Cararile pitoresti ale Bulgariei si o zi in “Orasul Zgarcitilor”. 1 – 4 august

01/08/2019 - 04/08/2019
275 EUR

Descriere

Bulgaria mereu surprizatoare! O noua excursie, cu un itinerariu inedit, cu natura, cu locuri pitoresti, cu relaxare la piscina, numai bine pentru luna august. Relaxare, distractie si prieteni noi!


Grup de

28 persoane


Plata

Avans

100 EUR pana in 03/06/2019

Rate

175 EUR pana in 10/07/2019

Cazare

Numar nopti

3

In Dryanovo din 01/08/2019 pana in 04/08/2019 cu cazare la Hotel Boutique Family Hotel VSK Kentavar***


Servicii incluse

Servicii transport


Bucuresti - Ruse - Dryanovo si retur

Numar zile mic dejun

3

Insotitor pe toata durata excursiei


Transport zonal


1 zile transport zonal pe ruta Orasul Dryanovo - Manastirea Dryanovo - Pestera Bacho Kiro - Hotel Drayanovo

1 zile transport zonal pe ruta Orasul Dryanovo - Complex arhitectural Etnografic Etar - Manastirea Sokolski - Hotel Dryanovo

1 zile transport zonal pe ruta Orasul Dryanovo - Gabrovo - Sat Bojentsi - Tryavna - Hotel Dryanovo

1 zile transport zonal pe ruta Orasul Dryanovo - Veliko Tarnovo - Arbanasi - Bucuresti

Ghidaj


Insotitor de grup din partea Singles Camp: Daniela Dimitrescu tel. 0721 428 014


Nu sunt incluse

X

Asigurare medicala


X

Asigurare storno


X

Intrarile la obiective


X

Pranz


X

Cina


X

Altele

Intrari la obiective: Complexul Etar 5 leva, Cetatea Tsaravets 6 leva, Pestera Bacho Chiro 4 leva


Program

01/08/2019

Intalnire cu insotitorul de grup la ora 6.45 la Bucuresti, intrarea in Parcul Tineretului (vis a vis de Colegiul National Gheorghe Sicai). Plecare: ora 7:00  

Traseul zilei: Orasul Dryanovo – Manastirea Dryanovo – Pestera Bacho Kiro – Hotel Drayanovo. Cca 220 km

DRYANOVO, este un oras din regiunea montana Gabrovo din Bulgaria, fiind situat la poalele muntilor Balcani. Aici s-a nascut  sculptorul si constructorul bulgar Koliyo Ficheto, unul dintre reprezentantii de marca ai renasterii bulgare. Se poate vizita in free time Muzeul Koliyo  Ficheto, cel care a construit si Podul acoperit de la Lovech si Podul de la Byala (cel comandat de Mithat Pasa, peste raul Yantra, construit de Ficheto in  perioada 1865-1867, printr-o promisiune facuta pasei ca poate construi podul cu doar 700.000 lire, pe cand alti  constructori cereau 2-3 milioane de lire. Pasa l-a amenintat cu taierea capului, daca nu va reusi, dar nu a fost cazul…) Se mai pot vedea de asemenea: Biserica Sf Nicolae, Podul peste raul Dryanovska, Casa Ikonomova (unde sunt expuse peste 150 de icoane)

MANASTIREA DRYANOVO (6 km de oras). Poarta hramul Sf. Arhanghel Mihail  si este situata la poalele canionului Emen, format de muntii Stara Planina. Este un simbol al Renasterii Nationale Bulgare, cu o asezare incredibil de frumoasa: coline verzi, rauri, cascade, peisaj montan minunat. Este o manastire din piatra, ridicata la inceputul sec.12, fiind distrusa de turci de mai multe ori si refacuta. A fost martora multor lupte de eliberare a poporului bulgar. A fost incendiata si recladita spre sfarsitul sec. 19. A fost cartierul general a lui Vasil Levski care a pregatit marea revolta populara. Tot aici, s-au ascuns in timpul acelor evenimente si multi razvratiti, condusi de preotul  Hariton si invatatorul  Kiro Petrov Zanev, a carui porecla era Bacho Kiro. Acolo a avut loc o grea batalie, pentru ca bulgarii au opus rezistenta si nu au vrut sa se predea turcilor.Din 200 de lutatori, numai 47 au supravietuit, printre care si Bacho Kiro. Dand dovada de un mare curaj, el s-a sacrificat, luand vina asupra lui, fiind condamnat la moarte prin spanzuratoare. Aici vom vedea si mausoleul cu osuar, ridicat in memoria rebelilor ucisi.
Manastirea Dryanovo a fost declarata monument national de cultura in 1971 si face parte din cele 100 de situri turistice nationale. Are si un restaurant cu bunatati traditionale.

PESTERA BACHO KIRO (300 m de manastire) A fost descoperita in 1890, dar doar in 1938 au intrat primii vizitatori. Este cea mai vizitata pestera din Bulgaria. Este prima pestera electrificata din Bulgaria (1938) si se spune ca in ea s-au gasit  cele mai vechi urme de viata din Peninsula Balcanica (unelte din os cu o vechime de 40-70.000 de ani). Poarta numele dupa porecla profesorului si revolutionarului Kiro Petrov Zanev. Este situata la 300 m de manastire, drumul pana acolo trecand prin canioanele raurilor Adara si Dryanovska terminandu-se langa o cascada foarte frumoasa. Drumul este unul lejer, de plimbare. Pestera are 3600 m, dar nu toate galeriile sunt deschise turistilor. Se pot face 2 tipuri de tururi, turul lung sau scurt. In interior este o temperatura constanta de 13 grade Celsius. Unele locuri sunt putin aleunecoase. Pestera formeaza un spectaculos labirint de camera si galerii, pe patru nivele. Salile au nume din povesti: “Piticii”, “Patinuarul ursilor”, “Printesa Adormita”. Acestea au fost sculptate in stancile de calcar de rauri subterane.


02/08/2019

Hotel Dryanovo – Complex arhitectural Etnografic Etar – Manastirea Sokolski – Hotel Dryanovo

Mic dejun si plecare de la hotel ora 9.30 catre Complexul Arhitectural Etnografic Etar.

COMPLEXUL ARHITECTURAL ETNOGRAFIC ETAR Muzeul in aer liber, a fost infiintat in 7 sept. 1964, se afla asezat pe malul raului Sivek, din nordul muntilor Stara Planina si se intinde pe 7 ha. Scopul muzeului este de a arata arhitectura, stilul de viata si trecutul economic al regiunii Gabrovo din timpul Renasterii, a doua jumatate a sec. 18 si 19. Aici putem admira obiecte de artizanat si decoratiuni interioare vechi, lucrari de arhitectura, etnografie si folclor, obiecte de imbracaminte din sec. 18 si 19 dar si ateliere de artizanat deschise pentru turisti. Aici mesterii populari executa obiecte unicat in fata lor. Este considerat ca “locul unde apa este pusa la treaba”, deoarece putem vedea multe valtori unde se spalau rufele, mori de macinat cereale, ferastraie de taiat busteni actionate de apa, instalatii de tricotat, impletit care erau actionate de forta apei. Jgheaburile de canalizare a apei in aceste masinarii vechi sunt cele mai interesante din muzeu. Emblema muzeului este o moara de apa.
Ne vom bucura de aerul curat si ne vom plimba prin muzeu pe partea unde sunt amplasate instalatiile tehnologice, dar apoi in zona mestesugarilor, unde este reconstituita o strada asa cum arata ea in a doua jumatate a sec 18 si prima jum a sec 19, cand Gabrovo a cunoscut cea mai puternica inflorire. Artizanii vor executa in fata noastra vase ceramice, clopote pentru vacute si oi, curele, cimpoaie in miniatura, sculpturi in lemn, obiecte din argint. La parterul caselor sunt ateliere, iar la etaje sunt expozitii.
Vom putea lua masa la una din tavernele cu delicii si specialitati bulgare vechi, preparate dupa retete din sec.18.

MANASTIREA SOKOLSKI 
Are hramul Adormirea Maicii Domnului si se afla la 4 km de Complexul Arhitectural Etnografic Etar. Aceasta a fost fondata in 1834 de arhimandritul Yosif Sokolski, putandu-se inca admira picturile vechi, originale. Pana la eliberarea Bulgariei in 1878, manastirea a oferit adapost luptatorului pentru eliberare, erou national bulgar Vasil Levski. In timpul razboiului ruso-turc (1977-1878), manastirea a fost transformata intr-o infirmerie pentru soldatii rusi raniti. In 1868 Kolyu Ficheto, celebrul architect si sculptor al Renasterii Bulgare, a eralizat o fantana frumoasa rotunda din piatra in curtea manastirii, care a ramas pana astazi. Este o adevarata placere sa te plimbi prin curtea plina de flori.


03/08/2019

Dryanovo – Gabrovo – Sat Bojentsi – Tryavna – Hotel Dryanovo cca 75 km

Mic dejun si plecare la ora 9:30 de la hotel.

GABROVO – ORASUL ZGARCITILOR, ORASUL PISICILOR CU COADA TAIATA SAU ORASUL PODURILOR
Se numeste Orasul podurilor pentru ca este strabatut de 5 poduri frumoase, cu arhitecturi diferite, pe sub care curge raul Yantra. Se gaseste foarte aproape de cel mai mare parc national al Bulgariei Central Balkan.
Este orasul zgarcitilor si al pisicilor cu coada taiata, referire la legenda pisicilor care isi baga coada peste tot si iarna lasa usile deschise la casele oamenilor. Caldura iesea din camera, astfel ca localnicii trebuiau sa consume mai multe lemne pentru incalzit. Au gasit ei de cuvinta sa rezolve problema, taind cozile pisicilor…Simbolul lui Gabrovo este pisica…cu coada taiata. Pe acoperisul Casei Umorului si Satirei stau cateva pisici, simbol al avaritiei locuitorilor. Pentru a ridiculiza zgarcenia locuitorilor, din 1970 se organizeaza anual, in luna mai, un festival al satirei si umorului.

BOJENTSI este un sat – muzeu in aer liber, situat in depresiunea  Muntilor Balcani, inconjurat de paduri de fag. Acest sat s-a ridicat in 1393, cand Veliko Tarnovo  fosta capitala Vlaho Bulgara, a fost atacata si ocupata de catre Imperiul Otoman. Prin aceste locuri s-au ascuns boierii, fugind din calea otomanilor. A fost proclamat rezervatie arhitecturala si istorica din 1964 si face parte din monumentele culturale protejate UNESCO. Arhitectura  Renasterii Nationale a fost pastrata in  Bojentsi,  datorita acestui fapt existand o interdictie pentru construirea oricarei cladiri care nu se  potriveste stilului satului.

ORASUL MUZEU TRYAVNA Este situat la o altitudine de 400 m in regiunea Gabrovo, la poalele muntilor Balcani (Stara Planina), de-a lungul raului Dryanovska, intr-o depresiune inconjurata de padure de foioase si pin. Regiunea a fost locuita inca din vremea tracilor. Tryavna este un loc preferat pentru ecoturism datorita peisajelor sale, a aerului proaspat de munte si a climei blande. Tryavna este totodata  un leagan al traditiilor istorice si culturale bulgare. Vom gasi arhitectura originala a caselor si a muzeelor de arta locala foarte bine conservate. Arhitectura unica a caselor din perioada Renasterii dar si strazile inguste pietruite, claseaza orasul ca monument  de arta si cultura. Vom vedea Turnul cu ceas, emblema a pitorescului oras. Plafoanele din lemn sculptat, balcoanele si acoperisurile caselor, colturile ferestrelor tipice regiunii, semineele traditionale si fantanile din piatra prezinta dovada originalitatii stilului architectural al inceputului de secol 19.
In turul pietonal din centrul vechi vom  vizita Piata Capitan Dado Nikola si Strada Mestesugarilor, unde vom descoperi magazine cu suveniruri si ateliere de sculptura. Vom vizita si manastirea Sf Mihail, ridicata in anul 1190 de catre tanarul Ionita Caloian.
Timp liber pentru masa la meyhanele. Optional vizita Muzeul Casa Daskalov, Muzeul Scoala Veche  si Galeria de pictura de icoane din sec. 12-16.


04/08/2019

Dryanovo – Veliko Tarnovo – Arbanasi – Bucuresti. Cca 230 km

Mic dejun si la ora 9:30 plecam de la hotel, cu bagaje cu tot.

VELIKO TARNOVO  
Orasul Tarilor Veliko Tarnovo, oras aflat pe malul raului Yantra, care serpuieste lenes printre dealuri. Odata ajunsi in acest oras, ne va cuprinde sentimentul intoarcerii in timp, pasind pe stradutele inguste, privind casele suspendate pe stanci deasupra Canionului Yantra (vezi Legenda randunicii). Ne indreptam  spre Cetatea Tsarevets, care in secolul al XII-lea, datorita grandorii sale, se compara cu Roma si Constantinopolul. Cetatea Tsarevets, cel mai important obiectiv turistic al zonei, se intinde pe trei coline: Tarevet, Trapezita si Sfeta Gora si este inconjurata de ziduri inalte de 12 metri si groase de pana la 3 metri. Este bine intretinuta, iar obiectivele principale au fost restaurate, pastrandu-se stilul original. Totul este un imens parc cu o mare incarcatura istorica. Intrarea este 6 leva/pers.

Coboram apoi pe malul Yantrei, spre centrul vechi al orasului sa vedem Str. Gurko, una dintre celebrele strazi incadrata de case vechi, cu o arhitectura deosebita, in stilul renasterii bulgare din sec. al XVIII lea, construite din piatra cu etajul iesit in afara, pline de flori. Str. Gurko traditional bulgareasca, amplasata intre casele aflate in tesarele de munte si care ne ofera o priveliste superba asupra raului Yantra si a monumentului destinat Asanestilor, intemeietorii celui de-al doilea tarat bulgar, monument impresionant ecvestru, din marmura neagra.

Vizita Monumentul Asanestilor, un monument reprezentativ al Veliko Tarnovo. Este un grup statuar care ii infatiseaza pe tarii Petru, Asan, Kaloian si Ioan Asan al II lea, in jurul unei sabii gigantice.Ceea ce romanii nu stiu si bulgarii nu vor sa spuna, este ca fratii Asan, care au fondat Al doilea Imperiu Bulgar, erau se pare de origine vlaha si se considerau conducatori ai bulgarilor si vlahilor. Ei au condus  o rebeliune impotriva Imperiului Bizantin si au stabilit capitala noului stat la Veliko Tarnovo.

ARBANASSI 
Vom vizita  satul medieval Arbanassi, care are cea mai puternica amprenta medievala din intreaga Bulgarie, este fostul tinut al Pasei Rustem ( Vedeti povestea cuplul Rustem Pasa si Mihrimah), ginerele sultanului Suleyman Magnificul.Primele atestari despre sat se gasesc intr-un decret dat de sultanul Suleyman Magnificul in 1538 prin care ofera satul drept cadou ginerelui sau, vizirul Rustem Pasa, un descendent slav, croat mai precis.Un document care descrie Vechiul Tarat al Asanestilor, mentioneaza ca acest sat ar fi fost intemeiat de albanezii si grecii emigrati in urma victoriei din martie 1230 de la Klokotnita, a tarului Ivan Asan al doilea impotriva despotului Epirului, Teodor I Anghelos Duca Comnenul. Este un muzeu in aer liber din 1921 prin decret regal fiind declarant monument istoric de importanta nationala. Are 144 de case fortificate, 5 biserici si 2 manastiri.
Vizitam Manastirea Sf Fecioara pentru pitorescul ei, creata in vremea celui de-al doilea stat bulgar. Cand cetatea Tsarevets a cazut in 1393, doar cateva case au supravietuit in Arbanassi, inclusiv acesta manastire.

Plecare spre Bucuresti la ora 17:00, ajungem la cca orele 21:00 in Bucuresti.

Precizari Orele mentionate in program sunt informative. Programul poate suferi modificari datorita traficului, vremii, sau influentat de terti. Tinem ca de fiecare data, sa fie respectat intocmai, dar sunt lucruri care nu depind de noi ca organizatori si nici de insotitorul de grup. Acesta are delegarea noastra, a Singles Camp si a Bon Voyage, de a face, in situatii neprevazute, modificarile necesare programului.


Profilul actiunii

Tip: relaxare

Descriere:

Este o excursie de vara, cu vizite dar si cu relaxare si in special socializare. Programul este interactiv, astfel incat sa va puteti cunoaste, sa puteti socializa. Este o iesire deschisa tuturor membrilor Singles Camp. noi sau vechi.


Echipament obligatoriu

Nota importanta: va rugam sa aveti la voi cartea de identitate valabila cel putin 6 luni. Exclus format carticica. Persoanele care uita acest document acasa, sau au unul neconform, nu vor putea iesi din tara si vor pierde integral suma achitata pentru excursie, urmand sa se descurce cu resurse proprii si pentru intoarcerea de la granita.

Va sfatuim sa aveti si cash leva la voi, platile cu cardul nu sunt prea populare in unele locatii. Puteti schimba cel mai bine leva din euro, la punctul de frontiera de intrare in Bulgaria sau la Exchange Office, in oras.

Imbracaminte si incaltamninte comoda, potrivita pentru vara si mers pe jos.


Alte infomatii

Hotelul la care veti fi cazati:

Cazare: Hotel  Boutique Family Hotel VSK Kentavar (cu piscina)

:oops:!!!! Inainte de inscriere si rezervare cititi va rog cu atentie serviciile incluse si cele care nu intra in tarif, programul excursiei, si particularitatile acesteia. Cantariti daca este sau nu potrivita profilului de turist pe care il aveti. Va recomandam sa va consultati cu atentie perioada de concediu, de zile libere, de disponibilitate, astfel incat sa va asigurati ca acestea coincid cu cea in care se tine excursia. Trebuie sa stiti ca din momentul rezervarii intrati intr-un regim contractual cu agentia tursitica ce ne asigura serviciile turistice. Acest lucru impune intelegerea clauzei pe care ati acceptat-o in momentul inscrierii si achitarii, referitoare la renuntarea unilaterala la o excursie. Cititi aici Conditii de renuntare la o excursie. In situatia renuntarii la o actiune, vechi sau noi in acest grup, avem rugamintea sa nu ne sunati, sa nu ne scrieti, solicitandu-ne restituirea sumelor achitate sau sa ne cereti mutarea acestora la alte excursii. Existand o intelegere prealabila, comunicata si cunoscuta, consideram ca nu este necesar sa avem o corespondenta in acest sens.

La actiunile noastre se pot inscrie doar persoane single (fara partener), care inteleg si respecta conditiile de calatorie si de petrecere a vacantei intr-un grup. Respecta orele de intalnire, pe cei cu care au plecat in excursie, armonizeaza cu cei din jur, sunt toleranti, nu au tabieturi excesive care pot deranja sau care nu pot fi satisfacute in conditiile unui grup. Nu vrem cu noi persoane de genul “eu vreau acolo nu acolo”, care au mereu critici, remarci…Dorim sa oferim o atmosfera de vacanta cu prietenii, nu ceva rigid, formal si pur turistic.

Locatia in care veti fi cazati este nominalizata inca din faza de lansare a excursiei, va puteti informa pe internet despre aceasta aveti ocazia de a studia feed-back-urile.

La fel ca la toate actiunile noastre, informatiile si detaliile legate de aceasta excursie, vor fi transmise si vor aparea DOAR pe FORUM. O sa gasiti aici detaliat si din timp tot ce aveti nevoie pt pregatirea excursiei. Comunicarile nu se fac deci telefonic si nici Email, avand in vedere ca am facut deja aceasta precizare in prezentarea actiunii avem rugamintea sa nu ne solicitati informarea in alt mod.

Inscrierile in excursie se fac pe site-ul Singles Camp. Imediat dupa inscriere veti primi un Email care contine datele agentiei si care va comunica in ce mod si unde se face plata avansului.  Toate actiunile noastre sunt organizate printr-o agentie turistica specializata pe turismul de grup Bon Voyage Sibiu, singura autorizata OSIM in Romania sa organizeze „evenimente, vacante si excursii pentru persoane single – Singles Camp”.