Autor Subiect: Povestea de primavara a unui mesteacan  (Citit de 3336 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13255
Povestea de primavara a unui mesteacan
« : Sâmbătă, 02 Martie 2013, 08:41 »
Povestea de primavara a unui mesteacan           Gigi Cindea 02.03.2013

Iubesc primavara. De fapt iubesc tot ce are puterea de a renaste si de a imprastia optimism. Veseli, tristi, ursuzi, exuberanti, posaci, toti avem nevoie de primavara.

Iarna s-a sfarsit. E un inceput cald de martie, zilele sunt deja mai lungi, razele soarelui poposesc mai mult in gradina din spatele casei. In fiecare dimineata ies, sa vad ce a mai rasarit, care dintre pomisori a mai imbobocit. Mai intai s-au ivit, timizi si parca neincrezatori, din pamantul inca rece, toporasii. Apoi sute de varfuri verzi au explodat din bulbii de lalele si narcise, au spart bulgarii de tarana si acum se lafaiesc in soarele primavaratec. De vreo sapatamana pamantul s-a patat de culorile toporasilor: albi, galbeni, mov. Peste noapte stau inchisi, apoi, cum rasare soarele, incep pe rand, sa se deschida. Si pana seara tarziu, urmaresc astrul datator de caldura, pana cand acesta se ascunde dupa cladirile din jur. De parca ar vrea sa-i soarba toata razele si sa le tina captive peste noapte in cupele lor.

In fiecare zi trec pe langa el, fara sa-i dau atentie. Inca nu e timpul lui. Doar inspre mijloc de prier ii ies frunzele. Atunci, in doar cateva zile, coroana i se coloreaza intr-un verde crud, cum doar natura are in penel. Azi insa l-am privit. O raza jucausa, iesita printre nori, l-a atins, parca gadilindu-l. Si-a miscat coama de ramurele subtiri, cred ca a simtit si el fiorul primaverii. Dupa o iarna lunga si rece, petrecuta intre nameti, incepe sa se dezmorteasca.

Bruma de dimineata, incepe sa se duca si pamantul scoate un abur, ce se ridica in norisori mici. Il privesc prin boare. Ramurile ii lucesc, mladiindu-se usor, spre varf. Domina gradina. Si parca mai ieri l-am adus aici. Era un mic vlastar, cand l-am gasit pe dealul din spatele pensiunii. L-am scos cu grija, l-a plimbat pana aici si l-am sadit. Un an a stat. Apoi din radacina a pornit un alt lastar. Care a tot urcat, umbrindu-l pe primul. L-am lasat apoi singur. Mi-am zis ca o sa-i fie mai bine. Si asa a fost. Acum trei ani era cat mine, acum este de vreo douazeci de picioare. Eu un copac de toata fala.



E favoritul vrabiilor. Toata ziua stau acolo si sporovaiesc, in timp ce-si incalzesc aripile la soare. Cred ca ii place compania lor. Sau macar s-a obisnuit cu precupetele astea gurese, care mereu au cate ceva de impartit. Vara este gazda unei familii de mierla. Vin atrase de gazonul umed si topaind de-a lungul si de-a latul, cauta ceva. Asculta pamantul. Se opresc. Si dintr-o data le vezi implantandu-si ciocul adanc. Si incep sa se lupte cu cate o rama, pe care o trag usor, afara. Nu o inghit ci o tin in gusa. Cand aduna 3-4 zboara spre cuibul aflat in vecinatate, sa linisteasca fapturile mici cu ciocuri deschise. Cand e cald stau in copac, de multe ori le-am vazut picotind acolo. Ma cunosc, vin de cativa ani si ma lasa sa ma apropi la doar cativa pasi de ele.

Trupul lui, alb si scorojit este acum tern, iti da senzatia a ceva care sufera. Dar dupa ce infrunzeste, contrastul dintre verdele deschis si alb da o senzatie miraculoasa de linistire. L-as privi ore in sir.

Mi-e teama ca o sa vina un moment cand o sa fie batran si prea mare. Cand o sa-si piarda farmecul de copac tanar si zvelt. Cand o sa fie plin de noduri, iar crengile o sa-i devina negre, pline de crapaturi. Cand o sa-mi vina greu sa-l privesc in sus. M-am obisnuit cu el aici, aproape de mine, de pamant. Sa trec pe sub, sa ma las mangaiat de crengile care coboara. De fapt mai e mult pana atunci. O sa fim amandoi batrani si poate ca asa o sa-i privesc altfel uratenia varstei.

Astept sa-l vad iar imbracat in verde si sa ma bucur de umbra lui. Trec pe langa el si ii ating scoarta moale ce se desprinde de pe trunchi. S-a scuturat un pic. Mi-a simtit oare mana?

Offline ela_tgv

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 14
Re: Povestea de primavara a unui mesteacan
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 02 Martie 2013, 19:43 »
                     Eu am convingerea ca mesteacanul ti-a simtit mana Gigi si sentimentele tale pentru el. Nu-i o figura de stil, noi nu precepem anumite aspecte ale naturii, ne-am rupt cumva de ea (natura). In cea mai mare parte nu-i vina noastra, acesta este modul nostru de viata datorat "civilizatiei". In cartea " Viata secreta a plantelor" Peter tompkins&Christopher Bird demonstreaza capacitatea extraordinara a plantelor de a simti , iar noi credem ca ele n-au astfel de capacitati sau putini din noi stiu asta.
    Pot sa spun o intamplare petrecuta ieri. Chiar aseara am primit o lalea, care (pana am ajuns acasa cu ea) aproape murise . Mama a vrut s-o arunce, dar n-am lasat-o si i-am demonstrat dimineata ca nu doar a "inviat",  chiar a inflorit. Asa ca.... trebuie sa stiti ca plantele simt , as spune eu, mai mult decat multi oameni. Intoarcerea la natura cred ca ne va oferi multe beneficii.

Offline angela_2

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
Re: Povestea de primavara a unui mesteacan
« Răspuns #2 : Duminică, 17 Martie 2013, 14:47 »
@ Gigi
Foarte frumos articolul, mi-a placut mult mai ales ca primavara este anotimpul meu preferat. Eu nu am gradina, dar in fiecare dimineata, in drumul meu spre serviciu, ma uit prin gradinile caselor ca sa vad ghioceii, crocusii sau primulele. De asemenea, mai "spionez" si gardurile vii si liliacul pentru a prinde aparitia primelor frunzulite.

@ela_tgv
Si eu am citit cartea "Viata secreta a plantelor" si mi s-a parut deschizatoare de drumuri in multe domenii. Unul din autori, Peter Tompkins, a mai scris si o alta carte "The Secret Life of Nature", un fel de continuare la prima. Poate te intereseaza si pe tine, eu am gasit-o in limba engleza pe internet, nu am citit decat inceputul, dar se ocupa de spiritele care populeaza natura. Acum ca mi-am adus aminte de ea, sper sa o citesc pana la capat.