Brasov si Parada Calare a Junilor 24 – 26 aprilie 2020

24/04/2020 - 26/04/2020
120 RON

Descriere

IN CONSULTARE!

Aceasta excursie se amana pana la o data pe care o s-o comunicam ulterior. Programul acesteia va fi modificat si adaptat perioadei in care se va desfasura. O sa va oferim noile detalii imediat dupa ce stabilim perioada. 

„Aventura urbana” de la Brasov continua!  Cu ghidajul Dianei, vom revedea obiectivele emblematice ale orasului dar vom ajunge si in locuri noi, cunoscute mai mult de localnici: Poiana Brasov, Pietrele lui Solomon, vechiul cartier romanesc Schei cu muzeul Prima Scoala Romaneasca si troitele din piatra, punctul de belvedere de pe Muntele Tampa, centrul vechi al Brasovului: Piata Sfatului, Biserica Neagra, Strada Sforii, Poarta Ecaterinei, Poarta Schei, Bastionul Tesatorilor, panorama de la Turnurile Alb si Negru.
Vom asista, totodata, la cel mai important eveniment din Saptamana Luminata, o perioada de mare insemnatate pentru comunitatea brasoveana: Parada calare a Junilor, un obicei unic in Romania si deosebit de spectaculos.


Grup de

30 persoane


Plata

Avans

120 RON pana in 31/03/2020

Cazare

Numar nopti

2

Servicii incluse

Insotitor pe toata durata excursiei


Ghidaj


Insotitor de grup si ghid local Diana Lupu: 0720 048 744


Nu sunt incluse

X

Transport pana la destinatie


X

Transfer hotel


X

Intrarile la obiective


X

Mic dejun


X

Pranz


X

Cina


X

Altele

x      cazare

Tarife obiective cuprinse in program, valabile in 2019, deci orientative:
Biserica Neagra 10 lei
Bastionul Tesatorilor 7 lei
Muzeul Prima Scoala Roamaneasca 10 lei
Bilet autobuz Poiana Brasov 6 lei
Telecabina Tampa 18 lei dus-intors


Program

24/04/2020

Poiana Brasov, drumetie usoara la Pietrele lui Solomon si ritualul „Aruncatul in țol” al junilor Brasoveni.

10.30 Intalnire cu grupul in centrul vechi
Locul de intalnire va fi comunicat fiecarui participant pe email cu o saptamana inainte de excursie. Aceasta informatie nu va fi publica, avem rugamintea ca dupa ce o aflati sa nu o postati aici sau in grupuri.

Vom urca cu autobuzul local in Poiana Brasov si apoi vom face impreuna o plimbare prin statiune urmand ca masa de pranz sa o luati individual.
Dupa-amiaza revenim in Brasov pe jos, pe „Drumul vechi al Poienii” pana la Pietrele lui Solomon, un adevărat defileu natural cu peisaje superbe. Traseul are aproximativ 3,5 km și poate fi parcurs pe jos în aproximativ 60 de minute.
De la Pietrele lui Solomon luam autobuzul local spre Piata Unirii, urmand ca dupa-masa  sa asistam la ritualul „Aruncării în ţol”, unul dintre obiceiurile cele mai spectaculoase din ceremonialul Junilor Brasovului. Obiceiul face parte din serbările tradiţionale ale Junilor din perioada Săptămanii Luminate, fiind la origine un vechi ritual de confirmare şi de iniţiere în ceata de feciori.
Daca timpul ne permite, intram si la muzeul Prima Scoala Romaneasca, vizita dureaza aproximativ o ora. In cazul in care muzeul este inchis sau nu avem timp suficient, vom vizita muzeul in alta zi.
Seara ne reintalnim pentru cina de grup la un restaurant din centrul vechi.

