Castelele de pe Valea Loarei 19 – 25 mai 2020

19/05/2020 - 25/05/2020
1,280 EUR

Descriere

14.02.2020

Mai sunt 4 locuri disponibile.

O calatorie fascinanta, in care veti simtiti parfumul si farmecul acelei minunate zone! Valea Loarei, o poveste frumoasa… castele somptuoase, restaurante elegante, preparate rafinate, suprafete nesfarsite de vita de vie, o zona care merita vazuta pe indelete si care nu seamana cu alte regiuni ale Frantei.

Valea Loarei, inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, este un loc exceptional datorita bogatiei sale istorice si culturale dar si diversitatii biologice. Supranumita si „Gradina Frantei” sau „taram de basm al castelelor”, este o regiune a superlativelor, unica in lume, taram al artei si al istoriei, presarat cu nenumarate castele si monumente.

„Unul dintre cele mai minunate rauri din lume, ce oglindeste de la izvoare pana la varsare o suta de cetati si cinci sute de turnuri”, Loara, dupa o cum o descria Oscar Wilde, este cel mai lung fluviu din Franta, 1.013 kilometri. Patria castelelor se desfasoara pe o distanta de circa 300 km. Acestea sunt construite de o parte si de alta a fluviului Loara, cateva chiar in albia fluviului (Chenonceau) sau altele pe dealuri de unde se poate admira Loara (Amboise, Chaumont sur la Loire).

Valea Loarei este si cea mai vasta regiune viticola a Frantei, caracterizata printr-o mare varietate de peisaje, prin diversitatea soiurilor de struguri cultivate si, mai ales, prin complexitatea vinurilor produse.

In aceasta excursie vom explora cele mai frumoase, somptuoase si renumite castele si gradini de pe Valea Loarei: Chambord, Chenonceau, Amboise, Villandry, Blois, Azay le Rideau.

Ne vom caza in orasul Tours, capitala regiunii Departamentului Indre et Loire, oras al artelor, care imbina armonios istoria cu viata moderna si unde tinerii stiu, cu siguranta, sa se distreze.

Vom degusta vinurile si bunatatile locale iar serile le vom petrece à la française, pe malul Loarei, la celebra guinguette…

Ocazia unui tarif extrem de mic, avand in vedere destinatia, sezonul si marimea grupului. Veti fi doar 12 participanti!

Cei care achita avansul in 2019 au reducere 100 EUR.

Membrii GOLD au reducere 40 euro.


Grup de

12 persoane


Plata

Avans

400 EUR pana in 25/02/2020

Rate

300 EUR pana in 20/03/2020
580 EUR pana in 14/04/2020

Cazare

Numar nopti

6

In Tours din 19/05/2020 pana in 25/05/2020 cu cazare la The Originals City, Au Relais Saint-Éloi, Tours (Inter-Hotel)***


Servicii incluse

Servicii transport


Zbor Air France Bucuresti - Paris CDG
Taxe incluse

Bagaj Cala

Zbor Air France Paris CDG - Bucuresti

Numar zile mic dejun

6

Transfer Aeroport


Insotitor pe toata durata excursiei


Transport zonal


2 zile transport zonal pe ruta Cf program -

Ghidaj


Insotitor de grup din partea Singles Camp: Diana Lupu 0720 048 744

Altele

•  transfer de pe aeroportul din Paris pana la hotel si retur, cu opriri de vizitare
•  transport private tour in alte doua zile ale excursiei (cf program)
•  ghid local pentru tur pietonal in Tours. Prezentare in franceza traducere Diana.

Zboruri Air France

19 mai 2020: 06:05 Bucureşti (OTP) – 08:20 Paris (CDG)

retur: 20:55 Paris (CDG) – Bucuresti  00:50


Nu sunt incluse

X

Asigurare medicala


X

Asigurare storno+medicala Turist Plus Premium

71 RON

X

Intrarile la obiective


X

Pranz


X

Cina


X

Altele

x   cheltuielile personale
x   intrari la castele, audioghiduri
x   bilete de tren pentru excursiile din zilele 3 si 6.
x   croaziera pe raul Cher


Program

19/05/2020

Ora 3:30 am (DIMINEATA). Intalnire cu insotitorul de grup pe aeroportul Henri Coanda, Plecari Internationale, in zona din dreapta a incaperii in sensul de intrare, in fata Cafenelei Lavazza. Va rugam sa va luati toate masurile de siguranta pentru a a junge la timp la ora indicata de intalnire, de asemenea sa nu uitati acasa documentul de identificare pentru calatorie: cartea de identitate sau pasaportul, cu termenul de valabilitate verificat personal, pentru accesul in zona Schengen, Franta. Agentia Bon Voyage nu-si asuma nici o raspundere, nu are nici o responsabilitate in situatia in care intarziati si pierdeti avionul, nu aveti documentul de calatorie pentru check in sau nu vi se acorda acces in Franta. Zbor Bucuresti – Paris CDG apoi transfer Paris – Tours. Regruparea se va face la linia de preluare a bagajelor, va recomandam sa nu iesiti din aeroport singuri, pentru ca nimeni nu este obligat sa va caute, in alt loc decat cel care vi s-a indicat. Cu cei care sunt grupati se iese din aeroport si se face imbarcarea in microbuz, urmand sa fiti transferati, pe un drum de cca 4 ore si jumatate pana la hotelul din Tours, acolo unde o sa stati toate cele 6 nopti ale excursiei.

