Autor Subiect: Ganduri de sambata dimineata  (Citit de 28638 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13257
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #45 : Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012, 12:50 »
Ninge cu fulgi marunti – marunti si in cateva ore cred, totul va fi alb in jur. Inca mai sunt sarbatori, aici la Sibiel. Am vazut pe ulita bisericii lumea imbracata Ť de dumineca ť si senzatia pe care o incerci privind la mogaldetele infofolite, este ca inca e Craciunul. Poate mai e, pt ca timpul curge aici ardeleneste, domol si lin.
Cetele de juni s-au imprastiat, nu se mai aud chiotele flacailor de insurat. Nu stiu insa cu cate promisiuni de nunta s-a lasat…Anul asta stiu ca au fost doar sapte juni la Sibiel, dar am inteles ca la Reuniunea cetelor de juni, la Saliste, au fost cateva zeci de baieti din Marginime. Si de asemenea nu stiu cate fete de maritat au fost…
Acum doi ani, s-au facut cateva documentare la mine la pensiune si tin minte ca unul dintre subiecte era batalia flacailor pe singura fata de maritat din satul Fantanele, invecinat Sibielului. Si erau vreo zece….
Decorul de aici si aerul inca de sarbatoare ma duce iar cu gandul la bunici, la vacantele mele la tara. Era atat de placut la caldura sobei de lemne, cu broter-ul plin cu mere cu scortisoara…Mirosea in toata casa a brad, a lemn ars, a mar copt, a vin fiert. De  cate ori trebuie sa organizez ceva aici la pensiune, incerc intr-un fel sa refac atmosfera pe care o recunosc din copilarie, ca fiind de sarbatoare. Probabil ca doar asa inteleg eu sarbatorile de iarna.
Ma uit din nou pe geam si cred ca in sfarsit, de data asta iarna a pus stapanire pe sat. Tare mi-ar place sa-mi pot permite timpul de a ramane cateva zile Ť inzapezit ť aici. In cateva zile au sa inceapa saniile trase de cai sa urce la deal, satenii isi mai coboara din lemnul taiat in vara. Chestia mi se pare atat de arhaica si naturala incat am senzatia unei intoarceri in timp. Sau de fapt in timpul meu. Pentru ca intotdeauna am considerat ca nu apartin acestei lumi agitate, prea moderne. M-as fi vazut mai degraba traind intr-un secol de ev mediu, decat in nebunia progresului de azi. De aici cred imi vine si placerea uriasa de a colinda locurile ramase intr-un fel neatinse. De aceea imi place enorm de mult Praga, Koper, Budva, Genova, Venetia si evident orasul meu de suflet, Sibiul. Sunt efectiv extaziat privind si admirand cladiri vechi, incarcate de istorie. In schimb nu m-a atras deloc modernismul exagerat al noilor orase, cladirile imense din sticla, geometriile prea elaborate, functionalitatea exagerata a infrastructurii. De aceea nu ma vad mergand la Vegas, in Dubai, in Singapore. Am avut nenumarate ocazii sa o fac, dar nu m-a atras nimic acolo. Apreciez ceea ce s-a facut din nimic, admiratia mea pt fantezia futurista a arhitectilor care au creat acele colonii de beton, sticla si otel, dar atat.
Ma vad in ultimii ani de viata traind undeva intr-un satuc francez sau suditalian. Sau poate cine stie, am sa ma incumet la mai mult, Mozambic, Indonezia, oricum locuri mai ferite, mai putin civilizate, nu atat de compromise de modern. Poate visez la locuri in care mi-ar fi greu sa convietuiesc cu locanicii, poate mi-ar fi tare greu sa ma adaptez, dar fiecare om trebuie sa-si aiba un tel. Iar al meu asta este, sa fiu cat mai departe de forfota nebuna a civilizatiei de asfalt. Nu stiu daca nevoia de simplitate tine de un anume primitivism, dar daca asa e, ma declar un homo arhaicus.
Din pestera mea: un week-end placut si la multi ani Ionilor, Ionelelor, Nelutilor!

Caroline

  • Vizitator
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #46 : Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012, 17:18 »
Poate mai e, pt ca timpul curge aici ardeleneste, domol si lin.
[...] Ma declar un homo arhaicus.
Din pestera mea: un week-end placut si la multi ani Ionilor, Ionelelor, Nelutilor!

Multumesc pentru articol si urari, Gigi, din intamplare si eu sunt Ioana, si tatal meu era Ioan, iar la scoala suntem cam 30% dintre colegi.  ;) Insa nu subestima ardelenii... pana la ora asta, eu am avut 3 randuri de "felicitanti" in vizita si deja ne-am aghezmuit putin impreuna!  ;D In concluzie, nu e om ca ardeleanul... desi la Carnaval mi-am propus sa nu mai fiu deloc ardeleanca...  :P

Offline pocama

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 310
  • Iubeste si fa ce vrei!
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #47 : Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012, 18:41 »
...Ma uit din nou pe geam si cred ca in sfarsit, de data asta iarna a pus stapanire pe sat. Tare mi-ar place sa-mi pot permite timpul de a ramane cateva zile Ť inzapezit ť aici. In cateva zile au sa inceapa saniile trase de cai sa urce la deal, satenii isi mai coboara din lemnul taiat in vara. Chestia mi se pare atat de arhaica si naturala incat am senzatia unei intoarceri in timp. Sau de fapt in timpul meu. Pentru ca intotdeauna am considerat ca nu apartin acestei lumi agitate, prea moderne. M-as fi vazut mai degraba traind intr-un secol de ev mediu, decat in nebunia progresului de azi. De aici cred imi vine si placerea uriasa de a colinda locurile ramase intr-un fel neatinse... Sunt efectiv extaziat privind si admirand cladiri vechi, incarcate de istorie. In schimb nu m-a atras deloc modernismul exagerat al noilor orase, cladirile imense din sticla, geometriile prea elaborate, functionalitatea exagerata a infrastructurii...
Sufletul mi-a vibrat la aflarea acestor randuri...Si eu sunt un om ce traieste in alte timpuri..

Caroline

  • Vizitator
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #48 : Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012, 19:47 »
Impresia mea este ca toti cei de-aici suntem!  :-*

Offline Manfred

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 510
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #49 : Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012, 23:40 »
Gigi, s-ar putea sa nu scapi de mine nici in "ultimii ani de viata"(citat din tine). Ne plac cam aceleasi lucruri, aceleasi locuri.... :)
Otrava este un medicament mortal - Girolamo Mercuriale

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13257
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #50 : Duminică, 08 Ianuarie 2012, 08:40 »
Pai atunci, daca suntem atatia carora ni s-a gresit anul nasterii, asta probabil datorita unei tolerante temporare prea mari a Creatorului si atatia carora nu le mai place asfaltul sub picioare - hai sa facem o lista si sa pregatim un loc de retragere....

Offline andre

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 100
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #51 : Duminică, 08 Ianuarie 2012, 08:53 »
trece-ma si pe mine pe lista...

Mari_a

  • Vizitator
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #52 : Duminică, 08 Ianuarie 2012, 08:55 »
Unde semnez?

Offline Monique

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 274
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #53 : Duminică, 08 Ianuarie 2012, 09:13 »
Si eu, si eu pe lista!

Magdalena_

  • Vizitator
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #54 : Duminică, 08 Ianuarie 2012, 10:03 »
Ma uit din nou pe geam si cred ca in sfarsit, de data asta iarna a pus stapanire pe sat. Tare mi-ar place sa-mi pot permite timpul de a ramane cateva zile Ť inzapezit ť aici. In cateva zile au sa inceapa saniile trase de cai sa urce la deal, satenii isi mai coboara din lemnul taiat in vara. Chestia mi se pare atat de arhaica si naturala incat am senzatia unei intoarceri in timp. Sau de fapt in timpul meu.
Acest pasaj mi-a amintit de scene din copilaria mea..........iarna, zapada proaspat cazuta, focul din soba, bunicul care punea calul la sanie ( o sanie din lemn frumoasa peste care asternea straie calduroase ), apoi ne plimba mandru pe ulitele satului povestindu-ne viata lui. Cred ca am ascultat de zeci de ori aceleasi povesti, dar niciodata nu ma plictiseau. Ce frumusete! Si pentru ca nu eram suficienti de obositi, dupa plimbarea cu sania ne luam patinele si coboram pe Oltetul inghetat la un joc de hochei.
....eh, amintiri .....

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13257
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #55 : Duminică, 08 Ianuarie 2012, 10:30 »
Cat de pacat ca baietii si fetele noastre nu au mai ocazia, la fel ca noi, sa-si petreaca vacantele la tara! Cat de bine le-ar fi prins sa se rupa de calculatoare, virtualitate, televizor in exces si sa haladuiasca toata ziua pe coclaurile satelor si sa se bucure de iubirea bunicilor! Din pacate si satele s-au transformat. Ulitele pe care le stiam strabatute doar de carute si de taranii grabiti spre camp, au devenit adevarate sosele, multe din ele asfaltate. Masini, tractoare trecand in sus si jos, oameni mai galagiosi, cate un autobuz sosit sa adune navetisti. Parca nimic din ceea ce era acum 40 ani. Indreptam, betonam, asfaltam, plantam stalpi, tragem cabluri, incercand sa ne oferim cat mai mult confort. Dar facem sa dispara incet - incet naturaletea....

Offline balanta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 626
  • ...sa fiu eu insami
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #56 : Duminică, 08 Ianuarie 2012, 13:32 »
Da...ce faine vacante am avut la tara! Moama ce bine era sa merg cu picioarele prin colb si sa mananc mamaliga cu magiun! :)
"...am invatat ca poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti..." Octavian Paler

Caroline

  • Vizitator
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #57 : Duminică, 08 Ianuarie 2012, 15:08 »
Gand la gand cu bucurie! Ciudata coincidenta, acum cateva minute ma gandeam sa mananc mamaliga cu magiun, ca mi-era dor...  ;D

silviu

  • Vizitator
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #58 : Duminică, 08 Ianuarie 2012, 16:08 »
mie imi placea sa alerg descult prin colb si sa mananc tartine cu icre negre 8)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13257
Re: Ganduri de sambata dimineata
« Răspuns #59 : Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012, 16:06 »
E sambata si trecut de dimineata. N-a venit nici un gand. Nici n-avea pe unde intra. Usa la birou e inchisa.