Poiana Brașov este cea mai mare și mai renumită stațiune montană din România, una dintre cele mai bine conservate zone montane din Europa, datorită pădurilor virgine. Are un climat montan blând, aer curat și ozonat, fără praf și alergeni, presiune atmosferică scăzută.
Denumită și Poiana Soarelui, este situată la altitudinea de 1.030 de metri, la 13 kilometri de municipiul Brașov și este înconjurată de 4 masive muntoase: Postăvaru, Piatra Craiului, Bucegi și Piatra Mare.
Poiana Brașov a fost atestată documentar încă din anul 1427, ca fiind o zonă destinată oieritului. Cu trecerea timpului zona montană frumoasă și deosebit de ofertantă pentru practicarea schiului a fost descoperită de schiori care în 1895 au urcat pentru prima oară masivul Postăvaru. Muntii Postavarul sunt o grupa muntoasa a Carpatilor de Curbura, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Orientali.
Prima construcție s-a făcut aici în anul 1904 și 2 ani mai târziu localitatea este declarată stațiune turistică de schi. În anul 1906, în Poiana Brașov are loc primul concurs de schi din România.
Până în anul 1950 stațiunea s-a menținut în limitele dotărilor naturale, dar în anul 1951, cu ocazia desfășurării Jocurilor Internaționale de Iarnă a Studenților, în localitate s-a dat în folosință un hotel modern și primul teleferic ce unea Poiana Brașov de masivul Postăvarul și care avea o lungime de 2150 de metri.
În anii următori, stațiunea Poiana Brașov a cunoscut o dezvoltare rapidă. Au fost construite hoteluri și pensiuni, cabane turistice, o biserică, patinoar, piscină, terenuri de sport, săli de gimnastică, pârtii dotate cu instalații de zăpadă artificială și nocturnă, teleschi, telescaun, teleferic.
„Drumul vechi al Poienii” a fost utilizat de vehicule până în anul 1966 când s-a dat în folosință noul drum care pornește din „Livada Poștei”. În prezent este un traseu foarte popular printre localnici sau turiștii care doresc o plimbare nu foarte solicitantă din Brașov până în Poiana Brașov.
Zona Pietrele lui Solomon se află în partea nord-vestică a Masivului Postăvaru, între Muntele Tâmpa şi rezervaţia Stejerişul Mare. De la Pietrele lui Solomon pana in Piaţa Unirii, inima cartierului istoric Schei, sunt 2 kilometri, drum care se poate parcurge pe jos în aproximativ o oră.

Numele zonei a fost dat de o legendă a unui rege maghiar care a inspirat şi stema oraşului. Zona este renumită pentru calităţile ei terapeutice date de aerul curat încărcat cu ioni negativi. Ajută foarte mult şi liniştea şi susurul apei cristaline. Specialiştii au confirmat faptul că zona este încărcată energetic.

Pietrele lui Solomon este şi zona unde în fiecare an Junii ţin petrecerea din Duminica Tomii şi unul dintre cele mai căutate locuri de picnic din Braşov.

Aruncatul in țol
In Vinerea Luminată, Junii Tineri îşi fac intrarea în Piaţa Unirii in jurul orelor 17.00, cand vor cânta Troparul Invierii la Crucea Capitanului Ilie Birt. Dupa aceea, vor merge în centrul pieţei, unde vor juca hora Junilor şi vor îndeplini străvechiul ritual al aruncării buzduganului, în faţa Bisericii Sfântul Nicolae.
După aruncatul buzduganului, junii aduc ţolul (cerga) în care, rând pe rând, toţi Junii Tineri vor fi aruncaţi de câte trei ori, spre cer. Este un eveniment unic, care va va uimi prin caracterul sau spectaculos.

Poiana Brasov:

Drumul vechi spre Poiana Brasov:

Pietrele lui Solomon:

Aruncatul in țol:


25/04/2020

Tur pietonal in centrul vechi, urcare cu telecabina pe munteleTampa si plimbare in zona „ Dupa ziduri”

10:00: Intalnire cu grupul


Poarta Schei

In a doua zi ne vom familiariza cu istoria orasului si obiectivele emblematice din interiorul fostului burg medieval: Piata Sfatului, Biserica Neagra, Poarta Ecaterinei, Poarta Schei, Strada Sforii, Bastionul Tesatorilor, Aleea de sub Tampa de unde vom urca cu telecabina. Calatoria dureaza doar 3 minute si apoi mai parcurgem circa10 minute pana la „ Litere”, punctul de belvedere care ofera cea mai frumoasa panorama a orasului Brasov.
Vom cobori tot cu telecabina si apoi veti avea timp liber pentru masa de pranz – se va lua individual, fiecare unde doreste.
Dupa-masa vom continua plimbarea in zona Dupa ziduri, vom merge la Turnurile Alb si Negru pentru a admira din nou Brasovul de la inaltime, dar si Muntele Tampa, o priveliste unica.

Seara: cina de grup in oras.

Piata Sfatului este simbolul Brasovului. Este locul unde au loc toate evenimentele importante, atractia turistica numarul unu a orasului. Piata Sfatului este locul unde in trecut se adunau mestesugarii si unde in perioada interbelica iesea la promonada aristocratia orasului.
Piata Sfatului este kilometrul 0 al orasului, de aici se masoara toate distantele.

Casa Sfatului este atestata documentar la 1420 si este cea mai reprezentativa cladire din piata, aici a fost vechea Primarie si unde se impartea dreptatea. Casa Sfatului este unul din obiectivele turistice majore ale Brasovului, doar Biserica Neagra are mai multi vizitatori. Pe Casa Sfatului exista singura stema color a Brasovului.

Biserica Neagra din Brasov este unul dintre cele mai reprezentative edificii ale goticului transilvanean. Biserica parohiala evanghelica din Brasov, avand hramul Sfintei Fecioare Maria, si-a primit numele ca urmare a marelui incendiu care a cuprins orasul in 1689, cand fumul si flacarile i- au innegrit zidurile. Biserica Neagra are o lungime de 89 m, a fost finalizata in anul 1477, dupa aproape 100 de ani, fiind in acea epoca cel mai mare edificiu religios intre Viena si Istanbul. In 1542 cand orasul a acceptat reforma lui Honterus si sasii au trecut la luteranism, biserica catolica de pana atunci a devenit evanghelica. Biserica se mandreste cu cea mai mare si unica orga mecanica Buchholz functionala din sud-estul Europei, avand 3993 de tuburi si 76 de registre. Tot aici se poate admira cea mai mare colectie din Europa de covoare anatoliene din secolele XVI – XVIII, fragmente de pictura murala din secolul XV, o cristelnita din 1472 si multe obiecte vechi. Istoricul bisericii si al restaurarilor precum si viata si opera reformatorului Johannes Honterus (1498-1549) este prezentata in cadrul expozitiilor ce se pot vizita in biserica.

Poarta Ecaterinei este cea mai veche si cu siguranta cea mai frumoasa poarta care si-a pastrat aspectul original pana astazi. Se afla chiar langa Poarta Schei si a fost timp de cateva secole singura poarta care strapungea zidurile vestice ale cetatii. Cladirea patrata cu patru turnulete, ca semn al jurisdictiei, era prevazuta cu un pod mobil cu lanturi pentru asigurarea trecerii peste santul cu apa iar in interior erau galerii de lemn amplasate pe mai multe randuri, pentru aparatori.

Poarta Schei a fost construita in perioada 1827 – 1828 cu rolul de a fluidiza traficul marit din aceasta zona. Cu aceasta ocazie Poarta Ecaterina a fost zidita si folosita in continuare ca depozit. Construita din piatra si caramida in stil clasic, Poarta Schei are forma unui arc de triumf cu trei intrari, una principala de mari dimensiuni in mijloc si doua intrari mai scunde in stanga si in dreapta care sunt destinate pietonilor. Inscriptia in latina marcheaza momentul construirii portii si mentioneaza ca aceasta poarta a fost ridicata in urma vizitei imparatului Francisc I la Brasov in anul1817.

Strada Sforii – Straduta ingusta intre strazile Cerbului si Poarta Schei a carei existenta este atestata in documentele din secolul XVII a fost un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor.  Latimea ce variaza intre 111 si 135 cm ii confera titlul de cea mai ingusta strada din Romania si a treia din Europa. Veti avea o surpriza placuta pentru ca a fost reamenajata de curand modern.

Bastionul Tesatorilor a fost construit si aparat de breasla tesatorilor, in doua etape (1421 – 1436 si 1570 – 1573). Ridicat pe patru nivele si intins pe o suprafata de 1616 mp, cu ziduri groase, bastionul are o arhitectura unica in sud-estul Europei. Incendiul din 1689 nu a provocat daune constructiei, cele doua turnuri de straja, gurile de pacura si golurile de tragere si zidurile ce intaresc cetatea s-au pastrat in forma lor originala.

In anul 1910 bastionul a fost restaurat, tot atunci devenind si muzeu. Principala atractie e reprezentata de macheta Cetatii Brasov. Aceasta a fost realizata inca din anul 1896 si ulterior s-a atasat si macheta cartierului Schei.
În noiembrie 2019 expozitia permanenta a fost reamenajata si pusa in valoare cu ajutorul unei instalatii multimedia. A fost inaugurata o noua macheta care prezinta orasul muncitoresc din perioada comunista.


26/04/2020

Parada calare a Junilor Brasovului, un eveniment tradițional unic în Europa
si plimbare in Scheii Brasovului 

10.00 Intalnire cu grupul in centrul vechi

In Duminica Tomii vom participa la cel mai asteptat si indragit eveniment care are loc anual la Brasov, unic in Europa: parada călare a junilor Brasovului. Vom reveni apoi
in Cartierul istoric Schei pe stradutele intortocheate pavate cu piatra pana la Crucea de pe Coasta, una dintre cele mai vechi si mai importante troite ale comunitatii scheienilor  dar si un loc pitoresc, la marginea padurii, de unde se poate admira Brasovul si vechiul cartier romanesc.

Actiunea se va incheia duminica in jurul orelor 16:00.

Parada Junilor:

Pasind dincolo de Poarta Schei, patrunzi in vechiul cartier al comunitatii romanesti, Scheii Brasovului, care ascunde pe dealurile si ulicioarele sale un bogat patrimoniu vechi de peste cinci secole: Biserica Sfantul Nicolae, Prima Scoala Romaneasca, cateva zeci de troite si un obicei viu, practicat de o confrerie populara ale carei origini se pierd in istoria acestor locuri, Junii Brasovului.

Piaţa Unirii – fosta Piața Prundului își trage numele de la aluviunile aduse de apele care curgeau de la Pietrele lui Solomon și formau prundiș în această piață, sediul central al fostului sat Șchei

Biserica Sfantul Nicolae, o adevarata bijuterie arhitectonica, impresioneaza nu doar prin frumusetea sa, ci si prin felul in care a fost conservata. Constructia bisericii din Schei a inceput in anul 1495 cu sprijinul domnitorului Tarii Romanesti Vlad Calugaru, pe locul unui vechi lacas de cult atestat de documente din anul 1292.  Interiorul bisericii centrale este imbracat cu pictura valorosului artist Costin Petrescu. Gasim aici pe peretele dinspre miazanoapte fresca intrarii lui Mihai Viteazul in Brasov. Pe peretele frontal vedem imaginea a patru voievozi ctitori si tabloul alegoric al tipografiei coresiene iar pe peretele de sud scena incoronarii lui Ferdinand la Alba Iulia, pentru ca pe peretele dinspre rasarit sa putem privi un moment festiv cu mitropolitul Andrei Saguna si alaiul junilor Brasovului. Portretul mitropolitului Andrei Saguna si al mitropolitului Nicolae Balan se gasesc si in interiorul bisericii pe peretele de sud, pe cel de nord aflandu-se imaginea regelui Mihai si al mamei sale Elena, realizate tot de Costin Petrescu in cadrul lucrarilor de restaurare dintre anii 1939-1946. Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului detine o impresionanta biblioteca si o arhiva imbogatita cu hrisoave si carti domnesti, mii de acte, zapise, registre si scrisori care constituie un tezaur pentru istoria si cultura neamului romanesc. In cimitirul bisericii sunt ingropate personalitati importante din istoria nationala si locala printre care Nicolae Titulescu, o figura importanta a diplomatiei europene, preotul Vasile Saftu, Ioan Mesota, unul dintre cei mai distinsi profesori din Brasov.

In  curtea bisericiii Sfantul Nicolae se afla si Prima Scoala Romaneasca, locul unde Diaconul Coresi a publicat intre anii 1556-1588 primele carti de circulatie in limba romana in cateva sute de exemplare si care au fost distribuite apoi in toata tara. Cladirea aflata aici a fost zidita in anul 1495 dar a fost reconstruita de-a lungul timpului, cea mai recenta constructie datand din 1760. O vizita prin muzeu este emotionanta. Bancile scrijelite unde se inghesuiau invataceii, calimarile de cerneala si tablitele pe care se scriau literele te indeamna sa le atingi. Aceasta este sala de clasa “Anton Pann”. Mai departe, sala “Diaconul Coresi”. Dintre exponatele intalnite mentionam cateva titluri valoroase: Cazania a II-a (Carte romaneasca de invatatura), Psaltirea, Sbornicul, Octoihul si, bineinteles, tiparnita diaconului la care se poate lucra si azi.

Cartierul situat in valea dintre Tampa si Poiana Brasov ascunde un bogat patrimoniu vechi de peste cinci secole: cateva zeci de troite ridicate la raspantii de drumuri, in curtile sau zidurile unor case, 15 dintre aceste monumente de arhitectura religioasa regasindu-se si pe Lista Patrimoniului Cultural Romanesc. Cea mai veche cruce dateaza din secolul al XIII-lea iar multe cruci sunt din secolele XVII-XVIII. Nu intamplator troitele erau pictate de zugravi de la curtile Brancovenilor si Cantacuzinilor. Ridicate cu credinta de catre vechii brasoveni, troitele dadeau binete trecatorilor, ii insufleteau pe romani in lupta cu autoritatile straine, erau loc de inchinaciune si popas in drumul junilor, la marile sarbatori.  Troitele, aceste monumente crestine, sunt marturia timpului trecut peste Brasov dar si a traditiei crestine a orasului. Nicaieri in Romania nu exista un colt de oras mai presarat cu troite cum e Scheiul.

