Autor Subiect: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?  (Citit de 12448 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Bagajele – preludiu  sau chin înaintea călătoriei? scris de wonderland

Într-o perioadă călătoream mai des,  deplasări scurte de 1-3 zile, ajunsesem un mic expert în bagaje cu conținut precis , nimic în plus, nimic în minus, nimic inutil în contextul și raportat la  obiectul deplasării... Dar cum orice abilitate se pierde dacă nu o practici constant...


Cei care călătoresc cu mașina, pun de obicei si de vară și de seară,  și de frig și de fason, să fie acolo,  în ideea că  ”nu se știe...” și ”doar nu le cară în spate”. Am văzut cazuri, nu spui cine, că mi-e dragă și veche prietenă, când 3 sferturi din conținutul bagajului nici n-a apucat să vadă decât interiorul dulapului de la hotel. Asta, dacă au ajuns să iasă din valiză...

Dacă te deplasezi cu  tren, autobuz și altele încadrate la transport de călători...ești mai grijuliu, că iacă-tă, tu  le cari în spate și începi să fii mai convins că  nu o să fie iarnă și vară la un loc,  fix în perioada sejurului, excursiei.
Cu avionul, iarăși, ești atent  pentru  ce merită să plătești taxă de bagaj sau nu.
Cred că cei care au experiența călătoriilor cu cortul, sau cu rucsacul în spate pe distanțe și perioade lungi – sunt adevărații expertii de la care am putea învăța cum să alegi doar...strictul cu adevărat necesar.

Bine, nici cu teoria ”ce-i pe mine și în valiz㔠nu merge, dar nici să te apuci să îți iei tot dulapul. Sau, mai grav, să te arunci în cumpărături  disperate, care fac ravagii în bugetul tău,  pentru că, brusc ți se pare că, ceea ce găsești în garderobă e nepotrivit... Așa .cum nu e cazul să intri într-un market când ți-e foame, la fel, e cazul să te abții de la cumpărături înainte de o călătorie. Doar cu o listă făcută la rece sub semnul ABSOLUT NECESAR, UTIL. Exclus, criterii precum ”mi-aș dori, mi-ar plăcea, am văzut...”

O dată, un prieten a râsrău de tot de mine.  Îmi spunea că îl enervează să ducă orice pe umăr, în mână și totuși e nevoit să facă asta și nu știe cum să-și facă bagajul cât mai ușor.  Iar eu, am început, cu glas senin – ceva de drum, ceva de somn, ceva de stat pe acolo înmulțit cu numărul de zile, ceva de...
M-am oprit pentru că râdea prea tare și, ce să fac...am început să râd și eu.

Nici n-am mai ajuns la partea cu igienicele-cosmeticele – care, recunosc sunt cam tot atâtea și  dacă plec o zi și dacă plec o săptămână sau mai mult. 
Acum m-am învățat minte – le mut în recipiente mai mici, sau, le iau pe cele care sunt pe final, măcar scap de ele la întors.
Nu știu alții cum sunt,  dar eu am ajuns să mă ghidez după criterii simple:
•   confortabil, simplu de purtat,
•   necesar
•   în acord cu destinația, ocazia, sezonul etc...

Ce am uitat înseamnă că nu îmi trebuia. Ce am pus în plus – trece la capitolul învățătură de minte sau în cel al repetării lecției, până la asimilare. Și, mai ales – o dată făcut, e bun făcut. A, și m-am obișnuit demult cu ideea că la întoarcere aceleași lucruri nu mai încap în valiza sau geanta cu care am plecat. Nu pentru că aș avea cumpărături....

Uite așa făcutul bagajelor devine un preludiu, o trezire a plăcerii călătoriei și așezare în starea în care te concentrezi doar pe ceea ce conteaz㠖 relaxarea, buna dispoziție, trăirea deplină a emoțiilor întâlnirii cu locurile și oamenii spre care te pregătești să pleci.

Da, v-ați prins, mă pregătesc de plecare.  Dar, mai am ceva timp.  Așa că, dacă și unii dintre voi vor, mie mi-ar  plăcea să citesc ce ponturi, experiențe, de preludiu sau chin în făcutul bagajelor, au alții.  ;D

Offline dauina

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 642
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #1 : Luni, 06 Mai 2013, 20:01 »
uite cum fac altii....
How to Pack your Luggage like a Pro?
Nu ceea ce aduni, ci ceea ce raspandesti spune ce fel de viata ai trait!

Caroline

  • Vizitator
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #2 : Luni, 06 Mai 2013, 20:03 »
Pentru mine, bagajele n-au fost niciodata un chin, fiindca niciodata n-am avut masina, doar propriul spate. Deci cam asa fac si eu, schimburile se pun in papuci, ccosmeticele si medicamentele in palarie etc. ;D
Pe de alta parte, la fiecare 5-6 ani cand ma mutam in alta localitate, tot ce nu folosisem 3 ani la rand, lua calea donatiilor, si asta inainte de a face cutiile pentru mutat.

Cateva tips&tricks:
- Cand plec, aleg culoare dominanta. Scot din sifonier cateva "seturi" de haine care merg impreuna si aleg dintre ele 2-3 pe criteriul care sunt cele mai confortabile (nu strang, nu contin sintetic sa transpir, si pe care le-am purtat cel mai des, fiindca imi plac si-mi dau o senzatie de bine). O singura pijama (cat mai comoda) e suficienta.
- Oricat iubesc pantofii, nu-mi iau niciodata cu mine pantofi incomozi sau pe care nu i-am purtat suficient de des ca sa-mi dau seama daca o sa ma jeneze sa nu. Regula e: fara toc, cei mai comozi si cei mai purtati, oricat ar parea de "rufosi" fata de aceia noi si frumosi, care raman acasa. O pereche, maxim doua de incaltari in plus fata de cei din picioare. Adica, de obiei, tenisi, slapi de baie si sandalele Dr.Sholl.
- Imi fac manichiura, pedichiura, epilatul, genele si sprancenele inainte cu cateva zile, astfel incat sa nu car truse de unghii, forfecute, oje, depilator etc. Pentru urgente, am o trusa elvetiana de marimea si grosimea unui card, care contine forfecuta, plia, scobitoare, briceag si un pix, toate in miniatura.
- Ma duc sa vad, nu sa fiu vazuta. Asa ca nu iau niciodata cu mine haine mulate, bijuterii, farduri, neglije-uri, pantofi cu toc sau posete maxi. O borseta colorata din fas, cu multe buzunare practice, un singur set de gablonzuri, care sa nu fie nicio pierdere daca le ratacesc si pentru care n-o sa vrea nimeni sa ma jefuiasca, un ruj mini si un tus de ochi, pentru seara, care merg la culoarea dominanta, sunt suficiente. Daca nu plec departe, exclud si borseta si folosesc pentru maruntisuri buzunarele unei veste sau a pantalonilor cargo.
- In fiecare an, imi comand de la Yves Rocher seturi de cosmetice "mini", pe care le folosesc doar in calatorii: deodorant, un parfum mic cat o sticla de oja, rujuri de 3 cm lungime, o crema de fata de 25 ml, pe care o folosesc temporar si ca demachiant, si un produs de igiena 3 in 1 - sampon, balsam si gel de dus, de asemenea mic (cam cat un tub de pasta de dinti) + un prosop mic de bumbac, subtire, astfel incat indoit, sa incapa intr-un buzunar. In felul acesta, toata trusa mea de baie incape intr-un necessaire nu mai mare decat o poseta-plic.
- Medicamentele uzuale si "pentru orice eventualitate" (un laxativ, un digestiv, un antialergic, un analgezic etc.), nu le iau cu cutii cu tot, ci tai din folie cate 2 tablete pana la maxim 6 (depinde de cate zile stau), pentru cazul in care nu pot ajunge imediat intr-o farmacie. Incap intr-un portmoneu. Cel mai mult loc per articol il ocupa de obicei in valiza camera foto impreuna cu incarcatorul.

Gigi poate confirma ca, de cate ori am iesit cu SC, n-am avut mai mult decat un rucsac sau un troller mic si o borseta.
Si-acu' n-aveti decat sa ma credeti obsesiv - compulsiva... da' urasc sa car bagaje.  :crazy2:

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #3 : Marți, 07 Mai 2013, 08:44 »
tare, dauina  :thumbup:
Asta cu organizarea pe categorii o practic și eu. 

Caroline -  :bow:

Cui îi place să care bagaje?
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline Sunrise

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 66
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #4 : Luni, 20 Mai 2013, 22:42 »
 Bun pontul cu cosmeticele mini, chiar nu știam unde le pot găsi la noi.

Eu fac lista cam cu o saptamana înainte si adaug articole pe măsura ce ma lovesc de ele prin casa si realizez ca imi vor fi utile. Nu am ajuns la performanța de a folosi tot ce pun in bagaj, dar nu mai plec demult cu geamantanul super plin, asa ca întotdeauna il pot închide si la întoarcere. Cea mai dramatica piesa uitată acasă rămâne peria de par, noroc ca eram coafata si am stat doar un weekend insa aveam impresia ca toti isi dau seama ca.s nepieptanata. si nici nu am gasit sa cumpar. De.atunci e cap de lista in planificare.

Asta ar fi alta intrebare legată de bagajeala, ati uitat vreodata ceva esential si cum v.ati descurcat?:)

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #5 : Marți, 21 Mai 2013, 08:26 »
Daca e vorba de o calatorie de mai multe zile, neparat imi trebuie macar o zi inainte dedicata acestui eveniment.Asta pentru ca las bagajele in ultimul moment, ceea ce ma face de multe ori sa constat ca trebuie sa mai cumpar ceva.
Sa va relatez ceva amuzant.Se apropia Revelionul 2013 la Geoagiu.Tinuta programata pentru noaptea de revelion era pusa in bagaj, asta inainte cu 3 ore de a pleca de acasa.M-am razgandit brusc(mi s-a parut ca era adecvata unei cucoane care 'bate lejer 60 de ani'), drept pentru care mi-am cumparat alta rochie 'pe ultima suta de metri'.
Alta intamplare amuzanta: sunt o mare consumatoare de ness.Acum trei ani cand am plecat in excursie in Franta, mi-am uitat acasa taman ce consideram eu cel mai important intr-o excursie: nessul.Noroc ca ajungand la Bucuresti cu un Intercity la 12 noaptea, am avut timp o noapte intreaga sa imi achizitionez prea pretiosul ness.
Cum imi pregatesc vestimentatia pentru excursii? 'Degrevez' dulapul de cel putin jumatate de garderoba pe care o insir 'pe unde se poate'.In concluzie camera 'este sufocata' de haine.Bineinteles ca dupa ce pun in bagaje ce imi trebuie, nu mai am timpul necesar sa pun restul la loc,ramanad ca 'misiunea' sa fie indeplinita dupa ce ma intorc din excursie.
 :) :)Eu va relatez toatea astea, luandu-ma drept exemplu negativ: 'ASA NU' ! :oops:

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #6 : Marți, 21 Mai 2013, 08:32 »
Eu văd că aplic încă sistemul: ceva de drum, ceva de dormit, ceva de seară, ceva de zi...
De obicei uit ceva de ploaie sau de vreme radical schimbătoare, dar nu am pățit nimic tragic din cauza asta :).
Acum, constat că ar fi bine să îmi schimb obiceiul de a îmi face bagajele în două etape. De la prima până la  a doua, stric buna organizare inițială și mă complic în dileme decizionale inutile.
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline PGabriela

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 273
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #7 : Marți, 21 Mai 2013, 13:10 »
uite cum fac altii....



Dauina -
Am aplicat sfaturile din acest filmulet, mi-a prins foarte bine. intr-adevar nu e tot una cum impaturi hainutele de drum.
Multumesc pentru postare !!! Mi-a prins tare bine, facand la fel am constatat ca bagajul a fost mult mai lejer :) si usor fata de alte dati.

Offline Sunrise

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 66
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #8 : Marți, 21 Mai 2013, 17:24 »
din ASA NU invatam eficient:)

si eu plec cu nessul aproape oriunde, imi da o stare de liniste sa stiu ca nu depind de nimeni pentru a-mi bea prima cafea. Pot uita- si chiar uit adesea zaharul sau lingurita- insa am ce e mai important! mai ales ca de la o vreme ma trezesc ireal de devreme, nu-mi vine sa cred ca-s tot eu... dar uite asa am timp sa citesc pe-ndelete diverse subiecte de pe forum

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #9 : Marți, 21 Mai 2013, 20:35 »
Bine ai venit in randurile noastre, 'Raza de soare'!
Sper sa gasesti subiecte cat mai interesante pe aici!
Cand ma gandesc ca asa am inceput si eu pana la 'intalnirile live'-exact cu forumul! :flori:

Offline Sunrise

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 66
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #10 : Joi, 23 Mai 2013, 23:17 »
Multumesc Mihaela! Te citesc cu placere la cafea si nu numai:)

Eu asa am crezut ca incep majoritatea, cu forumul, ca sa evalueze o perioada situatia, compatibilitatile, trendurile...

silviu

  • Vizitator
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #11 : Vineri, 24 Mai 2013, 10:42 »
io cand aud de preludiu, ma gandesc la altceva ::) si zau ca nu mi se pare un chin ^-^

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #12 : Sâmbătă, 25 Mai 2013, 14:02 »
io cand aud de preludiu, ma gandesc la altceva ::) si zau ca nu mi se pare un chin ^-^
Titlul are si subiect=bagaje, acuma depinde ce intelegi tu prin 'bagaje'! ;)...fiecare interpeteaza ce vrea si cum vrea!
Suntem un forum democratic!
Nu cumva te-ai uitat la 'Romanii au talent'... parca pe acolo am vazut o tipa iesind dintr-o valiza! :whistle:

Offline cartex

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 152
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #13 : Duminică, 22 Decembrie 2013, 11:50 »
Eeeeei , acum e acum!
2/3 din volumul valizei l-am ocupat cu cadouri ( is Christmas time! :smitten:) Cit de prevazatoare pot sa fiu ca sa-mi iau tot ce-mi trebuie sa ma simt bine si sa incap doar in putinul spatiu ramas , in conditiile in care nu mi-am luat cosmetice mini cum citii mai sus??!!! |o
Iata subiect de gindire ( profunda  :))

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Bagajele – preludiu sau chin înaintea călătoriei?
« Răspuns #14 : Duminică, 22 Decembrie 2013, 18:30 »
Nici prea prevazatoare, nici prea nepasatoare. :)
Pune cadourile separat, in altceva (rucsaic, traista ce stiu io). Asa stii care e marimea reala a bagajului cu care te vei intoarce.
Sau...ia o valiza mai mare  :giggle:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.