Asomarea este potrivita abatoarelor gigant, acolo unde ar fi practic imposibil sa tai "taraneste" porcul. Bunicul meu a lucrat 20 ani in America, in Chicago, acolo unde se sacrificau pe vremea aceea sute de mii de vaci. Si se facea totul manual. El a crescut la tara, era obisnuit cu sacrificarea animalelor, nu era prima data cand vedea sange, dar mi-a zis ca efectiv a ramas impietrit de ce a avut odata ocazia sa vada in abator. Rauri de sange, era ceva de-a dreptul ingrozitor. Si este clar, asta s-a intamplat in abatoare pana cand s-a ajuns la asomare.
Dar intr-o gospodarie, este total anormal si aiurea sa faci asa ceva. Sunt convins ca mama Danei are dreptate in ceea ce priveste diferenta dintre un porc sacrificat prin asomare si unul prin injunghiere. Anatomic, fizic si chimic nu stiu exact ce se intampla, dar intuiesc ca injunghierea asigura o alta calitate a carnii bietului animal sacrificat. Nu ma lansez in divagatii despre acest lucru, nu ma pricep decat sa fac carnat si sa-l mananc, dar prefer sa mananc dintr-un porc sacrificat prin metoda taraneasca.
Stiu ca vegetarienii se vor speria citind ceea ce am scris intuindu-ma ca un sangeros si un iresponsabil consumator de animalute. Nu fac insa nimic diferit de ceea ce au facut cateva sute de generatii inaintea mea si prefer unui produs care nu mai stie nimeni ce contine, o bucata de carne la gratar. Facuta de mine, pe carbune, in compania unui pahar de tuica.
Taiatul porcului este un moment al anului aici in Ardeal. Porcul, prin taierea si prepararea lui asigura mancarea taranului peste iarna, indiferent cat era de lunga. Pt ca slanina, carnatii, caltabosul, carnea fripta si tinuta in untura nu se altereaza atata timp cat stau la rece. Pot ramane asa luni in sir. Iar caloriile pe care le contin erau vitale pt cei care aveau munca grea, la padure, la sapa. Din stevie si cartofi nu puteai nici macar sa tii toporul sau sapa in mana, daramite sa mai si lucrezi cu ele o zi intreaga.
Ok, am evoluat, efortul nostru fizic este minim fata de ceea ce facea bunicul. Dar obiceiurile raman. Eu mi-am petrecut toate vacantele la tara, am mancat carne din borcan, slanina si carnati de cand sunt mic. Mi s-ar parea acum o pedeapsa sa nu ma mai pot bucura de gustul lor. Ce poate fi mai bun decat o slana din aia de burta, afumata si lasata la rece si zvantat, o bucata de paine de casa, calda si o ceapa sparta in carpa?