Festivalul Trandafirilor Kazanlic. Excursie Bulgaria 4 – 7 iunie 2020

04/06/2020 - 07/06/2020
260 EUR

Descriere

În fiecare an, în prima săptămână a lunii iunie, se organizează Festivalul Trandafirilor, singurul eveniment de acest fel din zona Balcanilor. Festivalul se desfășoară în orașele Kazanlâk și Karlovo, situate în Valea Trandafirilor de la poalele Munților Balcani.

Locuitorii oraselor Kazanlâk și Karlovo se trezesc dis de dimineata, se îmbracă în costume tradiționale bulgărești și pornesc la drum spre câmpurile cu trandafiri de Damasc. Sunt atat de matinali, pentru ca atunci florile emana cel mai puternic parfum si au o nota pronuntata de prospetime. Toată lumea merge în alai, fete și băieți, spre câmpurile înmiresmate de roze. Fiecare își alege cate un rand de tufe si culege petale in cosuri de din nuiele. Fetele poartă coronițe făcute din boboci de trandafir, iar flăcăii trag cu ochiul la mândre atunci când cară pe umăr coșurile pline cu petale. După ce sunt culese, petalele sunt transportate la distilerii pentru producerea uleiului de trandafir.

După culesul petalelor, oamenii revin în orașe pentru organizarea evenimentelor și spectacolelor tematice. În piețe se amenajează scene pentru concerte folclorice și coruri, iar pe bulevarde desfășoară parade, expoziții, târguri cu produse tradiționale făcute din petale de trandafir (prăjituri, dulceață, vin, lichior, apă de trandafir). În parcuri sunt expoziții de artă, iar pe străzile pietonale turiștii au posibilitatea să facă degustări de vinuri sau de apă de trandafir.

Liceenii isi aleg Regina Trandafirilor, in timp ce parintii isi impodobesc balcoanele si casele cu coroane de trandafiri. Evenimentele se desfasoara de dimineata, pana tarziu in noapte.


Grup de

18 persoane


Plata

Avans

100 EUR pana in 31/03/2020

Rate

160 EUR pana in 07/05/2020

Cazare

Numar nopti

3

In Veliko Tarnovo din 04/06/2020 pana in 07/06/2020 cu cazare la Hotel Alegro***


Servicii incluse

Servicii transport


Bucuresti - Kazanlac

Kazanlac - Bucuresti

Numar zile mic dejun

3

Insotitor pe toata durata excursiei


Transport zonal


3 zile transport zonal pe ruta Cf program -

Ghidaj


Insotitor de grup din partea Singles Camp: Daniela Dimitrescu tel. 004 0721 428 014


Nu sunt incluse

X

Asigurare medicala


X

Asigurare storno+medicala Turist Plus Premium

71 RON

X

Intrarile la obiective


X

Pranz


X

CinaProgram

04/06/2020

Ora si loc de intalnire: 06:45, Bucuresti, intrarea in Parcul Tineretului (vis a vis de Colegiul National Gheorghe Sincai). Plecarea va fi la ora 07:00. Atentie nu asteptam dupa aceasta ora! Va rugam sa va luati masurile de siguranta pentru a a junge la vreme, pentru ca puteti ajunge sa pierdeti excursia…si ar fi pacat. Numarul auto va fi comunicat cu o seara inaintea plecarii, aici pe forum.

Orasul de destinatie este Veliko Tarnovo – Orasul  Tzarilor, aflat destul de aproape de Bucuresti, sunt doar cca 180 km pana acolo. Traversam batranul fluviu Dunarea peste Podul Prieteniei si trecem frontiera Giurgiu – Ruse. Recomandam sa aveti pentru drum pregatite sandviciuri, ceva de rontait si omorat foamea, apa, pentru ca vom opri numai pentru pauze de 15 – 30 minute, strict pt necesitati si dezmortire. Deci nu vom opri pentru a lua masa pe drum.

Prima oprire pentru o vizita de cca o ora o vom face  la Manastirea Basarabov, aflata la o distanta de 80 km de Bucuresti si 20 km de Russe. Manastirea e intr-o grota, poate fi vizitata daca urcati cele 48 de trepte. Complexul monahal cuprinde manastirea, fosta sala de mese (Trapeza) si cateva chilii sapate in stanca din apropiere. Tot aici se gaseste si mormantul calugarului Hrisant, cel care a fost innoitorul Manastirii Basarabov si care si-a sapat singur in stanca mormantul. Aceasta a durat 100 zile. Manastirea este locul in care s-au gasit moastele Sf Dimitrie cel Nou, de altfel in interiorul manastirii gasindu-se icoana Sf Dimitrie, care reprezinta scene din viata lui. Moastele Sf Dimitrie cel Nou, gasite aici, sunt astazi la Bucuresti, sfantul fiind considerat “protectorul Bucurestilor”.
Continuam drumul. Timp de o jumatate de zi, vizitam satul medieval Arbanassi, care are cea mai puternica amprenta medievala din intreaga Bulgaria, este fostul tinut al Pasei Rustem, ginerele sultanului Suleyman Magnificul. Primele atestari despre sat se gasesc intr-un decret dat de sultanul Suleyman Magnificul in 1538 prin care ofera satul drept cadou ginerelui sau, vizirul Rustem Pasa, un descendent slav, croat mai precis. Un document care descrie Vechiul Tarat al Asanestilor, mentioneaza ca acest sat ar fi fost intemeiat de albanezii si grecii emigrati in urma victoriei din martie 1230 de la Klokotnita, a tarului Ivan Asan al doilea impotriva despotului Epirului, Teodor I Anghelos Duca Comnenul. Este un muzeu in aer liber inca din 1921, prin decret regal fiind declarat monument istoric de importanta nationala. Are 144 de case fortificate, 5 biserici si 2 manastiri.

Vizitam stradutele intortocheate, Muzeul casei Konstantsaliev, deschis 9.00-18.00, costa 6 leva de pers (3 euro), o veche casa de boieri bulgari, impunatoare, datand din sec. al XVIII lea, o expozitie impresionanta din care va puteti face o imagine despre viata, datinile si obiceiurile arbanasilor din sec. XIX.
Vizitam apoi Biserica Nasterii Domnului, cea mai veche, interesanta si mare din zona, nu are absolut nici o turla, seaman mai degraba cu niste magazii, deoarece stapanirea otomana nu vroia sa fie ridicate semete simboluri ale religiei bastinasilor. A fost construita in sec. XV- lea in cea mai veche forma, avand o singura camera si o absida externa. Interiorul bisericii este in intregime pictat de pictori maghiari necunoscuti. Intrarea este 6 leva.

Vizitam Manastirea Sf Fecioara pentru pitorescul ei, creata in vremea celui de-al doilea stat bulgar. Cand cetatea Tsarevets a cazut in 1393, doar cateva case au supravietuit in Arbanasi, inclusiv acesta manastire.
Vom opri la o taverna sau mehana pe bulgareste (din turca meyhane = han) pt o bere excelenta Zagorka (actualmente in portofoliul Heineken) si o gustare. Fiecare isi va achita consumatia.
La ora 16.00 plecam catre Veliko Tarnovo. Check in si cazare la hotel. Urmeza program liber in oras. Cina se poate lua la fel ca la pranz intr-o mehana sau intr-un local gen fast foo. O masa foarte ieftina costa in jur de 8-10 leva (5 euro), iar una medie 20 leva de persoana (10 euro)


05/06/2020

Toata ziua o petrecem in Orasul Tarilor Veliko Tarnovo, oras aflat pe malul raului Yantra, care serpuieste intr-o imagine extrem de pitoreasca printre dealuri. Odata ajunsi in acest oras, ne va cuprinde sentimentul intoarcerii in timp, pasind pe stradutele inguste, privind casele suspendate pe stanci deasupra Canionului Yantra.

La 9.30, dupa micul dejun,  ne indreptam pietonal  spre Cetatea Tsarevets, care in secolul al XII-lea, datorita grandorii sale, se compara cu Roma si Constantinopolul. Cetatea Tsarevets, cel mai important obiectiv turistic al zonei, se intinde pe trei coline: Tarevet, Trapezita si Sfeta Gora si este inconjurata de ziduri inalte de 12 metri si groase de pana la 3 metri. Este bine intretinuta, iar obiectivele principale au fost restaurate, pastrandu-se stilul original. Totul este un imens parc cu o mare incarcatura istorica. Intrarea este 6 leva/pers.
Vizitam Monumentul Asanestilor, un monument reprezentativ al Veliko Tarnovo. Este un grup statuar care ii infatiseaza pe tarii Petru, Asan, Kaloian si Ioan Asan al II lea, in jurul unei sabii gigantice. Ceea ce romanii nu stiu si bulgarii nu vor sa spuna, este ca fratii Asan, care au fondat Al doilea Imperiu Bulgar, erau se pare de origine vlaha si se considerau conducatori ai bulgarilor si vlahilor. Ei au condus  o rebeliune impotriva Imperiului Bizantin si au stabilit capitala noului stat la Veliko Tarnovo.
Coboram apoi pe malul Yantrei, spre centrul vechi al orasului sa vedem strada Gurko, una dintre celebrele strazi incadrata de case vechi, cu o arhitectura deosebita, in stilul renasterii bulgare din sec. al XVIII lea, construite din piatra cu etajul iesit in afara, pline de flori.
Vom vizita si celebra strada Gurko.

Dupa amiaza PROGRAM LIBER pentru cumparaturi, vizite ale atelierelor de  mestesugari pe str. Samovodska Charshia (din turca”cearsi “– centru), strada mestesugarilor, aflata in inima cartierului vechi, locul unde mestesugarii din satul Samovodene, un sat apropiat de vechea capitala a Bulgariei, veneau sa-si vanda marfurile. Astazi strazile inguste si pietruite sunt obiectiv turistic, adapostind multe pravalii, ateliere mestesugaresti, magazine de suveniruri, cafenele si patiserii care servesc si prajituri turcesti (katayif) si cafeluta la nisip.


06/06/2020

Mic dejun si  plecare din Veliko Tarnovo la ora 9:30, cu tinta Kazanlak Valea Trandafirilor, spre satucul Kanchevo (100 km), pentru a vedea campurile de trandadiri de Damasc. Vom admira si vom asculta povesti despre culesul minunatilor trandafiri. Apoi mergem spre Complexul etnografic Damascena in Skobolevo.

Vom lua pranzul in extrem de pitorescul  Complexul Etnografic Damascena – Skobolevo (Asen).  Acesta este un complex etnografic care include distilaria Damascana, unde in timpul sezonului de trandafiri parfumati se poate vedea cum se obtine uleiul esential, un rosarium cu sute de soiuri de trandafiri, care mai de care mai colorati si parfumati,special ca decor pentru poze minunate, un parc, un muzeu etnografic si un gift shop cu produse cosmetice pe baza de trandafiri si lavanda. Sunt si restaurante pitoresti, aflate intr-o gradina minunata, unde multe dintre mese sunt asezate sub bolte de trandafiri. Pe helesteul din gradina de trandafiri plutesc pline de gratie lebede…Timp liber in complex, masa de pranz, cumparaturi de uleiuri esentiale si cosmetice din esente de trandafiri.
Ne bucuram de muzica de fanfara si de sutele de trandafiri, de lebede si micul iaz amenajat.

La retur, ora 15,  vom trece prin Pasul montan Shipka, unde ne vom opri pentru a admira Pasul Shipka, care este o trecatoare in Muntii Balcani, sau Stara Planina. Aceasta este parte a drumului European E85. Partea cea mai inalta are 1190 m si apoi coboara in Valea kazanlakului sau valea Trandafirilor cum mai este cunoscuta, sau Valea Regilor Traci. Trecătoarea a fost scena unor bătălii sângeroase pe parcursul războiului ruso-turc 1877-1878 ce s-a finalizat cu independenţa mult râvnită a bulgarilor faţă de Imperiul Otoman. Toate culmile şi văile împădurite ale Balcanilor din această zonă erau înţesate de oştile turcilor sub comanda conducătorului Suleiman Paşa pe care abia armata rusă alături de cea bulgară şi un corp de voluntari au reuşit să le înfrângă după mai multe episoade de luptă ce au durat din vara anului 1877, până în ianuarie 1878 când turcii au fost învinşi definitiv.

Vizitam Mănăstirea Shipka, cca ora 16:00,  cu hramul “Naşterea lui Hristos” a fost ridicată tot în cinstea eroilor ruşi şi bulgari care au murit în timpul războiului de eliberare ruso-turcă din 1877-1878.
Complexul mănăstirii constă dintr-o biserică, o clădire monahală, un adăpost şi un seminar, iar biserica mănăstirii a fost edificată în stilul tradiţional al catedralelor ruse din secolul al XVII-lea. Biserica are o cupolă cruciformă, o navă rectilinie şi trei abside.
Biserica mănăstirii străluceşte prin aspectul său aurit, având o cupolă centrală şi patru mai mici cu cruci, de asemenea, aurite. Este frumos decorată cu mozaicuri viu colorate care atrag toate privirile. La vest de biserică există turnul-clopotnită înalt de 53 m cu 17 clopote, dintre care, cel mai mare are o greutate de 16 tone. Plimbarea prin curtea mănăstiri poate sa ne faca să ne întâlnim cu o mulţime de vizitatori, mănăstirea fiind foarte iubită de bulgari, prin urmare, foarte populară.
Vizita dureaza 45 de minute, intrarea este liberă, fotografiatul insa costă 5 leva. Manastirea a fost construită cu fonduri donate de ruşi şi bulgari la iniţiativa Olgăi Skobeleva, mama generalului rus Skobelev, căzut în luptă. Terenurile au fost puse la dispoziţie de localnicii din Shipka, iar construcţia începută în anul 1885, a fost finalizată în anul 1902, sub bagheta arhitecţilor şi meşterilor ruşi. Atunci în 1902 a fost decorată şi cu fresce, iar inaugurarea acesteia a avut loc exact după 25 de ani de la bătălia de la Shipka. Până în 1934 a fost proprietatea statului rus, după care acesta a donat-o Bulgariei.
La fel, în interior se pot vedea 24 plăci de plăci de marmură cu numele a 18.491 soldaţi ruşi şi bulgari care şi-au dat viaţa în luptă la Shipka şi Kazanlâk, iar în cripta bisericii există 17 sarcofage de piatră unde se păstrează rămăşiţe ale celor căzuţi în luptă. Iconostasul este impresionant, iar picturile au mai fost restaurate de-atunci încă de două ori.

Vom face apoi o vizita si la Monumentul Shipka. Urcarea si vizita sunt optionale. Monumentul în sine, văzut de-aproape este impresionant şi impozant în acelaşi timp. Asta pentru că măreaţa clădire tronconică, la care au lucrat arhitectul Atanas Donkovand şi sculptorul Aleksandar Andreev măsoară 31,5 m înălţime şi se mândreşte cu cele şapte niveluri, la ultimul aflându-se o terasă unde toţi turiştii vor să ajungă. A fost deschis publicului în 1934 printr-o ceremonie fastuoasă, însă construcţia sa a început în anul 1920.
Pe platoul pe care se află monumentul vom admira  leul imens de pe frontispiciu, orientat către est, direcţie de unde au venit eliberatorii. Forma monumentului aminteşte de un turn de luptă medieval, iar pe feţele celelalte se pot admira în literele de bronz, numele câmpurilor de luptă – Shipka, Sheovna şi Stara Zagora. Bilete de intrare: 3 leva/persoană şi  taxa de fotografiere de 2 leva.
La parter in interior vom vedea  figura unei femei ce simbolizează victoria asupra forţelor otomane, iar sub arcul central, marele sarcofag de marmură unde sunt păstrate oasele eroilor ce şi-au pierdut viaţa în luptă. De altfel, la fiecare nivel există expoziţii de arme, tablouri, uniforme militare, materiale documentare, fotografii ce pot fi admirate de vizitatori. La primul etaj, la loc de cinste se află şi steagul Samara, un drapel important în trei culori, simbol pentru armata bulgară din războiul de independenţă. Accesul de la un etaj la altul se face pe o scară foarte îngustă pe care nu încap două persoane care să treacă una pe lângă cealaltă, aşa că urcuşul poate fi destul de dificil.  Marea recompensă, după ce  urcam pe terasa de la ultimul nivel va fi panorama de 360 grade ce se deschide asupra Balcanilor, astfel încât priveliştea oferită este de-a dreptul uluitoare. Se vede frumos şi Valea Regilor Traci de lângă Kazanlâk, şi spre Monumentul Buzludja, şi colţii stâncoşi ai Starei Planina, până spre Gabrovo şi Veliko Târnovo, de unde venim noi..
La ora 18.00 ne intoarcem la Veliko Tarnovo.


07/06/2020

Mic dejun si plecare la ora 9.30 check–out hotel, urcam bagajele in microbuz si pornim spre orasul Kazanlak, pe un traseu plin de lavanda si trandafiri. Ajunsi in  orasul Kazanlak, ne vom pozitiona optim pe bulevardul principal sa  urmarim cat de mnai aproape desfasurarea Festivalului trandafirilor, care incepe in jur de ora 12:00. FESTIVALUL TRANDAFIRILOR se organizeaza in Kazanlak din 1903. El celebreaza anul acesta 118 ani de sarbatoare, care exprima  adanca legatura a poporului bulgar cu floarea de trandafir Rosa Damascena si cu darul pe care le ofera aceasta floare: uleiul de trandafir.

In Kazanlak au loc in aceasta zi mai multe manifestari culturale, artistice si sociale, dans, muzica, folclor, sunt concerte, workshopuri, expozitii si parade. Festivalul apare ca o parada, ce culmineaza cu incoronarea reginei trandafirilor. Valea Trandafirilor mai este cunoscuta si ca Valea Regilor Traci, unde au fost descoperite sute de morminte ale regilor traci.
In oras este o atmosfera grozava de festival, multe standuri de suveniruri, restaurante deschise cu drag pentru turisti, muzica, galagie, petarde, artificii si o veselie incantatoare.

Participarea si urmarirea festivalului se face individual, fiecare isi alege unde vrea sa stea, ce sa vada, ce sa faca. Ce este important este ca inainte de ora 16:00, cea la care plecam spre Bucuresti, sa fiti la microbuz.  Estimarea, in situatia unui trafic normal: spre ora 22.00 ajungem in Bucuresti.


Profilul actiunii

Tip: mediu

Descriere:

Este o excursie de 3 zile, ce are ca destinatie principala Festivalul Trandafirilor de la Kazanlic. Este ceva rar si pitoresc si chiar daca in acea perioada zona este foarte aglomerata, am ales sa mergem acolo in cele mai importante zile ale anului. O sa vedeti multe alte lucruri interesante, Daniela v-a pregatit un program plin in care va puteti bucura de 3 zile pline.

Ce tinem sa explicam la fiecare excursie este ca aici e vorba de actiunea unui club, nu de o excursie obisnuita de agentie, ca lumea vine aici nu doar sa viziteze, sa se distreze ci si sa socializeze, sa-si faca noi prieteni. Pentru comunicare insa este nevoie de un cadru armonios, in care trebuie sa existe o atmosfera placuta, ori asta se obtine in special prin respectul pentru cei din jur, pentru ghid, pentru insotitor. Tinem mult la aceasta atmosfera, la cadrul de socializare, de aceea suntem grup in care se filtreaza, in care accesul si posibilitatea de a participa o au doar acele persoane care inteleg si respecta regulile de aici.


Echipament obligatoriu

Nota importanta: Pentru trecerea frontierei aveti nevoie de cartea de identitate valabila cel putin 6 luni. Nu o uitati acasa! Va asumati intreaga responsabilitate ce decurge din nerespectarea acestei recomandari. Insotitorul de grup si agentia nu sunt vinovate de situatia in care nu sunteti lasati sa intrati in Bulgaria, veti pierde deci integral suma achitata pentru excursie.


Alte infomatii

Recomandari: Va sfatuim sa schimbati leva (moenda locala in Bulgaria) in localitatile d-voastra, la banca. Daca nu ati reusit, cel mai bun curs il veti obtine la punctul de frontiera, cand vom intra in Bulgaria. Si in Veliko Tarnovo sunt case de schimb valutar, dar acolo schimbul lei – leva este  nu este avantajos (1 leva = 2,5 lei la Bucuresti, iar in Bulgaria 1 leva = 4,10 lei). Daca schimbul de face din euro, 1 euro = 1,92 leva.

Inainte de inscriere si rezervare cititi va rog cu atentie serviciile incluse si cele care nu intra in tarif, programul excursiei, si particularitatile acesteia. Cantariti daca este sau nu potrivita profilului de turist pe care il aveti. Va recomandam sa va consultati cu atentie perioada de concediu, de zile libere, de disponibilitate, astfel incat sa va asigurati ca acestea coincid cu cea in care se tine excursia. Trebuie sa stiti ca din momentul rezervarii intrati intr-un regim contractual cu agentia tursitica ce ne asigura serviciile turistice. Acest lucru impune intelegerea clauzei pe care ati acceptat-o in momentul inscrierii si achitarii, referitoare la renuntarea unilaterala la o excursie. Cititi aici: https://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/. Deci in situatia renuntarii la o actiune, vechi sau noi in acest grup, avem rugamintea sa nu ne sunati, sa nu ne scrieti, solicitandu-ne restituirea sumelor achitate sau sa ne cereti mutarea acestora la alte excursii. Existand o intelegere prealabila, comunicata si cunoscuta, consideram ca nu este necesar sa avem o corespondenta in acest sens.

La actiunile noastre se pot inscrie doar persoane single (fara partener), care inteleg si respecta conditiile de calatorie si de petrecere a vacantei intr-un grup. Respecta orele de intalnire, pe cei cu care au plecat in excursie, armonizeaza cu cei din jur, sunt toleranti, nu au tabieturi excesive care pot deranja sau care nu pot fi satisfacute in conditiile unui grup. Nu vrem cu noi persoane de genul “eu vreau acolo nu acolo”, care au mereu critici, remarci…Dorim sa oferim o atmosfera de vacanta cu prietenii, nu ceva rigid, formal si pur turistic.

Hotelul este inca de la lansarea excursiei nominalizat, va puteti informa pe internet, aveti ocazia de a studia feed-back-urile.

Reguli de calatorie in microbuz:
•   nu exista locuri fixe si nici ocupare pentru tot restul excursiei. Aveti libertatea ca zilnic sa va puteti muta unde doriti.
•   este interzis sa se urce cu cafea, sucuri desfacute, inghetata, produse care pateaza tapiteria fotoliilor
•   este interzis sa se consume orice fel de mancare: sandviciuri, fructe, dulciuri, snack-suri si altele.
•   nu lasati obiecte de valoare sau bani; nimeni nu este responsabil pentru astfel de valori.

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camphttps://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilorhttps://bit.ly/2DDzJmy

Conditii de renuntare la o excursie: https://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Daca nu va incadrati in conditiile noastre de profil, daca nu sunteti de acord cu anumite clauze si reguli, va rugam NU VA INSCRIETI. In situatia in care v-ati inscris, consideram ca ati luat act, ati inteles cele prezentate si urmeaza sa respectati si sa va asumati tot ceea ce este mentionat.

Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.

Rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul unor revanzatori.