Autor Subiect: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!  (Citit de 36941 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« : Marți, 12 Februarie 2013, 09:34 »
Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!          - un articol scris de wonderland

Da, sunt îndrăgostită, plină de iubire,  pasiune și într-un puternic angajament în relația cu aerobicul.
Nu doar pentru beneficiile clare, vizibile și incontestabile asupra depozitelor de grăsimi, modelării corpului, dislocării kilogramelor, sau eliberării de edorfine și energie.
Ci, și pentru schimbările substanțiale la nivelul mobilității, flexibilității, echilibrului, coordonării.  Exclusiv corporale, aparent. În fapt, ele se translatează la nivel mental și în atitudine. Și, se explică, spus așa simplu, prin prin interdependenta corp-minte-psihic.  Eu am simțit din plin, de exemplu, cum se atenuează, dispar, ceva porniri de rigidatea,  încrâncenare și rezistență la schimbare, care începeau să devină trăsături evidente și cu spor în consolidare. M-am bucurat să constat pasul meu mai ferm și mai stabil în spații înguste, nesigure, transferat în starea de echilibru în situații incerte, pe care nu am cum să le controlez. Pentru că, nu-i așa, doar asta putem controla – modul în care gândim, simțim, reacționăm...



Să nu mai vorbim de creșterea stării de bine interior, de energia și atitudinea pozitivă de care te simți încărcat și binecuvantat. E distractiv și rămâi vesel și după încheierea antrenamentului. Cu condiția să îți activezi simțul umorului când te vezi dând cu stângul în dreptul sau când mai ieși din ritm. Ei, și dacă mai adăugăm că toate astea s-ar putea să îți aducă și niste îmbunătățiri de calitate a prestatiei, performanței sau a trăirii  sexuale, (care, a propo, intră tot în categoria mișcării de tip aerobic) zău așa, nu pricep de ce nu devine toată lumea aerobică .

Nu am terminat....
Am o listă de beneficii și lecții confirmate sau descoperite prin acest gen de antrenament.
Că, tot îmi plac mie lucrurile simple, care generează câștiguri cu valoare transferabilă. Dar nu sunt fanatică, doar entuziasmată când ceva mă pasionează  - și sunt convinsă că se poate ajunge la aceleași ținte pe căi diferite.

Ritmul e esențial - e un element important să prinzi, să intri, să păstrezi ritmul mișcărilor. În afara ritmului, se generează o impresie de nearticulat, deconectat, dezordine și lipsă de armonie.
Prinde ritmul!  Lasă-te cuprins de ritmul inimii tale și urmează-l. Fii atent la ritmurile care se nasc din întâlnirile, contactele umane, întâmplările care îți sunt date și ascultă-le, lasă-te condus de ele. Fii atent, privește, conectează-te la ritmurile din natură, din univers și lasă-le să te cuprindă, să deschidă în tine punți de înțelegere și acceptare a ciclicității, a trecerii, a transformării.
Muzica e importantă. Utilizată din plin în aerobic, muzica este impuls, suport pentru realizarea exercițiilor și pentru intrarea în starea - dinamică, moderată, lină și relaxantă - cerută în diferite etape ale antrenamentului.  Da, poți învăța să folosești muzica ca pe o forță care îți susține mișcările și nu vei mai simți efortul, oboseala. Vei constata că, poți mai mult decat ai crezut, că limita epuizării tale e mai departe, din ce în ce mai departe de primul semn la care ai fost tentat să crezi ca nu mai poți, că nu ești în stare să continui. Nu mai  renunți înainte de a avea măsura adevăratei tale rezistențe la efort în acel moment.

Ascultă muzica dinăuntrul și din afara ta și las-o să acționeze ca forță de susținere a acțiunilor tale.  Învăță să alegi melodia potrivită pentru creșterea sau atenuarea unor stări. Crește-ți bucuria, entuziasmul, puterea, iubirea.  Învață să nu lași să crească în tine tristețea, furia.
Muzica sufletului încărcat de bunătate, muzica prieteniei, a bucuriei, a iubirii te susțin ca o forță să treci prin momente în care te simți copleșit, singur și incapabil să mergi mai departe.

