Autor Subiect: "Doze" de fericire  (Citit de 6635 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
"Doze" de fericire
« : Marți, 26 Martie 2013, 06:38 »
"Doze" de fericire                Articol scris de mihaela1961

Pentru prima data in acest an, s-a sarbatorit Ziua Internationala a Fericirii, decizia fiind luata de Organizatia Natiunilor Unite, pe data de 20 iunie. Potrivit rezolutiei ONU,c ăutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane. Am stat si m-am gandit ca fericirea asta incepe sa fie din ce in ce mai importanta, devreme ce s-a luat o asemenea decizie!

Am citit intr-un ziar de mare tiraj, precum ca romanii sunt mai fericiti decat s-ar crede, cica asa au constatat statisticile. Personal, nu stiu care-s institutiile care au ajuns la concluzia asta si in urma caror sondaje?! Pentru ca pe de alta parte, tot statistic, s-a constatat ca 10% dintre romani sufera de depresie, iar procentul este mai mare decat in tarile occidentale, ajungand chiar sa fie mai frecvent decat diabetul.

Sa inteleg ca romanul a studiat carti de self-help, dezvoltare personala, psihologie?
Din propria-mi experienta, va pot spune ca, tot citind despre "cum sa fim mai fericiti", subconstientul ajunge sa filtreze, selecteze, iar unele metode chiar functioneaza. Incep sa cred, mai in gluma, mai in serios, precum "cainele lui Pavlov", ca daca tot citesti "variatiuni pe aceeasi tema" si azi si maine, mai vezi ceva documentare in acest sens, macar partial reusesti "sa dai la pace" cu fericirea! Parafrazandu-i pe celebrii Tanta si Costel cu a lor "Iubirea e un lucru foarte mare", zic si eu "Fericirea e un lucru foarte mare", drept pentru care trebuie tratata cu multa condescenta!



Haideti sa selectez si eu cateva "tips and tricks" legate de mult mediatizatul subiect, asta chiar daca 20 martie, a trecut.
Incercati sa cautati ceea ce v-ar putea face fericiti. Daca nu fericiti, macar multumiti. Axati-va pe ceea ce va place si va bucura.
Inconjurat-va de persoane pozitive ca si atitudine. Cei vesnic suparati, nemultumiti, va vor transmite din nelinistile si angoasele lor!
Cand vi se intampla ceva rau, incercati sa nu va focusati pe asta, odata si odata toate lucrurile au o rezolvare. Mai bine va ganditi ca in viata dvs. exista si lucruri bune si lucrurile rele. Luati-le pe cele rele ca pe o provocare din care puteti invata ceva si care chiar poate duce la dezvoltarea dvs.

Se spune ca trebuie sa avem sentimente de gratitudine pentru ceea ce suntem. Este o vorba "nemultumitului i se ia darul". Decat sa ne plangem de ceea ce nu avem, mai bine am aprecia cu adevarat ce avem. Am citit odata o povestioara din aceea cu talc: o doamna mergea nemultumita pe strada pentru ca nu-i placeau pantofii de firma dati in dar de sot…asta pana cand intr-o zi s-a intalnit cu un om care nu avea picioare.

Incercati macar sa le multumiti celor care v-au ajutat, sau sunt in preajma dvs.
In loc sa ne gandim la ce probleme avem, haideti sa facem un pas inainte si sa ne concentram pe rezolvarea lor. Cand cineva se vaicareste "Of, Doamne, ce problema dificila am", decat sa plangi odata cu el, e mai constructiv sa-i spui "Cam la ce solutie te gandesti ca sa iesi din asta?" Concentrati-va mai mult la solutionarea problemelor pe care le aveti, decat sa va plangeti/suferiti ca le aveti! Educati-va mintea in a gasi solutii!

Petreceti cat mai mult timp cu cei care va iubesc, socializati cat mai mult! Poate fii o vizita sau un simplu telefon!
Invatati-va sa luati unii oameni asa cum sunt, nu cereti prea mult de la ei sau nu incercati sa-i determinati sa se schimbe ‘peste noapte’.Incepeti in primul rand cu voi insiva:invatati sa va acceptati si sa va iubiti asa cum sunteti, nimeni nu e perfect.Atunci veti incepe sa fiti mai toleranti cu cei din jur!

In opinia mea, cel mai mare conflict in viata, e conflictul cu tine insuti/insati, cand nu te accepti asa cum esti si ai "stacheta prea ridicata". Faceti-va timp sa va uitati mai mult in jur. Nu treceti in  fuga pe langa lucrurile, fie ele si marunte, dar care va pot da adevarate momente de bucurie. Invatati "sa savurati" viata prin toti porii! Sunt atatea lucruri in viata, care pot crea atata bucurie! Pentru unii, fericirea e legata indisolubil de bani! E OK sa ai bani sa faci shopping sau sa pleci in strainatate.Da, e adevarat, asta costa!Dar nu costa nimic sa admiram primul copac inflorit, un peisaj frumos, sa ne jucam cu un animalut, sa ascultam o melodie, sa citim o carte!Se spunea chiar aici, pe forumul SinglesCamp, ca savoarea rasfoitului unei carti, mirosul specific de hartie tiparita nu poate fi inlocuit cu cititul online!I agree,numai ca pentru unii, cartea este un lux financiar, internetul e o sursa inepuizabila de informatie si carte. Am gasit site-uri de unde poti downloada carti, sau site-uri care pun link-uri in acest sens.

Incercati "sa filtrati" lucrurile care va fac cu adevarat placere (poate chiar sa le notati undeva, de ce nu?)Treptat va veti autoeduca sa le cautati mereu pe acelea si sa le ocoliti pe celelalte. Psihologii chiar spun(ce-i drept, eu n-am facut asta niciodata) sa faceti pe o foaie doua coloane: prima coloana: lucrurile care va incarca pozitiv, va fac placere, pe cealalta coloana - cele care va displac, care va fac sa suferiti. Adaugati mereu la coloanele acelea, recititi...

Intorceti-va la copilarie, bucurati-va ca atunci! Cei mai fericiti oameni sunt copiii! N-ati observat asta? Evident a nu se intelege "a da in mintea copiilor" :); ganditi cu intelepciunea maturitatii, experientei de acum, dar priviti unele lucruri cu ochi de copil. Va dau un exemplu personal: am o prietena cu un bichon maltez. Cand ma intalnesc cu catelul ala, cred ca numai in cap nu mi se urca! Ne tavalim amandoi pe covor, am ajuns pana si sa marai la el! E un catel foarte vesel, care-ti transmite aceeasi stare.

Am vazut un film "Pay it forward". Pe scurt, totul porneste de la un experiment social dintr-o scoala, in care un copil are initiativa sa faca trei fapte bune sau sa daruiasca ceva la 3 persoane, care la randul lor au aceeasi initiativa: de a face lucruri bune pentru altii sau a darui ceva! Nu va spun deznodamantul, doar va indemn sa vedeti filmul. Veti fii incantati!

http://www.filme-net.com/2012/01/pay-it-forward-online-2000-filme-gratis-subtitrate.html

Pornind de la acesta idée, incercati sa faceti cat mai multe fapte bune, sa daruiti! Bucuria din ochii celui care primeste va va umple sufletul!
Urmati-va hobbyurile si pasiunile!In opinia mea, sunt cele mai motivante si "luminoase" lucruri posibile!
Se spune ca in viata nu trebuie sa-ti para rau de ce ai facut, sa regreti ce poti face si nu ai facut inca! Toti am facut greseli, daca vreti, spuneti-le chiar mai rau: tampenii! N-o sa regretam la nesfarsit! Ce e facut, e bun facut, apartine trecutului, nu are rost sa ne intunece viata ! Lasati regretele si priviti inainte la ce puteti face! Toti facem greseli mai mari sau mai mici, dar toti invatam din ele!
Radeti cat mai mult! Inconjurati-va de persoane care au simtul umorului, cititi cat mai multe lucruri vesele, vedeti comedii! Eu am doua ziariste pe care le iubesc:Simona Catrina si Simona Tache! Va recomand un "ziar" online: Daylicotcodac!
 
"Construiti-va" un scop, un tel, o tinta! Numai ca tinta asta nu trebuie sa fie peste ce puteti realiza vreodata! As vrea si eu sa arat ca Angelina Jolie , sa am in dotare neuronii Mariei Curie, bogata ca Paris Hilton, dar nu se poa’. In fond, Angelina Jolie nu are "stofa" de ‘telectuala, Paris Hilton, in afara de bani e zero barat, Marie Curie era urata cu draci! Pe toate nu le putem avea (eu l-as fi vrut macar pe Brad Pitt, da mi-a luat-o inainte Angelina  :)).

Ingaduiti-va mici mofturi, mici cadouri, mai ales cand sunteti multumiti de ceea ce ati facut, chiar daca acel ceva e un maruntis!
Construiti-va Universul Vostru (intentionat am scris cu litere mari)! Asigurat-va autonomia si incercati sa depindeti cat mai putin de ceilalti! Mie nu mi-a fost usor deloc! Am invatat sa fac asta in ani multi de singuratate! Acum ma simt bine in Universul meu, am un acut instinct al proprietatii! Duminica asta nici macar "n-am scos nasul din casa"!Asa de bine era in Universul meu (cartile mele, televizorul meu, laptopul meu, muzica mea). Vi se pare suparatoare repetitia pronumelui posesiv? Mie nu!

Faceti cat mai multa miscare! La capitolul asta, n-as zice ca stau tocmai bine, dar neavand masina, merg dus-intors servici aproximativ 3 km zilnic. Pana sa ma mut in Bacau, aveam masina..300 metri daca erau, mergeam cu masina. Acum nu mai am si imi e mai bine! Dimineata, in drum spre servici, imi fac "planul de bataie" pentru cele 8 ore, cand plec si sunt stresata, pana acasa imi trece! Accidental, mai inot sau cand sunt bine dispusa dansez singura prin casa!

La romani este o moda: "capra vecinului". Mai ales daca respectiva capra e mai cu mot decat a noastra, e un adevarat factor de stres! Sunt lipsita de invidii, admir si incerc sa invat de la cei care "ma surclaseaza", sa cultiv relatii de prietenie cu ei, dar invidioasa n-am fost niciodata!
Invatati mereu ceva nou!Va fi o provocare, va va focusa catre ceva si va va tine mintea treaza! Mintea trebuie antrenata, ca in orice sport!
Incercati sa aveti o legatura cat mai stransa cu natura! O floare, un peisaj, un rau, un copac, umpleti-va plamanii, ochii, inima cu tot ce vine din natura!

Odata si odata, poate am sa scriu ceva de genul "Spovedania unui depresiv". Pentru ca tot ce am scris aici, sunt lucruri citite si stiu ca veti spune lucruri deja spuse, dar in alte forme. Dar acolo imi este izvorul, de acolo ma adap, cu cartile ma vindec; cititul este mare meu hobby.

mihaela1961

  • Vizitator
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #1 : Joi, 16 Mai 2013, 20:57 »
Am gasit un articol interesant azi si zic eu documentat(vezi site-ul la care face trimitere link-ul) despre tematica topicului.
Mie una mi s-a parut poate cel mai interesant si 'lucid' articol despre ...fericire, drept pentru care 'haideti sa inghitim o doza de fericire' de la terapeuti pornire: :)

http://terapeuti.ro/general/despre-fericire/

Offline Ana Maria

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 103
  • Collect moments, not things!
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #2 : Vineri, 07 Iunie 2013, 14:21 »
Apropos de frumoasele cuvinte ale Mihaelei... " Intorceti-va la copilarie, bucurati-va ca atunci! Cei mai fericiti oameni sunt copiii! N-ati observat asta? [...]"

Iata ceva dragut... O galeata plina ochi de fericire!  :)



 :magic:

mihaela1961

  • Vizitator
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #3 : Vineri, 07 Iunie 2013, 20:19 »

Caroline

  • Vizitator
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 00:02 »
"Doze" de fericire                Articol scris de mihaela1961

Pentru prima data in acest an, s-a sarbatorit Ziua Internationala a Fericirii, decizia fiind luata de Organizatia Natiunilor Unite, pe data de 20 iunie.

Primul impuls a fost sa pun mouse-ul pe ora din bara, sa-mi arate data... Nu, nu a fost inca 20 iunie in acest an.  :giggle:

mihaela1961

  • Vizitator
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #5 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 07:59 »
Primul impuls a fost sa pun mouse-ul pe ora din bara, sa-mi arate data... Nu, nu a fost inca 20 iunie in acest an.  :giggle:
DECIZIA a fost luata pe data de 20 iunie 2012, redau pasaj:
'Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internaţională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie.'

Am omis eu sa trec anul 2012! :oops:
Imi fac mea culpa. recunoscand spasit ca intr-un alt articol am 'comis-o original' printr-un dezacord flagrand!Marea majoritate vor observa, dar asta e!

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #6 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 08:41 »
Iata ceva dragut... O galeata plina ochi de fericire!  :)


Ana Maria, mi-a plăcut așa mult găletușa ta, încât am provocat apariția altora în calea mea  :giggle:

O zi năstrușnică tuturor!
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

mihaela1961

  • Vizitator
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #7 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 09:20 »
'Imaginea'-galetii de fericire+foto, de acord-superbe!Mi-am rezervat dreptul de a fi mai modesta si de a considera ca e suficient daca putem avea si mici doze de fericire.Sunt adepta 'pasilor marunti'.Nu ravnesc la 'galeata cu fericire', poate nici macar la fericire, doar la multumire si zambet!Fericirea e o stare trecatoare, i-as zice mai degraba exaltare, mi se pare mai realista notiuna de multumire pe care o capeti cand esi impacat cu tine insuti/insati si cu cei din jur!
Dar revin spunand ca imaginile galetuselor cu copilasi sunt extrem de pozitive si motivante!Si mie mi-au placut! :)  :flori:

silviu

  • Vizitator
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #8 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 11:03 »
un pahar de fericire :)

 ^-^

Offline Cory

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 550
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #9 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 11:58 »
Sunt adepta 'pasilor marunti'.Nu ravnesc la 'galeata cu fericire', poate nici macar la fericire, doar la multumire si zambet!Fericirea e o stare trecatoare, i-as zice mai degraba exaltare, mi se pare mai realista notiuna de multumire pe care o capeti cand esi impacat cu tine insuti/insati si cu cei din jur!
De acord cu tine aici , cred ca mai degraba avem  mici momente  de fericire, decat o fericire continua, ideal ar fi probabil ca fiecare sa fie impacat cu el insusi ( eu una mai am ceva de lucru la capitolul asta  :( )
Cat despre galetusele cu bebelusi  ce sa zic sunt simpatici/ simpatice  foc  :)

mihaela1961

  • Vizitator
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #10 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 12:12 »
Poza lui Silviu e un fel de 'toate minunile tin trei zile'.Continuarea o aveti mai jos:  oO


mihaela1961

  • Vizitator
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #11 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 14:26 »
... ideal ar fi probabil ca fiecare sa fie impacat cu el insusi ( eu una mai am ceva de lucru la capitolul asta  :( )
Hmm...e un fel de negociere permanenta cu tine insuti/insati impacarea asta!Dar eu una spun acum nu numai ce am citit, ci ceea ce chiar am experimentat si am ajuns la concluzia ca nu-s vorbe goale:cand esti impacat cu tine si te accepti, devii mai tolerant cu cei din jur;de ex, daca te deranjeaza ceva, te faci ca nu auzi si-ti zici multumit ca tu esti ala mai intelept care cedeaza, in final observi mai multa armonie in jurul tau, mai multa liniste.Tot din proprie experienta pot spune ca in momentul in care incerci sa rispostezi(justificat chiar), energia negativa porneste de la tine in primul rand, pe tine te afecteaza!Ma suparam uneori inainte, eram vindicativa, contraziceam, ma durea capul si tot mie imi parea rau!Incerc sa detaliez lucrurile astea ca sa nu spuneti 'hmm..luate din carti de self help sau internet si puse pe forum, mare chestie, nimic nou sub Soare'.Sa nu se creada ca sunt in totalitate de acord cu 'Legea Atractiei' de ex(ca tot circula Legea asta si e in trend precum era Alchimistul lui Coelho odata).Unele lucuri sunt cam speculative as zice, altele chiar functioneaza  :)

mihaela1961

  • Vizitator
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #12 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 14:57 »
"Fericirea nu e o consecinta a dobandirii a ceva ce nu avem, ci este o recunoastere si apreciere a ceea ce avem.
Intr-un fel, fericirea e o forma de curaj – curajul de a iesi din turma sociala amprentata de nemultumire si de a raspandi zambete si entuziasm. Suntem cu totii in aceeasi poveste, doar ca unii dintre noi privesc spre stele."
Sofia Dumitriu-'Art de vivre'

mihaela1961

  • Vizitator

mihaela1961

  • Vizitator
Re: "Doze" de fericire
« Răspuns #14 : Sâmbătă, 22 Februarie 2014, 11:38 »
Despre fericire cu o psiholoaga si bloggerita pe care o ador:
http://www.artdevivre.ro/ori-la-bal-ori-la-spital/