Pe drum o sa aveti o oprire pentru a vizita la Orleans, orasul Ioanei d’Arc.


20/05/2020

Tours, oras al artelor si tinerilor, un loc excelent pentru distractie
Descoperim Tours, cu un ghid local si cu Diana. Tours, capitala Departamentului Indre et Loire, situat in centrul Frantei in zona cursului inferior al Fluviului Loire, intre Orleans si coasta atlantica a Frantei. Zona inconjuratoare numita Touraine este vestita pentru podgoriile si vinurile produse aici. Orasul este renumit si prin celebra batalie de la Tours cat si prin turul ciclist Paris – Tours. Una dintre figurile marcante ale istoriei orasului a fost episcopul de Saint Martin, orasul devenind loc de pelerinaj dar si de escala pentru pelerinii care mergeau catre Santiago de Compostela. Tours pastreaza elemente ale arhitecturii medievale in vechiul cartier Le Vieux Tours avand ca principal exponent Palais des Archeveques, iar catedrala sa impresioneaza prin monumentalitate. Orasul Tours, strans legat de trecutul istoric al Frantei, este supranumit si Le Jardin de la France (Gradina Frantei).

Atractii turistice in Tours
Clădirea Gării din Tours a fost construită între 1896-1898, după planurile arhitectului tourangeau Victor Laloux, cel care a realizat și gare d’Orsay, actualul muzeu Orsay, din Paris, combinând armonios piatra, fierul, fonta și sticla.

Place Jean Jaurès, centrul modern, economic și administrativ al orașului

Braseria Univers din Place Jean Jaurès  – Combinând elemente clasice cu elemente moderne, decorul braseriei este foarte interesant, vedetele rămânând cupola luminoasă din sticlă în stilul Belle Epoque, tapetul baroc și un bar metalic, de tip Eiffel.
La Brasserie de l’Univers se poate lua și masa de prânz sau cina. Prețurile nu sunt foarte mari, preparatele sunt gustoase, iar bucătăria este una internațională

De pe terasa braseriei se poate admira impunătoarea clădire a primăriei, Hôtel de ville, precum si cea a Palatului de Justiție, Palais de Justice.

Construit între 1896-1904 tot după planurile arhitectul Victor Laloux, edificiul monumental al vechii primării din Tours este de-a dreptul impresionant.

La Rue Nationale, vechea rue Royale, a fost construită începând cu 1777, devenind între timp principala axă a orașului. Distrusă aproape în totalitate de bombardamentele germane din 1940, strada a fost refăcută și reorganizată complet după război. Honoré de Balzac s-a născut în Tours, pe rue Nationale, la numărul 39 (25 rue Royale la vremea aceea). Casa natală nu mai există, dar puteți observa o plăcuță comemorativă la locul respectiv.

Rue Nationale se termină cu Pont Wilson, podul ce traversează Loara.
Pont Wilson,cel mai vechi pod din Tours, a fost construit între 1765-1778 și este compus din 15 arce lungi de 434m peste Loara. Localnicii îl numesc “podul de piatră” și este înscris ca monument istoric. In prezent este traversat de linia modernă de tramvai inaugurată în 2013.

Eglise Saint-Julien de Tours – o veche abație benedictină, construită in secolul XIII, ceea ce îi oferă statutul de cea mai veche biserică din oraș.

Rue Colbert este una dintre cele mai vechi străzi din oraș, principala axă de comunicație și comerț în Evul Mediu. Îngustă, liniștită ziua, mărginită de case vechi, adevărate mărturii ale trecutului, strada prinde viață noaptea, când este luată cu asalt de localnici și turiști pentru multitudinea de baruri, restaurante, braserii sau hoteluri.

Maison de la Pucelle Armée, construită în secolul XVII, unde Ioana d’Arc și-a făurit armura pe care a purtat-o în timpul asediului de la Orléans.

Passage du coeur navré, pe rue Colbert, în Place Foire le Roi – un culoar de aproape 30m care leagă piața de stradă. Specific organizării urbane din Evul Mediu, se spune că pe aici erau duși condamnații în piață pentru a fi executați.

Château de Tours a fost construit pe malul Loarei în mai multe faze, în principal ca reședință a guvernatorilor orașului. Distrus aproape în totalitate, cele două turnuri rămase au fost unite printr-o nouă galerie. Renovat în secolul XX, castelul adăpostește azi activități culturale, îndeosebi diverse expoziții temporare.

Catedrala St Gatien, catedrala episcopala a departamentului Indre-et-Loire, esteo catedrala romano-catolica, construita in celebrul stil gotic-flamboiard, intre 1170 si 1547, pe ruinele unei foste cetati galo-romane.

Vieux Tours – Centrul Istoric
Cartierul Plumereau sau Vieux Tours este amenajat în mare parte pentru pietoni și cuprinde un patrimoniu medieval și renascentist important, reprezentând practic cea mai importantă zonă istorică și turistică a orașului Tours. Prezența regilor Franței în Touraine a favorizat dezvoltarea orașului, aceștia incitând mai multe familii aristocrate sau burgheze, să opteze pentru malul Loarei. “Vechiul Tours” a fost restaurat în 1960, astăzi devenind, atât datorită patrimoniului său, cât mai ales datorită numeroaselor localuri (baruri, restaurante, cafenele) inima vieții de zi, dar mai ales de noapte, a orașului.

Abația Saint-Martin era una dintre cele mai impozante, puternice și bogate abații din Franța în Evul Mediu, atât datorită amplasării sale, în centrul urbei, cât și datorită vastelor domenii pe care le deținea în zonă. Biserica colegială, bazilica, a fost construită în anul 437 pentru a adăposti mormântul Sfântului Martin, cel care a evanghelizat regiunea în religia catolică, marcând viața religioasă franceză.

Les Halles de Tours
Halele din Tours sunt un adevarat obiectiv turistic care atrag foarte mulți clienți, atât turiști cât și localnici, produsele propuse fiind de o foarte bună calitate gastronomică. Clădirea modernă este structurată pe mai multe niveluri: în timp ce parterul găzduiește circa patruzeci de comercianți (boulangerii, măcelarii, charcuterii, pescării, aprozare de fructe și legume proaspete, ciocolaterii, buticuri cu brânzeturi, epicerii și desigur magazine de vinuri), etajele servesc ca săli pentru diverse instituții și evenimente. Gasesti aici cele mai reprezentative produse traditionale, preparate artizanale, tot felul de tarte, legume si fructe, un loc foarte curat si modern amenajat, este o adevarata placere sa admiri si, de ce nu, sa cumperi produsele expuse spre vanzare.

Maison des Vins de Tours, un magazin de vinuri cu aproximativ 800 de sortimente  unde se pot face si degustări gratuiteinsotite de explicatii.

Place Plumereau. Piața Plumereau, care datează din secolul XV, reprezintă inima orașului, aceasta fiind foarte frecventată, mai ales seara și în special de tineri, dar și de turiști. Aici se găseau în secolele XIII-XVI cele mai spectaculoase case cu bârne de lemn. Parterul lor era ocupat de magazinele comercianților, în timp ce etajul le servea ca locuința. Salvată ca prin minune de bombardamentele celui de-Al Doilea Razboi Mondial, piața a fost restaurată la finele secolului XIX.

Frecventată atât de localnicii ieșiți la socializare cu prietenii, sau de turiștii atrași de aspectul autentic al caselor tradiționale cu bârne de lemn și al străzilor adiacente înguste și pavate, dar mai ales de studenții dornici de distracție, Place Plum’ este locul cel mai plin de viață al urbei, sufletul orasului Tours.
Lonely Planet a desemnat Place Plumereau din Tours drept cel mai frumos loc din Franta unde sa servesti apéro-ul,aperitivul fiind un element esențial al meselor franțuzești. Piața este împânzită de restaurante, bistrouri, cafenele, baruri sau braserii.

Plimbare pe malul Loarei si o bere la guinguette
De neratat pe malul Loarei din Tours este guinguetta
La guinguette de Tours se află la baza podului Wilson și este deschisă în fiecare an, din mai până în septembrie. Este un bar-restaurant în aer liber, un eveniment estival foarte așteptat atât de localnici, cât și de turiști. Guinguetta este locul de întâlnire și de socializare, locul unde se petrec momente de neuitat: bar, restaurant, dans, serate tematice, concerte, animații, jocuri pentru copii, cinema în aer liber, etc. De încercat mai ales după căderea întunericului.

Plimbare pe malul Loarei sau cu barca
Batranul fluviu desparte orasul in doua parti si este brazdat de cateva poduri, mai mari sau mai mici, luminate feeric noaptea. De o parte si de alta a apei exista alei de promenada pe maluri, pietruite si bine ingrijite, marginite de o parte de apa si de cealalata de ziduri mari de piatra, un fel de diguri pentru a proteja orasul de o eventuala crestere a debitului. Aici sunt bancute pe care te poti aseza si zone pentru biciclete.

In Tours se organizeaza si plimbari pe Loara cu barci traditionale (in functie de conditiile hidrologice) si un bilet costa aproximativ10 euro.

Aproape de Tours sunt Cramele Vouvray, putem da o fuga, sunt doar 10 km din Tours.

Cramele Vouvray
http://www.cavedevouvray.com

Vouvray sunt vinuri lejere, albe, obținute exclusiv din soiul de struguri chenin. Podgoria și orășelul Vouvray se gasesc pe malul drept al Loarei, într-o zonă viticolă de renume, sapata în falezele abrupte și argiloase ale fluviului.

Vizitarea pivnitelor Vouvray inseamna o adevarata calatorie in universul Vouvray. Ghidul ne va dezvalui secretele fabricarii vinurilor Vouvray pe parcursul a 3 km de galerii trogloditice unde se gasesc 6 milioane de sticle…

Bilet de intrare : 3 euro/persoana


21/05/2020

Pe urmele lui Leonardo da Vinci – Amboise si conacul Clos Lucé

Ne deplasam cu trenul La Amboise unde o sa petrecem o zi.

Dupa micul dejun ne indreptam spre gara (aproximativ 20 de minute de mers pe jos) de unde vom lua trenul spre Amboise. Este cel mai rapid si mai ieftin mijloc de transport. Un bilet costa aproximativ 6 euro si calatoria dureaza in jur de o jumatate de ora.

Oraselul Amboise atrage cu stradutele sale inguste si cladiri vechi, cu flori colorate la ferestre, cu multe restaurante si braserii, toate cu masute afara, cu vitrine luminoase si pline de bunatati…
Încadrată de o mulțime de terase și restaurante, magazine de suveniruri sau cofetarii cu vitrine îmbietoare, Place Michel Debré, vechea piață centrală a orașului, locul de întâlnire al negustorilor pe vremuri, este mereu plină de viață. Orice vizită la Amboise trebuie să înceapă dimineața cu un popas la cofetăria Bigot, situată pe colț, în piața Michel Debré. Odată așezați la terasa cu vedere spre dantelata capelă Saint Hubert, locul de odihnă al lui Leonardo DaVinci, pe un scaun orientat obligatoriu cu fața spre piață, ne putem delecta cu celebra „cafea la piston”, un croasant proaspăt, un pain au chocolat, sau chiar o prăjitură savuroasă.

Vizitam apoi castelul din Amboise a carui poveste incepe in secolul al XI-lea, cand contele de Anjou a reconstruit fortareata ce fusese ridica in imediata vecinatate a Loarei, ca punct strategic.
Castelul Amboise este cel care a introdus stilul renascentist pe Valea Loarei, datorită regelui Charles VIII care, după un război cu Italia, se întoarce acasă cu multe idei, dorind să construiasca pe malul Loarei un castel la fel ca cele văzute acolo.
Este unul dintre cele mai elegante și rafinate castele, atât din punct de vedere al arhitecturii, cât și al decorațiunilor interioare, al grădinilor cu influențe toscane-mediteraneene, dar mai ales pentru că datorită asezării pe un deal oferă o panoramă splendidă asupra orașului, Loarei și împrejurimilor.

Dupa ce vizitam castelul, vom lua pranzul la unul dintre localurile din centru pentru ca intre orele 14:00 si 19:00 restaurantele in Franta sunt de obicei inchise. Noi am mancat foarte bine anul trecut la Hippeau si Anne de Bretagne.

Dupa-masa de pranz este timpul sa ii facem o vizita lui Leonardo da Vincila conacul Clos Lucé unde acesta si-a petrecut ultimii ani din viata insotit de ucenicul sau, contele Francesco Melzi.Conacul este inconjurat de o gradina si se afla la 500 de metri de castelul Amboise, cu care comunica printr-o galerie subterana.Se spune ca regele Francois I mergea prin acest pasaj secret pentru a se sfatui cu ilustrul savant.
In prezent aici functioneaza un muzeu in care sunt expuse machetele inventiilor geniului italian –printre care aeroplanul, parasuta si tancul – executate de specialisti pe baza schitelor originale, cu materiale din epoca.

Dupa ce vizitam muzeul si gradinile, revenim apoi in centru unde ne vom trage sufletul la una dintre terase sau putem face cumparaturi, sunt cateva magazine foarte dragute. In drum spre gara ne oprim putin si Ile d’Or, insula locuită din centrul Amboise, ce separă Loara în două brațe unde natura și istoria s-au îmbinat armonios. Este aici unul dintre cele mai bune baruri de cocktailuri din regiune, Shaker…
De aici suntem aproape de gara iar trenurile circula pana seara tarziu.

Un videoclip interesant despre castelul din Amboise, in limba romana:

Tarife aproximative:
Castelul Amboise: 12.80 euro
Conacul Clos Lucé: 16 euro
Bilet tren Tours – Amboise aprox. 6 euro per sens


22/05/2020

Villandry si Azay le Rideau

Excursie private tour, cu microbuz. Tariful de transport este inclus in cel de excursie, intrarile la castele si pranzul nu. Acelea se vor achita separat, insotitorului de grup.

Vizitam castelul Villandry, unul din cele mai cunoscute si vizitate castele de pe Valea Loarei, in primul rand datorita impunatoarelor sale gradini terasate care îl înconjoară ca pe o cutie de bijuterii.
Castelul a fost terminat in anul 1536 de catre Jean le Breton, ministrul de finante al regelui Francois I si a fost ultimul din cele mai mari castele construite pe malurile Loarei in timpul Renasterii. Aleile lungi marginite de tei, siluetele delicate ale arborilor tisa, flori, mirosuri, savoare, efervescenta … acestea sunt lucrurile ce definesc castelul Villandry.

Castelul Villandry este situat la 15 km de Tours, in satul cu acelasi nume. Gradinile de la Villandry sunt pur si simplu grandioase: imense, aranjate cu grija pana la cel mai mic detaliu, cu o simetrie riguroasa, un obiectiv care nu trebuie ratat.

Gradinile castelui au fost construite avand ca model gradinile franceze ale secolului al XIV-lea. Gradina de la Villandry se imparte in 6 gradini mai mici, cu teme diferite. Cea mai spectaculoasa este gradina ornamentala, compusa din gradina dragostei (fiecare zona evoca un tip de iubire prin formele geometrice, plante si culori : iubirea tandra, pasionala, schimbatoare si tragica) si gradina muzicii, cu garduri vii tunse in forma de lire sau harpe.

