Aici se discuta > Subiecte generale

Dependentele

(1/110) > >>

admin:
Este un subiect propus si lansat de almi_gabi. O las pe ea sa-l prezinte spre dezbatere.

almi_gabi:
DEPENDENTELE – refugiu, placere sau abuz

"Tutunul, cafeaua, alcoolul, drogurile (inclusiv etnobotanicele), internetul , shoppingul, cariera etc sunt cunoscute ce fiind cele mai frecvente dependente . Unele preocupari care par  inofensive pot deveni nocive.

Multi in adolescenta suntem tentati sa “incercam” o tigara ~ mai nou o doza de etnobotanice~ si apoi ne este greu sa mai renuntam la ele. De la o tigara se ajunge la 10 pe zi , apoi un pachet ~ceea ce, de fapt, este cresterea tolerantei corpului la nicotina.

Multi dintre noi ~singles fiind ~ au copii si poate sunt ingrijorati ca acestia sa nu fie atrasi intr-un anturaj unde se consuma droguri sau alcool. Ca sa nu mai vorbesc ca majoritatea cunoscutilor mei care au copii se plang de faptul ca acestia petrec prea multe ore in fata calculatorului.

Statutul de singles , la unii dintre noi este datorat si axarii in viata, pe cariera in detrimentul unei familii. A muncii cate 10-12 ore devine un stil de viata  si la un moment dat ne gasim singuri  in fata unor incercari pe care nu le luasem in considerare.
 
Sunt aceste dependente un refugiu sau un abuz pe care la un moment dat nu-l mai putem stapani?

V-ati confruntat cu astfel de probleme?

Este oare o persoana single mai expusa la astfel de factori?

Va propun sa discutam pe marginea acestui subiect."

Saturnianul:
As spune ca dependentele trec prin toate cele trei stadii. Incep ca un refugiu, devin o placere si se transforma in abuz. In unele situatii se sare peste primul stadiu. Dar ordinea ramane cam aceeasi.

Ar trebui totusi sa stabilim cam in ce conditii putem spune ca ceva a devenit dependenta. Din ce moment? Cand poti spune ca esti dependent de tutun, de exemplu? Dupa o luna, doua, zece, un an de fumat zilnic? Sau dupa numarul de tigari? Eu am fumat prin liceu timp de vreo 9 luni cam jumatate de pachet zilnic. Dupa care am renuntat si de-atunci nu mai fumez decat cine stie cand cate o tigara, doua pe la ocazii. Poate trece si un an fara sa pun tigara in gura. Se chiama ca eu am fost dependent sau nu?

Personal pot spune ca nu m-am confruntat cu nici un fel de dependenta. Ci doar cu perioade mai lungi sau mai scurte in care... staruiam mai mult asupra a ceva (munca, internet, calculator, tigara etc.) pentru a trece mai usor peste unele momente neplacute din diferite momente ale vietii.

Pentru mine dependenta inseamna atunci cand ceva anume (lucru, activitate, situatie, persoana etc.) devine aproape in exclusivitate obiectul atentiei cuiva, in detrimentul celorlalte lucruri/activitati/aspecte/persoane din viata individului. Si de multe ori, persoana afectata de dependenta ajunge sa se neglijeze si pe ea insasi.

almi_gabi:
Punctul din care se declanseaza o dependenta difera de la persoana la persoana. Fiecare organism are o rezistenta mai mica sau mai mare la substanta respectiva.

In linii mari , dependenta se instaleaza in momentul in care nu mai poti renunta la deprinderea respectiva, atunci cand ea iti controleaza viata , cand crezi ca este rezolvarea problemelor tale.

probabil toti am incercat in liceu o tigara dar asta nu inseamna ca am devenit dependenti de tutun. Lucrurile se schimba un pic in momentul in care starea fizica si psihica a unei persoane se deterioreaza datorita substantei nociva. Am vazut cazuri in care  oamenii devin nervosi, agitati, nu te mai pot urmari si se concentreaza cu greutate daca nu aprind o tigara, sau nu beau ceva. Asta este deja dependenta.

Si ai dreptate :

 
--- Citat din: Saturnianul din Joi, 17 Martie 2011, 20:49 ---
Pentru mine dependenta inseamna atunci cand ceva anume (lucru, activitate, situatie, persoana etc.) devine aproape in exclusivitate obiectul atentiei cuiva, in detrimentul celorlalte lucruri/activitati/aspecte/persoane din viata individului. Si de multe ori, persoana afectata de dependenta ajunge sa se neglijeze si pe ea insasi.

--- Terminare citat ---

O dependenta iti acapareaza toata atentia si ceea ce faci si gandesti  se indreapta exclusiv spre drogul respectiv. deja universul persoanei respective se invarte in jurul dependentei lui, iar celelelte aspecte ale vietii ~ ingrijirea personala, familia, prietenii, serviciul ~ sunt neglijate.

silviu:

--- Citat din: almi_gabi ---O dependenta iti acapareaza toata atentia si ceea ce faci si gandesti  se indreapta exclusiv spre drogul respectiv. deja universul persoanei respective se invarte in jurul dependentei lui, iar celelelte aspecte ale vietii ~ ingrijirea personala, familia, prietenii, serviciul ~ sunt neglijate.
--- Terminare citat ---
asta se intampla la cei dependenti de alcool si alte droguri ilegale care te fac sa visezi frumos :D in cazul fumatorilor obisnuiti, inca nu am intalnit dependent care sa-si neglijeze familia, prietenii, serviciul...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă