Autor Subiect: (Auto)filtrarea membrilor Singles Camp&Travel  (Citit de 629 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 10624
(Auto)filtrarea membrilor Singles Camp&Travel
« : Vineri, 19 Aprilie 2019, 13:15 »
(Auto)filtrarea membrilor Singles Camp&Travel

Multa lume nou participanta m-a intrebat la ce se refera filtrarea, in ce situatii cineva nu mai poate participa alaturi de ceilalti din grup la actiunile organizate. Pentru ca nu vreau ca acest club sa para ceva super-exclusivist, cu reguli cazone, restrictive, iar deciziile noastre sa fie intelese ca posibil impartiale si subiective, am tinut sa raspund la aceste intrebari, clarificand sper tot ce tine de aceste aspecte mai putin placute...Pentru ca trebuie spus din capul locului, este ultimul lucru pe care ni-l dorim aici. Dar nu avem ce face, pentru a mentineo atmosfera placuta aici, suntem nevoiti ca in anumite situatii sa luam si decizii de a exclude persoane din grupul nostru. Credeti-ma ca este spre binele vostru, a celor care veniti cu noi.

Daca ati parcurs explicatiile noastre de pe site, ati intalnit cu sigiranta, de mai multe ori sintagma „grup (auto)filtrat. Pentru ca este un termen general, incercam sa va explicam cat mai detaliat ce inseamna selectia celor care participa la actiunile Singles Camp?

Prima etapa este de fapt una de autoselectie. Pentru o persoana care stie si se poate evalua corect, care are repere corecte, este simplu sa inteleaga daca locul ei este sau nu aici. Cum? Parcurgand explicatiile noastre despre profilul participantilor si ceea ce s-a scris pe forum.

Se autoelimina din start cei care au temeri legate de „cu cine merg”, „cine sunt cei care organizeaza”, care au sadita o neincredere puternica generala, cei care gasesc greu sa urmareasca pentru informare forumul. Decizia de a nu posta imagini cu participantii, de a nu convinge pe cineva, este determinata de dorinta noastra de a lasa evaluarea grupului si hotararea de participare la latitudinea celor care ne urmaresc. Daca cineva spune „ok, merg”, inseamna ca este o persoana decisa, fara prea multe temeri, fara prea multe rezerve, este cel mai probabil o persoana cu incredere in ceilalti. Cine are o mie de intrebari pentru el si pentru...noi, este clar ca are o fire neincrezatoare, care cel mai adesea creaza momente neplacute in conditii de grup si atunci este firesc sa nu ne dorim astfel de persoane cu noi.

Daca in cazul autoelimninarii noi nu trebuie sa facem nimic, in afara de a mentine acel drum nisat si un pic incomod pentru cei fara rabdare si intelegere, in situatia celor care nu au repere corecte, este cazul sa intervenim.

Exista o categorie din pacate destul de larga de oameni care nu sunt in stare sa se evalueze. Traiesc intr-o bucla, nu reusesc s-o depaseasca si sa vada adevarul despre ei si despre cei din jur. Traiesc intr-o confuzie si un univers personal. Li se pare ca totul li se cuvine, sau ca nu primesc ceea ce merita, au tendinte egoiste, vor doar in fata in autocar, vor camerele cele mai bune, li se pare ca sunt nedreptatiti fata de ceilalti, pot fi satisfacuti foarte greu sau chiar deloc. Sau am mai intalnit ideea de "no rules". Imi pare rau pentru cei care au aceasta idee, pentru dorinta lor de inedependenta totala, nelimitativa, dar intr-un grup nu este posbil asa ceva. Societatea chiar si la nivel de grup impune existenta unor reguli. De armonie, de respect, de interactiune, de convietuire. Nu-ti poti impune punctele de vedere, programul, dorintele, tabieturile, egoismul intr-un grup, acolo trebuie sa intelegi ca trebuie sa respecti ceea ce grupul impune.

Singles Camp&Travel functioneaza ca un club privat, nimeni nu ne poate impune din exterior (nici o persoana, nici o institutie) sa luam  pe cineva nepotrivit profilului, nimeni nu poate cere socoteala de ce nu (mai) poate merge cu noi. Selectia este ceva sensibil si neplacut, este ceea ce uram cel mai mult sa facem aici in Singles Camp. Dar trebuie. Pentru ca cei care vin cu noi sa aiba vacante frumoase, pentru ca atmosfera sa fie una placuta si relaxata, pentru ca insotitorii de grup sa se poata ocupa de grup nu de rezolvarea unor situatii create de anumite persoane, TREBUIE sa facem filtrarea, oricat de neplacuta ar fi.

Nu dam explicatii pentru excludere. De ce? Simplu, pentru ca persoanele pe care nu le mai dorim in actiuni au trecut de faza de autoevaluare fara sa realizeze ca nu se potrivesc ca profil cu ceea ce am cerut noi. In zadar le-am da explicatii, in conditiile in care reperele lor evaluative nu sunt corecte. Oricat de clar le-am explica ceea ce-i face incompatibili cu Singles Camp&Travel, ei vor considera ca eliminarea lor din grup este nemotivata sau chiar abuziva. Ar fi pentru noi doar consum inutil de energie si timp.

