Autor Subiect: Sa descoperim Brasovul de Florii, impreuna cu Diana. 20 aprilie 2019  (Citit de 8345 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline krondia

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 820
 • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Re: Sa descoperim Brasovul de Florii, impreuna cu Diana. 20 aprilie 2019
« Răspuns #30 : Miercuri, 08 Mai 2019, 21:51 »
Am trimis fotografiile. Daca nu le-ati primit, dati un semn sa le retransmit.

Offline PGabriela

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 254
 • Cu gueleta prin Turcia :)
Am descarcat pozele.
Multumesc!

Offline Delia 27

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 9
Mulțumim frumos!  :thumbup:

Offline Rami

 • Full Member
 • ***
 • Mesaje postate: 203
Buna tuturor!
Am primit pozele!  :applause:
Iti multumesc mult Diana, pentru acele zile, pentru poze, (abia astept sa le vad  :D), pentru tooot  :bow:  :flori:
Va pup cu drag si va doresc multa sanatate si sa traiti zile frumoase cu spor in toate  :angel:  :kissing:

Offline krondia

 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 820
 • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Re: Sa descoperim Brasovul de Florii, impreuna cu Diana. 20 aprilie 2019
« Răspuns #34 : Duminică, 26 Aprilie 2020, 14:24 »
A trecut un an și un pic de când ne-am văzut la Brașov. Mi-am dorit mult să vă arăt și în acest an Brașovul prin ochii unui localnic dar și al întregii comunități care era în sărbătoare în aceste zile. Știu că ați așteptat cu nerăbdare să ne (re)vedem, am simțit asta din mesajele pe care le-am primit în ultimul timp.
Chiar în Vinerea Luminată am primit un mesaj de la cineva care ținea să îmi arate că nu a uitat că, în loc să fie la Brașov, în vacanță, trebuia să meargă la spital, în prima linie, întrucât este cadru medical. M-a emoționat, am simțit tristețea și regretul, poate și puțină teamă.
Pentru a nu lăsa aceste zile frumoase de sărbătoare să treacă neobservate, am să vă arăt câteva fotografii și filmulețe din arhiva Junilor Brașoveni.

Junii au un bogat calendar de activități. Prima ieșire a junilor în Noul An este de Bunavestire când surlașul vestește sosirea primăverii. Anul acesta a urcat singur la troița de pe coasta Prundului dar a suflat în surlă ca în toți anii, cu speranță, în așteptarea unor zile mai bune. Vedeți înregistrarea de pe Facebook:

https://www.facebook.com/juniibrasov/videos/148862239763866În Duminica Floriilor, după tradiție, Junii Brașovului organizează parastasul junilor care au trecut la cele veșnice, un obicei unic pentru că se menționează numele întreg al persoanei respective, nu doar prenumele cum se obișnuiește în general.
Anul trecut am asistat și noi la acest moment și i-am putut vedea pe juni purtând costumele tradiționale.

În a doua zi de Paște are loc un alt eveniment îndrăgit de localnici: Mersul Junilor cu strochitu'.
Astfel, în Lunea Paștilor, Junii tinerii se adună în Piața Prundului în vremea amiezii și cântă Troparul Învierii, la Crucea lui Ilie Birt. Vătaful zice salutul pascal în română, greacă și slavonă, iar junii îi răspund în aceleași limbi, apoi se prind în tradiționala horă a junilor și pe rând aruncă buzduganul spre cer. După aceasta, junii se despart în cete conduse de armași și de vătaf și colindă cartierul, însoțiți de muzicanți. Pe drum se opresc la fiecare cruce, unde cântă Troparul Învierii și intră în toate casele cu fete nemăritate la care au fost invitați.
După salutul creștinesc, gazdele îi tratează pe tineri cu o gustare și cu ouă roșii, iar junii tineri stropesc fetele cu parfum, după cum este datina în Șchei. În loc de recipiente moderne, unii juni folosesc mici buzdugane, anume făcute pentru obiceiul stropitului. Fetele îi împodobesc pe juni cu flori multicolore, pe care le prind pe hainele românești.
Acela dintre juni care adună cele mai multe flori este considerat a fi preferatul fetelor.

