Autor Subiect: O destinatie de vis  (Citit de 16056 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

capsuna

  • Vizitator
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #30 : Marți, 02 Februarie 2010, 00:30 »
Si apoi o sa-l iubesti oare mai mult decat pe mine? :D :-*

raskolnikov

  • Vizitator
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #31 : Marți, 02 Februarie 2010, 00:44 »
Eu cred ca barbatii nu-si pot schimba orientarea sexuala decat din cauza unor fapturi incluse la genul feminin, precum cred ca se stipuleaza - scuzata fie-mi expresia - si la tine in buletin. Asa ca lasa-ne pe noi sa ne ocupam de Viscri si de alte chestii asemanatoare si da mai bine pe PRO TV ca poate e Marutza in reluare. Iar daca nu nu, coteste-o pe Acasa unde am auzit ca Betty cea urata ar fi pe la New York. Te-am confundat o data, acum nu mai am cu cine. Pa, fata!

raskolnikov

  • Vizitator
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #32 : Marți, 02 Februarie 2010, 00:58 »
Pentru unii dintre noi crede-ma, n-ar fi nici un pacat. Ar fi chiar mai bine. Dar se mai pune acum problema cine va face selectia?

Cred ca tie nu ti-ar conveni sa fac eu selectia. De fapt, am si facut-o...

capsuna

  • Vizitator
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #33 : Marți, 02 Februarie 2010, 01:02 »
Ti-am trimis un mesaj. Citeste-l te rog.

raskolnikov

  • Vizitator
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #34 : Marți, 02 Februarie 2010, 01:19 »
L-am citit! Cine ti l-a dictat?

capsuna

  • Vizitator
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #35 : Marți, 02 Februarie 2010, 01:22 »
Basescu...

raskolnikov

  • Vizitator
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #36 : Marți, 02 Februarie 2010, 01:26 »
Bine platonica Udrea!...

capsuna

  • Vizitator
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #37 : Marți, 02 Februarie 2010, 01:28 »
Noapte buna

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13265
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #38 : Marți, 02 Februarie 2010, 08:15 »
Te dezamagesc (sau nu, pt ca era si o usoara ironie, sau mi s-a parut doar...?) Raskolnikov, nu sunt sas, sunt o biata corcitura, sunt si Schneider si Cindea si Keseri si un pic ceh.
Am fost insa crescut de o sasoaica Tzintzi Tante, pe care am iubit-o nespus, iar majoritatea prietenilor mei din copilarie au fost tot sasi. De aceea stiu foarte multe din obiceiurile lor, din organizarea lor, din istoria lor. De aceea sunt si foarte constient de superioritatea lor genetica, pe care cat de nationalist sa fi, nu poti sa nu o recunosti. Aici la Sibiel, organizez destul de des seri sasesti, in care prezint o scurta istorie a lor, obiceiurile, iar Frau Nowak, o profesoara de la Colegiul Bruckenthal, descrie porturile (pt ca fiind colonizati din zone diferite ale Germaniei, Austriei si Luxemburgului exista diferente intre acestea) si prezinta dansurile lor. Un ansamblu de liceeni, pregatiti de vreo 6 ani de Frau Nowak, prezinta 15 dansuri, dupa care interactioneaza cu grupul de turisti invatandu-i pasii. Pana acum toate serile acestea au avut mare succes, turistii nemailasand efectiv copii sa plece, aplaudandu-i si insistand sa mai danseze cu ei. Dansurile sasesti sunt si foarte antrenante si nu foarte grele. Pe tot parcursul serii se serveste doar mancare saseasca (nu bavareza pt ca multi fac confuzia, limitand bucataria saseasca doar la ciolane in bere neagra, varza rosie calita si bratcartoffen). Retetele sunt cele originale, luate direct de la sasii in varsta, supa de gaina, Wachauer-ul, Henclesch-ul, Wurst-ul toate sunt cele traditionale. Se asculta muzica saseasca, mai intercalez eu si germana, pt alternanta, si dupa plecarea copiilor inca vreo ora doua se continua cu dansurile invatate. Cand am organizat prima data am avut ceva emotii pt ca grupurile imi sunt necunoscute in mare parte si nu stiu cum reactioneaza. Putea sa intervina plictiseala, puteau sa gandeasca referindu-se la mine, ce face asta aici intr-un sat cu puternice traditii romanesti, el prezentand sasii...sa ma judece gresit. Initial am propus unor firme care-si fac des evenimentele la mine si pe a caror angajati ii stiiam si-mi puteam permite intrebari de feed back, dupa care am largit cercul ofertei. Acum incerc sa aduc elemente noi si sa concentrez totul. 

raskolnikov

  • Vizitator
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #39 : Marți, 02 Februarie 2010, 15:40 »
Spre rusinea mea, pana mai anii trecuti stiam foarte putine despre sasi, iar asta datorita istoriografiei noastre de un nationalism tembel, care, datorita lipsei de prezenta a romanilor la evenimentele importante, reduceau istoria acestei zone la Horia, Closca si Crisan, Gheorghe Doja, Matei Corvin ori rasculatii de la Bobalna, pe ultimii incluzandu-i, printr-o impostura strigatoare la cer, romanitatii. Ne place sau, asta e realitatea, dar noua generatie de istorici, nu numai discipolii lui Lucian Boia sau Neagu Djuvara, incep sa scrie istoria adevarata a Transilvaniei, una in care romanii nu-si prea gasesc loc. Chiar zilele trecute vedeam la tv o emsiune in care se afirma aproape transant ca romanii au venit din sudul Dunarii in Transilvania, asta pe la inceptul secolullui al XIV-lea, dupa ingrozitoarea incursiune a tatarilor si dupa marea ciuma, care au depopulat teritoriul. De fapt timp de mai multe secole romanilor li se spunea bulgari sau schei - Scheii Brasovului, de exemplu -, termen folosit tot pt populatia slava din sudul fluviului, semn ca de acolo veneau fratii nostri din Ardeal. Ca dovada prezenta a numeroase cuvinte de origine bulgara in limba romanilor transilvaneni, ba chiar in graiul maramuresenilor. Mai mult decat atat, ai nostri au dat nume bulgaresti locurilor in care se asezau, cel mai la indemana exemplu fiind Tarnava Mare, traducere dupa bulgarescul Veliko Tarnovo. Fiind un popor cu grad scazut de civilizatie, ai nostri s-au inmultit intr-un ritm accelerat, ajungand sa devina majoritari, lucruri care vor intimpla similar si cu tziganii de la noi, cu negri din SUA ori cu africanii din Franta. Gafa majora a habsburgilor a fost ca au creat acea biserica greco-catolica, acordand mari drepturi clericilor, care erau scoliti la Universitati din Vest, unde invatau notiuni de limba latina si istorie. Atunci au avut ei revelatia: "Pai stai domne, noi vorbim o limba latina, iar regiunea asta a fost cucerita de romanii lui Traian dupa ce i-au casapit pe ai lui Decebal. Deci noi suntem uramsii Romei". Era normal sa-si inchipuie asta, din moment ce vietuind in semi-salbaticie nu aveau o traditie scrisa, o istorie, prima atestare a limbii romane datand abia de la 1521, vestita scrisoare a lui Neacsu, si constand intr-o pura nota informativa, in care respectivul il informa pe judele Brasovului despre miscarile de trupe ale turcilor. Cam la asta era folosita limba noastra, in spionajul rudimentar al acelor vremuri, pentru ca destul de putini o vorbeau si mult mai putin stiau s-o scrie si s-o citeasca, mai ales ca se folosea alfabetul chirilic, al argument al venirii noastre in Transilvania din sudul Dunarii. Istoricii nostri nationalisti si traditionalisti se refera ca dovada a continuitatii la asa-zisele voievodate si cnezate - cuvinte slave si astea! - ale unor indivizi pe nume Litovoi, Seneslau, Glad, Gelu, Menumorut etc. Pai astea sunt nume latine, oamenii lui Dumnezeu? Erau cumani si pecenegi, frati romani!
   In fine, revenind la sasi, am avut o mare revelatie descoperind fascinantele lor biserici fortificate, indeosebi pe cele din judetul Brasov, unde sunt aproape 50. Cati dintre noi vazusem minunatiile de la Harman, Codlea, Bod, Cristian, Viscri, Mesenorf, Biertan ori Prejmer, ultima considerata de specialistii germani drept "cea mai spectaculoasa din lume"? Cine a vazut tavanul casetat al bisericii din Codlea, care infatiseaza trandafirul lui Martin Luther in 372 de variante diferite, de asemenea un unicat mondial? Toate acestea si multe altele sunt frecvent vizitate, dar numai de turisti straini, pt ca cei din felurite colturi ale lumii stiu ce e cu adevarat interesant la noi, in timp ce ai nostri practica turismul de paranghelie, cu mici, bere si manele, pe la Sinaia, Azuga sau Busteni, adevarate bastioane ale mitocanimii.
    Ce m-a mai surprins la aceste edificii ale beneficei treceri a sasilor prin Transilvania o constituie faptul ca tot ce tine de istoria unei biserici sau cetati e consemnat in actele vremii, chiar de pe la 1190, de la numele tuturor donatorilor pana cel al mesterilor si al locurilor din care acestia au fost adusi. In documentele respective nu este atestat nici un furt de mortar, pietre, ori cruciulite de aur, ceea ce inseamna ca romanii nu prea erau prin zona.
     Culmea rusinii e ca romanofonii nostri, desi se lauda ca sunt aici de 2000 de ani, nu au nici un nume pt acest teritoriu. Transilvania, este numele folosit in documentele in limba latina ale cancelariilor unguresti si inseamna "tara de dincolo de padure", iar Ardealul este un cuvant pur unguresc si vine din maghiarul Erdely. Mai mult decat, cei din Muntenia si Moldova, referindu-se la respectivul teritoriu ii spuneau "Tara Ungureasca".
    Chitibusurile astea istorice deja nu mai au mare relevanta, iat tot ceea ce trebuie sa facem in prezent este sa aprofundam istoria adevarata a acestor locuri, pt a intelege si pretui mai bine imensa si pretioasa mostenire lasata de sasi de-a lungul celor opt secole si mai bine de colonizare. Mai mult, ar trebui sa ne fie rusine, ca de-a lungul atator veacuri nici o invazie straina nu a reusit sa-i alunge pe acestia din puternicele fortificatii pe care singuri si le-au construit, in schimb au izbutit comunistii in mai putin de 50 de ani. Iar ca ticalosia sa fie completa, de toate aceste edificii lasate in urma nu are grija statul roman, eventual Ministerul Culturii, ci tot sasii, prin organizatiile lor din Germania.
O zi buna!
 

raskolnikov

  • Vizitator
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #40 : Miercuri, 03 Februarie 2010, 03:44 »
De acord, ba chiar bucuros in ce priveste propunerea ta, insa sa stii ca nu suntem deloc singurii care-si falsifica, isi romanteaza istoria, dar fara nici o indoiala suntem pe primul loc in privintza mistificarii acesteia pana la denaturarea totala. Si n-as regreta prea mult acest lucru, daca, indeosebi in zona Ardealului, nu s-ar fi ajuns la ticalosii de genul "Afara, afara, cu ungurii din tara" ori "Noi suntem romani, noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani", asa cum canta vreo doi dintre rapsozii Transilvaniei, ambii (fosti( ofiteri de securitate, ma refer, desigur, la Bocsa, si in primul rand la acel gunoi de om N.F. Iancu. Iti dai seama ce mare durere pe sasi si chiar pe unguri sa se pomeneasca peste noapte minoritari si victime in tara carora le apartine cel putin la nivelul civilizarii cam dincolo de 90 % si sa se vada in postura de a fi jigniti sau trimisi acasa, la origini, de urmasii membrilor unei populatii de jegosi si salbatici - cum insisi considera si nu chiar fara o consitenta doza de dreptate.
Iti dai seama ce culme a imposturii din partea conationalilor nostri de la putere din ultimele decenii indeosebi sa se faleasca in strainatate cu Biserica Neagra, Branul, Castelul Huniazilor, centrele istorice din Brasov, Cluj, Sibiu, Alba, Arad, Sighisoara, Targu Mures, Oradea s.a.m.d., cetatile si bisericile fortificate ale sasilor ori chiar ale ungurilor - intereseaza-te, daca ai unde, de biserica maghiara de la Darjiu, la 15 km de Saschiz si la vreo 30 de Sighisoara - fara a mentiona nici macar o clipa ca acestea nu apartin nicidecum "geniului poporului roman", care inca isi mai manifesta roadele, cum spuneam, prin chestiile duhnitoare lasate langa un gard sau copac.
    Si pt ca m-am enervat rau, hai sa-ti mai spun ce au mai facut romanasii astia ai nostri indeosebi cu edificile lasate in urma de sasi. Ei bine, fara exceptie, daca vei urmari atent, in fata fiecaruia dintre acestea vei observa un stalp cu multe fire, pt a impiedica o fotografiere de ansamblu, si un monument dedicat martirilor neamului din cele doua razboaie mondiale, care cica s-ar vrea un afront la adresa nemtilor. Iti dai seama pana unde se poate ajunge cu curvasaraia?!!! Adica noi, care i-am tradat pe nemti in cele doua razboaie - caz de prostitutie militara si diplomatica unic in istorie cred - le batem obrazul prin amplasarea unor astfel de mausolee chicioase, imorale si indecente pe care sunt trecute numele bravilor ostasi romani care au cazut la datorie in timp ce furau din ranitza inamicilor cazuti in lupta. Si sa stii ca nu exagerez prea mult, intrucat chiar sunt mult mai documentat decat poti banui, motiv care ar justifica indarjirea mea in tratarea acestor subiecte. Si crede-ma ca pana acaum m-ar referit la partea cat de cat nostima a mistificarilor la care a fost supusa istoria noastra, dar despre celelalte astept sa ma provoci tu sau altcineva care sa fie la fel de curios precum am fost eu in a afla si partea umbroasa a acestui neam al nostru, alta decat cea pe care o stim din banalele manuale din istorie, conform carora am fi cel mai al dracu' popor de pe coaja pamantului si ca-i bateam pe turci si pe toti ceilalti cam de fiecare data cand li se scula intelectul voievozilor! nostri.
    Dar despre acestea intr-un alt episod.

P.S. Cum dracu' s-o fi facand, Admy, ca eu am nimerit aproape din greseala pe site-ul tau - ca la inceput, nepercepand natura acestuia, recunosc, am fost atat de mitocan incat pe pariu ca te-a batut gandul sa ma ejectezi -, iar  acum am ajuns sa fac public niste marturisiri pe care pana de curand nu mi le permiteam decat in fata prietenilor foarte apropiati. Dar imi place si nu-mi pare rau si sper sa explic cat de curand de ce.
   Noapte buna, desi sunt convins ca dormi de dinainte sa ma scol eu.

PPS Esti cumva ruda cu regretatul academician Virgil Candea? Mare erudit, desi isi canaliza imensa cultura tot pe fagasuri nationaliste, dar pe un ton decent, de mare bun simt. M-as mira, ca stiu ca el era originar din Moldova

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13265
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #41 : Miercuri, 03 Februarie 2010, 15:02 »
Ai deschis o usa larga, Raskolnikov, am la ce ma gandi si scrie deseara (nu la noapte, pt ca intradevar eu am un bioritm reglat pe zi si oricat as incerca sa lucrez noaptea, nu reusesc decat sa motai in fata ecranului, fara nici cea mai mica urma de putere de concentrare)...
Revin deseara...

Offline Felicia

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 142
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #42 : Miercuri, 03 Februarie 2010, 18:51 »
In primul rand as dori sa salut pe toata lumea, si in mod special initiativa de a crea acest site. Referitor la tema expusa consider ca tara noastra are foarte multe de oferit. Pacat ca nu se vrea sa se faca nimic in acest sens. Mai mult daca cineva ia o initiativa buna alti 10 au grija sa il faca sa renunte.  Eu tot mai sper ca ceva se va schimba si la noi. Binenteles ca asta va fi probabil peste vreo 50 de ani atunci cand vor disparea cei din generatia celor insetati de avere, fara chef de munca si caracterizati de egoism.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13265
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #43 : Miercuri, 03 Februarie 2010, 20:46 »
Buna seara Felicia!
Nu trebuie sa fi foarte pesimista. Asa cum am intrat in Europa fortati si impinsi de altii, tot asa ne vom indrepta sau vom disparea. Oricum in 50 ani, Europa se va egaliza genetic, ramane insa de vazut daca predominant va fi elementul saxon, mai ordonat si mai sobru sau cel latino-balcanic, mai voios, dar si mai putin inclinat spre munca.
Se pare ca intreaga omenire aluneca spre tribalitate, este posibil ca in viitorul nu foarte indepartat sa asistam la fenomenul de a incerca sa se traiasca in mici comunitati familiale. Multi estimeaza ca rolul familiei bipersonale are sa inceteze sa fie atat de puternic, lasand loc familiei de tip tribal, bazata si unita de anumite coincidente profesionale, de educatie sau de alta natura...

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13265
Răspuns: o destinatie de vis
« Răspuns #44 : Miercuri, 03 Februarie 2010, 21:14 »
Iti raspund in continuare referitor la veleitatea noastra, transformata in obsesie, de a-l trage pe cel din fata in spate, in rand cu plutonul. Sa stii ca asta nu este valabil numai in Romania, oriunde mergi ai sa te lovesti de tentatia unora de a anula meritele celorlalti. Mai ales cand este vorba de lupta la varf. Intamplator am asistat de foarte aproape la ce s-a intamplat intr-o companie mare germana, remarcand uimit ce arme performante se foloseau in lupta pt presedentia CEO. Un romanas de al nostru ar fi fost  infulecat dintr-o inghitura de acei rechini ultraperformanti. Dar ce ma surprins a fost arta pararii, nu neaparat cea a atacului.
Stii aminteam intr-unul dintre dialoguri, cred ca era cu Capsuna, ca am stat o vreme in Cambridge. Locuiam pe o strada retrasa, Porson Road. Profesoara universitara la care stateam, locuia in acea casa de 60 ani, se nascuse acolo, dar nu-si cunostea nici macar un vecin. Cand am constatat asta nu stiam cum sa o cataloghez, ca si indiferenta, ca detasare, ca dovada de civilizatie si educatie in sensul ca nu trebuie sa te intereseze ce face cel de langa tine. Nu stiu elegant sau nu, mie mi se pare firesc sa stiu ce-i cu vecinul. Daca are chef de-o tuica, de-o vorba...