Autor Subiect: Comunicare  (Citit de 56316 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Comunicare
« : Miercuri, 01 Februarie 2012, 12:34 »
Incepem?

Offline balanta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 626
  • ...sa fiu eu insami
Re: Comunicare
« Răspuns #1 : Miercuri, 01 Februarie 2012, 15:37 »
Ce am reusit din "arta comunicarii" sa aplic pana acum :
- sa incerc sa nu mai reprosez....nu-mi iese intotdeauna, dar ma stradui
- sa fiu atenta ce vorbesc renuntand la propozitii negative ( ma straduiesc, ma straduiesc)
- si incerc din rasputeri sa nu ma mai bag in "ciorba " nimanui...nu suntem in masura sa dam sfaturi nefiind in situatia respectiva
"...am invatat ca poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti..." Octavian Paler

Caroline

  • Vizitator
Re: Comunicare
« Răspuns #2 : Joi, 02 Februarie 2012, 18:27 »
Pastrand modelul Balantei, am reusit:
- sa nu ma mai pun suflet in acele lucruri a caror schimbare nu se afla in aria mea de influenta
- sa cred (si sa fac astfel) ca ceea ce depinde de mine sa fie facut si comunicat cat mai bine
- sa folosesc prezentul, in locul viitorului conditional, atunci cand exprim in gand dorintele. Inca mai "lucrez" la asta, se mai pastreaza vechile reflexe, dar de fiecare data cand constientizez, ma corectez.

De exemplu, gandesc "Azi, cu ocazia... mi-as dori atat de mult sa fiu frumoasa.", si ma corectez "Azi ma simt chiar frumoasa." Evident, exemplul nu se refera strict la aspectul fizic, dar are influente si asupra acestuia... Daca ma intreaba copiii la scoala in ziua aia ce varsta am eu de fapt, inseamna ca am reusit sa comunic exact ceea ce vroiam sa simt.  :)

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Re: Comunicare
« Răspuns #3 : Sâmbătă, 04 Februarie 2012, 10:15 »
Pastrand modelul vostru: desi stiu, uit mereu. Aunci cand o mai spun simt rezonanta. Stiu ca se poate corecta aproape imediat orice gand, dar odata ce-i dau drumul ... incerc sa aflu cauza. Atunci, corectez prin aceasta. Orice rezultat, presupune investitie. In acest caz, in primul rand fata de noi. Contactele sunt rodul investitiei noastre pentru ca ceea ce gandim, atragem. Cred ca in cazul nostru, atragem invataminte! Sa invatam unii de la altii, inseamna evolutie!
nihil sine deo

Offline bit

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 3015
Re: Comunicare
« Răspuns #4 : Duminică, 26 Februarie 2012, 18:25 »
Eu vad comunicarea ca pe-o unealta (de care ma folosesc cand vreau sa transmit sau sa exprim ceva, ocazie cu care constat ca unealta e destul de rudimentara atunci cand vine vorba de anumite stari, situatii sau sentimente). Si nu ma refer doar la comunicarea verbala. De asemenea, daca acorzi suficienta atentie asupra modului in care comunica un om, poti face un portret destul de bine conturat al respectivului; in aceasta situatie "ceea ce spun" devine "ceea ce ma reprezinta". Cat despre pozitivism in comunicare...sunt foarte rezervat (ca sa nu spun altfel fiindca nu doresc sa jignesc pe nimeni), consider ca, tocmai datorita imperfectiunii comunicarii, dupa cum spuneam mai sus -si datorita faptului ca limba romana este fooooarte bogata semantic -  comunicarea (uzuala,mai ales) ar trebui sa reflecte cat mai fidel realitatea, indiferent cat de placuta sau nu este aceasta. Ingredientul de baza al comunicarii ar trebui sa fie adevarul sau cel putin convingerea nestramutata a celui care rosteste ca nu altereaza adevarul. Spun ceea ce spun fiindca constat tendinta actuala de pervertire a comunicarii in manipulare .

Caroline

  • Vizitator
Re: Comunicare
« Răspuns #5 : Duminică, 26 Februarie 2012, 20:26 »
Ai foarte mare dreptate, bitek, in ce priveste manipularea. Parerea mea este, ca desi exista un singur adevar si aceleasi mijloace de comunicare - verbale, non-verbale, formale, informale etc. - ceea ce difera este scopul comunicarii si din acest punct de vedere, exista mai multe tipuri de comunicare.
Acea comunicare care intr-adevar este manipulare este comunicarea profesionala, de afaceri, de marketing, chiar comunicarea unui curs, unei lectii etc. Scopul acesteia ii este exterior comunicatorului, care are un anumit mesaj de transmis, un target de atins si un anumit feedback de obtinut.
Chiar discutam pe undeva, cand tocmai se lansasera topicurile acestea de "dezvoltare personala", ca acel tip de comunicare face obiectul trainerilor din aceste domenii, care sunt de gasit in alta sfera, si ca nu-si are locul aici.
Cred ca ceea ce ne dorim sa dezvoltam si sa ne dezvoltam aici este altceva, comunicarea de la om la om.
Tot pe un alt topic, spunea cineva ca a comunica nu inseamna numai a transmite sau a primi informatii de dragul de a asculta sau de a se asculta vorbind. Transmiterea informatiei este doar unul din mijloacele de a pune ceva in comun pentru a crea o multime cu calitati superioare sumei calitatilor fiecarui individ luat separat. Ca si comparatie, corpul nostru este, in esenta, o comunitate de celule... si totusi e infinit mai mult decat atat. Atata timp cat aceste celule comunica eficient intre ele, pentru binele intregului, si lor le va fi mult mai bine individual.  ;)
Mai simplu spus, ideea e aceea a comunicarii pe forum si a organizarii de tabere pentru formarea si consolidarea unei comunitati de singles (in cazul nostru). Inca nu stiu exact cum vom face asta, dar, discutand cu Gigi pe tema asta, am ajuns la concluzia ca este un fel de "proiect in proiect".
Deocamdata, vezi Brainstorming, asteptam idei, puncte de vedere si sugestii!  :)

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Re: Comunicare
« Răspuns #6 : Duminică, 26 Februarie 2012, 22:30 »
Transmiterea informatiei este doar unul din mijloacele de a pune ceva in comun pentru a crea o multime cu calitati superioare sumei calitatilor fiecarui individ luat separat.

sinergie vreti, adicatelea  :)

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Re: Comunicare
« Răspuns #7 : Luni, 27 Februarie 2012, 10:15 »
Eu vad comunicarea ca pe-o unealta (de care ma folosesc cand vreau sa transmit sau sa exprim ceva, ocazie cu care constat ca unealta e destul de rudimentara atunci cand vine vorba de anumite stari, situatii sau sentimente). Spun ceea ce spun fiindca constat tendinta actuala de pervertire a comunicarii in manipulare .

Realitatea nu poate fi manipulata.
Atunci cand avem bucuria de a rade si de a fi in prezenta oamenilor fara sa ne agatam, fara sa depindem emotional dar a caror companie ne face placere; cand comunicam cu pomii, cu pasarile, cu marea, cu norii, cu cerul, cu stelele ...
Manipularea poate avea loc atunci cand suntem dependenti emotional, cand avem atasamente, cand traim in concepte si conditionari.
Daca vorbele ar disparea ...? :)
nihil sine deo

Offline Guesswho

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1907
Re: Comunicare
« Răspuns #8 : Luni, 27 Februarie 2012, 11:20 »
Realitatea nu poate fi manipulata.
Manipularea poate avea loc atunci cand suntem dependenti emotional, cand avem atasamente, cand traim in concepte si conditionari.
Da, de acord ca manipularea poate avea loc cand suntem dependenti emotional, dar cine constientizeaza poate controla si chiar trata, la un moment dat aceasta dependenta.
Dar ce facem cu conditionarile? Avem parte de ele inca de cand ne nastem la inceput din partea parintilor, familiei, apoi si din partea societatii. Unele conditionari le acceptam ca atare, ma refer la cele impuse de lege, acolo chiar daca esti manipulat, regula e ca legea trebuie respectata. Exista si exceptii, bineinteles.
Inclusiv in relatiile de dragoste predomina aceasta tendinta de pervertire a comunicarii in manipulare...totul se desfasoara conditionat..."te iubesc daca faci asta", "nu te iubesc pentru ca  faci cealalta"...chiar si in relatiile parinte-copil exista aceasta conditionare, ori (macar aici) iubirea ar trebui sa fie neconditionata.
Spunea cineva mai jos ca ingredientul de baza al comunicarii ar trebui sa fie adevarul si-s de acord intru totul, prefer oricand adevarul decat sa traiesc o frumoasa minciuna. Dar nu multi sunt dispusi sa rosteasca adevarul si fiecare are motivele sale (pentru ca nu crede in adevar, pt ca fuge de responsabilitatea pe care ar implica-o recunoasterea acelui adevar, etc).
(Aprops de recunoasterea adevarului, am vazut aseara un film in care el alege sa omoare doua persoane, pe amanta sa insarcinata si o batrana, tocmai pt ca nu putea sa recunoasca fata de nevasta ca are o aventura.)
Toata lumea iti vrea binele. Nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Re: Comunicare
« Răspuns #9 : Luni, 27 Februarie 2012, 13:11 »
 ::) ... sa ne gandim ca nu depindem emotional. Atunci nimeni nu mai are puterea sa ne faca nefericiti dar nici fericiti. Sa refuzam sa avem nevoie de o persoana anume, sa fim speciali pentru cineva, sa consideram ca un om ne apartine.
Si apoi ... ca sa ajungem pe taramurile iubirii ... trebuie sa trecem prin durerile mortii ...

Unele conditionari le acceptam ca atare, ma refer la cele impuse de lege, acolo chiar daca esti manipulat, regula e ca legea trebuie respectata.

Da ... prin acceptare ... prin apartenenta la "turma societatii". Am mai spus pe undeva; putem apartine acestei "turme" dar nu trebuie sa ne "identificam". Trebuie sa stim cine suntem fara sa ne intrebam.
Puterea ca noi sa fim raniti, iubiti, catalogati, apartinatori etc., nu vine de la nimeni. Noi dam aceasta putere, altora.
nihil sine deo

Offline Guesswho

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1907
Re: Comunicare
« Răspuns #10 : Luni, 27 Februarie 2012, 14:23 »
::) ... sa ne gandim ca nu depindem emotional. Atunci nimeni nu mai are puterea sa ne faca nefericiti dar nici fericiti. Sa refuzam sa avem nevoie de o persoana anume, sa fim speciali pentru cineva, sa consideram ca un om ne apartine.
Asta tine de inteligenta emotionala, fiecare dintre noi are modul sau de a reactiona si de a-si tine emotiile sub control. Din punctul meu de vedere, ne putem considera maturi, stabili din punct de vedere emotional atunci cand atingem echilibrul intre ceea ce simtim si ceea ce exprimam.  Dar cati se pot evalua cu sinceritate?
Multe persoane intra in relatii asteptand ca partenerul sa le aduca fericirea. Doar ca omit un mic amanunt: ei nu se cunosc intr-atat incat sa stie ce ii face fericiti cu adevarat, dar pun pe umerii celuilalt aceasta imensa povara: "Vreau sa ma faci fericita". Cum ar putea altul sa-mi implineasca niste nevoi pe care eu nu le constientizez?Cum ar putea el sa-mi aduca fericirea, daca eu nu stiu ce inseamna fericirea pentru mine? Atunci cand partenerul nu reuseste imposibilul, normal, vina  e a lui.
Intr-adevar, nimeni nu ne apartine, fiecare e stapan doar pe propriul destin. Cred ca atunci cand ii lasi unui om libertate deplina si ii acorzi incredere ai sanse maxime sa-i cunosti caracterul.



Toata lumea iti vrea binele. Nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Re: Comunicare
« Răspuns #11 : Marți, 28 Februarie 2012, 10:29 »
Platon: "Nu poti face un sclav dintr-un om liber, pentru ca un om liber ramane liber, chiar si in inchisoare."

Pai, este greu sa ti se ceara sa iubesti ceea ce nici macar nu vezi. Ce ne impiedica sa vedem? Revin :) conceptele, felul cum categorisim, prejudecatile, proiectiile, cultura - societatii - dar mai ales experientele pe care le-am trait.

Vreau sa ma faci fericita". Cum ar putea altul sa-mi implineasca niste nevoi pe care eu nu le constientizez?

Fericirea exista. Nu trebuie privita ca un ideal. Daca ne concentram pe ceea ce ar trebui sa fie, nu vom vedea niciodata ceea ce este. Mereu ne spunem ca trebuie sa traim prezentul, dar uitam.

Imi amintesc despre un test; ganditi-va la cineva foarte drag, iubit, etc. ... spuneti-i persoanei: "mai degraba as vrea sa am fericirea, decat sa te am pe tine".

Cati dintre noi am alege fericirea, cati iubirea ...? :o
Cati dintre noi am fi fericiti, cati iubiti ...? ::)
nihil sine deo

Offline bit

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 3015
Re: Comunicare
« Răspuns #12 : Marți, 28 Februarie 2012, 21:11 »
La un moment dat, cand vad ca existenta mea presupune atatea paradigme, atatea conditionari si atata lupta, parca nu-mi vine sa mai fac nimic. De fapt, sa fac ceva, sa fug. Nu stiu, trebuie sa existe o cale mai...altfel (nu spun "mai usoara", cel putin pentru mine, cheia fericirii cred ca e simplitatea. Si tocmai de ea n-am parte)

Caroline

  • Vizitator
Re: Comunicare
« Răspuns #13 : Marți, 28 Februarie 2012, 23:40 »
Ca sunt prea complicata pentru altii... e ceea ce mi se reproseaza cel mai des.   :knuppel2:
Vad insa - si cred - ca cel mai greu este sa fii complicat chiar si pentru tine insuti.

Offline micaela

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 6590
Re: Comunicare
« Răspuns #14 : Miercuri, 29 Februarie 2012, 08:35 »
esti complicata, sau complexa, ca e o mare diferenta?
la simplitate -aceea a esentei, nu aceea a ignorantei- ajunge omul complex cand se intzeleptzeste si depaseste etapa maximului baroc existential. se dezbraca de nimicul inutil cu care-l imbraca societatea prin mode si mofturi ale egoului colectiv. :)
subscriu la ideea lui bitek, deci. am inceput demult sa practic simplitatea. intr-un fel, cred ca o aveam in gene.  :)
Caroline, io cred ca tu esti complexa, nu complicata, deci vei face foarte usor saltul la minimalism.  :)