Concentrează-te pe elementele cheie.
Fiecare exercițiu este construit în jurul unor elemente cheie: o anumită pozitie, un anumit unghi, o anumită tensiune imprimată, o anumită viteză de execuție, etc.
Un antrenor bun ti-l va indica, ti-l va arăta, te va îndruma. Dacă nu, privește tu cu atenție, ca să înțelegi. Pentru o execuție corectă și pentru a atinge finalitatea dorită, este important să îți concentrezi atenția, efortul și grija asupra  elementelor cheie.  Altfel, totul devine mișcare fără alt sens decât oboseala și sentimentul că totul e prea greu și inutil. Ba, te mai  dor și zone ciudate sau îndepărtate de scopul prezentat al exercițiului.
Ca, de exemplu, te poți trezi, după serii repetate de abdomene făcute alandala, că pe tine te dor...coatele. 

Focalizează-te pe ceea ce vrei să fii, să devii. Stabilește care sunt elemente cheie care te duc cu adevărat la țintele tale.  Ascultă-te atent și vezi ce nevoi, motivații te ghidează. Încearcă să înțelegi ce anume din tine te îndreaptă într-o direcție sau alta, către o alegere sau alta. Fii conștient de ceea ce simți, gândești, vrei și poți fi.
Învață de la cei mai buni, alege-ți cu grijă modelele, sursele de inspirație, profesorii. Alege cu grijă ce ți se potrivește. Nu te apuca de acțiune doar de dragul acțiunii. Acordă timpul de care ai nevoie pentru însușirea elementelor de bază. Nu te grăbi, nu sări peste etape. Nu putem să inventăm mereu roata. Iar creativitatea nu merită risipită în lucruri cheie, de bază.
Nu uita că sunt și lucruri care se cer făcute într-un anumit fel: neapărat corect, neapărat sincer, neapărat cu iubire sau măcar cu grijă și respect pentru tine și pentru tot ce este în jurul tău. 
Altfel ajungi să te alegi cu insatisfacții, dezamăgire, oboseală și dureri pe care nu le înțelegi.

Acceptă-ți limitele. Cunoaște-ți și ascultă-ți corpul. El îți va indica cu precizie unde să te oprești. Sau când e cazul să aștepți, să mai exersezi, să te mai antrenezi, sau, de ce nu, să renunți. Vei învăța să te auto-evaluezi obiectiv și să elimini frustrarea generată de așteptări nerealiste.
Am promovat examenul final al lecției despre cunoașterea și respectarea propriilor limite, doar după ce m-am ales cu o entorsă. Că, de, si eu mai cad în capcana gândirii de genul – ”mie nu mi se va întâmpla”, ”ce, eu nu pot?”.

Dar, da, e clar, sunt iremediabil îndrăgostită de aerobic.
Încerc să învăț să privesc aerobicul, ca și alte lucruri din viața,  ca pe o competiție cu mine însămi.
Nu îmi cere nimeni să fac nici mai mult, nici mai puțin decât sunt capabilă. Nu am nimic de demonstrat nimănui.  După cum ar fi de dorit să fiu prima care știu ce și cât pot.  E responsabilitatea mea să mă evaluez cu grijă, atenție și obiectivitate.
Cred că doar așa poți să devii atât de bun câți poți fi, în orice direcție dorești. Să fii deschis și receptiv la orice te poate ajuta să te bucuri de ceea ce este, să cauți și să practici orice îți aduce un plus de zâmbet,  energie și vitalitate.
Indiferent de vârstă, stilul de viață sau greutate.


Ce spun altii: http://www.infoterapii.ro/modules/news/article.php?storyid=198

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #1 : Miercuri, 13 Februarie 2013, 10:58 »
Am uitat ceva! Ritm, muzică, focalizare pe elementele cheie, cunoașterea de sine și acceptarea limitelor dar și....

Învață să-ți dozezi efortul!
Faptul că această lecție tot apare și dispare din mintea mea, e semn că rămân restantă la examenul asta.
Dacă pornești în forță, riști să îți epuizezi resursele (de energie, motivație, creativitate) până la sfârșitul antrenamentului, traseului, acțiunii, proiectului.
Oricât de frumoase și efervescente ar fi începuturile, parcă nu ai vrea să te vezi nevoit să renunți la mijlocul drumului, nu-i așa?
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #2 : Duminică, 24 Februarie 2013, 08:26 »
Total commitment to whatever you do
Awareness of yourself and the world
Excellence, the truest goal in anything you do
(the) Body as a force for total change
Obedience to your will and your true desire for change

Nu, nu e o ghicitoare, doar un acrostih. :)
Mai nou, am descoperit și inclus această formă de mișcare aerobică în programul meu.
Tae-bo! Da, merită încercat. E provocator, dinamic, vesel.
Te joci de-a artele martiale, box, dans (balet, hiphop ș.a) același timp.
Poți să-l abordezi si ca pe o formă de risipire a nemulțumirilor, frustrărilor de peste zi. Că, doar se știe că furia creează tensiune în mușchi, ce se cere eliberată într-o formă sau alta. De preferat una non-agresivă, non-distructivă, nu-i așa?
Orice formă de sport te ajută să te detensionezi.


Pentru amatori în ale mișcării, cei fără o experiență sportivă trecută sau prezentă, Tae-bo-ul e foarte bun!
Te distrezi, arzi dublu calorii, și ești în competiție doar cu tine însuți/însăți.


http://en.wikipedia.org/wiki/Tae_Bo

http://sanatate.acasa.ro/fitness-aerobic-6/slabeste-si-modeleza-ti-corpul-cu-tae-bo-special-interviu-cu-cristian-popescu-876.html
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #3 : Sâmbătă, 16 Martie 2013, 09:34 »
Zumba s-a născut din intâlnirea dintre dansul latino și aerobic. Acum, văd că toate stilurile de dans se regăsesc în această formă de gimnastică.

Mai multe info aici: http://zumbafitness.ro/ce-este-zumba/istoria-zumba/

Pentru începători ca mine, zumba pe ritm și în pas de salsa e un început...încurajator.
Încetișor, încetisor, să nu dăm cu stângul în dreptul și unul  peste altul....și nici nu știi când te trezești că te lași în voia muzicii și mișcarea ta începe să semene a dans.
Energie și veselie multă - cam așa e atmosfera la zumba, indiferent de sexul, vârsta sau greutatea participanților.

Vă pun și vouă un filmulet de pe net, pe post de bună dimineața.
Zumba face ziua melodioasă, talia (fie și aia care o vezi numai tu :giggle:) unduioasă și zâmbetul cât fața.

Zumba salsa
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 16 Martie 2013, 10:44 »
hello wonder!
Ma intrebam - cine sa fie oare la ora asta matinala de week-end pe aici (pana pe la vreo 2 pm pentru mine in week-end tot matinal se numeste  :magic:) - trebuie sa ai intelegere pentru o "oama" care in cursul saptamanii se trezeste la 4:40!

Te admir pentru energia si entuziasmul tau in a face miscare.
Eu am fost adepta mai mult a jogging -ului ( sau joging - am intrebat cum e corect si pana acum nu m-a lamurit nimeni - cica ar fi ok ambele variante!!)  in spatii deschise (parcuri de exemplu), dar de cand am sarit "staketa" peste o anumita varsta .... dus a fost si elanul de a face sport.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #5 : Sâmbătă, 16 Martie 2013, 11:08 »
ce înseamnă o...anumită vârstă? Mă întreb, nu te întreb... Io am avut scutire medicală,pe bune, la sport în școală. Acu recuperez :yeah:. Oricum față de vârsta antrenorilor (20 de ani si un pic cei mai multi) sunt o babă. Cu atât mai mare e supriza pe fața lor după ce încep să mă mișc. :happy:

Dar de alergat nu pot decât...pe loc. Nici pe bandă, că am avut si o încercare de asta cu...aparate, nu reușeam să alerg. Nici după tren, nici după bărbați... Sunt mulțumită  cu mersul vioi și că am suflu si viteză în marș forțat la deal.

Ce spuneai de vârstă?

Uite aici: http://www.gandul.info/magazin/strabunicul-atlet-un-indian-de-100-de-ani-a-intrat-in-cartea-recordurilor-fiind-cel-mai-batran-maratonist-8875245

Sau mai  aproape de noi  :giggle:
http://www.pentrudive.com/2010/04/la-71-de-ani-irina-loghin-alearga.html

Bună dimineața! Eu si sambata tot la 5.30 mă trezesc. Gata, fug la aerobicul clasic de sambata :yeah:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

silviu

  • Vizitator
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #6 : Sâmbătă, 16 Martie 2013, 12:19 »
Bună dimineața! Eu si sambata tot la 5.30 mă trezesc. Gata, fug la aerobicul clasic de sambata :yeah:
sa ai spor! :applause: io fug la anaerobicul de dupa-amiaza :strong:

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #7 : Sâmbătă, 16 Martie 2013, 19:20 »
Multumesc almi_gabi. M-a luat valul laudei de sine și am sărit peste :kissing:

