Autor Subiect: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013  (Citit de 44908 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline eEduard

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 248
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #105 : Marți, 06 August 2013, 19:37 »
 :yeah: Distracție!  :yeah: Așteptăm povești!  :yeah:
„Between two evils, I always pick the one I never tried before.” - Mae West

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #106 : Miercuri, 07 August 2013, 06:42 »
Da , da...lasa ca se intoarce roata  ;D
Stiam eu ca te imbunezi  :giggle:

Stiu unde va duceti ca am fost si eu in Maramu...doamne ce frumos a fost si cu mocanita, mai ales la intoarcere...Gigi stie (am avut parte de niste cantece morosenesti...) :D

Da, Adda, ai văzut? Să știi că și povestea cu mocănița ta m-a convins :kissing: Chiar așa, nu ne-ai mai povestit nimic, după ea.

Multumim, eEduard. Sigur că distracție de distracție, sigur că povești de povești... :dance:  :yeah: *|*
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #107 : Luni, 12 August 2013, 08:01 »
De cate ori mut o actiune de la "curente" la "incheiate", stiu ca las cate ceva in urma: locuri, oameni, clipe...O parte am sa le revad, o parte nu...si astea raman doar amintiri. Bune, rele, sunt amintiri, pe care le-am asezat si etichetat intr-un sertaras al mintii si cine stie cand simt un dor, am sa-l trag sa ma uit la ce este inauntru.

Imi place Maramuresul, imi plac traditiile care desi la o scara foarte redusa acolo inca mai dainuiesc. Inca nealterate de comercial si de influentele kitch-ului de balci. Imi pare rau cand se pierde cate ceva, imi pare rau cand mai vad rasarita inca o casa din aia portocalie, verde sau mov, intre cele de barna...An de an Maramuresul se transforma si din pacate nu in bine. Dupa cum vad ca merg lucrurile, in cativa ani n-o sa va mai pot arata mare lucru acolo...

Ce inseamna pentru mine Maramuresul? Cum il simt eu? Va spuneam celor cu care mi-am petrecut acolo cinci zile...Pentru mine Maramures inseamna dealurile acelea domoale cu fanete, bisericile vechi din lemn, horinca si muzica lor inconfundabila. Asociez Maramuresul cu acoperisurile tuguiate ale bisericilor, cu mestesugurile, cu cergile din lana. Dar in special cu padurea, cu apa de munte, cu frumusetile din creierul muntilor. Doua treimi din suprafata Maramuresului mai este INCA acoperita cu paduri, deci la capitolul asta ar trebui sa fie pe primul loc in Europa...

De ce nu pot fi pastrate traditiile, aerul neaos, curat, adevarat popular? Pai in primul rand datorita educatiei unei foarte mari parti din oamenii de la noi. Care la capitolul asta, imi pare rau, nu-mi place sa-mi vorbesc poporul la care tin atat de mult, dar suntem repetenti. Cred ca lipsa de interes, de intelegere, siluirea frumosului pur se datoreaza parintilor care ar trebui sa-si invete copii ca sunt in primul rand romani, ce inseamna sa fie romani, care sunt valorile adevarate ale noastre ale romanilor. Apoi sa stie sa le iubeasca, sa le respecte, sa le pastreze. Apoi dascalii: adunati copiii de prin internet cafe-uri, urcati in autocare si dusi sa vada, sa inteleaga. Sa fie mai aproape de origini, de natura, de fapt mai bine as putea spune de natural. Sa le inspire dragostea de drumetii, de locuri reale. Sa-i scoata din mediul imaginar, cel din spatele ecranului de computer. Cineva care iubeste natura, care intelege si o respecta, are cu siguranta si un sistem real de valori. Neinfluentat.

Dar cum sa se intample asta, cand vezi cum parintii sparg seminte si le arunca pe jos, in fata copiilor? Cand inteleg prin iesire in natura mici, bere si manele? Cand ei insisi habar n-au ce e aia o poteca de munte? Cand nu inteleg ca locul unui PET nu este in tufisul cel mai apropiat ci intr-un loc din care poate sa fie luat si reciclat? Dascalii multi din ei sunt apatici, le lipseste pedagogia aceea de educatie primara a copiilor, n-au la randul lor o educatie care sa-i ajute sa transmita ceva copiilor. Au o poezie, o recita la clasa, dau note si gata, cam asta e. Fara sa se gandeasca cat de important ar fi ca pe langa urmarirea unei programe (proaste bune cum e, nu pot sa judec pt ca nu e domeniul meu si nu prea mai stiu ce se intampla din acest punct de vedere in scoli) sa se ocupe si de educatia aceea atat de necesara, ma refer la civica, reguli de bun simt, comportament cu mediul inconjurator. M-a socat de-a dreptul va spun drept cum cineva, dascal, ma intreba "ce cauta drumetii cum sunt cele de la Creasta Cocosului si la Cascada Cailor, in programul unei excursii in Maramures?" Si mai si completa, ca a fost organizator de tabere scolare. Auleu, imi pare rau, nu m-am putut abtine sa fiu un pic vehement in fata unei asemenea minunatii. Asta pt ca venea din partea unui dascal, adica exact persoana scolita pt a invata copii, pt a-i educa. Oricine altcineva ar fi facut o asemenea remarca as fi putut intelege si trece peste ea, pt ca profesia lui nu interfera cu educatia. As fi luat-o doar ca o gafa, sau o lipsa de cunoastere. Dar la o persoana implicata in actul de invatare mi se pare destul de grav. Pai doamna profesoara, prezentarea unui loc implica reliefarea elementelor ce-l personalizeaza si caracterizeaza. Un loc are o istorie, o geografie, o traditie. Si evident are OAMENII care-l populeaza. Este un ansamblu si trebuie prezentat unitar. Cat de putin dar din fiecare. Pai intr-o zona in care preponderent din punct de vedere al reliefului este cel montan, intr-un perimetru in care sunt doua obiective nationale majore adica cea mai inalta cascada din Romania (cea a cailor are 99 m) si singurul loc in care se mai pot vedea inca zone de crater (Creasta Cocoslui si Creasta Gainii), sa ne facem ca nu exista si sa le ocolim? Asa ar trebui sa prezentam Maramuresul, fara munte? Poate si fara obiceiuri? Poate si fara bisericile din lemn? Si atunci ce ar mai ramane? Drumuri, sine, covrigarii, gablonturi din scoici, (vorba unei foarte simpatice doamne..."scoica de Sapanta" ;D ;D ;D). Pai atunci n-ar mai trebui sa plecam din orasele noastre, pt ca le gasim si aici.  :-\

Trecand peste micile mele dezamagiri (cateodata inevitabile), m-am bucurat ca am cunoscut cativa oameni extraordinari  :thumbup:. M-am reintalnit cu cei vechi...  :dance: Am avut o zi superba, inconjurat de prieteni si de o natura exceptionala. Si ca intotdeauna un paharel de palinca este mai mult decat bine venit. Daca este insotit si de voie buna, cu atat mai bine... :D

Maine ma asteapta alt drum, alte locuri, alti oameni. Mi-am rasucit privirea intracolo. Vad mare, vad oameni bucurosi... :dance: *|* :yeah: La drum deci!


Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #108 : Luni, 12 August 2013, 08:10 »

M-am dus să caut topicul la acțiuni curente. ;D. Sigur că n-am mai găsit Maramureșul acolo, că tocmai ce s-a încheiat  :crazy2:
Salutare, tuturor!
Sper că ați ajuns cu bine. Eu am noroc, încă nu m-am întors la muncă.
Cu puțină imaginație, sunt din nou în Mocăniță :giggle:
Frumoase locuri. Deși, se pare că Maramureșul nu mai e ce a fost. Pentru că am fost prima oară, nu pot să compar. Dar, am constatat că, încet, încet se mai pierde ceva din tradiție :(

M-am bucurat de fiecare zi și de întâlnirea cu fiecare dintre voi.
Chiar dacă, n-am mers pe jos cât mi-ar fi plăcut, n-am dansat cât aș fi vrut, nici horincă n-am băut cât aș fi putut. :whistle:

Să ne fie de bine, vacanța în Maramu. Încă am verde, porți încărcate de simboluri și biserici de lemn dinaintea ochilor :)


PS - nu întelegeam io de ce nu îmi ia forumul comentariul. Eram peste Gigi cu...postare ;D
Ce să spun - cele rele să se spele, cele bune să se adune!
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #109 : Luni, 12 August 2013, 09:15 »
Sunt convinsă că aveți poze mai bune decât ale mele. Mie mi s-au și rătăcit destul de multe pe traseul card - computer  :hammer:
Imediat ce trimite Gigi lista promit să trimit, individual, celor care apar prin poze. Și lui Gigi, pentru toți, câteva mai reușite de grup sau peisaje.

Deocamdată, pun aici:



Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #110 : Luni, 12 August 2013, 17:14 »
Am facut ce-am facut, mi-am dramuit aceasta zi dintre actiuni in asa fel incat am avut si cateva clipe libere... Asa ca v-am transmis pozele facute de mine si tabelul cu participanti. Cu mare drag si placerea sa va revad si altadata!  :kissing:

Offline liliana m

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 13
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #111 : Marți, 13 August 2013, 12:17 »
Multumesc!
Si pentru poze, si pentru organizarea excursiei - a fost cu totul mai frumos decat ma gandeam , si la moara de apa,si la atelierul cu ulcioarele traditionale , Mocanita !!! ce surpriza placuta, ca eu credeam ca vor fi 10-20 de oameni, nu 700  :) si toata drumetia pana la Creasta Cocosului, plus privelistea de acolo care e impresionanta, parca esti stapanul cerului si mai sus nu se poate  :)
Si bisericile de lemn, unde a incremenit timpul si daca nu ar fi blitzurile noastre te-ai crede acum cateva sute de ani...
Si cazarea , cu stergare si farfurii pictate, si linistea serii, si livada de mere ....


Iar in rest, cele bune sa se adune, cele rele sa se spele
 :kissing:

ileana_matei

  • Vizitator
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #112 : Marți, 13 August 2013, 12:42 »
Este adevarat ca din Maramuresul traditional au ramas numai urme. Urme frumoase, ca bisericile din lemn, portul popular, cergile, pe ici pe colo cate o porta sculptata, cantecele batranilor.  In rest, rasar din ce in ce mai multe case "Europene", vile ca la oras sau ca in orice alt loc din Europa. Ce putem face, Europa cu civilizatia ei terna si fara culoare nu vine in Maramures pe Autostrada Transilvania. Pe acolo ar fi mai intarziat vre o suta de ani. Este adusa de oamenii locului, carora tara lor nu le-a putut oferi alte locuri de munca, ca si altor milioane de ropmani, decat pe cele de muncitori necalificati in Spania si in Italia. Mai poti vedea in Maramures ceva din ceramica dacilor, fabricata in concediul in tara al celor plecati la munca in Germania. Ce putem astepta sa ramana traditional, cand situatia locala s-a "europenizat". A mai ramas la Sapanta ceva din credinta dacilor ca moartea face parte din viata, ca este ceva firesc si trebuie privita cu seninatate. Inainte sa ii judecam pe cei care renunta la trditii ar trebui sa vedem ce le-au oferit cei din tara lor si cat de interesati au fost mai marii tarii de traditiile din Romania. S-a facut ceva pentru a pastra specificul local al constructiilor si pentru a pastra mestesugurile traditionale din Maramures?
Pana si logoul cu care se promoveaza turismul in Romania nu este nici o poparta maramureseana si nici altceva specific Romaniei. Este o frunza, nu se stie de unde adusa, ar putea fi de oriunde din Europa sau de aiurea. Cei care ar putea face ceva par a nu observa ca traditiile se pierd. Se mai aude glasul turistilor care in cateva zeci de ani nu vor mai fi siguri unde merg fara GPS.
Ma bucur ca am vazut Maramuresul acum, cand inca mai este ceva de vazut. A fost frumos si va ramane o amintire cu parfum de fan cosit si cu gust de slana cu palinca. Ma bucur ca am intalnit multi oameni deosebiti pe care sper sa ii revad.

Offline murandra

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 110
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #113 : Marți, 13 August 2013, 13:30 »
Din povestirile voastre si a lui Gigi imi dau seama ca Maramuresul nu mai e nici macar cel de acum 2 ani cand l-am vizitat ultima data.

Copilaria mi-am petrecut-o in Maramures, eu fiind " pui de morosan"  :D, si imi aduc aminte de Maramuresul anilor '80, cand totul era traditie, dreapta-stanga, fata-spate, toate satele aveau casele cu porti traditionale, care mai de care, fiecare in functie de posibilitati, dar kitch-ul lipsea cu desavarsire. Oamenii erau calzi, deschisi, muzica morosana imi este si imi va ramane in suflet toata viata. Parca imi este si frica sa merg sa mai vad transformarile astea "europene", pentru ca jalea ar fi mai mare, avand termen de comparatie cu trecutul :'(

Am fost plecata si eu in Italia cu o bursa de studiu si am cunoscut acolo 2 surori din Rozavlea, Maramures, care erau foarte mandre ca toata munca lor din Italia au investit-o intr-o "vila europeana" la Rozavlea, unde Doamne iarta-ma, n-au inca nici retea de apa si de canalizare in tot satul, dar noi facem vile europene  :thumbdown: Eu inteleg nevoile lor de a avea la batranete, acasa, tot confortul pe care l-au avut acolo in Europa, unde au lucrat cea mai mare parte a vietii lor, dar traditiile poporului nostru unde raman? Nu inteleg de ce noi mergem si apreciem tarile vestice pentru "unicitatea" fiecareia in parte, pentru simplul motiv, ca fiecare popor a stiut sa-si pastreze traditiile, dar "unicitatea" tarii noastre unde e? Locurile cu traditie pura romaneasca sunt din ce in ce mai putine, si ne trebuie mult timp sa le identificam  :(

lucian75

  • Vizitator
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #114 : Marți, 13 August 2013, 17:21 »
Nici nu va inchipuiti cata nostalgie si parere de rau am cand vad excursia din Maramures...parere de rau ptr ca la inceput de iulie cand am venit in tara am trecut cu masina prin Satu Mare-Baia Mare-Sighetul Marmatiei in drum spre Vatra Dornei ptr a ma asigura ca totul e ok ptr o excursie ce o planificasem acolo...parere de rau accentuata si mai mult la gandul ca am fost asa aproape de Mocanita si totusi nu am reusit sa merg cu ea...in drum am fost chiar la gara sa vad de unde pleaca...si unde vroiam sa merg cu ea cand ma reantorceam la Vatra Dornei...dar totul a fost un dezastru...am ajuns la Vatra Dornei dar nimic din ce planuisem nu s-a realizat...plimbare calare prin munti cu un popas la stana,rafting in lupta cu apele repezi si spumoase ale Bistritei...aventura cu tiroliana si daca se putea si un salt cu parapanta...iar la final o plimbare cu Mocanita...insa totul s-a terminat chiar inainte de a incepe...si dezamagirea e si mai mare cand descoperi la o persoana ca de fapt nu prea agreeaza niste activitati care spusese ca ii fac placere...ce poate fi mai rau cand totul se prabuseste dupa ce ai visat zi si noapte la acele clipe?

din aceasta cauza am avut o vacant ratata...plina de vise si sperante spulberate...poate din din cauza asta imi e atat de greu stiind ca nu pot  sa particip si eu de Ziua Recoltei...un eveniment extraordinar dupa parerea mea :(

incerc sa ma amagesc la gandul ca va veni totusi si Marea Rebeliune...ca va fi foarte frumos si atunci..insa e foarte mult pana atunci...si cand nu mai am rabdare...e deja foarte rau...sunt mai rau ca un copil care nu mai are stare pana nu ii dai inghetata mult dorita :)

Offline ella_cj

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 39
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #115 : Marți, 13 August 2013, 21:55 »
Mie Maramuresul mi-a placut mult, atat peisajele, locurile vizitate cat si oamenii cu care mi-am petrecut niste zile frumoase.

Merita mers cu Mocanita, chiar si numai pentru linistea ce ti-o poate aduce padurea desi esti inconjurat de sute de oameni.

Merita mers pana la Cascada Cailor chiar si numai pentru privelistea din teleferic  ;)



Dar, ce va ramane multa vreme in mintea mea este prima intalnire cu muntele, drumul spre Creasta Cocosului, unde initial nici nu planuiam sa merg, dar spre norocul meu a fost cine sa ma convinga ca o asemenea ocazie nu trebuie ratata.





Cu siguranta nu va ultima mea drumetie si vreau sa va multumesc la toti cei pe care i-am cunoscut in Maramures pentru niste zile deosebite.

lucian75

  • Vizitator
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #116 : Marți, 13 August 2013, 22:18 »
Ati fost cumva sau ati auzit de Pastravaria lui Alex? E un loc deosebit aflat pe drumul spre Sighetul Marmatiei pe stanga dinspre Baia Mare...cu pastravarie,o cascada frumoasa...am oprit cand am trecut cu masina pe acolo,mi-a placut tare mult locul deosebit de frumos in padure...

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #117 : Sâmbătă, 17 August 2013, 21:55 »
Lucian, n-am văzut nici o păstrăvărie. Doar multă slană, ceapă și pălincă ;D. Asta când vine vorba de ale gurii. :giggle:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #118 : Sâmbătă, 17 August 2013, 22:05 »
Cascada Cailor, cât am putut prinde în aparatul meu :)

și...special pentru tine, ella_cj ;)
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline zambila

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 65
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013
« Răspuns #119 : Sâmbătă, 24 August 2013, 22:23 »
Gigi,te rog frumos sa-mi mai trimiti o data linkul pe we transfer cu mail-urile celorlalti participanti si cu pozele.Din pacate l-am ratat la diferenta de o zi-nu am stiut ca e valabil doar 7 zile  |o Multumesc anticipat pentru poze si pentru zilele minunate de vacanta de care ne-am bucurat cu totii,impreuna.