Sarbatoarea recoltei. Sibiel 28 30 septembrieEditia a II-a
Tarif: 290 RON/ persoana - cazare in camera DBL
Plecare: 28 septembrie 2012
Sosire: 30 septmbrie 2012
Cazare: 2 nopti
Servicii incluse:
cazare 2 nopti, mic dejun inclus
pensiune completa
Motivatia actiunii. Recolta a fost intotdeauna un prilej de sarbatoare pentru oamenii din zona, sasi si romani deopotriva. Dupa ce bucatele erau adunate si duse in curti, incepea munca de depozitare si de conservare. Butile se umpleau cu prune si se astepta Ť caderea podului ť semnalul ca borhotul poate fi dus la cazan si transformat in minunata licoare. Strugurii erau zdrobiti, apoi storsi in teascuri, iar mustul coborat in beci si turnat in butoaie. Merele si perele de iarna se asezau frumos in patule, in timp ce crumpenele umpleau locurile de dedesub. Morcovii si patrunjeii se acopereau cu nisip, in ladoaiele mari din pivniti. Dovlecii dulci si bostanii umpleau surile inconjurati de legaturi mari de coceni de porumb. Podul inalt era plin pana la caprior cu fanul strans decuvara. Porumbul inca in stiuleti era dus in podul casei si imprastiat sa se usuce.
Femeile incepeau sa fiarba in cazane mari de fonta, la foc domol de lemne, magiunul, mirosul dulce si placut al prunelor fierte ducandu-se pana hat departe. Gogonelele, varza si hreanul erau randuite frumos in borcane mari sau in buti. Finchenul oparit odata cu muraturile imprastia un miros intepator de mirodenie. Saramura pentru varza incepea sa fie pitrocita, adica miscata, pentru a se uniformiza in tot butoiul. Camarile se umpleau cu borcane de gem si compot, pivnitele de borcane cu muraturi. Lumea se pregatea de iarna. Mai ramanea ca spre Sf Nicolae sa taie porcul si sa-l afume.
Recolta insemna bunastare si siguranta. Cu camarile, pivnitele si podurile pline, putea veni orice iarna, cat de lunga. Lemnele erau pregatite si uscate din primavara si puse in sopru, nici cu caldura nu era vreo grija. Animalele aveau ce manca, stapanii ce bea si ce pune pe masa. Sarbatorile erau primite cu camara plina.
Ce vreau eu este sa refac un pic din atmosfera de pregatire de iarna, sa facem must, sa fierbem magiun, sa punem gogonele, sa coacem vinete, ardei, sa punem un batal si o pulpa mare de vitel la protap. Sa facem lampase din bostani, sa dansam, sa ne bucuram de zilele de toamna tarzie. Sa ascultam muzica de aici din Marginime, sa bem un vin din ala roz fructos de casa, in timp ce se rumeneste pastrama la gratar. Sa fie un prilej de intalnire si de bucurie.
Este a II-a oara cand avem aceasta actiune. Link catre cea din 2011:
http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,1067.0.htmlAlte detalii: office@singlescamp.ro
Inscrierile se pot face pana la data de 15 septembrie 2012 pe formularul pe care o sa-l gasiti pe site sau pe office@singlescamp.ro
Plata se face in contul SC Bon Vojage srl Sibiu. Email: samiza@bonvoyagesibiu.ro