Madagascar, pietra pretioasa a Africii. 27 septembrie – 9 octombrie 2020

27/09/2020 - 09/10/2020
2,950 EUR

Descriere

Plecam din nou in Madagascar. Un loc fascinant, o Africa reala, naturala, nemodernizata, extrem de bogata si in acelasi timp de saraca. Tara in care oamenii vand in strada smaralde, dar nu au apa sa bea. Unde se gaseste cel mai scump lemn din lume, dar unde copiii nu au ce imbraca. Unde traiesc 4% din speciile de animalele si plantele gazduite de glob, 80% fiind unice pa Pamant. Tot ceea ce o sa vezi o sa fie nou, asa cum este chiar si pentru biologi. Un taram rupt din Godwana si ramas asa, ca acum milioane de ani. O aventura la capatul lumii, o calatorie pe care cu siguranta nu o s-o uiti niciodata. Vei fi printre cei putini care ajung acolo, vei fi printre oamenii norocosi sa vada spectacolul naturii. Vei avea ocazia sa ajuti copii, mame, te vei intoarce bogat sufleteste, multumit ca ai facut bine, ca ai reusit sa oferi acolo unde este nevoie.

Calatoriti in cele mai bune conditii care se pot oferi in Madagascar, veti sta in cele mai bune locatii malgase, veti avea cel mai bun ghid de acolo si veti fi insotititi de un entuziast al naturii, energic si foarte potrivit sa va indrume, sa va ajute, sa va simtiti in maxima siguranta. Am ales sa mergem in cea mai buna perioada din an, este practic varful de sezon. Calatoriti in cel mai popular tur al Madagascarului. In timp ce traversam dealuri si munti, pot fi admirate peisajele dramatice din zonele muntoase, padurile tropicale umede dar si cele uscate, de la intersectia muntilor Ankarana si Isalo, terminand cu savana si tufele spinoase din partea de sud a Madagascarului. În timpul acestei minunate călătorii vom întâlni diferitele triburi, prilej de a le cunoaste traditiile si cultura. Vom explora “Insula Rosie” ce contine unul dintre cele mai spectaculoase si unice ecosisteme de pe Terra. Patria boababilor, a vaniliei si a inconfundabililor lemurieni, Insula Madagascar fascineaza prin diversitatea floristica si faunistica, ce numara nu mai putin de 12 mii de specii de plante si animale unice in lume. In ultima parte a calatoriei ne vom relaxa pe plajele minunate ale Ifety.


Grup de

14 persoane


Plata

Avans

600 EUR pana in 31/01/2020

Rate

600 EUR pana in 14/02/2020
600 EUR pana in 20/04/2020
600 EUR pana in 15/06/2020
550 EUR pana in 14/08/2020

Cazare

Numar nopti

10

In Antananarivo din 28/09/2020 pana in 29/09/2020 cu cazare la Hotel Du Louvre Hotel&SPA****

In Antsirabe din 29/09/2020 pana in 30/09/2020 cu cazare la Couleur Café sau similarnici o stea

In Ranomafana din 30/09/2020 pana in 01/10/2020 cu cazare la Centrest Ranomafana sau similarnici o stea

In Fianarantsoa din 01/10/2020 pana in 02/10/2020 cu cazare la Zomatel***

In Ranohira din 02/10/2020 pana in 04/10/2020 cu cazare la Isalo Rock Lodge****

In Ifaty din 04/10/2020 pana in 07/10/2020 cu cazare la Dunes Hotel sau similar***

In Antananarivo din 07/10/2020 pana in 08/10/2020 cu cazare la Hotel Du Louvre Hotel&SPA****


Servicii incluse

Servicii transport


Bucuresti - Istanbul - Antananarivo
Taxe incluse

Bagaj Cala

Antananarivo - Istanbul - Bucuresti
Taxe incluse

Bagaj Cala

Zbor intern Toliara - Antananarivo
Taxe incluse

Bagaj Cala

Numar zile mic dejun

10

Numar zile dejun

10

Numar zile cina

9

Transfer Aeroport


Insotitor pe toata durata excursiei


Ghidaj


Gusti Ciuca

Ghid local permanent cu grupul, vorbitor de limba engleza

Altele

• Zbor Bucuresti – Anatanarivo si retur, taxe de aeroport si bagaj de cala incluse (40 kg, din 2 BC – maxim 23 kg/bagaj)
• Zbor domestic (intern) Ifaty – Antanarivo (300 EUR) atentie, aveti voie la bagaj doar 20 kg! Surplusul de bagaj o sa fie transferat la hotelul din Antananarivo, urmand sa-l gasiti cand ajungeti acolo.
• Cazare 10 nopti  in hotelurile si lodge-urile prezentate
• Demipensiune (mic dejun + cina), cu exceptia primei zile, in Antanarivo
• Transfer de la si la aeroporturi
• Transport pe toata perioada excursiei
• 0.5 l/zi, pe perioada transferurilor


Nu sunt incluse

X

Asigurare medicala


X

Asigurare storno+medicala Turist Plus Premium

80 RON

X

Pranz


X

Altele

• costul de viza
• pranzuri
• bacsisurile pentru ghizi si soferi, se achita la fata locului ghidului insotitor
• asigurarea medicala de calatorie obligatorie, asigurarea storno optionala, excursiile optionale
• alte servicii decat cele mentionate in program
• DAY ROOM in ultima zi

Va scriu despre bacsis rugandu-va sa luati in calcul sa aveti acesti bani pregatiti. Este vorba de cca 110 euro. Este obisnuit sa se dea bacsis in Madagascar. Este un “must do”, ghizii din asta traiesc.  Stiu ca multora li se pare asta ceva gen spaga, o cheltuiala pe care turistul nu ar trebui sa o aiba. Da, intradevar nu suna grozav ca trebuie sa mai dam la sfarsit de excursie niste bani, dar fiind ceva anuntat, bugetat, nu ar trebui sa fie nici o discutie sau problema. Trebuie sa intelegeti ca suntem intr-o tara foarte saraca….

Cat trebuie dat? Soferului i se dau  4 € pe zi (12 000 Ariary  in moneda locala), ghidului  6 € pe zi (aprox. 18’000 Ar). Pentru ghizii locali din parcuri aprox 2 € (6 000 Ariary).  La restaurant, 5%  la nota de plata este normal.  Pentru femeile care fac menaj in camera de hotel, puteti sa le dati aprox 1000 Ar.

O sa aveti un serviciu de carat bagajele din camera pana la masina, practic nu o sa puneti deloc mana pe ele. Pentru asta se achita 1 USD/zi, deci 10 USD pentru toata excursia. Ghidul malgas va primi acest bani si el se va ocupa sa-i plateasca pe fiecare dintre cei care va ajuta. El organizeaza transportul bagajelor in camera. Este foarte organizat.


Program

27/09/2020

Intalnire la ora 18:30 cu insotitorul de grup, la aeroport Otopeni, “Plecari internationale”in fata Cafenelei Lavazza (coltul din dreapta salii). Avem zborurile: 27SEP 21:35 TK  1046 BUCHAREST OTP      – ISTANBUL IST 23:00 si conexiune
28SEP TK 160 01:50  ISTANBUL IST  – ANTANANARIVO  14:50

Urmariti acest topic de forum, pentru eventualitatea unei modificari de zbor. Singurul loc in care se fac anunturile, se dau informatiile si detaliile este acest topic. Specificam si va rugam ca in conditiile in care va inscrieti la aceasta excursie, sa intelegeti si sa va insusiti aceasta forma de comunicare. Nu asteptati telefon din agentie, nici Email-uri informative, totul este afisat din timp, aici pe forum. Avem rugamintea sa nu sunati in agentie sau insotitorul de grup, decat in situatii de urgenta. Pentru informatii curente, asa cum am mentionat, gasiti tot ceea ce aveti nevoie aici.

Avem recomandarea sa va luati masurile de siguranta pentru a ajunge la timp pe aeroport. In situatia in care veniti dupa ora anuntata de intalnire, veti fi nevoiti sa faceti singuri formalitatile de check in, la zona indicata de informatii plecari. Daca intarzierea este mai mare si pierdeti avionul, agentia si insotitorii de grup nu au nici o responsabilitate, astfel incat va trebui sa va descurcati pentru gasirea unui alt zbor, din resurse proprii, urmand sa anuntati unul dintre insotitorii de grup asupra orei si locului in care va veti conecta cu grupul.

La servicii incluse, gasiti mentiunea referitoare la bagajele cu care puteti calatori gratuit. Daca depasiti greutatea si dimensiunea, atat la plecare, cat si la sosire veti fi nevoiti sa suportati singuri costurile aferente. Agentia nu ofera serviciul check in sau de ocupare a unui loc preferential. De aceea si pentru siguranta anuntam intalnirea cu 3 ore inainte de decolare (acesta este timpul indicat de compania Pegasus), pentru a putea solicita la ghiseu, un loc care sa va convina. Incepand de la check in si pana la aterizarea avionului la Istanbul insotitorul de grup nu mai are responsabilitati. Fiecare isi foloseste timpul ramas de la trecerea in zona de imbarcare si pana la urcarea in avion cum doreste, urmand sa fie atent sa ajunga la timp la poarta de imbarcare anuntata (care poate fi modificata, de aceea trebuie urmarit afisajul aeroportului) pentru boarding. Reintalnirea grupului se face la Istanbul, la iesirea din avion, in prima zona de asteptare. Facem regrupare si mergem in zona centrala, pentru conexiunea la Antananarivo. La Istanbul desi aparent avem mult timp, trebuie sa stiti ca acolo de multe ori am intalnit cozi la verificarile interne. Pe aeroportul din Istanbul, in situatia in care nu stati grupati, trebuie sa fiti atenti la poarta de imbarcare. Si atentie se poate schimba, iar distantele intre porti sunt mari pe acel aeroport. Urmeaza zborul de Antananarivo, iar acolo ne reintalnim la linia de recuperare a bagajelor. Dupa preluarea de pe linie a bagajului de cala, ramaneti pe loc, nu iesiti din aeroport, sau la tigara. Cu insotitorul de grup in fata, se merge spre zona de verificare si viza. Apoi se iese din aeroport, acolo unde vom fi asteptati de reprezentantul agentiei colaboratoare. Ne imbarcam apoi si vom fi transferati la hotel. Practic este deja 28 septembrie, asa ca am sa sar cu explicatiile la ziua urmatoare:


28/09/2020

ANTANANARIVO
In jur de ora 15:00 aterizam la Antananarivo, facem formalitatile de viza, luma bagajele si probabil ca in jur de 16:00  ne vom întâlni cu reprezentantul agentiei partenere. Transfer in oraș, care se află la aproximativ 45 de minute de aeroport; o sa traversam suburbia continuand pe strada digului, apoi continuam prin partea de jos a orașului, pe langa lacul Anosy, care este înconjurat de copaci jacaranda, pe care o sa-i gasim înfloriti, cand ajungem noi în septembrie. Mergem în orașul vechi, prin zona din spate.
Capitala Madagascarului este numita si “Orasul celor o mie de nationalitati”, deci o mie de obiceiuri, o mie de culori, mii de feluri in care se circula pe strazile sale, mii de trepte care leaga orasul de sus de orasul modern ….

Antananarivo este situat între 1200 m și 1465 m altitudine fata de nivelul mării, în partea de sus fiind Rova, de unde vă puteți bucura de o panorama spre orașul modern, spre câmpurile de orez, spre lacuri ….
Cazare B&B la HOTEL DU LOUVRE sau similar.


29/09/2020

ANTANANARIVO – ANTSIRABA. Un traseu de 170 km, ce se parcurge in cca 4 ore
După micul dejun, plecam spre Antananarivo tarversand munți, dealuri și câmpuri de orez. Pe traseu vom vedea multe monumente funerare, unele simple, altele elaborate. Toate joaca pentru localnici un rol important, fiind recunoscuta fascinația lor pentru viața de apoi.
Oprim pe drum de mai multe ori pentru a fotografia peisajul dramatic, pentru a vizita un sat, o piata locala și o scoala.
La Ambatolampy vizitam atelierul meșteșugarilor in aluminiu, care fabrică toate vasele de gătit ale poporului malgaș. Ambatolampia se află la 69 km distanță de Antananarivo, primul pas pe drumul către sud, fiind considerata capitala aluminiului din Madagascar.

Sosim la Antsirabe la sfârșitul zilei. Excursie scurtă in oraș și apoi transfer la hotel.
Antsirabe este localizat în mijlocul unei câmpii fertile înconjurate de munți înalți de 2500 de metri, la 170 km de Tananarive și de o zonă vulcanică recentă. Antsirabe este o stațiune termala fiind numit si “orașul balnear”; a devenit un oraș economic foarte important, renumit pentru produsele sale proaspete de legume și fructe și apa minerală, denumită în mod obișnuit “Visy Gasy”.
Cazare cu demipensiune la Couleur Café sau similar


30/09/2020

ANTSIRABE – AMBOSITRA – RANOMAFANA Un traseu de 240 km, ce se parcurge in cca 8 ore
Micul dejun la hotel. Vizita scurta a orasului termal si a atelierelor sale mici de artizanat: magazinul de bijuterii, obiecte realizate de cornul zebu. Apoi prima oprire la Ambositra, capitala malgasa a artizanatului din lemn de sculptură. Vizitam diferite magazine, apoi ne continuam drumul până la Ambohimahasoa, unde vom avea ocazia de a fi serviti cu mâncăruri traditionale malgașe, masa fiind insotita de un divertisment folcloric. După masa de prânz (care nu este inclusa in tariful excursiei, deci trebuie achitata la fata locului), continuam pana la Ranomafana. Parasim muntele și intram in pădurile tropicale.

Sosirea la hotel va fi destul de târzie.

Cazare cu demipensiune la Centrest Ranofama sau similar.


01/10/2020

RANOMAFANA – FIANARANTSOA Un traseu de 65 km, ce se parcurge in cca o ora si jumatate. Trebuie sa stiti ca Ranomafana înseamnă „apă caldă” și au fost termele mai intai, nu lemurii cele care au atras vizitatorii. Asta se intampla in perioada coloniala, atunci cand s-a construit  elegantul Hotel Station Thermal de Ranomafana. În prezent, hotelul THERMAL este unul nou construit în 2016.
Apoi conduceți către Fianarantsoa. scurt tur al orașului în Fianarantsoa, regatul Betsileo și o zonă bogată în ceai și vinuri. Vizitarea orașului vechi construit pe deal și binecunoscut ca centru al școlilor și bisericilor din Madagascar, Fianarantsoa înseamnă „unde învață lucrurile bune ”. Opriți-vă

Micul dejun la hotel, dupa care ne deplasam pentru o vizita matinala a padurii parcului național Ranomafana pentru a vedea păsările și lemurii.

Trei specii mai des intalnite de lemuri de bambus se găsesc în această pădure (lemur gri de bambus, lemur auriu de bambus și lemurul mare de bambus),  dar si alte specii de lemur, cum ar fi Milen’sedwardssifaka, lemurul roșu comun si lemurul roșu belive. S-ar putea să întâlniți și câțiva dintre cei mai mari cameleoni de pe insulă: cameleonul Parsonului.

După vizita, luam pranzul optional, nu este inclus in tariful de excursie. Poate mancam la Ranomafana poate mergem un pic mai departe si servim masa la Fianarantsoa, Regatul Betileo. Acolo unde o sa avem si un scurt tur al orașului.
Este o zonă bogată în ceai și vinuri. Orasul construit pe deal și cunoscut sub numele de “centrul școlilor și bisericilor din Madagascar, înseamnă “unde aflați lucrurile bune “. Ne oprim la catedrală pt fotografii si a admira împrejurimea.
Cazare la demipensiune la ZOMATEL  Fianarantsoa sau similar.


02/10/2020

FIANRANTSOA – AMBALAVAO – RANOHIRA  240 km – cca 6 ore de mers cu masina.
Micul dejun la hotel. Plecam spre Ambalavao, acolo unde există o fabrică interesantă unde se produce hârtie realizată manual, pe care evident ca o s-o vizitam.

Este nevoie de aproximativ zece minute pentru a vedea diferitele procese iar la final aveti posibilitatea sa va cumparati dintr-un mic magazin de cadouri, unele dintre produsele. Vom face și o vizită la o podgorie locală. Miercuri este piata zebu, foarte interesanta.
Ajungem in satul Anja, unde putem observa cu ușurință lemurul cu coada inelata, pe parcursul unei drumetii de o oră prin pădure.

După-amiaza, a doua parte a călătoriei, deasupra de Ihosy până la câmpiile de pășuni înalte Horombe și spre Ranohira. Peisajul începe să se schimbe semn ca ajungem la “Poarta catre Sud”. Intram intr-o zona rurala pitoreasca, a oamenilor din Betsileo, unde stancile de granit domină orizontul.

Arhitectura satului începe si ea să se schimbe, de la casa de locuit “în stil african” până la clădirile cu două etaje din zonele înalte centrale unde oamenii sunt mai apropiați ca stil de cei din Asia de sud-est decât de Africa.
Cazare cu demipensiune la ISALO ROCK LODGE ****  pentru 2 nopti. O locatie care va va lasa cu gura cascata si ca design si ca amplasament. Veti avea ocazia sa vedeti poate cele mai frumoase rasarituri si apusuri din viata…


03/10/2020

RANOHIRA – vizitarea Parcului Național ISALO
Începem devreme pentru ca avem de mers până la Parcul Național Isalo din apropiere. O sa fim preluati de un ghid local la sediul parcului din Ranohira și ghidati in urcare cca 90 minute pana la piscina naturală din Parcul Național in pădurea Tapia. Avem ocazia ocazia să învatam despre plantele endemice din Isalo: aloe si pachypodium.

O sa oprim la piscina naturala si cei care doresc pot inota in apele sale.

Avem in continuare doua optiuni, de a vizita in continuare pana la Namaza sau de a ne intoarce la hotel si a petrece un pic de timp liber. Optiunea este de grup, nu individuala. Adica daca vrea toata lumea mergem, daca cineva insa este prea obosit si are nevoie de odihna, mergem spre…”casa”.


04/10/2020

Micul dejun la hotel. Mergem apoi la Toliara trecand prin mai multe sate de mineri cautatori de safir, prin savana si zona cu tufisuri.

De-a lungul drumurilor o sa vedem o multime de copaci baobab, monumente funerare minunat pictate, precum și sate tipice triburilor sudice. Posibilitate de pranz la Toliara.
După-amiaza vom fi transferați pana la satul pescarilor Ifaty.

Satul pescăresc este situat la aproximativ 30 km de Tuléar. Acesta este un loc minunat pentru relaxare și snorkeling mai ales ca avem ceva zile de drumuri terestre.

Locul este renumit pentru recifele sale de corali.
Cazare cu demipensiune la NAUTILUS HOTEL sau similar pentru 3 nopți.


05/10/2020

IFATY O zi petrecuta cu program liber, de plaja si baie. Optional vizitarea a pădurii cu arbori spinoasi și copaci baoab Reniala sau o excursie opțională cu piroga pana la recifele de corali.


06/10/2020

IFATY free time


07/10/2020

IFATY – TOLIARA – ANTANANARIVO.
Micul dejun la hotel. Petrecere a timpului liber până la plecare. Transfer la aeroport pentru zborul spre Antananarivo. Zbor TZ 713 12.55 -14.35  subject to change Shopping in piața artizanatului din La Digue. Transfer la hotel, demipensiune. DU LOUVRE sau similar.


08/10/2020

ANTANANARIVO
Mic dejun la hotel, relaxare la piscina interioară, sau shopping. Transfer la aeroport si zboruri spre Bucuresti. 08OCT  TK   161 15:55 ANTANANARIVO  – ISTANBUL IST   04:55+ si conexiune 09OCT ISTANBUL IST – BUCHAREST OTP    TK  1043 07:10 08:30


Profilul actiunii

Tip: activa

Descriere:

Este o vacanta in care am combinat un tur al Madagascarului, cu un sejur la ocean. Veti vizita si va veti relaxa. Este de asemenea o oportunitate extraordinara de a face cumparaturi. De la bijuterii cu pietre semipretioase ce se gasesc din belsug acolo, pana la obiecte de artizanat, neasemuit de frumoase si incredibil de ieftine. Va fi nevoie deci sa veniti pregatiti pentru cumparaturi, va recomand sa aveti 2 trolere pentru cala, pentru ca linia aviatica permite acest lucru. Sa le umpleti cu ceea ce copiii vostri, sau a prietenilor nu mai poarta. Faceti fericiti niste copii care nu au ce imbraca! Spatiul ramas in bagaje dupa ce faceti donatiile, il puteti umple cu lucruri extraordinare, pe care nu aveti ocazia sa le cumparati la asemenea preturi in nici un alt colt al lumii.

Va dau un exemplu: eu am cumparat o piatra de labradorit de cca 500 grame cu 15 USD. Stiti cat costa in Europa o pietricica de labradorit pusa la inel? Minim 100 EUR…Am cumparat un set de cosulete multicolore, pentru care oriunde ai calatori ai da peste 20 euro. Eu am dat acolo…3 USD! Totul, totul este extrem de ieftin. Sculpturi in lemn nobil, artizanat si bijuterii din corn de zebu, matase…

Pentru relaxare, cel putin la Ifaty, folositi serviciile bastinasilor. Pe plaja mergeam cu totii si statea la masaj ore intregi. O ora costa 3 USD…La hotel evident ca este mult mai mult, de accea va recomand serviciile satenilor…Iesiti cu piroga pana la reciful de corali, faceti baie in cea mai frumoasa apa, vedeti pesti multicolori si va costa…2 USD!


Echipament obligatoriu

Conditii de calatorie in Madagascar:

În funcţie de scopul călătoriei, autorităţile consulare malgaşe eliberează in situatia noastra, a unei sederi in scop turistic, sub 90 de zile o
Viza temporară : o viză de scurt sejur pentru o perioadă mai mică de 90 de zile, ne-transformabilă (Turism / Afaceri / Misiune sau Stagiu de scurtă durată)
Documentele necesare pentru obţinerea vizei de scurt sejur pentru o perioadă mai mică de 90 de zile sunt următoarele:

– Paşaport valabil minimum 6 luni de la data părăsirii Republicii Madagascar
– Formular completat şi semnat de către aplicant
– Copie după biletul de călătorie dus-intors
– Copie după rezervare hotel
– Copie după fişa de vaccinare împotriva febrei galbene – doar pentru persoanele care călătoresc într-o zonă infestată cu 6 zile înainte de a ajunge în Madagascar

Viza pentru scurt sejur de 30 zile – Turism, o singură intrare, poate fi obţinută de către cetăţenii români de la o misiune consulară precum Consulatul General Onorific al Republicii Madagascar în România sau, direct la sosirea pe aeroport. Turiştii trebuie să fie în posesia unui paşaport a cărui valabilitate să fie mai mare de 6 luni de la data părăsirii Republicii Madagascar.
Conform legii no.2015-026 din data de 7.12.2015 (Loi de Finance Rectificative), începând cu data de 01.02.2016, viza pentru scurt sejur de 30 zile – Turism, o singură intrare nu mai este gratuită. Viza 30 zile, single entry =30 € http://madagascar.ro/index.php/vize/

Vremea si deci cu ce ne imbracam. Trebuie sa stiti ca clima Madagascarului este diferita pe teritoriul pe care se intinde. Astfel ca cel mai probabil o sa ne intalnim cu diverse temperaturi, fenomene meteorologice, deci trebuie sa fim pregatiti mai atent decat daca am merge intr-o destinatie in care temperaturile sunt unitare. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa aveti cu voi bagaje supradimensionate.
In Antananarivo o sa dam de o vreme schimbatoare, cu soare si ploaie, prognoza fiind pentru un maxim de 25 de grade ziua si un minim de 14 grade noaptea.
La Antsirabe, temperatura va fi ceva mai ridicata si ziua si noaptea, o sa fie un maxim de 30 de grade si un minim de 20. Cu averse de ploaie.
Ranomafana, Fianarantsoa si Ranohira o sa ne astepte cu temperaturi asemanatoare cu cele din capitala malagasa, asadar maxim 27 de grade ziua si minim 15 grade noaptea.
La Ifaty unde stam 3 nopti, prognoza arata cca 30 de grade maxim, cu mult soare, in timp ce noaptea temperaturile nu vor cobori sub 21 de grade.

De ce trebuie sa tineti cont cand faceti bagajul:
•   se poate intampla ca bagajele sa ajunga mai greu ca urmare a transbordarii dificile. Pentru a recupera bagajul de cala poate dura chiar cateva zile.  De aceea va sfatuim sa aveti cu voi, aditional bagajului de cala, unul de cabina. Dar in nici un caz gen troller, sau geanta, pentru ca va fi greu sa manipulati aproape zilnic 2 bagaje de acest tip. Va recomand un rucsac, de 20-30 l, in care sa aveti trusa pentru toaleta (exeptie obiecte ascutite si lichide), cateva haine in care sa fie incluse inacaltaminte si sapca si eventual ceva in care sa dormiti. Daca vreti sa luati medicamente, asigurati-va o doza suficienta, deoarece vom pleca in provincie foarte repede dupa sosirea in Tana, bagajele ar putea fi recuperate  pana la 5 zile, chiar mai mult.
•   sa nu luati cu voi inutilitati, nu puneti nimic in bagaj cu titlul „poate am nevoie”
•   mergem intr-o vacanta activa, in Africa, considerati deci imbracamintea si incaltamintea ca „echipament”. Nu va ganditi la haine de oras ci la imbracaminte si incaltaminte practica.
•   asta inseamna: pantaloni de drumetie, elastici, termici, ideal cu posibilitatea de a-i face scurti (cu fermoar la genunchi); tricouri termice, bluze termice de primavara – vara. Termic inseamna tesatura care sa dea posibilitatea evaporarii transpiratiei, in conditiile in care corpul este mentinut la temperatura pe care si-o autoregleaza. Gasiti la Decathlon, la Hervis, la Himalaya astfel de accesorii. Nu luati blugi, pantaloni stransi pe picior, incomozi, in care va supra-incalziti. Nu purtati acolo pantaloni scurti!
•   sapca, palarie de drumetie, crema solara. Este neaparat nevoie sa va protejati capul si pielea de soare!
•   vremea poate sa fie schimbatoare, oricand poate porni o ploaie, de mai mica sau mai lunga durata. Fiti foarte bine pregatiti pentru asta: pelerina (semi)profesionala (nu de unica folosinta), pantofi tip trekking, pe care e bine daca nu sunt insulated, sa-i dati cu un spray care sa-i faca impermeabili. Ganditi-va ca intr-o clima umeda este greu sa-ti usti hainele si pantofii, asa ca tineti cont de recomandarile mele cu pelerina si incaltamintea. Recomandarea mea este sa aveti in bagaj doua perechi de incaltaminte trekking, de vara.
•   puneti in bagaj o pereche de slapi, sau sandale de plaja, pentru timpul petrecut la hotel, la plaja si evident costum de baie
•   medicamente uzuale, plasturi, articole de igiena intima, articole de dezinfectie pentru maini.
•   o lanterna, pentru situatia probabila ca se ia curentul


Alte infomatii

Clima este tropicala, calda si uscata in majoritatea teritoriului, semiarida in S si SV. Aici precipitatiile sunt de 350 mm/an. Temperatura variaza intre 13° si 35°C; la munte, frigul dureaza 3 luni. Cicloni frecventi, ianuarie-mai; in regiunea vestica bat vanturi alizee si musonii. Ploi constante pe coasta estica (3500 mm/an).

In septembrie, perioada in care o sa mergem noi, temperaturile sunt intre 15 – 25 de grade, pe platoul unde se afla si Antananarivo, iar in sud ceva mai cald, pana la 30 de grade., cu un regim al precipitatiilor mai redus decat in celelalte perioade ale anului (76 mm). Riscul de ploaie este pentru 7 zile.

Recomandari, sfaturi, reguli de calatorie

Materialul pe care il prezint mai jos este destul de larg, va recomand insa ca daca doriti sa participati si v-ati inscris in aceasta excursie, chiar daca nu aveti rabdare sau timp sa faceti cumva si sa-l parcurgeti. Sunt o multime de lucruri important de stiut.

Despre regulile in calatoriile Singles Camp, chiar daca par rigide si limitative, va asigur ca sunt foarte simple si confortabile pentru orice persoana de bun simt, cu intelegere si rabdare. Adica ceea ce cerem noi ca profil de participant. Aceste reguli sunt gandite pentru a oferi celor care participa o atmosfera cat mai placuta, lipsita de negativisme, egoisme, tabieturi suparatoare. Pentru ca lucrurile sa decurga normal si armonios intr-un grup, existenta unor reguli este absolut obligatorie, iar lucrurile de genul “am platit si fac ce vreau”, “stii cine sunt eu?” sunt valabile, dar nu aici. Aici suntem toti egali, prieteni, apropiati. Fara incercare de superioritati, pentru ca sunt suparatoare pentru ceilalti.

Am afisat un program de zbor si de intalnire. Pana acum este valabil, dar atentionam ca acesta se poate schimba, independent de noi. Urmariti deci forumul daca nu apare ceva modificat.

Verificati-va pasaportul daca se incadreaza in regula de acordare a vizei.

Inainte de sfaturi de calatorie, va scriu cateva lucruri despre regulile de calatorie intr-un grup Singles Camp. Se afla in highlight pe forum: Important pentru cei care doresc sa participe la actiunile noastre. Cititi va rog, dand CLICK pe acest link:  https://bit.ly/2La4tA2

Profil participant Singles Camp. Asa cum am comunicat inca de la lansare si am explicat pe forum, aceasta este o excursie de vizitare activa, avem plimbari, drumetii, vizite. Asta inseamna o capacitate de efort si o forma fizica destul de buna, rabdare si intelegere la timpii de plimbare pietonala. Calatorim intr-un grup mic ca numar, oprim la panorame, in locurile cele mai frumoase. Strabatem vai, sate, locuri care-ti taie respiratia… Facem drumetii, deci trebuie sa fim pregatiti fizic si echipati corespunzator.

Tin ca la toate grupurile pe care le-am insotit sa respectam cu totii cateva lucruri importante:

– respectarea orei de intalnire. Atat la check out-ul de hoteluri atunci cand plecam spre alta destinatie, cat si la obiective, am rugamintea sa-i respectati pe ceilalti si sa veniti la ora comunicata. Nu exista sfert academic, nu exista nici motivarea “nu am stiut la ce ora”, nici ca “asteptam ceva si nu a venit pana acum”. Trebuie sa avem intelegerea si sa respectam vacanta celorlalti, sa nu-i facem sa astepte nici macar un minut. Asteptarile provoaca doar iritare in grup, o stare pe care mi-o doresc cel mai putin.

– locul in autocar. Probabil ca ati mai fost in excursii cu agentii, cu alte forme de organizare de excursii si ati remarcat goana pentru un loc in fata. Va spun clar, asa ceva in Singles Camp nu exista. Nu exista locuri preferentiale, nu exista locuri pre-rezervate, nu exista fotolii ocupate pentru toata excursia. Singles Camp nu este doar o actiune turistica ci si una de socializare, vizeaza formarea unor relatii de prietenie intre participanti. Si intr-o prietenie nu poate sa exista goana pentru un loc in fata, facandu-ti loc printre sau pe langa ceilalti. Si nici pastrand acel loc cu caracter de permanenta. Regula la noi este ca locurile sa fie ocupate diferit in fiecare zi, dupa cum se face imbarcarea sau prin intelegere.

– repartizarea in camere. Se va face pe rand, luand lista de sus in jos, apoi de jos in sus, pentru a oferi tuturor un loc “in fata” la cazare. Camerele nu se aleg, nu cereti ceva special, pentru ca sunt camere atribuite grupului. Eu dau cheile sau cartelele, in ordine, nu ma uit, nu intreb la receptie unde sunt cum sunt. Singura mea grija este sa ma asigur ca toata lumea are camera, ca serviciile sunt cele pe care le-a platit si comandat de noi. In ceea ce priveste colegul de camera, tineti cont ca acea persoana a asteptat poate un an de zile sa vina in aceasta vacanta si ar fi pacat sa-i afectati calatoria cu tabieturi suparatoare, cu pretentii, cu lucruri care il deranjeaza. Porniti de la ideea ca sunteti in camera cu un prieten pe care trebuie sa-l respectati.

– masa la restaurante. Avem mic dejun si cina incluse. Micul dejun cu cateva exceptii (Hotel De Louvre si Isalo Rock) sunt sarace, au stilul frantuzesc, o banana, o chifla dulce de orez, un croisant, o cafea. Cinele sunt bogate, iar meniul este de cele mai multe ori la alegere. Ghidul va va povesti pe drum ce se poate manca si veti alege. Pentru pranzuri, care nu sunt incluse, vom avea recomandarile ghidului. In 2019 totul a fost excelent, lumea a apreciat la superlativ bucataria traditionala malgasa. Dar nu uitati ca sunteti in Africa…

 deplasarile pietonale Este o actiune activa, avem destul de mult de mers pe jos in aceasta vacanta. Sunt multe zone care nu pot fi vizitate altfel. Deci pregatiti-va de mers…

– in timpul ghidajelor va rog nu parasiti grupul, nu va departati de el, nu o luati in fata, nu ramaneti prea mult in urma incat sa nu ne mai vedeti. Stiu, exista persoane mai independente, care vor sa fie mai detasate, au nevoie de un spatiu mai larg de intimitate. Altele sunt marcate de ideea de selfie si nu asculta nimic din prezentari fiind preocupate doar de a-si face poze IOLA. Si asta de multe ori duce la pierderea de grup… O sa aveti free time si pt asta, de aceea nu riscati sa va pierdeti de grup. Si va inchipuiti cred ca o sa fie foarte greu sa va recuperam.

Daca veniti deschisi si doritori de a vedea, de a va distra este superb. O sa va simtiti grozav. Daca insa sunteti o persoana careia nu-i plac regulile de grup, care vrea mereu altceva, care are de facut comentarii, atunci e clar ca nu veti fi foarte fericiti cu noi. Lumea din grup de obicei are un efect de arici si va scoate usor, usor in afara. Nimeni nu are chef ca in vacanta sa asculte tot felul de lamentari, de plangareli, de prostii…Oamenii au nevoie sa se destinda, sa se simta bine, sa se distreze…Si nu poti in prezenta cuiva negativist…

Sfaturi de calatorie Madagascar

O sa ajungeti in una dintre cele mai sarace tari din lume, Natiunile Unite clasand Madagascarul pe locul 187 din 193 tari in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor. Daca am amintit de tari sarace trebuie sa va spun ca locul intai in aceasta trista categorie este detinut de Somalia, urmata de Burundi si Malawi. Conform Băncii Mondiale, 90% dintre malgași trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi.

Ce inseamna ca ajungi si stai intr-un astfel de loc, ce trebuie sa stii, cum trebuie sa te comporti, in relatia cu oamenii de acolo ?
In primul rand va scriu despre cersetorie. Cersetoria exista peste tot in marile orase. Daca nu doriti sa le dati cate ceva e recomadat sa nu le vorbiti si nici macar sa ii priviti, altfel ei vor astepta sa primeasca ceva si nu veti mai scapa de ei. Daca vreti sa faceti placere micilor cersetori , cumparati-le cate ceva de mancare  sau mai bine le dati un stilou sau creion de colorat. Poate nu ar fi rau sa va ganditi la asta cand plecati, sa aveti cateva zeci de creioane pe care se le oferiti.

Tabu-uri: In  Madagascar veti intalni niste tabuuri sfinte locale care se numesc in malgasa  „Fady“. O sa primim de la ghid toate informatiile necesare pe care este foarte indicat sa le respectam in ceea ce priveste respectul fata de „Fady”.

Faptul ca am avut norocul si sansa sa ne nastem intr-o tara relativ bogata, civilizata nu inseamna ca trebuie sa privim superior si fara intelegere pe cei care au avut ghinionul sa apara pe lume si sa traiasca intr-un loc sarac. Tratati lumea de acolo cu respect, daca vreti sa fiti priviti ca niste oameni civilizati.

Nu va asteptati la confortul hotelurilor europene, nici la serviciile de aici, nici la curatenia de la noi. Este Africa. Presupun ca fiecare a inteles si stie unde merge, nu se asteapta la lucruri similare cu locurile prin care a calatorit in jurul casei.

Fara nerabdare, fara batut din picior, fara agitatie, fara aratat cu degetul (care BTW acolo este Fady). Daca discutati cu soferul sau ghidul rastit, fara intelegere, fara rabdare, comportamentul vostru poate sa afecteaze intreg grupul, nu doar pe cel „iritat”. Asa ca daca va stiti persoane fara rabdare, fara intelegere, faceti va rog totul sa va stapaniti.

Intr-o astfel de zona pot aparea o multime de situatii independente de Singles Camp, de Bon Voyage, de agentia partenera, de mine. Ce trebuie sa stiti este ca o sa facem absolut tot ce depinde de noi sa rezolvam cat mai bine orice obstacol avem in fata, astfel incat sa pastram confortul si atmosfera. Depinde insa si de toleranta si rabdarea voastra. Daca tratati situatia cu lipsa de tact si intelegere, punand presiune pe mine sau ghid, nu faceti decat sa produceti o stare in care se poate lucra cu greu si in care solutiile vin mai tarziu sau deloc.
Franceza este una dintre limbile oficiale ale Madagascarului si este vorbita de imensa majoritate a populatiei. In zonele turistice din nord se mai vorbeste italiana. Cei care lucreaza in turism rup si ceva pe engleza, in rest, trebuie sa ne descurcam cu franceza.

Bani
Incep prin a va recomanda sa aveti cash la voi, sa nu va bazati pe retrageri din automate. Recomandat sa aveti euro. Cati? Depinde de fiecare, cam cat de cheltuitor sau cat de rezistent la „impulsuri” este. Eu ma refer acum doar la ce este strict necesar:
•   cost de viza: 30 euro
•   10 pranzuri + 1 cina. Cca 120 euro
•   bacsis. Cca 12 euro x 9 = 108 euro. Este obisnuit si recomandat sa se dea bacsis in Madagascar. Evident ca aceasta nu este o regula si nici o obligatie, dar ca in toate excursiile, pentru a avea o maxima implicare a celor cu care venim in contact,  sfatul este sa-i „recomensam”. Stiu ca multora li se pare asta ceva gen spaga, o cheltuiala pe care turistul nu ar trebui sa o aiba, dar pentru ca suntem intr-o tara foarte saraca, astfel de atentii sunt absolut necesare. Cat trebuie dat? Soferului i sa dau aproximativ  4 € pe zi (12 000 Ariary  in moneda locala), ghidului  6 € pe zi (aprox. 18’000 Ar). Pentru ghizii locali din parcuri aprox 2 € (6 000 Ariary)  in functie de cat ati fost de multumiti. La restaurant, 5%  la nota de plata este normal.  Pentru femeile care fac menaj in camera de hotel, puteti sa le dati aprox 1000 Ar. Pentru cei care cara bagaje, le puteti lasa intre  200 si  500 Ariary pe bagaj, la sosirea pe aeroport ceva mai mult. Deoarece nu se pot schimba monezile de  Euro  in Madagascar,  plata bacsisului se face in moneda locala.

Deci total cca 258 euro, acesta este minim. La aceasta suma se adauga cheltuieli de impuls, cumparaturi si amintiri. Recomandarea mea este sa aveti pregatiti la voi, cash, in jur de 500 de euro. Si un card, pentru orice eventualitate.

Pe care atentie, trebuie sa-i cam purtati la voi tot timpul. Si asta in nici un caz in rucsac, in portmonee, in buzunare, ci pastrati, langa documente, la gat. Exista la Samsonite si pe aeroporturi, niste accesorii in care poti pune banii, documentele si care se tin la gat.
Moneda malgasa este acum « ARIARY »,  aceasta inlocuieste vechea moneda care se numea « Francul malgache ».  Totusi este foarte frecvent termenul de franc malgache (FMG), similar cu monedele vechi europene inaintea adoptarii monedei EURO in  Europa. Platile se fac in Ariary. Pentru a cunoaste cursul in vigoare puteti verifica siteul Bancii  Centrale a  Madagascarului : http://www.banque-centrale.mg. La inceputul anului, cursul de schimb este  de aprox. 3400 Ariary, pentru 17’000 FMG (1 Ariary= 5 FMG), dar daca veti schimba intr-o banca veti gasi un curs de schimb mai slab.
La sosire, asa cum este recomandat o sa efectuam prima schimbare de valuta in una dintre bancile pe care le vom gasi la aeroport. Acestea sunt mereu deschise la orele de sosire ale zborurilor internationale si cursul este mai bun decat la cele din oras. Estimam ca veti consuma aprox. 25 – 30 € pe zi si pe persoana pentru mancare , bauturi si bacsis, daca aveti camera rezervata cu micul dejun inclus. Va sfatuim sa schimbati  150 – 200 € pe persoana la sosire in moneda locala  Ariary, astfel incat veti fi linistiti pentru o saptamana si chiar mai mult. Cartile de credit nu sunt acceptate peste tot. In marile orase si in aeroportul international d’Antananarivo Ivato, puteti  cu o carte de credit  Visa si  Master sa retrageti sume mici de la distribuitorul automat(ATM). Marile hoteluri le accepta ca si metode de plata ( dars Master Card si  American Express sunt acceptate doar in anumite hoteluri!). Utilizarea cartilor de tip EC – ou Maestro  nu sunt acceptate in Madagascar ! Tinem sa va anuntam ca ATM uriile nu functioneaza mereu, pot exista pene de curent sau de functionare etc.
Nu va recomandam sa folositi cecurile de calatorie (Thomas Cook, American Express si altele…), deoarece exista posibilitatea sa existe falsuri in circulatia internationale si de aceea multe banci nu le vor accepta.
Numarati bancnotele dupa ce schimbati banii, din nefericire ,  exista cazuri unde apar inselatorii si unde puteti sa regasiti un numar mai mic de bancnote. Nu dati dupa numaratoare banii persoanei de la ghiseu ( le puteti pune intr-un plic) deoarece exista situatii cand aceasta va va spune ca este o suma mai mica.

Curent. Prizele in Madagascar sunt la 220 V si cu doi pini, la fel ca in Romania. Va recomand in mod special sa aveti cu voi si un triplustecher, sa puteti incarca mai multe device-uri odata. De asemenea sa luati cu voi 2-3 baterii externe, pentru ca exista riscul sa fie pene de curent, sau sa nu puteti incarca peste tot device-urile. Si ar fi pacat sa nu aveti cu ce fotografia.
Comunicatiile: In orasele mari exista comercianti care ofera servicii de «taxi-phone », se pot utiliza telefoanele lor si plati fiecare apel. Din ce in ce mai multe orase mari sunt acoperite de semnal al unei retele de telefonie mobila. Orase mai mici cum ar fi Moramanga sau chiar insula  Tsarabanjina se adauga zonelor acoperite cu semnal de telefonie mobila.
Nu veti avea semnal pe parcursul calatoriei, intre marile orase. Uitlizarea telefonului mobil nu este posibila in zonele izolate decat daca aveti un telefon satelit.
Exista in acest moment trei operatori  opérateurs de telefonie mobila in Madagascar: Orange (fostul  Antaris), Airtel (fostul  Zain, Celtel ou Madacom) si  Telma ( Telecom Malagasy). Daca credeti ca veti apela mult acasa, cumparati si utilizati o cartela SIM  locala. Evident, aceasta nu va fi posibil daca  telefonul este blocat pe retele de telefonie mobila catre Europa. O cartela SIM locala, Orange sau  Zain costa aproximativ  5 Euro incluzand un mic credit de comunicare, si permitand acesul la Internet pe smarfonul Dvs. Aceste cartele le gasiti la magazinele Telma, Airtel sau  Orange  la  aeroport, sau in magazine in marile orase. Puteti deasemenea sa le gasiti in supermaketuri , care sunt deschise si  duminica (de la 10h la 13h). Cartelele de reincarcare cu diferite valori de credit sunt in vanzare peste tot unde exista reteaua de telefonie mobila. Daca doriti sa aveti acces la internet cu smartfonul si cu o cartela SIM locala, noi va recomandam sa cumparati un « abonament », pentru ca acesta va fi cu mult mai ieftin decat sa platiti la secunda. Convorbirile telefonice , chiar si catre telefonele fixe sunt scumpe in Madagascar, si calitatea convorbirilor este slaba cateodata.

Internet : Centrele cu acces la Internet sunt prezente in toate marile orase. De cativa ani , La Paositra Malagasy (Posta) propune deasemenea acces la Internet in cateva orase. Tarifele sunt foarte mici, dar conexiunea este foarte slaba cu exceptia situatiei in care sunteti intr-o locatie care are o conexiune ADSL.
La hotelurile in care veti sta, o sa aveti wifi, asa ca pentru strictul necesar o sa aveti posibilitatea comunicarii gratuite.

Sanatate si igiena. Riscul de imbolnavire cu malarie este posibil in Madagascar. Este recomandat sa consultati doctorul inainte de a pleca, pentru a va consilia si prescrie o profilaxie preventiva sau medicamente corespunzatoare.  puteti obtine informatii de mare ajutor de pe siteul institutului de medicina tropicala sau consultand site-ul: http://www.doctissimo.fr/html/sante/voyageurs/sa_madag_sa.htm. Trebuie sa recunoasteti in orice caz simtomele malariei.

Toti calatorii trebuie sa aiba vaccinurile uzuale facute (cele facute in copilarie), dar si vaccin impotriva hepatitei A si tifoidei. Madagascar nu se afla intre tarile cu risc de febra galbena, dar daca vii din tari cu risc de febra galbena (cum ar fi Kenya, trebuie sa aveti  carnetul galben, care sa probeze ca esti vaccinat impotriva febrei galbene. Daca vii direct din Europa, nu ti se va cere niciun carnet.

Pentru a merge in Madagascar, vaccinarea nu este obligatorie, dar noi cel putin io recomandam.

Ingrijirea medicala in spitale nu exista decat in marile orase si medicamentele nu sunt disponibile peste tot, de aceea este prudent sa aveti medicamente la voi.
Riscul principal o constituie paludismul, care este prezent în 90% din țară. Madagascarul este inclus în zona 3 de risc, ceea ce înseamnă că tulpina existentă aici este rezistentă la clorochină (tratamentul utilizat la nivel mondial împotriva paludismului). Câteva sfaturi pentru a vă proteja:
•   pentru prevenire este absolut necesară utilizarea medicamentelor antipaludice.
•   seara, se recomandă haine care să acopere o suprafață cât mai mare de piele, și ar fi bine ca acestea să fie tratate (de exemplu, cu Insect Ecran® trempage).
•   pe locurile care rămân descoperite, utilizați loțiuni sau creme eficiente împotriva țânțarilor. Odată cu lăsarea întunericului, acoperiți-vă părțile descoperite ale corpului.
•   utilizați o plasă de țânțari.
Virusul Chikungunya și alte boli tropicale sunt, de asemenea, prezente în Madagascar. De aceea recomandarea mea, a fost si este sa mergeti, chiar daca vaccinul nu este obligatoriu, la un consult la un cabinet specializat pe boli tropicale.

Mancare si bautura. Nu este extrem de diversa, iar gastronomia malgasa nu a ajuns la cine stie ce nivel. Nici macar la nivelul Africii. In general, gasesti o combinatie de orez cu carne la preturi minuscule, daca le mananci pe strada. Painea locala este facuta din orez – asa-numita rice cake, dar nu iti vor lipsi celebrele baguette si croasant… urmele colonialismului francez. In zonele turistice, vei gasi cateva restaurante cu bucatarie internationala, iar in nord (in zona de plaja, unde vin multi turisti italieni) nu iti vor lipsi pizza si pastele. Dintre fructe, sunt zeci de tipuri de banane, unele, extrem de delicioase!
Principala marca de bere este Three Horses si este de buna calitate. Daca esti bautor de vin, vei gasi doar principalele marci ale Africii de Sud, la preturi mari. Cele trei principale retele de supermarketuri din Africa de Sud (Shoprite, Score si Leader Price) sunt prezente cel putin in Tana, dar preturile sunt astronomice – cam tot ce gasesti aici este importat.

Atentie la alimentatie. Nu consumati nici legume crude si nici bauturi neimbuteliate. In caz de rau de stomac, probleme intestinale sau infectii, luati medicamente adecvate. Apa minerala este disponibila peste tot in sticle imbuteliate. Caldura va va obliga sa consumati o cantitate mare de apa, asa ca e bine sa aveti tot timpul pregatita o rezerva.

Securitate. Insula Madagascar nu este o tara mai putin sigura decat alte tari, dar din nefericire, criminologia a crescut in ultimii ani. Mai ales in zonele urbane este recomandat sa fiti atenti la hotii de buzunare si cei care smulg gentile din mana. Daca vreti sa va plimbati recomandat este sa lasati articolele de valoare la hotel, in seif daca dispune de asa ceva sau sa le purtati la gat. Nu luati cu voi in aceasta excursie bijuterii!
Atentie la falsii taximetristi care se ofera sa va duca la aeroport si care sunt in preajma hotelurilor, aveti grija de bagaje si nu le lasati in grija unor persoane straine cu exceptia soferului sau a personalului autorizat de la hotel sau a personalului autorizat de la aeroport care poarta uniforma.  Este de recomandat sa va scrieti numele pentru bagajele de cala  atat pentru zborurile interne cat si pentru cele externe si sa pastrati toate obiectele de valoare cu voi in bagajul de mana.
Daca doriti sa iesiti in oras, va sfatuiesc sa luati un taxi sau un sofer de incredere. Atentie daca sunteti in masina in aglomertie,  au existat cazuri in care hotii iau obiectele din masina (geanta, telefon portabil etc)  prin geamul deschis al masinii.

Imi doresc sa va ofer la fel cum am facut-o cu grupul din 2019 o vacanta minunata, sa veniti de acolo incarcati cu amintiri si mai bogati in prieteni. Colaboram acolo cu cea mai buna agentie, o sa avem un ghid exceptional, o sa-l aveti pe Gusti un om plin de energie foarte utila acolo, am ales cele mai bune locatii posibile in drumul nostru.

:oops: Inainte de inscriere, va rog sa cititi cu atentie toate cele 4 materiale prezentate pe site-ul nostru:

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camphttps://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilor: https://www.singlescamp.ro/forum/index.php/topic,2978.0.html

Conditii de renuntare la o excursiehttps://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Daca nu va incadrati in conditiile noastre de profil, daca nu sunteti de acord cu anumite clauze si reguli, va rugam NU VA INSCRIETI. In situatia in care v-ati inscris, consideram ca ati luat act, ati inteles cele prezentate si urmeaza sa respectati si sa va asumati tot ceea ce este mentionat.

Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.

Rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul unor agentii revanzatoare.