Autor Subiect: Single sau in cuplu?  (Citit de 278978 ori)

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #240 : Duminică, 15 Ianuarie 2012, 13:15 »
da, da, m-am mirat si eu de "spaima" lui Silviu.  :D

stiu ca poligamia e un "fapt" raspandit, desi eu nu-l prea vad in jur (cred ca nu privesc atent  :) ), dar exista si monogamie si eu pledez pentru ea si pentru plusvaloarea pe care o da uneii relatii cu adevarat frumoase. pana la urma, a chaqun dupa gust si chef... da' sa nu-mi spuna mie nimenea ca s-ar simti confortabil in "haremul" cuiva, ca nu-l cred. poate doar daca ar avea si el un alt harem, sau ar avea impreuna o "devalmasie"... Doamne fere...sa n-apuc!  :)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #241 : Duminică, 15 Ianuarie 2012, 14:58 »
2011, a fost un an care cel putin in America, singlismul (nu avem inca in limba romana un cuvant care sa defineasca acest curent) a castigat si mai mult teren in fata modului de viata "matriamaniac"
Cativa psihologi si sociologi de renume au demontat cateva din lucrurile care cel putin pana acum pareau axiomatice, cum ar fi de exemplu ca a fi casatorit inseamna atingerea unei tinte sociale, asta ducand automat la conturarea unui individ fericit, multumit si cu o deschidere mai mare a perspectivei de dezvoltare personala. Ori cu exemple si argumente au aratat ca nu e chiar asa, ca de multe ori casatoria devine un obstacol in dezvoltarea personala a individului.
Studiul arata insa ca single women in comparatie cu single men, au parte de tratamente total diferite in societate, sunt altfel perceputi. Un barbat singur, mai ales daca este un om de cariera, are alte argumente pt care este singur, pe cand unei femei nu-i sunt acceptate ca si motivatie. A inceput si o actiune de contestare a unor legi federale considerate discriminatorii (sunt peste 1000 de articole vizate), considerandu-se ca persoanele care formeaza cupluri sunt favorizate. Asta si pt ca de multi ani, liderii politici, adica aceia care elaboreaza legile, sunt persoane "matrimaniac", facand din faptul ca sunt familisti chiar un argument in lupta electorala. Defavorizarea celor single merge mai departe, multi angajatori preferand persoane casatorite, considerandu-le mai motivate si mai responsabile in a-si tine joib-ul.  Deci in America a inceput lupta pe fata intre cele doua curente.
Se lovesc insa si ei acolo, desi dupa multi ani de contestare a conservatorismului si traditionalismului neargumentat, de perceptiile sociale. Asta pt ca, cred eu, s-a scris si s-a explicat insuficient despre single life. Altfel ar fi intelese particularitatile, nevoile, unui single, daca s-ar scrie, daca s-ar face cunoscute. Un familist intelege destul de putin din ceea ce inseamna un single, iar cand viata il aduce in aceasta situatie are un prim soc. Un rol foarte important in explicarea a ceea ce este un single il au cei care-si decid acest statut. Pot discuta mult mai lejer, mult mai deschis acest subiect. Urmariti ce face in America Bella DePaulo si o sa intelegeti la ce ma refer.
Sunteti aici in SC atatia oameni care comunicati usor, deschis, clar, poate reusiti ceva in aceasta directie. Tot sprijinul meu, cu ceea ce am invatat si cu ceea ce am citit.

 
   

Offline Ana

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 39
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #242 : Duminică, 15 Ianuarie 2012, 15:11 »
Mie mi se pare ca singles-ii sunt dimpotriva, mai conservatori decat cei casatoriti. Mult mai multi casatoriti accepta ideea 'devalmasiei', decat singles.
E o oarescare doza de ipocrizie la mijloc, in general cand esti single, iti accepti status-ul mai mult sau mai putin, dar de fapt tot cuplu vrei. Asa ca putin probabil sa se adune o masa critica de oameni care sa faca ceva, avand in vedere ca de fapt toti vor - mai pe fata, mai pe ocolite - in barca cealalta.

Caroline

  • Vizitator
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #243 : Duminică, 15 Ianuarie 2012, 17:36 »
Mersi, admin, tocmai vroiam sa raspund cam acelasi lucru, referitor la intrebarea Saturnianului despre termenul "casatorie exclusivista" pe care il folosisem.
In general, opinia publica a "casatoritilor exclusivisti" este mai discriminatorie decat punctul de vedere "single". Eu inca n-am vazut singles care sa evite in grupul lor prietenii casatoriti!
De fapt, nici nu e vina lor... e o chestiune ancestrala. Exista un arhetip - candva util, fiindca numai in cuplu sau in familii bigame se putea asigura supravietuirea si reproducerea speciilor gregare, inclusiv omul primitiv. Conform acestuia, toate mamicile isi "inoculeaza" fetitele de la cea mai frageda varsta cu povesti despre un Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana (si basmele spun foarte multe despre evolutia noastra psiho-sociala).

Nu am nimic contra familistilor, Doamne-fereste, nici a povestilor, dimpotriva... Dar sunt de parere ca copiii ar trebui mai bine pregatiti pentru REALITATE! O femeie, la varsta la care devine mamica, STIE deja ca acel ideal nu exista! (Idem pentru baieti, care sunt invatati sa-si reprime emotiile, sa suporte cu stoicism durerile si sa nu-si exprime sentimentele... ca "un barbat adevarat", nu ca o smiorcaita hipersensibila!)
Copiii ar trebui deprinsi mai degraba sa comunice, sa inteleaga sexul opus si sa se "obisnuiasca" cu diferentele fata-baiat cel putin din punct de vedere psihologic, inainte de adolescenta... Ca daca ajung la pubertate fara sa stie asta, nici parintii, nici profesorii, nu mai pot lupta contra "furtunii hormonale" (fireasca, de altfel).
Mai mult decat atat, stim ca recent s-a dovedit chiar ca, desi barbatii au o forta bruta mai mare, induranta la durere si rezistenta la stres este mai mare la femei... din simplul motiv ca corpul masculin nu este adaptat biologic sa poarte o sarcina sau sa suporte durerile nasterii!

Si Ana are dreptate... si daca cineva spune ca este familist, respectiv single convins e ori ignorant, ori ipocrit! Cele doua status-uri nu se exclud unul pe altul, cu totii am fost, suntem sau vom mai fi in una sau alta din faze, poate chiar de mai multe ori, de-a lungul unei vieti! Nu se poate generaliza care din ele e mai buna... nu numai de la om la om, dar nici macar la aceeasi persoana, in timp.

Dar abia dupa ce ai incercat ambele statusuri, fara sa stai intr-unul cu gandul la celalalt, ci pe propriile picioare si conceptii, poti sa judeci, sa te pronunti si sa alegi ce ti se potriveste cel mai bine, nu ceea ce vrea lumea! Daca esti impacat cu ce ai ales acum, e ok, mergi in sensul asta, te dezvolti pe ce-ai neglijat pana acum, esti fericit!

Oamenii evolueaza diferit... si nici statutul de single, nici casatoria nu garanteaza impotriva shimbarilor. Cat de mult reusesti sa ramai in acord cu tine insuti trecand prin schimbarile inerente vietii face mai mult decat cat de respectabil esti sau nu mai esti in ochii celorlalti. Pana la urma, tot ce e opinie publica este rezultatul unei manipulari de masa... prin educatie, familie, scoala, biserica, regim politic, marketing etc.

Un exemplu interesant aici: Prietena mea cea mai buna din generala (ne cunoastem de 30 de ani) este casatorita. Cand i-am povestit prima oara despre Singles Camp, a glumit: "Pot sa divortez si eu pana dupa Revelion si sa vin cu tine?" Si asta chiar daca are o casnicie care merge si o familie frumoasa. :P

Concluzia: Eu nu ma postulez nici pro-familie, nici single pe veci. Incerc doar sa ma autocunosc suficient de bine ca sa profit sa invat ce am nevoie pentru oricare din cazuri! Si sa decid liber - eu singura, nu sa decida altii pentru mine - alegerile pe care le fac la un moment dat! ;)

Un test personal ar fi urmatorul:
Ia doua coli de hartie si scrie pe una single si pe cealalta familie. Fiecare foaie trebuie impartita in doua coloane: avantaje si dezavantaje. Dupa ce le scrii pe toate, da un punctaj de la 1 la 10 pentru fiecare item, in functie de cat de important este acesta pentru tine, si... calculeaza media!  ::)


Offline bit

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 3015
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #244 : Miercuri, 08 Februarie 2012, 23:50 »
Mie imi trece altfel prin cap: sunt single, da? Pot alege. Dar ce pret are libertatea...

Caroline

  • Vizitator
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #245 : Miercuri, 08 Februarie 2012, 23:59 »
Mie compromisurile care se fac in 99% dintre cupluri, mi se par un pret mai mare ca raport avantaje/dezavantaje decat pretul libertatii... cel putin deocamdata.  ^-^

Offline bit

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 3015
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #246 : Joi, 09 Februarie 2012, 00:40 »
Hmmm, discutabil...tine cont , te rog,  de faptul ca vorbim dintr-o anumita postura (aceea de single, si nu de nevoie single, ba dimpotriva, as putea spune). Deci putem fi subiectivi. Oricum, inclin sa-ti dau dreptate, are un pret libertatea insa pretul asta parca nu-i prea mare daca te gandesti bine...

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #247 : Joi, 09 Februarie 2012, 01:30 »
eu votez pentru cuplu, dar pentru unul de calitate, a doi oameni potriviti, evoluati si onesti, bazat pe afectiune si incredere. un astfel de cuplu nu exclude o generoasa libertate a fiecaruia dintre ei.
nu se poate pune semnul egal intre cuplu si compromis... si as zice ca "libertatea" de single are un mare pret: absenta afectiunii, tandretii etc.

daca e sa fac o ierarhie a situatiilor:
1. cuplu de calitate (da clar o plusvaloare existentei - nu-i putin lucru sa ai zi de zi de dat si de primit afectiune, nu? nu mai punem si faptul ca e mai usor sa duci in doi toate cele ale vietii)
2. o stare de single aleasa, nu impusa, cu oarece avantaje de "libertate", confort, relaxare, dar si lipsa de afectiune si un "greu" dus de unul/una singur(a)
3. un cuplu "mediu" ca valoare, in care exista un oarece pret al compromisului dar si avantajele unei "echipe"
4. single "fara voie"
exclus un cuplu de mare compromis.

si ma duc sa ma culc, ca spun prostii de oboseala.  :)

Offline balanta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 626
  • ...sa fiu eu insami
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #248 : Joi, 09 Februarie 2012, 11:46 »
Caroline, uite si eu ma "lupt" cu intrebari de genul asta....sunt sociabila, imi place in doi, dar nu in doi cum il vad altii....exista la noi inca tiparul de a fi lipit de celalt, de a-i sti fiecare miscare, ce gandeste, cu cine vorbeste...ba chiar dus spre extrem...nu care cumva sa te simti bine in afara celuilalt chiar daca e si pt faptul ca te duci singura/singur la un film.

cam la fel am ajuns si eu sa spun ca tine: pretul platit pt a fi in doi e prea mare pt cineva care are activitati multiple si nu e lipit de casa cum sunt altii. Am ajuns sa am multe activitati care imi fac o reala placere, imi ocupa mult timp e drept, programul meu e la liber, mi-l fac eu...am muuuulti prieteni sau amici sau cunostinte....si imi dau seama ca-s cam slabe sansele sa fiu intr-un cuplu traditional...insist pe termenul asta pt ca nu prea am vazut barbati emancipati astfel incat femeia sa aibe astfel sa zicem de "drepturi"...nu stiu exact ce vor barbatii pt concret nu am auzit de la nici unul ce vrea cu adevarat de la partenera....putinii barbati de aici de pe forum is cumva ca niste exceptii de la regula...toti/toate incep cumva enuntul unui partener cu ...respect, afectiune, dragoste, intelegere...dar cand pui in practica concret iti dai seama de fapt ca asteptarile sunt altele...eventual ca celalat sa preaia din sarcini....
"...am invatat ca poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti..." Octavian Paler

Offline Guesswho

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1907
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #249 : Joi, 09 Februarie 2012, 12:18 »
eu votez pentru cuplu, dar pentru unul de calitate, a doi oameni potriviti, evoluati si onesti, bazat pe afectiune si incredere. un astfel de cuplu nu exclude o generoasa libertate a fiecaruia dintre ei.
Subscriu, un astfel de cuplu imi doresc sa formez la un moment dat cu un partener potrivit
De data asta, l-as alege constient, tocmai pentru ca stiu ce vreau de la un barbat, ce trasaturi de personalitate sa aibe, ce defecte pot tolera, etc.
In trecut am ales pt ca "asa trebuia", sa intru in randul lumii (de parca acum as fi altfel ;)), sa aiba copilul tata (iaca... nu mai are), etc.
Daca mi-am invatat lectia ( si eu zic ca am invatat-o), in viitor voi alege un partener potrivit mie.  :smitten:....cand o fi sa fie... :)
Toata lumea iti vrea binele. Nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!

Offline Guesswho

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1907
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #250 : Joi, 09 Februarie 2012, 12:30 »
Caroline, uite si eu ma "lupt" cu intrebari de genul asta....sunt sociabila, imi place in doi, dar nu in doi cum il vad altii....exista la noi inca tiparul de a fi lipit de celalt, de a-i sti fiecare miscare, ce gandeste, cu cine vorbeste...ba chiar dus spre extrem...nu care cumva sa te simti bine in afara celuilalt chiar daca e si pt faptul ca te duci singura/singur la un film.

In afara lumea e mai deschisa, mai libertina, la noi inca sunt barbati care considera femeie "proprietatea lui" astfel ca ea tre` sa-i spuna unde a fost, cu cine a vorbit, de ce a intarziat acasa, etc. Reciproca nu e valabila pentru ca el e "barbatul". >:(
Sunt si barbati care inteleg sa acorde libertate partenerei si sa construiasca relatia zi de zi, dar sunt putini. De ce barbatii sunt astazi asa? Auzisem o explicatie a unui specialist (psiholog) care mi-a parut plina de adevar, dar nu stiu daca e cazul s-o spun aici. (Nu vreau sa dau nastere unor polemici  :))

..nu stiu exact ce vor barbatii pt concret nu am auzit de la nici unul ce vrea cu adevarat de la partenera....putinii barbati de aici de pe forum is cumva ca niste exceptii de la regula...toti/toate incep cumva enuntul unui partener cu ...respect, afectiune, dragoste, intelegere...dar cand pui in practica concret iti dai seama de fapt ca asteptarile sunt altele...eventual ca celalat sa preaia din sarcini....

Am intrebat niste cunostinte (barbati) cum isi aleg partenerele, ce anume le place la o femeie, ce trasaturi de personalitate le plac, ce calitati ar trebui sa aibe ea, ce defecte pot trece cu vederea, din astea.....au fost socati, mi-au spus nu s-au gandit niciodata sa aleaga o partenera astfel, ci s-au ghidat mereu pe "ochii vad, inima cere"...daca dupa ce s-au domolit hormonii n-a mai rams nimic, au considerat ca n-a fost sa fie. Matura abordare, nu? :D
Toata lumea iti vrea binele. Nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!

Offline balanta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 626
  • ...sa fiu eu insami
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #251 : Joi, 09 Februarie 2012, 14:29 »
...  :-\....no acuma m-ai facut curioasa....care e explicatia ?...promit sa nu fac polemica si poate nu o mai observa altcineva! ;)
"...am invatat ca poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti..." Octavian Paler

Offline rocky

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 362
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #252 : Joi, 09 Februarie 2012, 18:53 »
vreau si eu sa vad explicatia aia, mai ales ca ce scrie mai sus nu se potriveste deloc cu ce vreau eu de la o femeie si modul in care ma comport

Saturnianul

  • Vizitator
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #253 : Joi, 09 Februarie 2012, 19:15 »
au fost socati, mi-au spus nu s-au gandit niciodata sa aleaga o partenera astfel, ci s-au ghidat mereu pe "ochii vad, inima cere"...daca dupa ce s-au domolit hormonii n-a mai rams nimic, au considerat ca n-a fost sa fie. Matura abordare, nu? :D

Barbatii care au acesti tip de abordare, de fapt nu vor nimic altceva de la femeia respectiva decit sex. Punct. Cind iti pui si problema unei eventuale relatii de durata, te gindesti si la altceva decit aspectul sexual. Asa ca abordarea nu e nici matura, nici imatura. E pur si simplu o abordare strict carnala si barbatii aia stiu clar ca tot ceea ce vor ei e sex. Ca sa se prefac a fi interesati si de chestii mai... profunde pentru a da pe spate femeia, deja vorbim de strategie  >:D


Auzisem o explicatie a unui specialist (psiholog) care mi-a parut plina de adevar, dar nu stiu daca e cazul s-o spun aici. (Nu vreau sa dau nastere unor polemici )

Ba e cazul sa o spui aici  fiindca, asa dupa cum ai vazut, suntem mai multi care vor sa o auda. Inclusiv eu :)

Offline Victorman

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 318
Re: Single sau in cuplu?
« Răspuns #254 : Joi, 09 Februarie 2012, 21:10 »
si eu as fi tare curios. Daca a reusit un psiholog sa intre in mintea barbatului inseamna ca a reusit sa intre si in mintea femeii. VREAU SI EU NR LUI  :D.