi gasite mai peste tot, cum este supa de ceapa, dar mancarurile specifice unei anumite regiuni pot fi intalnite numai aici.
Francezii acorda o mare importanta elegantei, etichetei da, noblesse oblige… Esti salutat politicos in orice magazin sau restaurant ai intra, la hotel sau la aeroport. Terasele au, de obicei, mesele indreptate cu fata spre trotuar, pentru a putea observa spectacolul strazii, doar nu degeaba investesc sume considerabile in tinutele elegante… Imaginea conteaza si acest lucru l-am constatat peste tot. Desi Valea Loarei este o regiune rurala, oamenii se imbraca cu bun gust. In timpul unei plimbari prin localitatea unde am fost cazati, un sat mic unde aveai impresia ca nu se intampla nimic, am observat o doamna care isi uda gradina imbracata cu o camasa apretata, de un alb imaculat… Curtile si gospodariile la fel, ordonate, ingrijite, nu mai spun de strazile unde nu vedeai un capat de hartie aruncat pe jos.
Dar, revenind la mancare, am fost mai mult decat uimita de abundenta preparatelor din cadrul meselor de pranz pe care le aveam incluse. Fiecare dejun era un adevarat festin, cu antreu, fel principal si desert, un pahar de vin, cafea si apa imbuteliata. Absolut toate mesele au fost la inaltime, preparate gustoase, rafinate, sofisticate, aspectuoase, servicii ireprosabile incat aveam impresia ca sunt toate in competitie pentru stelele Michelin. Da, francezii stiu sa impresioneze! Spun asta pentru ca stiu cum arata la noi mesele de pranz pentru straini. O provocare a fost si sa traduc denumirile preparatelor care abundau in metafore si epitete si, mai ales, sa identific alimentele in farfurie… Am mancat preponderent peste proaspat, prins din Loara, da, pe Valea Loarei gasesti peste la tot pasul si nu este congelat. Uneori nu stiam ce peste va fi in meniu, se mentiona doar pestele zilei, in functie de pestele care se prindea. Am mai mancat seara si la restaurantul hotelului dar si in Tours, capitala regiunii si in Amboise, oraselul din apropiere si peste tot am fost tratati bine si mancarea delicioasa. Priviti si savurati…
Halele din Tours (piata orasului), obiectiv turistic...