Autor Subiect: Alchimistul din Sibiu  (Citit de 4626 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Alchimistul din Sibiu
« : Duminică, 03 Martie 2013, 08:07 »
Sibiu sau Hermannstadt cum s-a numit timp de multe sute de ani, este unul dintre cele mai vizitate si cunoscute orase, nu doar din tara. Oriunde am calatorit si am spus de unde vin, am intalnit oameni care au tinut sa-mi spuna cu bucurie ca l-au vazut. Mai mult de un milion de turisti sosesc aici in fiecare an, din toate colturile lumii. Ii parcurg strazile, ii viziteaza muzeele si incearca sa-i inteleaga istoria. Una tumultoasa, cu perioade de maxima inflorire, cand mestesugurile si comertul luau avant si cand lumea se imbogatea dar si cu timpuri negre, cand asediati de turci sau decimati de ciuma, locuitorii au avut foarte mult de suferit.

Multi au auzit ca prima farmacie, primul restaurant, prima gradinita si multe alte primele au fost la Sibiu. Dar foarte putini au auzit de faptul ca aici a trait unul dintre cei mai celebrii alchimisti ai lumii. Viata sa este invelita in mister. De fapt si timpul in care a trait este o perioada de negura a istoriei, putine lucruri sunt clare si definite. Biserica si conducatorii de atunci au ascuns sau distorsionat in interesul lor multe lucruri. Intentionat le-au incalcit si le-a dat forme de neinteles. Asa au fost preluate de contemporani si transmise mai departe tot mai deformat si mai departe de realitate.

Cuvantul alchimie te duce imediat cu gandul la incercarile obtinerii elixirului tineretii si a fabricarii aurului din...nimic. Dar alchimia a fost o adevarata stiinta, mult mai complexa decat o percepem noi azi. A ajuns in Europa de la arabi, care la randul lor, au preluat-o de la eleni. Sa nu uitam ca civilizatia araba, a fost un factor foarte important de legatura intre lumea antica si civilizatia din epoca medievala. Am scris aici mult de Andalucia si de influenta enorma pe care au avut-o acolo. Au creat o civilizatie moderna, au pus mare accent pe educatie, au construit scoli si biblioteci imense.

Alchimia araba are ca perioada de varf sec IX si X, dar descoperirile lor penetreaza si ajung in lumea crestina doar tarziu, undeva in sec XII. Primii alchimisti europeni au fost mult influentati de cei arabi si in mare parte au copiat de la acestia. Din pacate, in sec XIV alchimia intra intr-o perioada neagra, departandu-se tot mai mult de caracteristica de stiinta. Incepe sa se instituie "institutia secretului", devenind o activitate de subteran, necunoscuta si neinteleasa de oamenii de rand.

Melchior Cibinensis, caci despre el este vorba, s-a nascut si si-a scris lucrarile in perioada de care va vorbeam mai sus. Influentat pe de o parte de biserica, a carei haina a purtat-o si de alchimie, a incercat sa creeze o punte intre cele doua. Foarte dificil, pentru ca sunt doua institutii cu viziuni total diferite si care sunt puternic antagonice. Tocmai ineditul acestei asocieri, l-au facut celebru pe Melchior (acesta nu este numele sau real si pentru ca exista multe controverse in cunoasterea celui real, cei care s-au ocupat d biografia lui au preferat sa foloseasca porecla).



Este considerat cel mai important alchimist roman si printre cei mai mari ai lumii crestine, alaturi de Albertus Magnus, Avicenna, Agrippa, D'Apone, Valentinus, Schwartze, Trevisandus, Brand, Roger Bacon. Scrierile sale au constituit izvoare si surse pentru cei care i-au urmat, iar lucrarea sa cea mai valoroasa: „Processus sub forma missae” (aparuta in 1525) a fost publicata si mentionata nu doar separat, ci si in opere mai ample, cum este cea din 1602, „Theatrum Chemicum” și cea a lui Maier din 1617, „Symbola aurae mensae”. A fost astrolog la curtea regelui Vladislav al II-lea al Bohemiei si Ungariei.

Asa cum spuneam, nu se cunoaste numele real al alchimistului. Am citit si urmarit mai multe articole (asa am descoperit ca are chiar pagina pe facebook  :) ) si exista doar presupuneri. Unii cred ca sub masca lui Melchior s-ar fi ascuns chiar Nicolaus Olahus, altii ca Menyhert Miklos, altii spun ca l-ar fi chemat Nicolas Szebeni (adica Nicolae Sibianu - care seamana mai mult a porecla decat a nume). Am citit de asocierea lui Melchior cu insasi primarul Sibiului din sec XV, Nicolaus Aurifaber, dar evident ca sunt doar speculatii.

La fel cum sunt cele legate de soarta sa. Unii l-au vazut bine merci pana cand a murit linistit, inconjurat de cartile sale, altii scapatat si refugiat la curtea lui Ferdinand I al Cehiei, unde zic ei ca s-ar fi ocupat cu pacalirea oamenilor ca ar face din nisip aur, drept pentru care ar fi fost si condamnat la moarte. Altii spun ca ar fi murit intr-un inalt serviciu bisericesc. Deci foarte putine date clare despre acest personaj din lumea tenebroasa a alchimiei.

Ma gandeam deunazi cat de bine ar cadea turismului sibian promovarea unui asemenea personaj. Verona a ajuns celebra si supervizitata, doar datorita lui William Shakespeare si a unei idei geniale a primariei de acolo. Care a gasit o casa care aducea cu descrierea din Romeo si Julieta, avea balconul, era centrala, deci perfecta pentru turistii iubitori de povesti romantice. Ulterior s-a mers si mai departe: s-a gasit si un loc pentru mormantul Julietei, asa ca si povestea sa fie completa. S-a ales si o casa pentru Romeo, dar se pare ca de data asta n-a mai fost atat de bine gandit locul, asa ca este vizitat doar de cativa curiosi. Am sa mai gandesc asupra acestui aspect si poate iese un proiect din asta. Si ca prim pas v-am povestit voua, despre Melchior, alchimistul sibian.



Caroline

  • Vizitator
Re: Alchimistul din Sibiu
« Răspuns #1 : Duminică, 03 Martie 2013, 19:54 »
Ma gandeam deunazi cat de bine ar cadea turismului sibian promovarea unui asemenea personaj... Am sa mai gandesc asupra acestui aspect si poate iese un proiect din asta. Si ca prim pas v-am povestit voua, despre Melchior, alchimistul sibian.

Ma asteptam sa existe si o astfel de concuzie la toata povestea asta.  ;D O asteptam!  ;D

Offline netgamero

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 83
  • Vali (Sibiu)
Re: Alchimistul din Sibiu
« Răspuns #2 : Luni, 04 Martie 2013, 21:33 »
Foarte frumos si interesant articol.   :applause: