Autor Subiect: O regina in Marginime  (Citit de 7499 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13250
O regina in Marginime
« : Vineri, 08 Februarie 2013, 11:39 »
O regina in Marginime

Portul marginenilor are o nota de eleganta si sobrietate aparte, aproape aristocratica.Este cvasicunoscut si admirat de toata lumea, insa putina lume stie cine a influentat costumul salistenilor, devenit ulterior model pentru toate satele din jur.
Pana in 1900, portul din zona Marginimii Sibiului era inflorat si multicolor, ceea ce dadea un aspect cam strident straielor populare de aici. Aflata intr-o calatorie prin zona, Regina Maria, o mare si foarte pasionata iubitoare de port popular, a incercat sa explice salistenilor, cu intelepciune si atentie, pentru a nu rani orgoliul local, ca un port simplu poate fi la fel, daca nu chiar mai frumos decat unul inzorzonat.
Regina, nascuta in Anglia, dar indragostita de traditiile si obiceiurile romanilor, purta ori de cate ori avea ocazia, portul popular al locurilor pe unde calatorea. S-a intamplat insa ca atunci la Saliste sa poarte ceva diferit, mai simplu, cam ceea ce fac acum nemtii cu costumele stilizate, asa numitele dirndl-uri. Ceea ce localnicilor a placut tare mult, astfel ca in doar cativa ani, sfaturile si modelul reginei, au influentat si determinant un nou port in Marginimea Sibiului.

Costum popular de la inceputul sec XX, purtat de Maria Peligrad, care a reprezentat Ardealul la Expozitia Nationala Romania 1906 si care a primit premiul I. Costumul a fost confectionat chiar de ea.



Frumusetea portului salistean si a ...modelului



Cand am avut prima oara contact cu portul din Saliste, un element vestimentar mi-a atras in mod deosebit atentia: pahiolul, un fel de broboada din borangic, pe care femeile o poarta in zile de sarbatoare.



Cei care ati fost la mine la Sibiel, ati remarcat cu siguranta, mobilierul pictat. In spatele "torcaresei" este un scaun foarte asemanator cu cele pe care le am in camerele pensiunii.



"Inflorirea" costumelor a fost un trend nefericit, care a inceput undeva pe la jumatatea sec XIX-lea si s-a terminat odata cu vizita Reginei Maria. In multe familii s-a pastrat totusi portul vechi, nealterat de culorile, pe care romanii le vazusera si "furasera" de la costumele vecinilor, a sasilor. Mai jos este un astfel de exemplu, fam Popa - in portul vechi traditional.



Saliste a fost o localitate foarte dezvoltata nu doar financiar, (avea banca taraneasca) si economic (era cel mai important punct de colectare a lanii, a pieilor si a seului de oaie din tara) ci si cultural. Exista inca din sec XIX, trupa de calusari profesionista, avea "Reuniunea de cantari"  "Teatrul Reuniunii Meseriasilor". Aici au avut loc evenimente  culturale la nivelul Ardealului "Societatea Fondului de Teatru Roman din Ardeal", Adunarea "Fondul de Teatru Roman". Costumul popular era strai de sarbatoare.





Calusar din Saliste la inceputul secolului XX.



La scoala se mergea tot in port popular...Prima poza este cu elevele clasei a IV-a a Gimnazului Mixt din Saliste (1939) iar a doua cu elevi ai Scolii Superioare de Comert din Saliste (1938).