Lovech orasul tufelor de liliac si Cascadele Krushuna 20 – 21 aprilie 2019

20/04/2019 - 21/04/2019
90 EUR

Descriere

 

 A aparut un loc disponibil intr-o camera dbl la barbati dintr-o renuntare.

Ca o avanpremiera a acestei excursii Daniela, pentru ca mergem exact in perioada in care infloreste malinul, insotitorul de grup, a scris un articol. Se numeste “Povestea tufelor de liliac


Grup de

28 persoane


Plata

Avans

90 EUR pana in 28/02/2019

Cazare

Numar nopti

1

In Loveci din 20/04/2019 pana in 21/04/2019 cu cazare la Presidivm Palace****


Servicii incluse

Numar zile mic dejun

1

Insotitor pe toata durata excursiei


Transport zonal


1 zile transport zonal pe ruta Bucuresti - Loveci

1 zile transport zonal pe ruta Loveci - Bucuresti

Ghidaj


Insotitor de grup din partea Singles Camp: Daniela Dimitrescu 0721 428 014

Altele

•   • transport cu miniautocar 30 de locuri pe tot parcursul excursiei, cu plecare din Bucuresti


Nu sunt incluse

X

Asigurare medicala


X

Asigurare storno

71 RON

X

Intrarile la obiective


X

Pranz


X

CinaProgram

20/04/2019

Intalnire ora 6.45 la intrarea in Parcul Tineretului (vis a vis de Colegiul National Gheorghe Sicai), imbarcarea si la ora 7.00 plecarea din Bucuresti.. Numarul auto va fi comunicat aici pe forum, cu o seara inainte de plecare. Va rugam nu intarziati, pentru ca avem nevoie de orele soferului, nu ne permitem sa stam dupa cei care nu se trezesc sau care nu-si iau masurile de siguranta pentru a a ajunge la timp. Orasul de destinatie, Lovech este relativ aproape de Bucuresti, sunt doar 230 km pana acolo, astfel incat, cu pauzele aferente, o sa ajungem in jur de ora 12.00. Opririle pe drum sunt doar pt pauza legala a soferului (30 minute, respectiv 15 minute) nu sunt suficiente pentru masa la restaurant sau a cumpara ceva de mancare. De aceea va rugam sa aveti la voi sandvciuri, sau ceva alternativ care sa va tina de foame pana mai tarziu.
Primul obiectiv pe care o sa-l vizitam o sa fie cetatea Hisarya, apoi coboram in vechiul cartier Varosha asezat in terase, si o luam la plimbare pe stradute pietruite. Urmatoarul obiectiv: Podul Acoperit, de unde intram in zona comerciala cu multe magazine si carciumi traditionale. Timp pentru masa si cumparaturi.
Check in, cazare.
Seara cine doreste – Deli hamamm, o baie turceasca veche renovata futurist cu fonduri europene, interesanta.

Cateva lucruri despre orasul pe care urmeaza sa-l vizitati, in cea mai potrivita perioada a anului: atunci cand infloreste liliacul.

Lovech este un orasel foarte cochet si neatins de modernismul urbanist, pastreaza traditia si multe dintre casele care se afla in jurul sunt restaurate foarte frumoase. In centru se afla si podul acoperit vechi de peste cateva sute de ani si care este bine conservat, in interior este plin de magazine cu suveniruri, iar la jumatatea lui se afla o cofetarie cu vedere spre rau.

Situat pe ambele maluri ale raului Osam, orasul Lovech este atat plat, cat si pre-montan fiind inconjurat de dealurile Hisarya si Bash Bunar.
Mai este cunoscut sub numele de Orasul Liliac, datorita numarului mare de tufisuri de liliac care cresc in Parcul Stratesh. Acesta este situat pe un platou de 250 metri inaltime, in zona estica a orasului. Lovech este inconjurat la sud-vest de dealurile Hisarya si Bash Bunar, fiind strajuit de Cetatea Hisarya, martor al trecutului sau istoric indepartat. A fost ridicata, se pare, pe locul unei mai vechi cetati tracice.
A avut un important rol militar, aparand drumul spre Veliko Tarnovo. Aici s-a semnat tratatul de pace, in 1187, cu Imperiul Bizantin, astfel luand nastere al doilea stat bulgar.

Unii istorici considera ca Lovech este locul in care se afla capitala traca Melta, o legatura terestra intre triburile tracice care locuiau in Rodopi, Valea Maritza si Romania. In timpul colonizarii romane a zonei a fost infiintata o baza militara la Lovech, cunoscut sub numele de Prezidium. Acesta a fost un punct foarte important din punct de vedere strategic de-a lungul Via Trayana – una dintre cele mai mari drumuri romane care leaga marea de Dunare. Urme ale drumului roman se gasesc inca si astazi in Lovech.
In timpul secolului al XVII-lea, Lovech (Lofca in limba turca) a devenit din nou un centru rutier care leaga nordul si sudul Bulgariei. Se crede ca mestesugurile si comerciantii din Lovech au ajuns pana la Tsarigrad, Odrin, Salonic, Viena si Bucuresti, pentru a numi doar cativa.
Orasul era cunoscut ca “Golden Lovech” (sau Altan Lovech in turca) din cauza succesului sau comercial. Din 1780-1784 orasul s-a dezvoltat rapid, ajungand pana la 20.000 de locuitori. Intre anii 1872-1874, arhitectul Kolyu Ficheto a construit “Podul acoperit” (Pokrit Most in limba bulgara) peste raul Osam. Podul a fost distrus de foc in 1925, dar a fost reconstruit cu succes in 1931, asa ca il putem vedea in aceiasi forma ca cea oroginala si astazi.
Astazi este un oras cu mult farmec, mai ales cartierul vechi (Varosha) unde se pot admira casele traditionale bulgaresti.
Reprezinta toata partea veche a orasului Lovech, ce a fost declarata rezervatie arhitecturala si istorica in 1968. Cele peste 180 de case din aceasta zona au fost construite in sec. XIX in perioada renasterii bulgare. Sunt bine reconditionate, oferind astfel o imagine pitoreasca. Multe locuite au fost transformate in pensiuni cu balcoane si curti pline de flori frumoase.
In zona istorica sunt de vizitat Complexul Etnografic Lovech, in doua case monument, Muzeul Vasile Levski, doua biserici vechi, Sf. Duminica (Nedelia) si Adormirea Maicii Domnului.

Deli Hammam / Muzeul Apei
In Lovech se pare ca a functionat ultima baie publica cu aburi de tip turcesc, pe teritoriul bulgaresc, hammamul, construita pentru populatia zonei, din ordinul lui Yahia Pasa. Cladirea veche de aproximativ 400 de ani, a fost refacuta cu fonduri europene, are un sistem modern de prezentare video a modului de functionare a unui hammam si a istoriei orasului Lovech dar si a anticului sistem roman de incalzire cu aburi prin pardoseala – hypocaustul. I-au fost refacute cazanul de apa si cuptorul unde lemnele erau arse supravegheat. Podeaua in unele camere a fost inaltata pe grinzi de ceramica peste care sunt panouri de sticla si unde, in cazul unei demonstratii de grup, destul de rara, se poate vedea functionarea sistemului. Peretii cladirii sunt cei de acum 4 secole, originali iar acoperisul are o structura aparte, cu trei domuri si guri de aerisire sofisticate, pe interiorul primului proiectandu-se imagini din trecut si apa curgatoare. In camera centrala este proiectata bolta cerului pe cupola aflata la 10 m inaltime iar podeaua da impresia apei ce se misca in bazin. Deli Hammam este in cartierul Varosha, aproape de podul acoperit, iar intrarea este in jur de 4 leva, prezentari in mai multe limbi, nu in cea romana.


21/04/2019

Dupa micul dejun si check out-ul de la hotel, in jur de 9.30 parasim Lovech, urmand ca prima oprire sa o avem la Parcul National Maarata. Pentru vizitarea parcului, este nevoie de un echipament gen trekking, lejer si potrivit temperaturii. Turul cascadelor dureaza doua ore, dar cum vom mai avea si pauze de fotografiat, admirat, odihna si chiar una mai lunga la final pentru..o bere, o sa ajungem probabil la trei ore. Deci in jur de 13.00 iesim din parc.

Una dintre atractiile regiunii Lovech este aceasta mirifica oaza de vegetatie luxurianta, denumita Parcul Natural Maarata sau cascadele de la Krushuna. Un peisajul pitoresc, impadurit, cu grote si cascade picturale alunecand de pe coama Balcanilor de Nord.
O zona intreaga impanzita de caderi de apa si fenomene carstice amenajata pentru vizitare. Sunt doua trasee marcate: unul cu rosu ceva mai scurt, celalalt cu albastru; vom incerca sa cuprindem cat mai mult in cele 4 ore de plimbare pe acolo.

Poteca „rosie” va dezvalui forme spectaculoase. Dupa doar doua sute de metri de urcus prin padurea deasa de foioase, traversand din loc in loc pe podete suspendate, insotiti de susurul apei  descoperim The Blue Pool, o acumulare de apa cazuta de pe trepte de travertine. Apa, de o claritate ireala, care din anumite unghiuri ia tonuri de smarald si azur. La 100 metri ne apare in toata spledoarea ei, cascada principala, cunoscuta simplu, ca  Bogonaga, o cadere de apa de cca 15 metri, de-a lungul coltilor calcarosi ai Starei Planina.

De-acolo poteca rosie coboara spre punctul de informare turistica in apropierea caruia functioneaza o mica pensiune cu posibilitate de a manca ceva si pentru cei necazati in ea.

De la Bogonada trecem pe traseul albastru catre pestera cu acelasi nume pe o poteca stramta si uneori cam alunecoasa. De aceea, retineti recomandarea noastra sa fiti echipati mai sport, cu incaltaminte adecvata potecilor. Datorita umezelii specifice, toata zona e intesata de muschi, o suprafata extrem de nesigura, asa ca se impune mare atentie! Pestera Bogonaga sau Vodopada, are 1.995 metri lungime, din care numai primii 150 metri se pot vizita.

Traseul albastru urca pe o poteca care daca este umed afara devine alunecoasa, ceea ce o face mai greu accesibila. Ea conduce in final la Cascada Misterioasa, o cadere de apa atat de delicata, aproape ca o prelingere, ca realmente, „face pe misterioasa”. Inaltimea de la care apa vine de sus lipindu-se de peretele stancos imbracat in muschiul verde al padurii, nu e de neglijat, iar debitul sau asijderea, abia la baza sa sesizezi ca nu e deloc slab precum pare, ci considerabil. Zabovim un pic in preajma ei, pentru poze si …odihna. Nu ne goneste nimeni….Apoi o luam inca vreo suta de metri in sus, la pestera Maarata care mai degraba pare o insiruire de cavitati mai mici. Toata zona aceasta, ca o inima in cadrul intregului parc, este marcata pe harta ca fiind Maarata Natural Landmark, adica partea sa reprezentativa.

De aici, poteca albastra, intr-o stare relativ buna, ingusta in anumite portiuni, coboara independent de cea rosie, cateva sute de metri catre intrarea in parcul natural. Pe la jumatatea ei, exista o jonctiune cu cea rosie pe o distanta foarte scurta pe o cararuie foarte abrupta, dar care in cateva zeci de metri se sfarseste. De aici pana la poiana cu bodega, nu este decat o aruncatura de bat.

Dupa vizitarea parcului, o ora si jumatate o sa fie free time, sunt acolo mai multe restaurante cu terase dar si mici magazine cu souveniruri.  Este vremea de masa, fiecare isi alege ce doreste.

Dupa masa vizitam Pestera Devetashka  sau OZN, cum mai este numita. Ajunsi acolo veti avea sentimentul ca locul e din alta lume. Intrarea in pestera are 35 de metri latime si 30 de metri inaltime. Dupa vreo 50 de metri parcursi de-alungul paraului care o strabate, pestera se largeste, devenind o mare sala cu o suprafata de cca. 2400 mp si cu un tavan care are intre 60 si 100 de metri inaltime. Ce e interesant e ca tavanul pesterii are sapte gauri, dintre care unele absolut imense, prin care soarele patrunde si lumineaza interiorul. Pur si simplu spectacolul este grandios si este inutil de descris in cuvinte. O sa-l savurati acolo.

Am dori, fara graba, ca in jur de 18.00 sa plecam spre Bucuresti, asta inseamna ca ajungem pe la 22.00 – 22.30.


Profilul actiunii

Tip: mediu

Descriere:

Precizari Este o excursie friendly, tinem ca in acest tip de iesiri lumea sa viziteze, sa socializeze, sa se distreze. Nu este o actiune 100% turistica, asa cum se organizeaza in agentii, are si o componenta de interactiune intre participanti, care dorim noi sa determine viitoare relatii de prietenie, sau doar de comunicare. De aceea insist pt un profil mediu al participantilor: tolerant, comunicativ, fara prea multe tabieturi, activ incat sa nu aiba probleme de mers. Persoane cu rabdare, cu intelegere (nu doar ”eu vreau sa stau in fata”, „mi-e rau si nu am cum sa stau in spate” „eu imi aleg camera”, „eu vreau alt program”, „eu o iau in fata”, „nu-mi place in grup” etc), cu dorinta de a vedea lucruri noi. Nu este o excursie  de relaxare prin tolaneala ci una de vizitare.
Nu se poate oferi un program de vizitare alternativ. Pt ca atmosfera sa fie una placuta, nu trebuie sa existe intarzieri la intalnirile pt program. Intarzierea la intalnire inseamna a abuza de timpul celorlalti si nu e corect.


Echipament obligatoriu

De recomandat ca bagajul sa contina putine lucruri, doar cele esentiale unei astfel de calatorii, dar din care sa nu lipseasca ceva pt ploaie (pelerina, umbrela), pantofi sport sau ideal trekking, imbracaminte comoda in care sa va miscati lejer. Pt excursiile pietonale va recomand un mic rucsac in care sa depozitati eventualele cumparaturi, sa aveti o sticla cu apa, un baton de ciocolata.


Alte infomatii

Nota importanta : Pentru trecerea frontierei aveti nevoie de cartea de identitate valabila cel putin 6 luni. Nu o uitati acasa! Va asumati intreaga responsabilitate ce decurge din nerespectarea acestei recomandari. Insotitorul de grup si agentia nu sunt vinovate de situatia in care nu sunteti lasati sa intrati in Bulgaria, veti pierde deci integral suma achitata pentru excursie.

Recomandari
: Va sfatuim sa schimbati leva (moneda locala in Bulgaria) in localitatile d-voastra, la banca. Daca nu ati reusit, cel mai bun curs il veti obtine la punctul de frontiera, cand vom intra in Bulgaria. Si in oras sunt case de schimb valutar, dar acolo schimbul lei – leva este  nu este avantajos (1 leva = 2,5 lei la Bucuresti, iar in Bulgaria 1 leva = 4,10 lei). Daca schimbul de face din euro, 1 euro = 1,92 leva.

Hotelul este nominalizat, aveti link-ul catre site, studiati-l, cititi pe portalurile de feed-back review-urile. Noi l-am ales pe cel mai bun din zona. Dar exista, am intalnit in excursii, persoane foarte pretentioase (eu zic ca nejustificat… ???) care sau din dorinta de a arata ce pretioase sunt, sau pt ca nu se pricep si nu pot face o evaluare corecta, au de comentat. De aceea rog la fiecare excursie, verificati unde mergeti, asumati locatia si acolo ne ocupam doar de lucruri bune si placute… ::) :)

:oops:!!!! Inainte de inscriere si rezervare cititi va rog cu atentie serviciile incluse si cele care nu intra in tarif, programul excursiei, si particularitatile acesteia. Cantariti daca este sau nu potrivita profilului de turist pe care il aveti. Va recomandam sa va consultati cu atentie perioada de concediu, de zile libere, de disponibilitate, astfel incat sa va asigurati ca acestea coincid cu cea in care se tine excursia. Trebuie sa stiti ca din momentul rezervarii intrati intr-un regim contractual cu agentia tursitica ce ne asigura serviciile turistice. Acest lucru impune intelegerea clauzei pe care ati acceptat-o in momentul inscrierii si achitarii, referitoare la renuntarea unilaterala la o excursie. Cititi aici. Deci in situatia renuntarii la o actiune, vechi sau noi in acest grup, avem rugamintea sa nu ne sunati, sa nu ne scrieti, solicitandu-ne restituirea sumelor achitate sau sa ne cereti mutarea acestora la alte excursii. Existand o intelegere prealabila, comunicata si cunoscuta, consideram ca nu este necesar sa avem o corespondenta in acest sens. 

La actiunile noastre se pot inscrie doar persoane single (fara partener), care inteleg si respecta conditiile de calatorie si de petrecere a vacantei intr-un grup. Respecta orele de intalnire, pe cei cu care au plecat in excursie, armonizeaza cu cei din jur, sunt toleranti, nu au tabieturi excesive care pot deranja sau care nu pot fi satisfacute in conditiile unui grup. Nu vrem cu noi persoane de genul “eu vreau acolo nu acolo”, care au mereu critici, remarci…Dorim sa oferim o atmosfera de vacanta cu prietenii, nu ceva rigid, formal si pur turistic.

La fel ca la toate actiunile noastre, informatiile si detaliile legate de aceasta excursie, vor fi transmise si vor aparea DOAR pe forum. O sa gasiti aici detaliat si din timp tot ce aveti nevoie pt pregatirea excursiei. Comunicarile nu se fac deci telefonic si nici Email, avand in vedere ca am facut deja aceasta precizare in prezentarea actiunii avem rugamintea sa nu ne solicitati informarea in alt mod.

Inscrierile in excursie se fac pe site-ul www.singlescamp.ro. Imediat dupa inscriere veti primi un Email care contine datele agentiei si care va comunica in ce mod si unde se face plata avansului.  Toate actiunile noastre sunt organizate printr-o agentie turistica specializata pe turismul de grup Bon Voyage Sibiu, singura autorizata OSIM in Romania sa organizeze „evenimente, vacante si excursii pentru persoane single – Singles Camp”.

Minunatii lilieci, cei care o sa va intampine acolo cu culorile si parfumul lor…