Nu suntem o agentie comerciala. Multi nu inteleg acest lucru si de aceea numesc pe insotitorii de grup ghizi, se adreseaza noua ca unei agentii, iar confuziile acestea genereaza un anumit comportament, obisnuit si intalnit in grupurile eterogene formate in agentiile turistice comercial-generale. Daca am fi o agentie comerciala nu am face selectie, daca am fi o agentie turistica nu am trimite insotitori din partea grupului. La fiecare actiune este specificat: „Insotitor de grup din partea Singles Camp”, adica cel care se ocupa de o anumite actiune vine din partea clubului, nu din partea agentiei. Intradevar supervizeaza serviciile anuntate ca incluse, dar rolul lui principal acolo in excursii este sa determine socializarea, sa se asigure de asemenea ca toti cei care au venit sunt compatibili cu profilul grupului.

Am avut situatii de persoane care neintelegand acest lucru, s-au comportat la fel ca atunci cand mergeau cu nu stiu ce ghid - fatuca in excursii. Adica cu o adresare superioara, cu tendinta permanenta de a-si impune dorintele, regulile personale. Cei cu care mergeti sunt oameni maturi, buni profesionisti, dar mai ales foarte buni cunoscatori ai profilului Singles Camp. De ce atat de buni cunoscatori? Pentru ca o buna parte din ei inainte de a face scoala de ghizi au participat la multe actiuni impreuna cu noi,  cunosc deci foarte bine ce e necesar aici.

Insotitorii de grup sunt persoane responsabile, placute, foarte sociabile si dedicate proiectului. Fac aceasta munca din placere si aditional job-urilor pe care le au. Trebuie deci apreciati pentru asta, iar munca lor respectata. Sunt oamenii impreuna cu care am cladit si ridicam in continuare acest concept, plecat de la cateva persoane si ajuns acum, dupa 10 ani la peste 15.000.

Revenind la filtrare, trebuie sa precizez ca situatiile in care facem excluderi sunt rare si trebuie sa ne credeti pe cuvant, ca motivele pentru care facem asta sunt foarte temeinice. Nici eu, nici ceilalti insotitori de grup nu propunem eliminari din grup decat dupa o serioasa analiza si in cazuri speciale. Adica nimeni nu este exclus pentru ca era intr-o stare neplacuta si a facut te miri ce gest, sau ca s-a uitat urat la cineva. Sau ca nu i-a placut ceva si a spus, sau ca a interactionat ciudat. Fiecare om are momentele lui proaste, fiecare om are o anumita limita de confort, fiecare dintre noi poate sa scape ceva...Nu inseamna insa ca putem fi etichetati, evaluati dupa momente izolate. Aici este vorba de repetitivitate, de comportament general care afecteaza pe ceialalti, de lipsa de respect, de rabdare, de intelegere.

Anuntam pe cei exclusi? Depinde de situatie. Uneori este atat de evident ca acea persoana nu mai are ce cauta cu noi, incat singura intelege si nu mai este nevoie sa-i spui. Alteori le scriem dupa excursii, alteori cand doresc sa se inscrie la o alta excursie. Nu este deci o regula, adaptam comunicarea la nivel de situatie si individ. Oricum momentul eliminarii este insotit de stergerea contului de pe forum si a inscrierii in grup (deci nu se mai trimit spre acea persoana newsletter-ele informative).

Care este nivelul de excluderi? La cati participa intr-un an, foarte mic. In 2018 n-au fost mai mult de 20. Din cca 2300 participari. Deci un procent nesemnificativ. Anul acesta avem doar cateva situatii, la Kopaonik, Sighisoara, Cuba, Caraibe, aici insa am o remarca, din pacate au fost neobisnuit de multi: 4  :-[. Pacat ca o asemenea minunata excursie, organizata impecabil, cu locatii excelente, cu program variat, cu timp bun, cu tot ce este necesar pentru o vacanta reusita, a generat situatia atat de neplacuta de a fi nevoie ca pe viitor sa nu mai permitem accesul a excursii a patru dintre cei cu care am calatorit pe mare...Regret intotdeauna astfel de decizii, dar asa cum am explicat trebuia sa le luam.

Dorinta noastra este sa avem grupuri pe modelul extraordinar de frumos, asa cum a fost cel din Tailanda, de acum din Maroc, am inteles ca la fel a fost in Marginime, la Predeal, oameni prietenosi, sociabili, deschisi, fara tabieturi si impuneri care sa supere pe ceilalti. Vrem sa va oferim in excursii o atmofera minunata, sa simtiti ca mergeti cu prieteni in vacanta, sa va distrati si sa va relaxati, fara ca cineva sa va supere cu ceva...