Autor Subiect: De Paște - nostalgie fără tristețe...  (Citit de 6019 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
De Paște - nostalgie fără tristețe...
« : Luni, 06 Mai 2013, 07:11 »
De Paște - nostalgie fără tristețe... scris de wonderland

Iepurașul de Paște și Moș Nicolae nu au făcut parte din copilăria mea. Pentru că habar nu aveam că există, nici nu le-am simțit nici lipsa.  Nu cadourile le așteptam.  Ci, momentele de pregătire febrilă pentru sărbători urmate de cele de întâlnire a părinților, bunicilor, copiilor, adunați de prin lume.
Îmi amintesc , însă, ouăle roșii, albastre, verzi, galbene,  în mâinile  bunicii, mirosul de cozonac copt în bucătăria de vară, într-un cuptor de lut făcut de bunicul pe care nu l-am cunoscut.  Concursurile de ciocnit ouă între noi și adulți sau doar între noi copiii. Îmi amintesc de iarba verde din curte și copacii înfloriți, cărarea de la poart㠖 aleea magică a bunicii pe care florile se schimbau o dată cu anotimpul, la care priveam așezați liniștiți pe prispa casei bătrânești.
S-ar putea ca amintirile mele să fie amestecate, pentru că îmi amintesc și de niște săndăluțe roșii, cu floricele albe, dar nu mai știu dacă au venit cadou de Paște  sau, dintr-o într-o zi de vară oarecare.
Ciudat cum se amestecă imaginile în mintea noastră. Unele luminioase, clare, altele pierdute în ceața timpului  adunat în urmă, de câteva nici nu mai știi dacă au fost aievea.
Sărbătorile, mai mereu, au în ele acest iz nostalgic și totuși lipsit de tristețe, de reîntoarcere plină de dor în amintiri. Mesele de sărbătoare în familie, se lasă mereu cu povești  scoase din tolba amintirilor cu poznele copilăriei.
Dacă nu se lasă cu regrete și dorința ca timpul să nu fi trecut, e un fel de a ne reconstrui, a ține viu și proaspăt, firul pe care se țese viața noastră. De când am venit pe lume până când nu vom mai fi.
E un fel de a aduce în prezent momente pline de farmec și bucurie trăită din plin.  Cu toate că anii au trecut, și mulți dintre cei pomeniți nici nu mai sunt decât în iubirea rămasă în sufletul meu...

Să zâmbim amintirilor și trecutului care ne-a făcut ce suntem azi. Să îmbrățișăm, fie și într-o lacrimă, fiecare moment de dor și să revenim cu privirea senină spre ceea ce abia începe.


Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: De Paște - nostalgie fără tristețe...
« Răspuns #1 : Duminică, 08 Aprilie 2018, 08:52 »
chiar daca e o duminica speciala, revin la obiceiul diminetilor obisnuite de duminica - scoaterea din sertarele forumului a unor articole mai vechi.

Se pare ca anul asta n-am nostalgii. Nici nu simt nevoia sa alunec prin amintiri.  Timpul trece prea repede si, poate din acest motiv, incerc sa prind prezentul.  M-am avut timp sa-mi primenesc, nici casa asa cum faceam altadata, nici gandurile, asa cum as fi avut nevoie si s-ar fi cuvenit
Dar ziua abia a inceput. Si a inceput cu soare. Am apucat sa vad, in goana aiurita prin cotidian, ca au inflorit visinii... Ce alta loc sau moment mai bun pentru primenirea gandurilor pot gasi,  decat natura, intr-o zi de primavara insorita?!

