Autor Subiect: Five a…Click!  (Citit de 7400 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13265
Five a…Click!
« : Luni, 03 Iunie 2013, 09:57 »
Five a…Click!       articol scris de Mihaela1961

De o buna bucata de timp mi-am facut un obicei. De cum ajung de la job acasa(aproximativ pe la orele 5 ale dupa-amiezii), ma reped direct la laptop si cu un zambet nerabdator deschid Facebook-ul!
Si uite asa, daca ma joc nitel ‘de-a cuvintele’ si le adaptez la conjunctura actuala(viata noasta derulandu-se mai mult online decat offline), obinsuitul ‘Five o’clock tea’, poate deveni ‘Five a click… Facebook’ ;)
Intrebarea pe care si-o pun foarte multi psihologi ar fi: socializarea pe Facebook are efecte pozitive pentru vietile noastre?Parerile sunt destul de controversate in acest sens.
    ‘Spre deosebire de o oglinda care ne arata cu precizie cum suntem si a carei imagine ar putea avea un efect negativ asupra stimei de sine daca imaginea reflectata nu corespunde idealurilor, Facebook-ul ne arata o versiune pozitiva a propriei persoane.Nu e neaparat una falsa, dar e una pozitiva’ afirma un profesor de comunicare de la Universitatea Cornell.
   O alta parte sustine ca dimpotriva, deoarece pe Facebook sunt prezentate cele mai pozitive aspecte ale vietii utilizatorilor, cand vizualizam profile de Facebook, in mintea noastra au loc comparatii in care suntem constant dezavantajati. Pentru cei cu o stima de sine normala, acest aspect este irelevant, insa pentru cei cu o imagine de sine fragila, poate avea efecte negative, iar refugierea in acesta lume pozitiva si iluzorie, poate duce chiar la depresii, se scrie intr-un studiu al Universitatii Stanford.
Eu sunt convinsa ca prietenii de pe Facebook sunt total diferiti fata de cei pe care-i avem in viata reala, unde o prietenie implica si niste indatoriri(suport moral, ajutor, etc). In lumea virtuala a retelelor de socializare, grupul de ‘friends’ este format pe baza unor hobby-uri comune, de unde si subiectele de conversatii. In plus, am auzit pe multi spunand ca prin intermediul Facebook-ului si-a gasit colegi de liceu, facultate, etc.
Eu una cred ca cel mai mare avantaj al retelelor de socializare este publicitatea. Ai o afacere, o pasiune, chiar un blog si vrei sa le  faci cunoscute, acestea sunt mijlocul ideal de a ti le face cunoscute.
‘Interest lists’ e un fel de ‘Wishlist’ si ce-i drept, mie asta ‘imi mananca tot timpul’.

Mai concret, stau cu laptopul in brate si urmaresc tot ce posteaza(‘share’) cei din lista mea de friends sau grupurile din care fac parte. De la o vreme mi se pare mai interesanta apartenenta la niste grupuri cu tematici care m-ar putea interesa, decat chiar cei din lista de ’friends’. Pentru mine ‘timeline’ e un fel de Centralizator al site-urilor sau conturilor care mi se par interesante, drept pentru care in loc sa navighez zilnic in multitudinea de site-uri care au articole pe care le citesc cu placere, tot ce apare nou pe ele, apare si pe Facebook.Timeline-ul asta e oglinda a intereselor mele.
In concluzie, mie nu-mi ramane altceva de facut, decat sa dau click pe link-urile ce-mi apar pe ecran. Asta se petrece cu mici exceptii in fiecare seara, la …’five o’clock’…numai ca eu inlocuiesc savoarea ceaiului cu cea a Facebook-ului!De fapt merg si amandoua imbinate in mod armonios, tot la …‘five o’clock’

Inchei(previzibil de altfel) cu intrebarea:
Voi cum va petreceti timpul pe Facebook?  :coolsmiley:

mihaela1961

  • Vizitator

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #2 : Joi, 06 Iunie 2013, 20:54 »
Un articol 'la obiect' gasit pe un blog foarte drag mie apartinand Sofiei Dumitriu...care desigur-face parte din friends-Facebook, lucru de care-s foarte mandra!Va sfatuiesc sa o cititi  :)
http://www.artdevivre.ro/de-ce-iubim-facebook/

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #3 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 09:54 »
Mi s-a parut iar un articol interesant despre retelele de socializare:

http://academiclink.ro/Psihologie/facebook-hi5-i-alte-societi-virtuale.html

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Five a…Click!
« Răspuns #4 : Duminică, 09 Iunie 2013, 09:13 »
Five a…Click!       articol scris de Mihaela1961

Eu una cred ca cel mai mare avantaj al retelelor de socializare este publicitatea. Ai o afacere, o pasiune, chiar un blog si vrei sa le  faci cunoscute, acestea sunt mijlocul ideal de a ti le face cunoscute.
‘Interest lists’ e un fel de ‘Wishlist’ si ce-i drept, mie asta ‘imi mananca tot timpul’.
Voi cum va petreceti timpul pe Facebook?  :coolsmiley:

Da, sunt de acord. De fapt am intrat pe facebook, via interese, să zicem, profesionale - administrez o pagină care are legătură cu un proiect în care sunt implicată.