Silviu, ai grijă că anaerobicul repede iți arde oxigenul și te lasă fără suflu.
Multumesc, am avut spor. Deși antrenoarea aia mică, de vreo 20 dar care arată și se mișca precum o căprită de 16, m-a lăsat cam...anaerobică. Am recuperat prin somn profund. Dar, cică și asta e o metodă bună de slăbit :happy:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

silviu

  • Vizitator
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #8 : Sâmbătă, 16 Martie 2013, 20:18 »
e bine sa faci si efort aerobic si anaerobic; adica si cardio si greutati :strong:

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #9 : Luni, 01 Aprilie 2013, 09:19 »
Sigur, și cu greutăți. Cu condiția să nu te limitezi doar la greutățile...vieții ;)
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #10 : Miercuri, 03 Aprilie 2013, 19:36 »
AQUA GYM

Mai nou a apărut și aqua step, dar încă nu am încercat.

Am simțit pe pielea mea câteva beneficii:
- nu faci febră musculară
- ai bonus masaj, apa e mai măiastră decât orice maseur/maseuză.
Te distrezi, te modelezi, dacă mai combini si cu alt tip de mișcare, chiar slăbești.

Cică mișcările sunt mai ușor de realizat, pentru că apa preia 70% din greutatea ta. Eu zic ca unele mișcări sunt mai dificil de realizat tocmai pentru că ai de luptat și cu forța apei. Dar, în cele din urmă e chestie de antrenament.

Prima dată am mers la aquagym acum câțiva ani. Doar câteva luni, mi-a plăcut dar am întrerupt si apoi a fost mai greu să reiau. deh, scuzele obisnuite, lipsa de timp, e și cam costisitor bla bla.... Pe moment m-am bucurat doar de efectele imediate.
 Dar, cu prima ocazie când am ajuns ala mare am constatat că, deși nu știam să înot, aveam o lejeritate si o siguranță a mișcarilor de nerecunoscut. Pentru că la aqua gym eram concentrată să prind ritmul, să sa execut săriturile, îndoiturile, răsuciturile nu mai aveam timp să mă sperii că apa e până la bărbie sau că nu știu să înot. :thumbup:

Deci, da, îmi place aquagym. Acu știu să fac si pluta, chiar inot vreo 2 -3 metri.  :giggle:
Nu, nu am învățat la aquagym, dar clar că antrenamentele în apă m-au pregătit pentru următorul pas.

Ce spun altii:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #11 : Miercuri, 03 Aprilie 2013, 19:38 »
Am uitat de pozele pregătite :hammer:


Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #12 : Joi, 04 Aprilie 2013, 10:38 »
M-am uitat si constat ca am cam trecut în revistă toate formele de aerobic pe care eu le practic, ca si impresiile asociate.

Dar, lista de impresii personale, nu doar ale mele,  rămâne deschisă...
Ca și includerea altor forme. Că doar exercițiile aerobice nu se limitează la ce am enumerat eu. Mai putem include joggingul(menționat de almi_gabi, deja), schiatul,  patinajul, tenisul, mersul cu rolele, înotul, ciclismul.

Dar sunt și alte activități care fac parte din viața noastră și pe care merită să apreciem, să le privim prin prisma efectelor asupra  sănătății și stării noastre de bine și să le dăm locul și timpul binemeritat. Respiri mai profund, îți încarci mușchii cu oxigen, creierul de endorfine, psihicul cu stare de energie și corpul de sănătate și prin activități precum:
  • plimbarea/mersul pe jos/drumețiile pe munte
    urcatul și coborâtul scărilor
    treburi casnice (datul cu aspiratorul, spălatul geamurilor, datul cu mopul)
    grădinăritul
    joaca cu copiii
    dansul
    sexul

Lista rămâne deschisă...
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

silviu

  • Vizitator
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #13 : Joi, 04 Aprilie 2013, 12:23 »
sexul? nsite poze, ceva... sa inteleg si io cum vine treaba :-\

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Aerobic – oxigen pentru corp, minte și emoții!
« Răspuns #14 : Joi, 04 Aprilie 2013, 12:40 »
Ai mai sus o poză cu traseul de intrare în organism  binefăcătorului și vitalului oxigen, inclusiv în caz de sex.
Iar nu te concentrezi pe idee - să introduci cât mai mult oxigen în organism :happy:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.