Putin mai in spate se gaseste gradina soarelui, un labirint din gard viu si gradina apei, amenajata in stil clasic : in centru este iazul, rotund, inconjurat de gazon si tufe, un loc ideal pentru odihna si meditatie.

Un loc aparte il ocupa gradina de legume, formata din noua zone patrate, unde sunt plantate legume de culori contrastante care dau impresia unei table de joc multicolore. Intre aceasta si biserica din sat se gaseste gradina de mirodenii cu plante aromatice, medicinale si alte ierburi care se folosesc in preparatele culinare.

Masa de pranz o putem lua la restaurantul din apropierea castelului – necesita rezervare. Anul trecut am avut o masa de pranz deosebita aici,de o savoare aparte – mare parte din legumele preparate provin chiar din gradina castelului…

Bilet intrare castel si gradini Villandry: 11 EUR
Bilet intrare doar gradini: 5.5 EUR
Audioghid: 4 EUR

Dupa masa de pranz vom merge la Azay le Rideau, un castel mai putin cunoscut dar foarte pitoresc, este proaspat renovat si modernizat.

Asezat pe o insula in mijlocul raului Indre, castelul Azay le Rideau este, fara indoiala, o bijuterie a Renasterii franceze, creat ca un castel de poveşti. Atunci când a fost construit, trezorierul Gillles Berthelot a decis să adauge turnuri înalte în colturi si un sant cu apa pentru a aminti trecutul seniorial indepartat, cand cavalerismul era în floare şi cele doua familii, Azay şi Ridel, stapaneau zona.
Recent restaurat, castelul este in prezent atractiv si in interior iar parcul romantic care inconjoara castelul creeaza o atmosfera de basm.

Bilet intrare castel: 10.50 EUR


23/05/2020

Chambord si Blois

Excursie private tour, cu microbuz. Tariful de transport este inclus in cel de excursie, intrarile la castele si pranzul nu. Acelea se vor achita separat, insotitorului de grup.

Chambord, giuvaierul Văii Loarei

Astazi vom vizita Chambord, cel mai mare castel de pe Valea Loarei, situat la aproximativ 75 de km de Tours.

Înscris în patrimoniul mondial UNESCO, operă de artă unică în lume, Chambord este o creaţie arhitecturală excepţională, imaginată de Francois I şi asupra căreia pluteşte spiritul lui Leonardo da Vinci.

Arhitectura renascentistă extraordinară cu faimoasa sa scară dublu spiralată, apartamentele mobilate în stilul secolelor XVI … XVIII, priveliştea impresionantă de pe terasele panoramice, grădinile franţuzeşti imaginate în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, bucătăriile din secolul al XVIII-lea,… vizitarea Chambord-ului, înseamnă parcurgerea a 500 ani de istorie a Franţei în câteva ore.

În mod incontestabil elementul arhitectural cel mai remarcabil al castelului, se compune din două rânduri de scări care se împletesc şi deservesc etajele principale ale edificiului. Această minunăţie de inventivitate care aminteşte de schiţele lui Leonardo da Vinci fascinează vizitatorii deoarece putem urca pe fiecare parte fără să ne întâlnim, dar putând să ne urmărim cu privirea!

Domeniul naţional Chambord est împrejmuit de un zid de 32 kilometri. Acesta se întinde pe 5.440 hectare, echivalentul suprafeţei Parisului. El adăposteşte o floră şi o faună excepţionale şi constituie un reper al patrimoniului natural francez. Cerbi, mistreţi, mufloni, salamandre şi nu mai puţin de 150 specii de păsări sau specii rare de libelule, amfibieni, chiroptere şi insecte convieţuiesc în giuvaierul forestier, înscris în reţeaua NATURA 2000.

Vizitarea castelului cu HistoPad
Datorita reconstituirilor 3D şi realităţii virtuale, această tabletă digitală aduce vizitatorul în epoca lui François I. Ea include planuri interactive, mai mult de o oră de comentarii audio si un ghid de vizitare a celor 24 săli ale castelului.

Masa de pranz o vom lua la pachet, este permis picnicul pe peluzele din fata castelului.

Dupa-amiaza revenim in Blois, vizitam castelul, urmand sa ne ne intoarcem seara cu microbuzul in Tours.

Castelul Blois, resedinta favorita a regilor Frantei in perioada Renasterii

Retrăiți fastul și artele Curții franceze din perioada Renașterii! Drame, intrigi și jocuri de putere: pe parcursul vizitei, acest castel vă povestește destinul a 7 regi și 10 regine și vă dezvăluie secretele Curții regale a Franței…
Datorită diversității stilurilor arhitecturale, edificiul reprezintă un exemplu ilustrativ pentru evoluția arhitecturii franceze în perioada secolelor XIII-XVII. Decorurile magnifice sunt puse în valoare în apartamentele regale, acolo unde piesele de mobilier și tablourile prezentate evocă viața de zi cu zi a regilor.

Castelul Regal Blois, care poată titulatura de “Muzeu al Franței”, având un patrimoniu de peste 35.000 de opere, prezintă publicului o parte din colecțiile sale în apartamentele regale din aripa François I, în Muzeul Artelor Frumoase, amenajat în aripa Louis XII, dar și cu ocazia a numeroase expoziții temporare.

Tarife:
Castelul Chambord: 14.50 euro
Inchiriere histopad Chambord : 6.5 EUR (17 euro pentru 3 histopaduri)

Castelul Blois : 12 euro + 3 euro audioghid, durata vizita 1h30


24/05/2020

Chenonceau, Castelul Doamnelor si croaziera pe raul Cher
Mergem cu trenul!

Despre castelul Chenonceau se spune ca este cel mai frumos si cel mai vizitat de pe Valea Loarei, dupa Versailles. Si, intr-adevar, probabil ca nici un alt castel nu imbina mai armonios toate elementele acestei regiuni. Cu o arhitectura unica, sub forma de pod peste raul Cher, cu doua gradini splendide care au pastrat pana astazi cate putin din personalitatea si rafinamentul celor doua doamne care le-au creat, Catherine de Medici si Diane de Poitiers, cu saloanele sale somptuos decorate, Chenonceau este, fara indoiala, cartea de vizita, emblema desavarsita a Vaii Loarei.

Una din curiozitatile de la Chenonceau este dormitorul dormitorul Louisei de Lorraine-Vaudémont, nora Catherinei de Medici, care s-a retras aici timp de 11 ani dupa moartea sotului, creand o atmosfera sumbra. Si-a vopsit si decorat camera complet in negru si alb, in semn de doliu pentru sotul ei, doliu pe care l-a pastrat pana la moarte.

Dintre toate incaperile castelui Chenonceau, bucatariile impresioneaza cel mai mult. Au foarte multe incaperi si anexe, o sala de mese, camara, macelarie, magazii prin care tot urci si cobori, deoarece bucatariile se afla chiar in pilonii podului…

Un documentar interesant, in limba romana, depre castelul Chenonceau:

Tarife:
Castelul Chenonceau: 14.50 euro / 18.50 EUR cu audioghid
Durata vizita 45 minute cu audioghid

Croaziera pe Cher – 50 minute, 10 EUR/persoana
https://www.labelandre.com

Croaziera pe raul Cher este o experientaunica, de neratat. Inedita senzatia pe care o ai cand treci pe sub arcele castelului, retraind povestea tumultoasa a castelului.
Debarcaderul nu este foarte departe de castel, aproximativ 25 de minute de mers pe jos.


25/05/2020

Fontainebleu

Este ziua plecarii. Ne imbarcam in microbuz si plecam spre Paris. Pe drum o oprire la Fontainebleu, unul dintre cele mai mari castele regale din Franța (1.500 de camere şi 130 hectare) si singurul castel regal si imperial locuit continuu timp de opt secole. Napoleon Bonaparte l-a numit veritabilă locuinţă a regilor şi castelul secolelor.


Profilul actiunii

Tip: activa

Descriere:

Este un tur cultural care se adreseaza iubitorilor de frumos, celor romantici, celor care iubesc castelele, peisagistica, orasele mici si pitoresti. Vom calatori cu un microbuz inchiriat, cu trenul, dar va fi nevoie sa mergem si pe jos. Vizitam pietonal  zone urbane, altele istorice, altele naturale. Nu sunt distante mari, dar pentru un confort si o stare buna va recomand sa veniti “incalziti” in aceasta excursie. Nu alergam, mergem usor, nu facem “bifari”, dar trebuie inteles ca sunt zile in care veti sta in picioare 4-5 ore. Asta inseamna un pic de pregatire fizica. Mai este nevoie si de un pic de rabdare, intelegere ca faceti parte dintr-un grup…


Echipament obligatoriu

Documente de calatorie. Este obligatoriu sa aveti asupra voastra la check in-ul de pe aeroport carte de identitate sau pasaport valabil. Recomandam pasaport electronic daca aveti, pentru ca trecerea este mai simpla si rapida.


Alte infomatii

Gastronomia de pe Valea Loarei

Castelele de pe Valea Loarei nu sunt unicul motiv de mandrie al locuitorilor zonei si, mai ales, nu sunt singurul punct de atractie pentru turistii care ajung pe aceste meleaguri. La fel de faimoase ca peisajele minunate pe care le intalnim la tot pasul pe intregul curs al Loarei sunt produsele traditionale de gastronomie specifice zonei, dar si vinurile care provin din aceasta regiune.

Francezii incep intotdeauna masa cu un apéro, in general un pahar de vin care sa iti starneasca pofta de mancare. Se prefera un vin lejer, mai dulceag, spumant, de exemplu un kir care este un cocktail frantuzesc facut dintr-un deget de lichior parfumat (initial din coacaze dar acum foarte popular este si cel de piersici, caise sau capsune) si vin care poate fi spumant kir pétillant sau vin alb kir plat. Exista si kir royal, facut cu sampanie, mult mai scump, fireste.

Vinul merge foarte bine cu mezelurile traditionale, charcuterie, mai exact sortimente de jambon, saucisson gen carnat/salam foarte uscat din carne de porc de obicei, bine pregatit, de regula afumat, aromat si condimentat. Foarte bine merg si specialitatile zonei, rillettes, o pasta din carne de porc prajita, zdrobita fin si amestecata cu diverse ierburi si condimente. In zona mai exista si rillons de Tours, un fel de jumari frantuzesti, foarte bune daca nu ai probleme cu silueta…

Urmeaza apoi antreul, care combina, in general, produsele de mai sus cu branza de capra, foarte populara in zona, cea mai cunoscuta fiind Sainte-Maure de Touraine. Merita incercate salata tourangelle (salata verde, cartofi fierti, rosii, ceapa, rillons si branza de capra) sau un quiche tourangelle (tarta sarata cu rillons si rillettes cu sos din oua si smantana). Merge foarte bine vinul alb, lejer de Tourraine.

La felul principal francezii se delecteaza cu un peste proaspat prins din Loara, gatit la cuptor si insotit de legume si un sos alb gustos din unt, ceapa si scaldat in vin alb. Bineinteles ca si la pahar se va lua tot un vin alb, sec, obligatoriu din regiune.

O alta optiune este celebrul coq au vin, cocos pregatit in vin rosu, de Chinon. La masa se va lua tot un vin rosu, sec, puternic – de Chinon, Bourgueil sau Saumur.

Cei mai gurmanzi nu trebuie sa rateze o alta specialitate locala – andouillette au Vouvray, adica un carnat mare si gros cu de toate in el, gen organe de porc, marinat in prealabil in vin alb de Vouvray si gatit mai apoi tot cu Vouvray care se poate servi cu diferite garnituri de legume sau sosuri albe cu unt. Merge foarte bine, desigur, cu vinurile albe de Vouvray sau Montlouis dar si cu unul rosu.

Din meniu nu poate sa lipseasca platoul de branzeturi, care urmeaza dupa felul principal. In zona Loarei traditionala este branza de capra, Sainte-Maure care este foarte bine pusa in valoare de vinurile rosii, lejere si parfumate din zona: Bourgueil, Chinon, sau Anjou. O alta branza buna este curé nantais, nepasteurizata, din lapte de vaca, puternica si presata. Francezii au insa in jur de 500 de tipuri de branza, care mai de care mai sofisticata.

La desert, vedeta regiunii este tarta rasturnata cu mere caramelizate, tarte tatin. In magazine se mai gaseste celebra Nugat de Tours și tot felul de crème brûlée, tarte cu fructe si alte minunatii.

Un loc aparte in gastronomia de pe Valea Loarei il ocupa specialitatile culinare trogloditice, respectiv les fouées. Acestea sunt niste painici rotunde, coapte la foc de lemne, in cuptoare imense, chiar in fata clientilor. Se degusta fierbinti, tartinate cu rillettes, unt sărat, mogettes (fasole albă mancata in mod traditional in departamentul Vendée din regiunea Pays de la Loire.) sau branza de capra. Readuse in actualitate in ultimii ani de mai multe restaurante din zona, aceste specialitati simple ale taranilor din zona Loarei au devenit extrem de apreciate de turisti.

Foarte multe restaurante functioneaza in habitatele trogloditice din Touraine si Anjou, majoritatea propunand celor care le calca pragul o gastronomie traditionala bazata pe produse locale, alaturi de vinuri regionale.

Habitatul trogloditic este, inca din preistoie, o arhitectura rudimentara sau somptuoasa, prezenta in diverse regiuni ale globului si care consta in amenajarea de locuinte subterane sau sapate in piatra.
Pe Valea Loarei a locui intr-o casa trogloditica este un mod de viat  prezent din cele mai vechi timpuri. Inca din Evul Mediu taranii si-au amenajat locuinte in cavitati sapate in falezele ce marginesc Loara in urma extractiei tufului. Tuful oferea numeroase avantaje, roca fiind izoterma, sigura si ieftina, iar casa se putea mari cu fiecare membru nou al familiei.
Habitatele troglo au inceput sa fie reabilitate in anii ’70. Astazi pe Valea Loarei trogloditii sunt peste tot sub diverse forme, atat in provincia istorica Touraine, cat si in Anjou, ambele numarand un total de aproximativ 45 000 de habitate, dintre care 5 000 sunt case particulare.

Pe Valea Loarei putem descoperi trogloditi in sate trogloditice, hoteluri si pensiuni trogloditice, restaurante si crame trogloditice.

Cramele trogloditice reprezinta, pe langa castele, specificitatea Vaii Loarei. Se spune ca in aceste caves troglodytes vinurile Loarei se simt cel mai bine. Scobite in falezele calcaroase ale batranului fluviu, cramele trogloditice ofera avantajul unor conditii de pastrare si maturare constante, adica o temperatura optima si un grad de umiditate propice.

Vinurile de pe Valea Loarei

Există mai multă filozofie într-o sticlă cu vin decât în toate cărţile, spunea Louis Pasteur.

Valea Loarei este a treia regiune viticolă a Franței și a doua producătoare de vinuri efervescente, după Champagne, vinurile Loarei fiind cunoscute pentru calitatea și finețea lor.

Francezii din Touraine sunt mari amatori de vin spumant la aperitiv.
Kir-ul este un aperitiv foarte popular în zonă, chiar dacă originile sale se întind până în Bourgogne. Cocktailul continea la origine vin alb cu lichior de coacăze, însă cu timpul rețetele s-au diversificat cu alte sortimente de vin și alte lichioruri. Astfel, în mai toate localurile de pe Valea Loarei, puteți comanda kir plat dar mai ales un kir petillant, bază de vin spumant local, cu lichioruri de fructe (piersici, mure, zmeură, căpșuni,), notorietatea de care se bucura plasându-l astăzi în topul celor mai cunoscute și servite cocteiluri în Touraine.

Vinurile cu bule sunt de mai multe categorii, în funcție de gradul de efervescență: perlant, petillant, mousseux. Cea mai mică concentrație de bule o are vinul perlant, urmează cel petillant, cel mai popular, urmat de vinul mousseux. O categorie specială o reprezintă vinul crémant, cu bule fine și delicate, obținut în condiții ceva mai speciale. Vinurile spumante sunt de obicei albe sau rosé și diferă și în funcție de conținutul de zahăr, variind de la sec, demi-sec, până la dulce. Desigur, cel mai cunoscut vin efervescent franțuzesc continuă să fie șampania, adică vinul de Champagne.

Crémant de Loire este cel mai apreciat vin spumant de pe valea Loarei.  Este un vin spumant caracterizat prin eleganță și savori fructate. Este perfect pentru aperitiv, dar merge și la desert. Se produce alb sau rosé, în zonele Saumur, Anjou și Touraine, în areale bine delimitate, respectând reguli de cultură și producție precise, soiurile de struguri variind de la chenin și chardonay pentru vinurile albe, la cabernet sauvignon, cabernet franc și pineau d’Aunis pentru cele rosé.

Anjou (în variantele pétillant, fines bulles sau mousseux) este un vin delicat, cu o personalitate influențată de climatul oceanic al regiunii și de relieful calcaros.

Saumur (în variantele pétillant, fines bulles, mousseux) este foarte apreciat similitudinilor dintre arealul viticol din zona Saumur si cel din Champagne.

Touraine (în variantele pétillant, fines bulles, mousseux) – sub această denumire se produc vinuri diverse și variate, care au în comun amprenta regiunii, Touraine fiind o provincie cu tradiție în producția de vinuri încă din perioada galo-romană;

Vouvray (în variantele pétillant, mousseux) sunt vinuri lejere, albe, obținute exclusiv din soiul de struguri chenin

Montlouis (în variantele pétillant, mousseux), sunt vinuri  subtile, cu arome florale, vii și totodată pline de caracter, ce merg de minune la aperitiv, dar și la desert.

Aceasta este o introducere modesta in gastronomia franceza, francezii sunt maestri bucatari si patiseri neintrecuti, cu siguranta vom fi surprinsi de multe alte bunatati locale si dupa unul-doua pahare de vin vom vedea si noi la vie en rose…

Mesele
In costul excursiei este inclus doar micul dejun.
Va trebui sa tinem cont de programul restaurantelor si al magazinelor alimentare.
In general, restaurantele in Franta sunt deschise intre orele 12:00 – 14:00 si 19:00-21:30.

Excursiile de o zi vor fi si in zone rurale cu posibilitati mai restranse de a ne aproviziona sau de a lua masa la un restaurant. Cel mai placut si ieftin mod de a lua masa in Franta este picnicul. Chiar si la castele exista locuri special amenajate.

In prima zi sa aveti la voi sandviciuri, ceva care sa va tina de foame pana cand ajungem la Tours.

Bani
Moneda Frantei este euro. In general, sunt acceptate platile cu cardul mai peste tot, sunt insa locuri unde plata cu cardul se poate face doar peste o anumita suma, de regula 5 euro.
Va recomandam, totodata, sa aveti bancnote mici, francezii sunt suspiciosi cand au de-a face cu bani mari.

Mare grija unde va pastrati banii si actele. Cel mai sigur este sa aveti ceva mic de purtat la gat, nu tineti toti banii asupra voastra si nu ii puneti niciodata in locuri de unde pot fi sustrasi usor – in rucsac, buzunare exterioare etc

Pentru controlul de securitate de la aeroport recomandam pasaportul, trecerea este mai rapida.

Îmbracamintea: tinuta comoda, protectie solara si incaltaminte trekking. Ne vom deplasa si pe teren accidentat, este important sa nu aveti pantofi care va jeneaza, vom fi plecati toata ziua.

:oops: Inainte de inscriere, va rog sa cititi cu atentie toate cele 4 materiale prezentate pe site-ul nostru:

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camphttps://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilor: https://bit.ly/2DDzJmy

Conditii de renuntare la o excursiehttps://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Contractul comercial Bon Voyage Sibiu: ………………………………………..

Daca nu va incadrati in conditiile noastre de profil, daca nu sunteti de acord cu anumite clauze si reguli, va rugam NU VA INSCRIETI. In situatia in care v-ati inscris, consideram ca ati luat act, ati inteles cele prezentate si urmeaza sa respectati si sa va asumati tot ceea ce este mentionat.

Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.

Rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul unor revanzatori.