A treia zi de Paște este cunoscută și ca „Marţea cu plăcinte“ când Junii Tineri se întâlnesc în Piața Unirii, joacă hora și apoi împart plăcinte lumii adunate în Prund şi pe Coasta Prundului. În trecut, junii tineri urcau pe Coasta Prundului împreună cu familiile, unde, după ce jucau hora Junilor și aruncau pe rând buzdganul, se ospătau cu plăcinte cu brânză și cu fructe și beau din vinul oferit de vătaf.
Acest obicei nu era o serbare câmpenească, ci mai curând o strângere de fonduri pentru ziua de „călări” din Duminica Tomii.

https://www.youtube.com/watch?v=MbjxUkurQb8&feature=youtu.be


Aruncatul în țol este unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri ale Junilor. Obiceiul Grupului Junilor Tineri face parte din serbările tradiţionale din perioada Săptămânii Luminate, fiind la origine un vechi ritual de confirmare şi de iniţiere în ceata de feciori.
Până la interzicerea obiceiului Junilor de către regimul comunist, Junii Tineri se adunau în ziua de Joi din Săptămâna Luminată pe pajiştea numită de şcheieni Lunca Plăeşilor, aflată puțin mai jos de stejarul la rădăcina căruia, conform legendei, se credea că regele Solomon a ascuns coroana Ungariei. Acolo, junii tineri și familiile lor organizau o mare petrecere la care serveau prăjituri făcute în casă. La acest eveniment participau în număr mare brașoveni din tot oraşul.
După ce Junii jucau hora şi se întreceau în aruncarea buzduganului, începea o mare petrecere populară. Apoi junii plecau acasă la armaşul mare, unde erau aruncaţi în ţol fie în curtea casei fie în şură. Cei care nu participau la acest ritual, erau aruncaţi în țol a doua zi, în Piaţa Prundului (azi Piaţa Unirii), unde - conform tradiției,- junii se strângeau să cânte Troparul Învierii la Crucea Căpitanului Ilie Birt. În ultimul deceniu aruncatu-n tol are loc în ziua de Vineri din Săptămâna Luminată, după-masa în Piata Unirii.

Urma să participăm împreună anul acesta dar, la fel ca celelalte evenimente ale junilor, și acesta a fost anulat. Vom urmări, în schimb, o înregistrare din arhiva Junilor.

https://www.facebook.com/juniibrasov/videos/559074331409574Cel mai așteptat și îndrăgit eveniment era, desigur, Parada Junilor. Astăzi, în Duminica Tomii, centrul vechi răsuna de tropotul cailor, de urale și aplauze. E primul an, din ultimii 53, în care nu „se ține“ Parada Junilor. Tăcerea domnește pretutindeni dar rămâne speranța de a revedea aceste evenimente atât de frumoase, care ne amintesc de tradiții, obiceiuri și identitate. Pentru că datina merge mai departe. În calendarul de activități al junilor mai sunt încă numeroase serbări, maialuri care se vor desfășura până la sfârșitul anului și unde vom putea vedea jocurile strămoșești și costumele românești, specifice Șcheiului.
Să urmărim împreună mesajul junilor din acest an, parada călare din anii trecuți și un clip de promovare a Brașovului.

https://www.youtube.com/watch?v=uApg4iumWiM


https://www.facebook.com/watch/?v=159514742129177


În așteptarea unor zile mai senine, vă transmit și eu din Brașov gânduri bune și salutul creștin specific Săptămânii Luminate: Hristos a înviat!


Offline PGabriela

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 254
 • Cu gueleta prin Turcia :)
Re: Sa descoperim Brasovul de Florii, impreuna cu Diana. 20 aprilie 2019
« Răspuns #35 : Duminică, 26 Aprilie 2020, 14:45 »
Diana, recuperam in 2021.
Anul asta nici o socoteala nu mi-a iesit.
Nici pt primavara si pare ca nici pentru toamna :(
Dar RECUPERAM !!!!

Offline Rami

 • Full Member
 • ***
 • Mesaje postate: 203
Re: Sa descoperim Brasovul de Florii, impreuna cu Diana. 20 aprilie 2019
« Răspuns #36 : Duminică, 26 Aprilie 2020, 14:47 »
ADEVARAT A INVIAT :angel:
MULTUMIM MULT  DIANA, chiar daca nu am reusit sa ajungem noi la tine, ai ajuns tu la noi  :love:
Ai ramas aceeasi gazda perfecta :bow: :flori:  :smitten:
Din tooot sufletul va doresc tuturor,  multa, multa sanatate si liniste, si Doamne ajuta sa trecem cu bine si peste incercarea asta cu totii, si sa ne revedem cu bine  :angel: si sa recuperam si zilele astea   :giggle:  :dance: *|* :smitten:

Offline Rami

 • Full Member
 • ***
 • Mesaje postate: 203
Re: Sa descoperim Brasovul de Florii, impreuna cu Diana. 20 aprilie 2019
« Răspuns #37 : Duminică, 26 Aprilie 2020, 14:50 »
Buna Gabi!
Gandim la fel ;)
Sa fim sanatosi si  RECUPERAM  :giggle:  :yeah:  :smitten: