Autor Subiect: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011  (Citit de 28648 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

luciamanta

  • Vizitator
   Cetatea avea 14 turnuri si 5 bastioane; dintre acestea se pastreaza 9 turnuri si 3 bastioane. Turnurile cetatii constituie interesante vestigii ale arhitecturii medievale.
   Turnul cu ceas (Turnul portii), principalul punct de intrare in cetate, se numeste asa datorita ceasului cu figurine, unic in tara noastra, aflat la etajul al patrulea; el constituie o imagine simbol a Sighisoarei si, spre deosebire de celelalte turnuri, ridicate si aparate de diferite bresle, Turnul cu ceas apartinea intregii comunitati, fiind sediul autoritatii publice. Intrarea in cetate prin Turnul cu ceas era deosebit de bine fortificata si aparata de trei porti. Prima poarta se afla sub bolta de trecere pe sub cladirea de azi a Casei de cultura. Curtea de acces te copleseste prin maiestuozitatea turnului si forma masiva a barbacanei cu console puternice si guri de aruncare care strajuia poarta a doua. A doua poarta se inchidea cu usi masive de stejar intarite cu drugi de fier, iar a treia poarta, cotita putin spre stanga, era incastrata in zidul turnului si se ridica pe scripeti ca o ghilotina. Aceasta s-a pastrat pana in anul 1867. Pe partea stanga a curtii de intrare se afla coridorul doamnelor batrane, o galerie acoperita, construita in 1780, care usura circulatia mai ales in timpul iernii. La capatul acestui coridor se afla camera corpului de garda care pazea intrarea. In partea dreapta a portii de sub turn se vede o chiliuta taiata in zid. Aici erau tinuti condamnatii la moarte in asteptarea executiei.



luciamanta

  • Vizitator
    O mare parte a faimei oraşului de astăzi se datorează celei mai celebre personalităţi istorice - la ora actuală - dintre toate personalităţile care au avut tangentă cu Sighişoara, voievodul Vlad Tepeş, supranumit Dracula, fiu al voievodului Ţării Româneşti Vlad Dracu. Vlad Tepeş - Dracula s-a născut probabil în Sighişoara, tatăl său locuind între anii 1431-1436 şi în oraşul-cetate Sighişoara. Prin Sighişoara, celebrul Dracula a trecut în 1476, ultimul an al vieţii, spre ultima şi scurta sa domnie în Ţara Românească. Cu Sighişoara actuală, legătura celebrului personaj istoric este asigurată de vechea şi acum celebra casă supranumită "Vlad Dracu", situată în zona centrală a cetăţii - aparţinătoare autorităţilor cetăţii medievale - totodată şi fosta casă a corpului de pază, posibil de oaspeţi, în care există posibilitatea să fi fost găzduit Vlad Dracu şi cei apropiaţi lui.

   Centrul oraşului medieval Sighişoara este listat din anul 1999 în patrimoniul cultural mondial UNESCO, fiind protejat ca atare. În acest oraş a fost confecţionată şi instalată o copie a “Statuii Lupoaicei” (“Lupa Capitolina”), simbolul latinităţii poporului român.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Incep cu Sighisoara, am sa postez apoi detaliile pentru Delta. Imi este foarte proaspata discutia cu ghidul pe care o sa-l avem timp de 2 zile cu noi si doresc sa nu uit din amanuntele convorbirii.
Programul este unul destul de plin, o sa avem practic la dispozitie doar vineri dupa sosire si sambata seara ceva free. Am comparat traseelel si ofertele a 3 ghizi, doi din Sighisoara si cea a Adelei Albu, din Sibiu. Cea mai buna din punct de vedere al rutei propuse, dar si a programului, a fost cea a Adelei, astfel incat ea o sa fie ghidul nostru. Este o persoana cu experienta in turism si de prezentare si montan, mi-a placut tare mult ca a legat totul mai mult de povesti si legende, decat de istorie rigida si prezentari tip tonomat.
Deci iata ce o sa vedem si cum am organizat cu ea programul:
- Vineri seara, o sa facem doar o plimbare prin oras, o sa luam undeva si cina, se pot cumpara amintirile si micile gift-uri de excursie
- Sambata dimineata, dupa micul dejun o sa plecam spre Malncrav, acolounde se face vestitul suc de mere si unde evident ca o sa vizitam biserica fortificata. Apoi traseul are sa ne duca la punctul culminant, la Biertan, resedinta timp de 300 de ani al episcopului bisericii evanghelice de Traansilvania. Este cea mai frumoasa biserica fortificata si o sa zabovim aici mai mult de o ora, timpul maxim de vizitare a unui obiectiv de acest gen. O sa parcurgem apoi drumul pana la Richis pt vizitarea bisericii de acolo, continuam cu Mosna, facem o scurta oprire si in centrul Mediasului pt a asculta cate ceva din istoria francmasoneriei. Traseul are sa mai parcurga Valea Viilor si Aente Sever, bineinteles cu vizitarea bisericilor de acolo. Biletele de intrare in biserici costa 5 lei / persoana, deci sa va luati in calculul de necesar financiar pt excursie si aceasta cheltuiala. Seara o sa ne intoarcem la hotel, unde o sa luam si cina. Pt pranz o sa ne oprim undeva pe drum, sau ne pregatim ceva sandviciuri de drum.
- Duminica dimineata o sa facem un tur scurt de  o ora si jumatate a cetatii vechi a Sighisoarei, apoi ne indreptam spre Saschiz si Viscri, doua locuri care insist sa le vedeti, chiar daca timpul are sa fie destul de scurt.
Sosirea voastra la hotel va trebui sa se faca vineri, pana la ora 17.00, cand o sa se faca check in-ul. Traseele au sa fie facute cu microbuzul, dar in situatia in care Bucurestiul vine cu masina, este bine ca duminica sa ne urmeze cu aceasta, pt ca isi pot continua drumul prin Rupea - Brasov, nemaifiind nevoie sa se intoarca in Sighisoara. Daca nu se vine cu masina, o sa organizam totul in asa fel incat in jur de orele 14.00 sa incheiem excursia, astfel incat cei care iau trenul sau alt mijloc de transport in comun sa poata ajunge la timp inapoi acasa.
Eu am sa plec cu microbuzul din Sibiu, eventual cei de pe ruta pot veni cu mine. Am sa ajung mult mai repede decat grupul, pt a ma asigura ca totul este in ordine.
Ce trebuie sa aveti cu voi:
- rucsac mic in care sa puteti lua cu voi aoa si sandviciuri. Saca o sa cumparati ceva sa puteti depozita acolo, pana la masina, sa nu fiti incomodati de plase sau altceva. Deplasarea intre fiecare biserica se va face cu microbuzul, dar obiectele cumparate va pot da un disconfort in vizitare si doar in zona de vizitare
- incaltaminte sport sau foarte comoda. Nu se merge mult, dar se parcurg zone care nu sunt toate plane, plus ca se sata o zi intreaga incaltat. In general recomand pantofii gen Geox prin care piciorul poate transpira. Exista pantofi sport, Fila are asa ceva, in care poti sta 2 zile incaltat fara cea mai mica problema. Asta ca recomandare nu doar pt aceasta actiune. Daca ploua gaditi-va si la o pereche de schimb
- medicamentele curente. Daca stiiti ca aveti alergii sau probleme cu unele alimente, va rog sa-mi comunicati pt a transmite mai departe la bucatarie.
- aparat de fotografiat cu memorie suficienta, incarcator de baterie
- bagaje minime, este bine sa le aveti in troliu, va ajuta mult la drum sa aveti posibilitatea deplasarii pe role.
- haina de plaoie, gen canadiana si umbrela. Este deja septembrie si nu se stie cum va fi timpul.
- actele de identitate pt check in
Eu am sa revin din Delta doar peste doua saptamani, luni seara, deci nu o sa mai postez decat sporadic cate ceva. Pentru grupaje, am sa o rog pe Samiza sa va transmita fiecaruia  lista de participanti, cu numerele de telefon aferente
In Delta am sa plec doar joi, deci pana atunci daca aveti intrebari sau nelamuriri, va rog adresatimi-le in aceasta perioada.

Este o excursie inedita si pt mine, in Sighisoara am trecut de mai multe ori, fara sa raman insa, iar dintre bisericile fortificate, le-am vazut doar pe cele din jurul Sibiului. Deci astept si eu cu cea mai mare curiozitate sa vad aceste bastioane medievale, scuturile lumii crestine din secolele de mijloc de ev.Pe multi dintre cei care participati nu va cunosc, ma bucur ca o sa avem posibilitatea de a ne intalni. Sa ne vedem cu bine si sa aveti un drum bun pana acolo. Stiiti cum imi place mie sa spun: necazurile si incuntarile raman acasa, acolo mergem veseli, bucurosi si deschisi. Suntem, un grup, o echipa si in special prieteni.

luciamanta

  • Vizitator
Multumim pentru detalii si organizare. Sa ne vedem cu bine!

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Completez pentru a nu fi nici o confuzie, hotelul la care o sa fim cazati o sa fie Rex Sighisoara. Pe pagina 1 a a cestui topic gasiti link-ul catre pagina de prezentare a acestuia, de unde puteti lua adresa. Sunati-ma cand ajungeti in Sighisoara. Tf meu: 0745 106501.

julia

  • Vizitator
mmmm, sucul de Malincrav ...
L-am descoperit la Biertan cind am fost prima data la o degustare de vinuri in crama. Poate o s-o vedeti si voi, e destul de aproape de locul bisericii. Pe mine nu m-a impresionat vinul fireste, ci sucul. Stiu ca ne povestea ghidul ca e apreciat si de printul Charles. La plecare am primit fiecare cite o sticla cadou. L-am cautat si in Bucuresti dar nu l-am gasit, pina am dat de el intimplator la o terasa (la Muzeul Taranului Roman), se servea doar la pahar si nu au vrut sa-mi vinda si mie pt acasa. Acum vad ca se gaseste in multe locuri, la tirgurile traditionale, la mine in supermarket din colt, dar ... nus de ce parca nu mai are acelasi gust. Probabil ca ma insel, dar parerea mea initiala a fost ca sucul natural de mere de la Malincrav baut in crama in Biertan nu mai are acelasi gust cu cel baut la mine in sufragerie.

ps: si mai e acolo un restaurant medieval unde au o placinta cu mere fooooaaaarteeeee buna.

luciamanta

  • Vizitator
Multumim Iulia pentru informatii. Sunt de mare folos.

Offline ihriel

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 11
Re: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011
« Răspuns #37 : Duminică, 04 Septembrie 2011, 12:37 »
Mai merge cineva la Sighisoara cu trenul din Bucuresti?

Multumesc,
There have always been ghosts in the machine. Random segments of code, that have grouped together to form unexpected protocols. Unanticipated, these free radicals engender questions of free will, creativity, and even the nature of what we might call the soul.

luciamanta

  • Vizitator
Re: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011
« Răspuns #38 : Duminică, 04 Septembrie 2011, 15:50 »
   Ihriel, eu plec din Bucuresti cu trenul spre Sighisoara. Iti voi trimite un mesaj personal si iti voi lasa numarul meu de telefon si adr.de e-mail. Numai bine!

Offline lori

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 106
Re: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011
« Răspuns #39 : Duminică, 04 Septembrie 2011, 18:14 »
Am cautat pe mersul trenurilor ce trenuri sunt spre Sighisoara din Bucuresti :
singurul tren care ajunge inainte de ora 17 este acceleratul 1745 (ora plecare 6:25, sosire 12:34);
urmatorul tren este IC 531-521 care pleaca din Bucuresti la ora 13:30 si ajunge la 19:19.
Pentru intoarcere exista posibilitatea acceleratului 1746 cu plecarea din Sighisoara la ora 14:49 si sosire in Bucuresti la ora 21:10. Bineinteles, ma refer la plecarea din gara de Nord. Nu am cautat si pe celelalte optiuni (Basarab, Obor, etc).  Daca sunteti de acord, si eu sunt pentru. Daca nu, putem alege si alte optiuni.
"Eu merg incet, dar niciodata inapoi" (A. Lincoln)

luciamanta

  • Vizitator
Re: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011
« Răspuns #40 : Duminică, 04 Septembrie 2011, 18:30 »
   Buna seara, draga Lori. Mie una mi-ar conveni sa plecam din Gara de Nord la ora 6:25 spre Sighisoara si ne intoarcem duminica cu trenul de 14:49. Daca doresti sa plecam la 13.30, este in regula. Te rog sa imi spui. Te rog frumos, sa imi dai un semn de viata, trebuie sa vorbim la telefon. Te pup cu drag.

Offline ihriel

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 11
Re: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011
« Răspuns #41 : Marți, 06 Septembrie 2011, 16:53 »
Buna, merg si eu cu voi, sunt ok cu orele de tren sugerate. Vorbim la tel :)

Multumesc frumos!
There have always been ghosts in the machine. Random segments of code, that have grouped together to form unexpected protocols. Unanticipated, these free radicals engender questions of free will, creativity, and even the nature of what we might call the soul.

Offline adrienne1301

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
Re: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011
« Răspuns #42 : Miercuri, 07 Septembrie 2011, 17:01 »
ma luati si pe mine? tot din Bucuresti sunt, masina si carnet nu, deci tot cu trenul :p

Offline elena d

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 12
Re: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011
« Răspuns #43 : Miercuri, 07 Septembrie 2011, 17:28 »
Am inteles ca mai sunt locuri si doresc sa merg si eu. Se merge cu trenul sau cu masina?

luciamanta

  • Vizitator
Adrienne 1301, esti binevenita alaturi de mine, Lori, Ihrinel. Trenul ne asteapta in Gara de Nord la ora 6.25.  Iti trimit un mesaj personal. Te pup