Hai, sa aveti o zi de Paste luminoasa si calda! Si, daca popositi pe aici, povestiti despre cum e Pastele la voi. ;)
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline oviarad

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 417
  • barbat serios gasit prieteni, cine i-a pierdut :)
Re: De Paște - nostalgie fără tristețe...
« Răspuns #2 : Duminică, 08 Aprilie 2018, 09:25 »
Pastele copilariei mele avea ca punct central mersul la Udat (Stropit) , zilele anterioare umblam dupa parfum  :) cine avea spray era un zeu printre noi ceilalalti, pff asa multe amintiri dau navala ca nu reusesc sa le pun in ordine, deci mergeam la Udat in casele unde erau fete de varsta noastra sau apropiata varstei noastre, in schimbul stropiri cu parfum si a poezioarei spuse primeam oua rosii, cozonac etc. Stiu ca faceam cocncurs de spart oua , in general doar le spargeam fara a le si manca :( , pentru a avea cel mai tare ou, cautam casele in care aveau bibilici , acestea erau mai tari ca si ouale de gaina  :).
In adolescenta tot la udat mergeam , diferenta fiind ca plecam in seara de ajun si ajungeam acasa a doua zi de pasti  :), desigur majoritatea aveam spray deja, cine avea parfum( de calitate) era zeul de data asta :), nu mai primeam oua ci sarutari , mancare si bautura, chef si distractie, bateam la pas vreo 3 sate in aproape 3 zile.
La maturitate am invatat sa apreciez pastele in familie, alaturi de cei foarte apropiati, pregatirile, cadourile, micile atentii, facutul drobului :), mi-l fac singur de cand ma stiu, indiferent unde sau cu cine sunt, este slabiciunea mea, nu exista Paste fara drob  ;)
Azi sunt aici cu voi, poate nu e ideal fiind doar virtual, dar astea sunt conditiile si vremurile, drobul il am, afara e soare poti cere mai mult? :)
Va dainui doar ce-am iubit cu-adevarat , cenusa-i restul

Offline adda

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1326
Re: De Paște - nostalgie fără tristețe...
« Răspuns #3 : Duminică, 08 Aprilie 2018, 10:29 »
Eu îmi petrec sarbatorile în familie, ca în fiecare an, cu mancarea traditionala de de miel pe masa (drob , friptura facute de mama , nu de mine :giggle: :) )
În rest, ne bucuram de cateva zile linistite, vreme frumoasa si aer de primavara.
Obiceiul udatului sau stropitului se mai pastreaza inca si la noi, desi nu ca in trecut.


Offline costi31

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 604
Re: De Paște - nostalgie fără tristețe...
« Răspuns #4 : Duminică, 08 Aprilie 2018, 17:11 »
Extenuant :) in goana dupa cumparaturi,curatenie si pregatirea bucatelor nu mai am timp si pentru mine,la biserica nici nu am mai ajuns,sincer daca ar fi fost ceva organizat  cu S.C. probabil nici nu eram pe forum la ora asta ! :food: :kissing: Un Paste Fericit cu Iubire ! :smitten:

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: De Paște - nostalgie fără tristețe...
« Răspuns #5 : Luni, 09 Aprilie 2018, 08:52 »
Sa fie, costi31!
Ca si tine, ma intreb, la ce rost atata agitatie, daca asta ne lasa epuizati si cu gandul ca n-am mai avut timp de noi?
Cine stie, poate ca la un moment dat vom invata sa nu ne risipim, din inertie sau conveniente, sa alegem...esentialul, ceea ce conteaza pentru sufletul nostru.
Sa gasiti sarbatoarea inimii!
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline Nadia

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 47
Sarbatoarea de Paște - un moment din viata noastra
« Răspuns #6 : Luni, 09 Aprilie 2018, 12:10 »
   Hristos a înviat! 

Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumina vine din fiecare om. 

Cuvintele sunt prea putine, cand te bucuri de fiecare clipa a vietii.

Nadia                                                                     

Offline costi31

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 604
Re: De Paște - nostalgie fără tristețe...
« Răspuns #7 : Sâmbătă, 20 Aprilie 2019, 23:19 »
Ce diferenta de la un an la altul !   :(
Va salut cu mare drag !  :flori: cine sarbatoreste Pastele  :thumbup:

Offline Edith

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 177
Re: De Paște - nostalgie fără tristețe...
« Răspuns #8 : Luni, 22 Aprilie 2019, 08:32 »

 Sufletul  nostru  devine  mai  frumos  cu fiecare  gand  bun la nostru :)