Istanbul de la zero! Pentru vacanta de 1 Mai! 29 aprilie – 3 mai 2020

29/04/2020 - 03/05/2020
570 EUR

Descriere

IN CONSULTARE 

 

În prefața acestei excursii Daniela, însoțitorul de grup, a scris câteva articole care au legătură cu această excursie:

•   Pe urmele Magnificului Sultan Suleyman
•   Povestea cuplului Rustem Pașa și a sultanei Mihrimah (fiica sultanului Suleyman)
•   Legenda lalelei

Istanbul, un oras fabulos, un colos asezat pe doua continente, ce adaposteste 35 milioane de locutori. Un film de prezentare:


Grup de

20 persoane


Plata

Avans

250 EUR pana in 17/03/2020

Rate

320 EUR pana in 31/03/2020

Cazare

Numar nopti

4

In Istanbul din 29/04/2020 pana in 03/05/2020 cu cazare la Hotel Boutique Maywood Sirkeci***


Servicii incluse

Servicii transport


Zbor Turkish Airlines Bucuresti - Istanbul
Taxe incluse

Bagaj Cala

Zbor Turkish Airlines Istanbul - Bucuresti
Taxe incluse

Bagaj Cala

Numar zile mic dejun

4

Transfer Aeroport


Insotitor pe toata durata excursiei


Ghidaj


Însoțitor de grup din partea Singles Camp: Daniela Dimitrescu Tel. 0721 428 014

Altele

Daniela este vorbitor fluent de limba turcă, foarte bun cunoscător al culturii, obiceiurilor și istoriei Turciei.

•   ghid local turc, o zi

Zboruri Turkish Airlines

Bucuresti – Istanbul TK1044 Y 29APR 3 OTP-IST   10.00 11.25

Istanbul – Bucuresti  TK1045 Y 03MAY 7 IST-OTP   18.45 20.05 

 


Nu sunt incluse

X

Asigurare medicala


X

Asigurare storno+medicala Turist Plus Premium

71 RON

X

Intrarile la obiective


X

Pranz


X

Cina


X

Altele

x   entertainment local (opțional). Seara turcească = 45 EUR; Dervișii zburători = 15 EUR;
x   transport local (tramvai, autobuz, vaporaș, vapor).


Program

29/04/2020

07:45. Întâlnire cu însoțitorul de grup pe aeroportul Henri Coandă, Plecări Internaționale, în fața Cafenelei Lavazza (în colțul din partea dreaptă a sălii, în sensul de intrare în aeroport). Pregătiți pașaportul (cu valabilitate minim 6 luni), iar restul documentelor pentru călătorie, bilete de avion, vouchere hotel, asigurări medicale, vor fi aduse de însoțitorul de grup. Recomandarea noastră este să văluați toate măsurile de precauție pentru a nu întârzia la ora de întâlnire. După acea oră întreg grupul se deplasează la check-in, nu mai rămâne nimeni din partea Singles Camp sau agenția Bon Voyage să aștepte pe cei întârziați. În situația în care veți întârzia, va fi nevoie să vă descurcați singuri, prezentându-va la ghiseul de check-in pentru Turkish Airlines. Dacă întârzierea este mai mare şi nu mai prindeți avionul, responsabilitatea vă aparține în totalitate, nici agenția, nici însoțitorul de grup nu pot fi considerați vinovați. Va fi nevoie să vă descurcați singuri, pentru alt zbor şi de asemenea să vă rezolvați transferul la hotel, de pe aeroportul din Istanbul.

Zbor cu Turkish Airlines plecare la ora 10:00, ajunge la 11:25. Transfer la hotel, depunem bagajele şi aveți o jumătate de oră pentru acomodare şi pentru că nu ne putem caza încă, pornim în explorare, aproximativ la ora 13:30.

Vom merge pietonal spre Gara Sirkeci, unde veți asculta impresionanta poveste a gării punct terminus al Orient Express, în oglindă cu cea mai modernă Gara Marmaray, pe unde trece trenul de mare viteză, care circulă la 64 m sub Bosfor, la fel ca Eurostar (cel ce traversează Canalul Mânecii) şi transportă peste 1 milion de călători pe zi. Daniela, ghidul vostru va va imprumuta cartele de transport in comun, pe care le veti inca in prezenta si cu ajutorul ei. Acestea ne vor folosi pentru transportul în comun şi toaletă. O călătorie costa 2,60 lire. Vom alimenta cardurile cu contravaloarea a cca. 8 -10 EUR (50 lire turcești).

Continuăm pe jos pana la locul unde în vremea Imperiului Otoman se încărcau butoaie cu oțet pe corăbii: docurile Sirkeci. Vizităm Portul Eminonu şi ne vom opri la ora 14:30 să mâncam de prânz, pește, sub Podul Galata. În aceeași locație se poate servi şi altceva dar specificul locului este pește la grătar, cu murături iuți și pâine proaspătă.

Parcurgem pe jos Podul Galata, cel peste Cornul de Aur și celebru pentru zecile de pescari ce stau insirati cu undițele lor, o imagine asemănătoare cu cea in care muncitorii din New York cocotati la înălțimea zgârie norilor aflati in constructie isi serveau masa… Continuăm plimbarea către vechea piață istorică de pește din Karakoy, pe care o vom vizita.

Ne vom urca în primul metrou istoric făcut la Istanbul, care are numai un vagon, construit al treilea în lume, după Londra şi Paris. Vom admira faianța de pe pereți cu semnul lalelei, floarea de referință pentru Turcia, încă din vremea Imperiului Otoman. Povestea lalelei o puteți citi pe Poveștile de călătorie ale Danielei. Vom ajunge să vizităm exterior Turnul Galata sau Turnul Genovez sau Turnul lui Isus.

Urcarea în Turnul Galata este opțională şi are preț de intrare 25 lire turcești. Se urcă cu liftul până la etajul 7 şi de acolo se vede panorama Bosforului, Podurile Galata şi Atatürk, Sfânta Sofia, Palatul Topkapi şi Moscheea Albastră. De multe ori sunt cozi mari pentru această vizită.

Turnul Galata a fost construit din lemn în anul 528 de către un împărat bizantin, pentru a servi ca far. În anul 1348 a fost reconstruit din piatră de către genovezii care cuceriseră zona. Acesta făcea parte dintr-un zid de apărare şi purta numele de “Turnul lui Iisus”. În timpul dominației otomane (din 1453) a avut mai multe întrebuințări: donjon, foișor de foc, depozit, far, temniță, punct de observare a incendiilor etc. Turnul are o înălțime de aprox. 67 m iar zidurile au o grosime de 3,75 m!

Aici aveți free time, cine dorește poate urca în turn sau poate vizita străduțele din zona turnului, ce adapostesc multe magazine de suveniruri sau, tot in zona, Bulevardul Istiklal, foarte modern, cu multe magazine şi cofetării, restaurante, firme cunoscute, pană la Pasajul Florilor (Cicek Pasaji). Tot în zonă este şi Liceul Galatasaray, primul liceu din Istanbul, cu predare în limba franceză. În curte are o alee cu statuile sultanilor care au studiat la acest liceu, dar din pacate nu se vizitează interior. Urmează Cicek Pasaji (Pasajul Florilor) foarte vechi cu taverne şi berării, un fel de Capșa turcească. Și în zona aceasta se mănâncă excelent, şi vom găsi multe terase, cafenele, magazine diferite, foarte moderne, o animație incredibilă, deschis pânătârziu în noapte. Vom organiza ca după free time să ne  revedem tot la Turnul Galata, pentru întoarcereaîmpreună la hotel pentru cazare.  Deci, ziua 1 este o zi lungă, să ne pregătim cu incaltaminte potrivita si cu ceva conditie fizica…


30/04/2020

O frumoasă surpriză pentru plimbare în aer liber. O incursiune în Insulele Istanbulului, nu la îndemâna oricui. Vom pleca din Karakoy cu vaporaș privat, să facem o aventură în Buyukada, cea mai mare dintre cele nouă insule ale Istanbulului, aflată în Marea Marmara, la vreo 20 km distanță de marea metropolă. Este supranumită Insula Prințului, deoarece inițial, după căderea Constantinopolului, căzut în mâna otomanilor, era destinată drept loc de surghiun pentru prinții răzvrătiți, pentru cei ce nu erau doriți să urmeze la succesiunea la tron. Si de asemenea pentru prințesele şi cadânele căzute în dizgrația sultanului sau a mamei sultanului („Valide”), femeia ce deținea cea mai mare putere in Harem. Buyukada este totodată insula care a servit ca adăpost rebelilor şi disidenților, printre care şi Leon Trotsky, după ce acesta a fost învins de Stalin, în lupta lor pentru putere. Buyukada este New Orleans-ul mediteraneean şi adăpostește vile şi palate construite magnific, cu grădini superbe, ridicate de cătrebogații vremii, după moda Occidentului.Asta se întâmpla în sec. al XIX-lea, atunci cândclădirile în stil Victorian, erau la mare vogă. Acestea sunt construite din lemn, acoperite cu șindrilă şi minuțios decorate, cu sculpturi, adevărată broderie în lemn, vopsite cu alb sau maro, dar şi alte culori mai vii. Grădinile acestora erau şi sunt pregătite şi îngrijite de firme de peisagistică, așa că o plimbare printre acestea oferă o mare încântare. Pe insulă nu sunt mașini şi nici alte mijloace ce ar putea polua zona. De curând, s-au interzis pană şi faetoanele (calești cu un cal). În locul faetoanelor, s-au introdus mașinuțe electrice, de șase locuri, ce funcționează cu Istanbulkart. Vizita pe insulă este foarte plăcută primăvara, când nu este prea cald şi turiștii pot vizita străduțe întortocheate, pline de flori, pline de magazinașe, terase şi restaurante cu specific pescăresc, pot admira marea, cu un păhărel de ceai în față şi alune, fistic. Se poate și cu bere. Sunt bine știuți vânzătorii de tot felul de “cranțănele”. Restaurantele cu specific pescăresc oferă pește proaspăt, pe care te invită să-l alegi singur din vitrină. Deși prețurile sunt puțin mai mari decât in Istanbul, atmosfera pitoreascăși de vacanță, parcă ar spune că merită. La final, o înghețată celebră de Maras, înghețata elastica specifică Turciei, cu aromă de rodie, de smochine sau fistic.

În insulă, însoțitorul de grup va îndruma grupul pentru cei ce doresc plimbare cu mașinuțele electrice în interiorul insulei sau celor care își doresc sa închirieze o bicicletă. Pe insulă grupul va avea free time, după ce însoțitorul de grup va prezenta posibilitățile de masă, străduțele comerciale și zonele de promenadă de pe malul marii. După masa de prânz, în funcție de ora de plecare a vapoarelor pe anul 2020, în jur de ora 15 vom părăsi insula și ne vom îndrepta către Istanbul.

Odată ajunși la Istanbul, cca. ora 16:30 – 17:00, vom merge împreună în Grand Bazar (Kapalicarsi), cel mai mare bazar din Turcia, una dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume, cu peste 4000 de magazine, aflate în peste 61 străduțe, pe o suprafață totală de 30.700 mp, atrăgând zilnic peste 400.000 de vizitatori. In anul 2014, a fost inclus pe locul I printre cele mai vizitate obiective turistice din lume, cu peste 91 milioane de vizitatori anual. Marele Bazar din Istanbul este adesea privit ca unul dintre primele centre comerciale din lume. Construcția lui a început în anul 1455, la scurt timp după cucerirea otomana a Constantinopolului și a făcut parte dintr-o inițiativă mai largă de stimulare a prosperității economice la Istanbul. Sultanul Mehmet al II-lea Cuceritorul, a ridicat un edificiu destinat comerțului cu textile și bijuterii în apropierea palatului sau din Constantinopol. Potrivit mai multor călători europeni, la începutul sec. al XVII-lea, Marele Bazar își atinsese forma finală, în interiorul lui fiind 67 de drumuri, fiecare purtând numele vânzătorilor unui bun anume. Tot acolo se găseauși multe piețe folosite pentru rugăciunile zilnice, 5 moschei, 7 fântâniși 18 porți, care erau deschise în fiecare zi de dimineațășiînchise seara. Din acestea provine și denumirea moderna a pieței, “Piațaînchisă” – Kapalicarsi. Astăzi bazarul este un complex înfloritor, în care lucrează peste 26.000 de persoane. Marele Bazar este deschis în fiecare zi, cu excepția duminicilor și sărbătorilor bancare, de la 9:00 pana la 19:00.

Aici vom trece împreună în revistă una dintre porțile de intrare importante ale bazarului, şi vom intra să vedem acele cișmele istorice, care au și în ziua de azi rol funcțional, robinetul lor având formă de lalea sau garoafă. Opțional se poate bea o cafeluță turceasca aici, în una din cafenelele din interiorul bazarului, extrem de pitorești.
Aveți apoi free time pentru cumpărături, sfatul fiind săcomparați preturile și cu magazinele din exteriorul bazarului, deseori mai avantajoase de preț. Tot aici găsițiși birouri de schimb valutar.

Pentru cine dorește, în fiecare seara la ora 22:00, din Portul Eminonu, o ambarcațiune face „Bosfor by night”, cu durata de o oră, la prețul de 20 lire. Locația este la o stație de tramvai de hotel și zona nu este periculoasa noaptea.


01/05/2020

Mic dejun și la ora 9:30 plecare in tur. Ah ce zi! Tocmai de 1 Mai! Vă propunem următoarele: o plimbare pe jos spre a vizita la exterior, cu poveşti, Parcul Gulhane, parte a fostelor grădini ale sultanilor Palatului Topkapi (unde top= pământ/glob pământescși kapi=poarta, adică Poarta Lumii, sau Înalta Poarta cum o știm noi din istorie); Cesme Sokak, stradă istorică, cu căsuțepitorești, autentic otomane, renovate însă;Palatul Topkapi exterior, cu Poarta Imperială și fântâna lui Ahmet al III-lea; Băile Roxelanei; Moscheea Albastră;Sfânta Sofia; Hipodromul, cu Obeliscul egiptean; Coloana șerpuită;Fântâna lui Wilhelm al II-lea;vila cadou a luiSuleyman Magnificul către sora lui, sultana Hatice, care s-a îndrăgostit de vioara lui Pargali Ibrahim Paşa, ajuns ulterior Mare Vizir. Mergem pe poveşti și vom vedea din exterior totul.

Vom vizita și Arasta Bazar, un bazar făcut în vechile grajduri imperialeșivom vedealocul lanțului sub care pânăși sultanul trebuia să se aplece pentru a intra în Moscheea Albastră sau Moscheea lui Ahmet I, singura făcută fără bani pradă de război. Din păcate, Ahmet I moare la 29 de ani, de rujeolă, inoculat de o concubină. Poveștile vi le voi spune la fața locului, căci vom vizita gratuit și mormântul acestui tânărfrumosși foarte naiv, care a declanșat Povestea celor 6 minarete ale moscheii din eroare. Acolo veti înțelege de cam numit aceasta excursie “Istanbulul de la zero”. Este acolo monumentul Piatra Milion, locul de unde plecau caravanele cu mărfuri, km zero al Constantinopolului.

Vom face o pauză de prânz, la ora 13:00 în zona bazarului Arasta, unde vom putea servi preparate specifice la grătar, la unul din restaurantele din zonă. Vom putea gusta “Adana kebap” (un fel de mic lung pe frigăruie, însoțit de pilaf de bulgur, grâu cu mirodenii și salată de sezon), “Urfa kebap” (asemănător cu primul, dar condimentat cu boia roșie iute), cotlete de miel la jar, miel la cuptor cu ierburi, frigărui de pui sau aripioare de pui pe cărbuni, chiftele la grătar (arată ca niște mici, dar rotunde șifără usturoi), însoțite de ayran (lapte bătutsărat, foarte apreciat pentru digestie, în cazul mâncărurilor grase sau iuți), ghiveci fără carne, gătit la cuptor în vase mici de lut. Ca desert, vom încerca poate Kemal Paşa (prăjituri în formă rotundăînsiropate cu miere și fistic), Gullac (orez cu lapte și sos de sirop de trandafiri), gutuie coaptă și însiropată.

Cei ce nu doresc masa de prânz, pot vizita cele 365 coloane din rezervorul de apa Basilica Scufundată. Tot aici se pot face poze cu îmbrăcăminte otomană în cel mai frumos studio din Istanbul, în Basilica Scufundată.

Continuăm la ora 15:00, cu vizită la cimitirul vechilor oameni de stat din Imperiul Otoman, din anii 1300, unde avem monumente funerare importante din timpul Imperiului Otoman și unde vom vizita mormântul lui Mehmet al II-lea, cel care a reorganizat armata și a interzis purtarea turbanului. Înlocul turbanului, a început purtarea fesului, de către bărbați.

Scurta oprire la o gradină de narghilele, o cafenea cu specific oriental, cu o atmosfera foarte interesantă. Apoi ne îndreptăm pe jos, pe lângăGrand Bazar, către Moscheea Suleymanie, celebra construcție ridicată de arhitectul Sinan pentru Sultanul Suleyman Magnificul și familia lui. Vom vizita moscheeapentru care trebuie sa veniti pregatiti: aveți nevoie de batic, eșarfă, umeri acoperiți și cu pantaloni lungi (cei scurti nefiind admisi).

Aici vom vizita și mausoleul celui mai luminat dintre sultani și cu cea mai lunga domnie, asemănător cu Ștefan cel Mare, care a domnit 46 de ani. Vom vizita şi mausoleul soției lui, Sultana Hurrem, supranumităși Roxelana, una dintre cele mai influente sultane ale Imperiului Otoman, provenită din familie creștină (tatăl ei era chiar preot ortodox) și a fiicei lor, Sultana Mihrimah.

Aici la mausolee și în moschee, trebuie sa ne descălțamși vom lua încălțămintea cu noi, în pungă de plastic, pe durata vizitei. E bine sa aveți ceva fără șiret, ușor de încălțat/descălțat. Eșarfa/baticul sunt obligatorii. Intrarea este gratuită.

După vizită, vom coborî pe jos și vom lua din stația Eminonu, tramvaiul o stație, până la hotelul nostru, unde la ora 19:30 ne vom reuni în recepția hotelului, pentru Seara Turcească pe vapor (opțional). Cui îi face plăcere să îmbrace ia romanescă si are asa ceva la el, e bine sa aiba o astfel de vestimentatie, pentru ca la petrecerea de pe vapor, vor participa peste 20 de națiuni, multi venind cu costumele lor….Atunci când este prezentată România, pe melodii cum ar fi Perinița sau Trandafir de la Moldova, putem astfel imbracati sa facem o horă, la fel ca alte grupuri Singles Camp care au ajuns aici.


02/05/2020

Mic dejun și la ora 9:30 plecam într-o nouă aventură. Cam ca la New York, ca să vă stârnim curiozitatea. Ne deplasăm cu tramvaiul la Karakoy, cu cardul nostru Istanbulkart. De aici luăm vaporul de pe Linia Halic (Cornul de Aur) și mergem cam o oră, o oră și un sfert, până în Eyup. Este o plimbare pe Cornul de Aur, care cu siguranță vă va face plăcere. Din stația de vapor Eyup, ne vom deplasa pe jos, cca. 500 m, de unde luăm telegondola și mergem să vedem panorama Cornului de Aur și vizita celebra cafenea Pierre Loti.

Cafeneaua Pierre Loti: ce caută o cafenea cu nume franțuzescîntr-un cartier din Istanbul? În timpul șederii sale din 1876, ofițerul de marină, turcofilul și romancierul francez Louis-Marie-Julien Viaud pe numele său, având pseudonim Pierre Loti, s-a îndrăgostit de o fată de 18 ani, Aziyade, care făcea parte dintr-un harem. Aceasta a fost iubirea vieții lui, purtând până în ziua morții lui, un inel cu numele ei. În timpul petrecut în oraș, Pierre Loti a frecventat această cafenea aflată în cartierul Eyup, care a luat apoi numele sau. Cafeneaua este într-un cimitir, cu o panoramă superbă asupra Cornului de Aur. Panorama împarteorașul Istanbul în două: orașul nou și vechi.

Aici vom bea cafeluță turcească, cu rahat și sirop de vișine cu scorțișoară, la mese rotunde, cu fețe de masă în carouri, lângă balustrada frumos lucrată în fier forjat. Vom mânca gozleme fierbinți(un fel de plăcinte rotunde cu carne, brânza, spanac sau combinat)și vom bea ayran (lapte bătutșisărat cu mentă).Și ni-l vom închipui pe Julien Viaud îndrăgostit.

Vom petrece până la orele cca. 14:00, după care ne vom întoarce în Eminonu, tot cu vaporul, care circulă tot cu Istanbulkart, la fel ca un tramvai public. La Eminonu veți avea de la ora 15:30 free time pentru cumpărături în Bazarul de mirodenii sau bazarul Egiptean, la Piața de alămuri. Tot aici este piața de brânzeturi, specifice tuturor regiunilor Turciei, măsline de calitate, pe care vi le poate ambala în pungi vidate, celebrul bulion gros ca o marmeladă de ardei capia, pentru tocănițeși care se păstrează foarte bine la frigider, murături speciale (bame murate), lumea baclavalelor, verdețuriși mii de feluri de alune, fistic, rahat, cafea, etc. Aur de calitate șilucrături frumoase dar mai scump. Şicândobosiți, în spatele bazarului, lipite de zid sunt cafenele populare, cu scăunele și măsuțe mici, unde puteți bea o cafea turceascăadevăratăși admira forfota populației autohtone șialțituriști, “cunoscători”.

Atenție! Ne vom reîntâlni la KFC Sirkeci la ora 18:30 pentru a participa la spectacolul Dervișii Rotitori la Gara Sirkeci, de la ora 19:00, care durează o oră și costă 15 EUR/persoană. De la ora 20:00, aveți free time pentru masa de seară. Daca doriți, putem organiza o masă de pește sau cu specific de grătar.Aceasta o vom stabili și organiza la fața locului, în funcție de numărul de persoane care doresc.


03/05/2020

Este ziua plecării. Zborul , pentru a va face un reper este cu plecare la ora 18:45. Va fi nevoie sa ajungeti cu 3 ore inainte de decolare si drumul de la hotel pana la aeroportul nou este de cca o ora. E nevoie insa de o marja de siguranta, veti pleca de la hotel la ora 14:00.
Până la ora plecării, o sa aveti timp liber. Vă vom face câteva recomandări pentru free time, daca nu doriți cumpărături. O jumătate de zi, relaxată cu cafea Mehmet Efendi și baclavale de calitate  Hafiz Mustafa sau alte opțiuni, vizită acvariul Turquazoo, vizită malul Uskudar cu vedere la Turnul lui Leandru sau Turnul Fecioarei, traversare cu vaporașul la Kadikoy, pentru a vedea simbolul cartierului, Bull Statue și tramvaiul Moda, o cafea la cafenele cum ar fi Cafe Nero.


Profilul actiunii

Tip: mediu

Descriere:

O minivacanta de relaxare cu prieteni noi si vechi. O incursiune intr-un mega-oras, cu un bun cunoscator al Turciei.


Echipament obligatoriu

Pasaport valabil 6 luni de zile.


Alte infomatii

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camp: https://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilor: https://bit.ly/2DDzJmy

Conditii de renuntare la o excursie: https://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Daca nu va incadrati in conditiile noastre de profil, daca nu sunteti de acord cu anumite clauze si reguli, va rugam NU VA INSCRIETI. In situatia in care v-ati inscris, consideram ca ati luat act, ati inteles cele prezentate si urmeaza sa respectati si sa va asumati tot ceea ce este mentionat.

Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.

Rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul unor revanzatori.