Loveci – distractie, plaja si vizite in “Orasul de Liliac” 17 – 19 iulie 2020

17/07/2020 - 19/07/2020
140 EUR

Descriere

O excursie de relaxare, in toiul verii, atunci cand racoarea apelor cascadelor Krushuna din Parcul Maarata este atat de binevenita! Stam la un hotel de 4*, calatorim intr-un grup intim ca numar, vesel, ascultand interesantele povesti ale inepuizabilei Daniela, ghida acestei excursii. Ne plimbam, vizitam locuri interesante, ne petrecem o zi in mijlocul naturii, cu baie si plaja, socializam, seara iesim impreuna la restaurantele lor traditionale.


Grup de

18 persoane


Plata

Avans

140 EUR pana in 24/04/2020

Cazare

Numar nopti

2

In Loveci din 17/07/2020 pana in 19/07/2020 cu cazare la Hotel Prezidivum****


Servicii incluse

Servicii transport


Bucuresti - Loveci si retur

Numar zile mic dejun

2

Insotitor pe toata durata excursiei


Transport zonal


3 zile transport zonal pe ruta Cf program -

Ghidaj


Insotitor de grup din partea Singles Camp: Daniela Dimitrescu tel. 0721.428.014


Nu sunt incluse

X

Asigurare medicala


X

Asigurare storno+medicala Turist Plus Premium


X

Intrarile la obiective


X

Pranz


X

Cina


X

Altele

Intrari la obiective : Cetatea Hisarya 3 leva, Deli Hamamm ( muzeul apei) 4 leva, Parcul national Maarata ( casacele Krushuna) 3 leva, Pestera Devetascha 3 leva, Muzeul Etnografic 4 leva. Valorile sunt aproximative, au fost valabile pentru 2019. Este posibil sa sufere modificari in 2020.


Program

17/07/2020

Intalnirea la ora 6:45 cu insotitorul de grup, in Bucuresti, intrarea in Parcul Tineretului (vis a vis de Colegiul National Gheorghe Sicai).  Imbarcare si la ora 7.00 plecare din Bucuresti. Numarul auto va fi comunicat cu o seara inainte, aici pe forum. Va rugam nu intarziati, pentru ca avem nevoie de orele soferului, nu ne permitem sa stam dupa cei care  nu se trezesc  sau care nu-si iau masurile de siguranta pentru a ajunge la timp.

Orasul de destinatie este Lovech,  aflat la o distanta de Bucuresti, cca 230 km. Cu pauzele aferente, in conditii de trafic normal, o sa ajungem in jur de ora 13.00. Opririle pe drum sunt doar pentru pauzele legale a soferului (30 minute, respective 15 minute), nu sunt suficiente pentru masa la restaurant sau a cumpara ceva de mancare. De aceea va rugam sa avetiin bagajul de mana sandviciuri sau ceva alternativ, care sa va tina de foame pana mai tarziu.

Dupa ce ne cazam, mergem pentru pranz la o meyhana traditionala.

Primul obiectiv pe care o sa-l vizitam este Cetatea Hisarya, apoi coboram in vechiul cartier Varosha, asezat in terase si o luam la plimbare pe stradutele pitoresti. Urmatorul obiectiv: Podul Acoperit de unde intram in zona comerciala cu multe magazine si carciumi traditionale. Dupa vizitare, timp liber.

Cateva lucruri despre orasul pe care urmeaza sa-l vizitati:
Lovech este un orasel foarte cochet si neatins de modernismul urbanist, pastreaza traditia si multe dintre casele care se afla in jur sunt restaurate, foarte frumoase. In centru se afla podul acoperit vechi de peste cateva sute de ani si care este bine conservat, in interior este plin de magazine cu suveniruri, iar a jumatatea lui se afla o cofetarie cu produse de cofetarie facute dupa retete vechi de 100 de ani , si este tot acolo prezentata si machete orasului in miniature cu ele mai attractive puncta de interes turistic.

Situat pe ambele maluri ale raului Osam, orasul Lovech este atat plat cat si pre-montan, fiind inconjurat de dealurile Hisarya si Bash Bunar.Mai este cunoscut sub numele Orasul Liliac, datorita numarului mare de tufisuri de liliac salbatic, care cresc in parcul Stratesh.Acesta este situate pe un platou de 250 metri inaltime, in zona estica a orasului.Lovech este inconjurat la sud-vest de dealurile Hisarya si Bash BUnar, fiind strajuit de Cetatea Hisarya, martor al trecutului sau istoric indepartat.A fost ridicata, se pare, pe locul unei mai vechi cetati tracice.A avut un rol militar, aparand drumul catre Veliko Tarnovo.Aici s-a semnat tratatul de pace, in 1187 cu Imperiul Bizantin, astfel luand nastere al doilea stat bulgar.
Unii istorici considera ca Lovech este locul in care se afla capitala traca Melta, o legatura terestra intre triburile tracice care locuiau in Rodopi, Valea Maritza si Romania.In timpul colonizarii romane a zonei, a fost infiintata o baza militara la Lovech, cunoscut sub numele de Prezidivum.Acesta a fost un punct foarte important din punct de vedere strategic de-a lungul Via Tryana-una dintre cele mai mari drumuri romane care leaga marea de Dunare.Urme ale drumului roman se gasesc si astazi in Lovech.

In timpul sec. al XVII-lea Lovech (Lofca in limba turca), a devenit din nou un centru rutier care leaga nordul si sudul Bulgariei.Se crede ca mestesugurile si comerciantii din Lovech au ajuns pana in Tsarigrad, Odrin, Salonic, Viena si Bucuresti, pentru a numi doar cateva orase.Orasul era cunoscut si la “Golden Lovech” ( Altin Lovech in turca), din cauza succesului sau comercial.Din 1780-1784 orasul s-a dezvoltat rapid, ajungand pana la 20.000 de locuitori.Intre anii 1872-1874 arhitectul Kolyu Ficheto a construit Podul acoperit (Pokrit Most in bulgara) peste raul Osam.Podul a fost distrus de foc in 1925 dar a fost reconstruit cu success in 1931, asa ca il putem vedea in aceeasi forma ca cea originala si astazi. Astazi Lovech este un oras cu mult farmec, mai ales cartierul vechi Varosha, unde se pot admira casele traditionale bulgaresti.Acesta reprezinta partea veche a orasului Lovech, ce a fost declarata Rezervatie arhitecturala si istorica in 1968.Cele peste 180 de case din aceasta zona au fost construite in sec. XIX in perioada renasterii bulgare.Sunt bine reconditionate, oferind astfel o imagine pitoreasca.Multe locuinte au fost transformate in pensiuni cu balcoane si curti pline de flori frumoase.

In zona istorica sunt de vizitat Complexul Etnografic Lovech, in doua case monument si Muzeul Vasil Levski, doua biserici vechi Sf Duminica (Nedelia) si Biserica Adormirea Maicii Domnului.

Despre Muzeul apei Deli Hammam: nu este un spa ( ::) ???) ci un muzeu ce se viziteaza. In Lovech se pare ca a functionat ultima baie publica cu aburi de tip turcesc, hamam, de pe teritoriul bulgaresc. A fost construita pentru populatia zonei din ordinal lui Yahia Pasa. Cladirea veche de aproximativ 400 de ani a fost reconstruita cu fonduri europene, are un sistem modern de prezentare video a modului de functionare a unui hamamm si a istoriei orasului Lovech dar si a anticului sistem roman de incalzire cu aburi prin pardoseala – Hypocaustul. I-au fost refacute cazanul de apa si cuptorul unde lemnele erau arse, supravegheat. Podeaua in unele camere a fost inaltata cu grinzi de ceramica peste care sunt panouri de sticla si de unde in cazul unei demonstratii de grup, se poate arata functionarea sistemului. Peretii cladirii sunt cei de acum patru secole, originali, iar acoperisul are o structura aparte, cu 3 domuri si guri de aerisire sofisticate, pe interiorul primului proiectandu-se imagini din trecut. In camera centrala este proiectata bolta cerului pe o cupola aflata la 10 m inaltime, iar podeaua da impresia apei ce se misca in bazin. Deli Hammam se afla in cartierul Varosha, aproape de Podul acoperit, iar intrarea costa 4 leva.


18/07/2020

Haideti la distractie, plaja si baie! O zi in mijlocul naturii!
Dupa micul dejun, in jur de 9,30 plecam spre Parcul National Maarata. Pentru vizitarea parcului este nevoie de pantofi de trekking sau adidas cu talpa aderenta , pentru a nu aluneca pe poteci, echipament lejer si ceva de ploaie. Aici vom petrece aproape toata ziua, vom vizita Cascadele si ne vom putea relaxa la piscine, la plaja pe sezlong. Nu uitati deci costumul de baie , papuci de baie, prosop, palarie de soare, crèma de protectie solara. In incinta parcului sunt restaurante si se poate servi masa de pranz, de asemenea bauturi, inghetata, etc.

Dupa amiaza, la orele 18.00 plecam sa vizitam Pestera Devetascha, supranumita si pestera OZN. Dupa care ne intoarcem la Lovech.

Parcul Natural Maarata sau cascadele de la Krushuna reprezinta una dintre atractiile regiunii Lovech, o oaza mirifica de vegetatie luxurianta si ape curgatoare. Un peisaj pitoresc, impadurit, cu grote si cascade picturale alunecand de pe coama Balcanilor de Nord. O intreaga zona impanzita de caderi de apa si fenomene carstice, amenajata pentru vizitare. Sunt 2 trasee marcate: unul rosu ceva mai scurt si celalalt, albastru. Poteca rosie va va dezvalui forme spectaculoase. Dupa doar 200 m de urcus usor prin padurea deasa de foioase, traversand din loc in loc podete suspendate, insotiti de susurul de ape descoperim The Blue Pool, o acumulare de apa cazuta de pe trepte de travertin. Apa, de o claritate ireala, din anumite unghiuri ia tonuri de smarald si azur. La 100 m ne apare in toata spelndoarea sa cascada principala, cunoscuta ca Bogonaga, o cadere de apa de cca 15 m, de-a lungul coltilor calcarosi ai Starei Planina.
De acolo poteca rosie coboara spre punctul de informare turistica in aporpierea caruia functioneaza un restaurant unde aveti posibilitatea de a manca si o mica pensiune care are de asemenea un restaurant.
De la cascada Bogonaga trecem pe traseul albastru catre pestera cu acelasi nume pe o poteca stramta si uneori cam alunecoasa. De aceea retineti recomandarea noastra de a fi echipati mai sport, cu incaltaminte adecvata potecilor. Datorita umezelii specifice, toata zona este intesata de muschi, o suprafata nesigura, asa ca se impune mare atentie cum pasiti. Pestera Bogonaga sau Vodopada, are 1995 metri lungime. Traseul albastru urca pe o poteca care daca este umed afara devine alunecoasa, ceea ce o face mai greu accesibila. Ea conduce catre casacada misterioasa, o cadere de apa delicata, apoape ca o prelingere. Inaltimea de la care apa vine de sus lipindu-se de peretele stancos imbracat in muschiul verde al padurii, nu e de neglijat, iar debitul sau la fel, abia la baza lui sesisezi ca nu e deloc cum pare, ci considerabil. Zabovim putin in preajma ei pentru poze si odihna. Nu ne goneste nimeni…Apoi o luam inca vreo 100 m in sus, la Pestera Maarata care mai degraba este o insiruire de cavitati mai mici. Toata zona aceasta, ca o inima in cadrul intregului parc, este marcata pe harta ca fiind Maarata Natural Landmark, adica partea lui reprezentativa. De aici poteca albastra, intr-o stare relativ buna, ingusta in anumite portiuni, coboara independent de cea rosie, cateva sute de metri, catre intrarea in parcul natural. Pe la jumatate ei exista o jonctiune cu cea rosie pe o portiune foarte scurta pe o cararuie foarte abrupta, dar care in cateva zeci de metri se sfarseste. De aici pana la poiana cu hanul, nu este decat o aruncatura de bat.
In acest parc sunt restaurant unde se poate servi masa de pranz, bere, sucuri, inghetata.

Pestera OZN , pestera Devetashka: ajunsi acolo veti avea sentimental ca locul e din alta lume. Intrarea in pestera are 35 de metri latime si 30 metri inaltime. Dupa vreo 50 m parcursi de-a lungul paraului care o strabate, pestera se largeste, devenind o mare sala cu o suprafata de 2400 mp si cu un tavan care are intre 60 si 100 m inaltime. Interesant este ca tavanul pesterii are 7 gauri, dintre care unele absolut imense, prin care soarele patrunde si ilumineaza interiorul. Pur si simplu spectacolul este grandios si este inutil de descris in cuvinte. O sa-l savurati acolo…
Interesant de stiut ca aceasta pestera este una dintre cele mai vechi vetre de locuire de pe teriroriul Bulgariei, urmele descoperite aici atestand locuirea inca din Epoca de piatra (cca 70.000 I Hr). Pestera este renumita datorita imensei colonii de lilieci pe care o adaposteste – cca 30.000 exemplare. Din pacate filmarile pentru pelicula Eroi de sacrificiu 2 ( The Expendables 2) din anul 2011, au dus la moartea a mii de lilieci, astazi efectivul fiind de doar de vreo 8000 de lilieci, pe care specialistii ii protejeaza.
In interiorul pesterii, trecem printr-un mic tunel care ne scoate intr-o sala imensa unde vom vedea trei platforme imense, rotunde. Se spune ca prin anii 1950 pestera a fost folosita ca baza militara si depozit de produse petroliere. Unii zic ca existau chiar si lansatoare de rachete…


19/07/2020

Mic dejun si plecare de la hotel ora 9.30 cu bagajul facut si incarcat in miniautocar. Mergem spre centrul Lovech, urmand sa aveti free time pentru ultimele cumparaturi.
Ora 13.00, dupa masa de pranz, ne deplasam catre localitatea Troyan ( 34 km). Aici vom vizita Manastirea Troian si Targul de ceramica.

Orasul Troian face parte din districtul Lovech si este situat pe raul Osam beli, la poalele de nord ale muntelui Troyan – Kalofer, la 35 km de Lovech, fiind o statiune montana cunoscuta pentru tratarea bolilor pulmonare.
Se afla la altitudinea de 300 – 499 m deasupra nivelului marii, se intinde pe o suprafata de 60.243 km patrati si are o populatie de 22348 locuitori.
Originea asezarii de astazi se crede ca dateaza din secolul 15, cand Bulgaria a cazut sub stapanire otomana, o multime de refugiati bulgari fiind nevoiti sa fuga si sa se stabileasca in aceasta regiune impadurita. Orasul a progresat pana la inceputul secolului 19, cand a fost in mod repetat, invadat de catre Kurzhalii, asa numitii talhari turci.
In secolul 19, in apropiere de Manastirea Troian s-a dezvoltat o mare piata care-si pastreaza traditia si astazi. In fiecare an, din iunie pana in septembrie – mii de oameni vin la Targul traditional al mestesugarilor in satul Oreshak.
Regina targului este fara nicio indoiala ceramica in stil Troian, care abunda in culori frumoase, expresia caracterului vesel a poporului.

Ora 17:30 plecare spre Bucuresti. Functie de conditiile de trafic, apreciem sa ajungem la Bucuresti orele 22.00- 22:30.

Programul excursiei poate suferi modificari, functie de conditiile de trafic, meteo. Insotitorul de grup va decide si va comunica grupului daca apare o astfel de situatie.


Profilul actiunii

Tip: relaxare

Descriere:

Este o excursie friendly, tinem ca in acest tip de iesiri lumea sa viziteze, sa socializeze, sa se distreze. Nu este o actiune 100% turistica, asa cum se organizeaza in agentii, are si o componenta de interactiune intre participanti, care dorim noi sa determine viitoare relatii de prietenie, sau doar de comunicare. De aceea insistam pt un profil mediu al participantilor: tolerant, comunicativ, fara prea multe tabieturi, activ incat sa nu aiba probleme de mers. Persoane cu rabdare, cu intelegere (nu doar “eu vreau sa stau in fata”, “mi-e rau si nu am cum sa stau in spate”, “eu imi aleg camera”, “eu vreau alt program”, “eu o iau in fata”, “nu-mi place in grup” etc), cu dorinta de a vedea lucruri noi. Nu este o excursie  de relaxare prin tolaneala ci una de vizitare.
Nu se poate oferi un program de vizitare alternativ. Pt ca atmosfera sa fie una placuta, nu trebuie sa existe intarzieri la intalnirile pt program. Intarzierea la intalnire inseamna a abuza de timpul celorlalti si nu e corect.


Echipament obligatoriu

Nota importanta : Pentru trecerea frontierei aveti nevoie de cartea de identitate valabila cel putin 6 luni. Nu o uitati acasa! Va asumati intreaga responsabilitate ce decurge din nerespectarea acestei recomandari. Insotitorul de grup si agentia nu sunt vinovate de situatia in care nu sunteti lasati sa intrati in Bulgaria, veti pierde deci integral suma achitata pentru excursie.


Alte infomatii

Recomandari: Va sfatuim sa schimbati leva (moneda locala in Bulgaria) in localitatile d-voastra, la banca. Daca nu ati reusit, cel mai bun curs il veti obtine la punctul de frontiera, cand vom intra in Bulgaria. Si in oras sunt case de schimb valutar, dar acolo schimbul lei – leva este  nu este avantajos (1 leva = 2,5 lei la Bucuresti, iar in Bulgaria 1 leva = 4,10 lei). Daca schimbul de face din euro, 1 euro = 1,92 leva.

Reguli de calatorie in microbuz:
•   nu exista locuri fixe si nici ocupare pentru tot restul excursiei. Aveti libertatea ca zilnic sa va puteti muta unde doriti.
•   este interzis sa se urce cu cafea, sucuri desfacute, inghetata, produse care pateaza tapiteria fotoliilor
•   este interzis sa se consume orice fel de mancare: sandviciuri, fructe, dulciuri, snack-suri si altele.
•   nu lasati obiecte de valoare sau bani; nimeni nu este responsabil pentru astfel de valori.

De recomandat ca bagajul sa contina putine lucruri, doar cele esentiale unei astfel de calatorii, dar din care sa nu lipseasca ceva pt ploaie (pelerina, umbrela), pantofi sport, imbracaminte comoda in care sa va miscati lejer. Pt excursiile pietonale va recomand un mic rucsac in care sa depozitati eventualele cumparaturi, sa aveti o sticla cu apa, un baton de ciocolata. Nu uitati nici de costumul si slapii de baie. Este iulie si va fi ideal pentru plaja si baie.

Hotelul este nominalizat, studiati-l, cititi pe portalurile de feed-back review-urile. Noi l-am ales ca f.bun pentru bugetul pe care il avem si pentru profilul “premium”. Dar exista, am intalnit in excursii, persoane foarte pretentioase (eu zic ca nejustificat… ???) care sau din dorinta de a arata ce pretioase sunt, sau pt ca nu se pricep si nu pot face o evaluare corecta, au de comentat. De aceea rog la fiecare excursie, verificati unde mergeti, asumati locatia si acolo ne ocupam doar de lucruri bune si placute… ::) :)

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camphttps://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilorhttps://bit.ly/2DDzJmy

Conditii de renuntare la o excursiehttps://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Daca nu va incadrati in conditiile noastre de profil, daca nu sunteti de acord cu anumite clauze si reguli, va rugam NU VA INSCRIETI. In situatia in care v-ati inscris, consideram ca ati luat act, ati inteles cele prezentate si urmeaza sa respectati si sa va asumati tot ceea ce este mentionat.

Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.

Rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul unor revanzatori.