Dar, am avut prilejul să constat că e o lume în care te poți pierde, te poți risipi.
Like, share, poze, muzică, citate, amețești, habar nu ai când a trecut timpul....
E drept găsești, în online, nu exclusiv pe facebook, informații, oameni interesanți, scrieri profunde sau amuzante, povești de viață, sfaturi de tot felul. Ce mai,  e o viață colorată, intensă, agitată. Dar, care dispare o dată cu delogarea și shutdown. Deși există riscul să rămână în mintea ta, sau tu să rămâi închis în lumea asta virtuală

Totuși, încerc să-mi limitez timpul petrecut în spațiul virtual. De obicei apare o saturație naturală, în mod firesc mă țin departe, alteori e nevoie de decizie  rațională și auto-constrângere. :)
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #5 : Duminică, 09 Iunie 2013, 09:28 »
Facebookul pentru mine este o LUME virtuala, dar nu si o VIATA virtuala.Este(ma repet acum) o sursa de informatii si trimiteri la site-uri, bloguri care apar si pe facebook(intru publicitate)si uite asa ajung sa stiu despre ele, iar cele al caror continut reprezinta un interes pentru mine, le 'bifez'.
Pericolul potential este sa-ti identifici actiunile, precum si prietenii din viata reala cu actiunile/'friends' de pe facebook.Atat timp cat reusesti sa stabilesti o linie de demarcatie intre spatiul virtual si viata reala, este OK!
Cu alte cuvinte, 'pic pe aceeasi lungime de unda cu Woanderland', doar ca am spus-o altfel!  :)

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #6 : Miercuri, 12 Iunie 2013, 22:52 »

Caroline

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #7 : Joi, 13 Iunie 2013, 11:01 »
Ba unii chiar au viata in afara Facebook... pe bune, si chiar daca nu au uitat parola, ci o ignora, deliberat. Din lipsa de timp, de nervi si de motivatie pentru online.

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #8 : Joi, 13 Iunie 2013, 14:30 »
Pai bineinteles ca exista viata in afara Facebook; Facebook-ul iti coloreaza doar timpul liber(in masura in care il si ai) sau pentru divertisment, articole care fac parte din 'plaja ta de interes' sau chiar in bussines. la copii e mai problematic.

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #9 : Vineri, 14 Iunie 2013, 22:27 »

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #10 : Sâmbătă, 22 Iunie 2013, 19:37 »
Mi s-a parut haioasa foc fotografia! :)


Offline deli_a

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 185
Re: Five a…Click!
« Răspuns #11 : Joi, 04 Iulie 2013, 14:24 »
...se presupune ca la serviciu esti ocupat...vii acasa si intri in mediul virtual... seara, eventual, te mai uiti si putin la TV...tu, cu tine, cand mai stati de vorba ?? (intrebarea nu are un adresant anume, ci pe noi , toti...)
de fapt, am inceput sa regasesc aceleasi "secrete" in mai toate "sursele interesante", fie carti, fie pps., fie link-uri, etc. E timpul sa trecem la etapa urmatoare, e vremea saltului calitativ de dupa acumularea cantitativa...??...
"Viseaza ca si cand ai trai vesnic si traieste ca si cand ai muri azi, caci nu conteaza anii din viata ta, ci viata din anii tai."

Caroline

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #12 : Joi, 04 Iulie 2013, 16:26 »
... am inceput sa regasesc aceleasi "secrete" in mai toate "sursele interesante", fie carti, fie pps., fie link-uri, etc. E timpul sa trecem la etapa urmatoare, e vremea saltului calitativ de dupa acumularea cantitativa...??...

Exact asa!  ;)

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #13 : Vineri, 05 Iulie 2013, 20:55 »
Daca v-as spune ca sunt in doua grupuri de pe facebook, gupuri legate categoric de interese tematice pe care le urmaresc(ca si postari) si unde sunt activa?Daca v-as spune ca intr-unul din ele exista o biblioteca virtuala cu sute de carti?
Sunt o 'devoratoare de facebook', pentru ca exista tematici pe care le urmaresc indeobste, iar pe facebook acestea sunt cumva 'centralizate' sa zicem.Nu mai navighez pe toate site-urile care ma intereseaza, dat fiind faptul ca acestea exita in lista mea de interese de pe facebook!
Un alt exemplu:sunt relativ apropiata de un grup numit 'Exista viata dupa doliu'-au aparut si la TV, asociatie nonprofit care deja a organizat o tabara pentru vaduve inclusiv cu asistenta psihologica, iar acum incearca sa obtina voturile necesare organizarii unei tabere pentru copiii orfani.Mi-am pierdut tatal si am suferit cumplit si siu ce inseamna.
Sunt doar doua exemple.
Nu sunt amatoare de chat pentru simplul motiv ca exista telefonie mobila, dar nici nu am nimic impotriva celor care socializeaza in acest mod.
Dar optiunile pro si contra vor exista dintotdeauna! :)

mihaela1961

  • Vizitator
Re: Five a…Click!
« Răspuns #14 : Sâmbătă, 27 Iulie 2013, 21:37 »