Troitele au fost ridicate de catre cetateni de vaza ai Scheilor, fapt atestat de inscriptiile de pe troite, in limba latina sau chirilica. Fiecare troita are legenda ei iar numele il poarta dupa cel care a construit-o sau cei care au renovat-o dar si dupa locul si motivul construirii ei. Crucea de pe Coasta sau Crucea Musicoiului este amplasata intr-un loc frumos de belvedere, la marginea padurii, de unde se poate admira Brasovul si intreg cartierul Schei.

Crucea de piatra este inscriptionata cu dedicatii puse de ctitori si este bogat decorata cu ornamente baroce, lucrate in tehnica basoreliefului si apoi zugravite in stilul secolului al XVII-lea in culori vii (rosu, albastru, auriu, negru). Crucea Musicoiului a suferit de-a lungul timpul cateva restaurari, una dintre ele in 1902, prin grija unui fruntas al Scheilor, Nicoale Stinghe Oaie. A fost zugravita in anul 2002 de catre Societatea Junilor Curcani si restaurata complet de catre Primaria Brasovului in anul 2011. Crucea este protejata de catre Societatea Junilor Curcani care organizeaza pe platoul din proximitatea acesteia unele dintre sarbatorile traditionale ale Junilor Curcani printre care investirea serjilor in duminica Pastilor si jocul stramosesc in ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Sarbatoarea Junilor  Braşovului este un obicei străvechi care se pierde în negura vremurilor. La origini semnifica reînvierea naturii, învingerea iernii și începutul unei vieți noi. Acest obicei este, de fapt, o inițiere militară a feciorilor, denumirea de „juni” semnificând „bărbați tineri, necăsătoriți”.
Junii brașoveni sunt împărțiți în 7 grupuri, având fiecare câte un conducător, denumit vătaf:
•   Junii Tineri: ceata originală și veche a junilor, denumirea „Tineri” însemnând „Necăsătoriți”
•   Junii Bătrâni: denumire atribuită bărbaților căsătoriți care însoțeau alaiul de juni
•   Junii Curcani: grupul s-a format în perioada războiului pentru Independență a României, din 1877
•   Junii Dorobanți: grup desprins din formațiunea Junilor Curcani în anul 1924
•   Junii Brașovecheni: denumire dată junilor din Brașovul Vechi în anul 1851
•   Junii Roșiori: grup format în 1908, alcătuit din bărbații căsătoriți din zona nord-vestică a Șcheiului
•   Junii Albiori: grup format în anul 1860, în mare parte fiind negustori și măcelari din Șchei
Conducătorii fiecărui grup au câte un buzdugan cu tricolor, simbol al vitejiei şi demnităţii. De asemenea, fiecare grup are un steag propriu, care aduce un profund caracter patriotic în acţiunile şi serbările Junilor. Fiecare grup are o costumaţie proprie, foarte veche, pe care o îmbracă doar la manifestări şi evenimente deosebite cum sunt cele din Săptămâna Luminată, imediat după Paşti, şi la Parada Junilor, care are loc în fiecare an pe străzile din centrul Braşovului, în Duminica Tomii.


Profilul actiunii

Tip: mediu

Descriere:

Este o actiune propusa si organizata ca program de cea care o sa va fie si ghid si insotitor de grup: Diana Lupu. Isi cunoaste foarte bine zona, asa ca o sa aveti, la fel ca anul trecut o persoana foarte avizata sa va arate Brasovul si imprejurimile. Scopul acestei iesiri este ca pe langa socializare si distractie, sa cunoasteti si zonele mai putin turistice, “hidden-corner”-urile orasului. Este de asemenea o oportunitate fantastica de a vedea Parada Junilor, un eveniment unic.


Echipament obligatoriu

Pe langa imbracamintea potrivita pentru o iesire seara la un restaurant din oras (dar atentie: nu ceva pretentios sau de fitze, ci ceva obisnuit in care sa se poata socializa) va recomandam: incaltaminte de trekking, impermeabila, talpa aderenta, pantalon si bluza de munte, ceva de ploaie (pelerina, geaca impermeabila), un rucsac de mici dimensiuni in care sa aveti apa, un sandvici, dulciuri.


Alte infomatii

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camp: https://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilor: https://bit.ly/2DDzJmy

Conditii de renuntare la o excursie: https://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Contractul comercial Bon Voyage Sibiu: ………………………………………..

Daca nu va incadrati in conditiile noastre de profil, daca nu sunteti de acord cu anumite clauze si reguli, va rugam NU VA INSCRIETI. In situatia in care v-ati inscris, consideram ca ati luat act, ati inteles cele prezentate si urmeaza sa respectati si sa va asumati tot ceea ce este mentionat.

Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.

Rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul unor revanzatori.