Autor Subiect: Realitatea între subiectiv și obiectiv  (Citit de 3200 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13261
Realitatea între subiectiv și obiectiv
« : Vineri, 02 August 2013, 14:38 »
Realitatea între subiectiv și obiectiv scris de wonderland

Realitatea e subiectivă. Emoția e obiectivă. Pentru că ea, emoția e filtrul interior de configurare a realității și a reacției la ceea ce se întâmplă. Și când o negi, și când o respingi, și când o lași să te copleșească, și când o recunoști, o accepți, o modelezi o transformi prin filtrul rațiunii,  emoția e cea care îți indică locul în care ești pe drumul spre sine, te ține departe sau te pune în contact cu nevoile tale. Emoția potențează sau îți blochează devenirea.

Dar emoția e influențată de gând. Iar gândul e rezultatul felului în care am fost obișnuiți să înțelegem lumea, să interpretăm ceea ce ajunge la noi prin canalele senzoriale.

Interpretăm realitatea și o punem în cuvinte. Cuvintele au putere. Ele, la rândul lor creează o realitate în mintea noastră. Acum, de noi depinde să verificăm dacă aceasta corespunde cu realitatea din mintea celuilalt.  Altfel, riscăm să creștem într-o iluzie.

Ufff, încurcate sunt jocurile minții și căile de înțelegerea a ceea ce noi simțim, gândim, alegem ca acțiune pornind de la cuvintele celuilalt, de la ceea ce ni se întâmplă.

Construim lumi subiective și nu ne găsim locul în realitatea obiectivă.


Cert este că, uneori, ne trezim într-o iluzie născută dintr-un vis. Acel vis care hrănește speranța ta că,ceea ce îți dorești, se va împlini. Și că, uneori speranța ta începe să freamăte la întâlnirea cu ceva ce pare să împlinească visul tău.
Dar, visul e  frumos când crește în noi, iar noi creștem în el, până nu mai contează dacă visul hrănește realitatea sau realitatea hrănește visul. Acel moment când visul și realitatea s-au întâlnit, contopindu-se întru împlinire.

În rest,  rămâne reverie,  se transformă în iluzie, te risipește sau te ține încrâncenat  într-o direcție...neprofitabilă.
Și, iată cum un cuvânt investit cu semnificație în zona realismului-pragmatic, mă trezește la realitatea obiectivată prin rațional.

Da, asta e, nu e profitabil să te păstrezi în zona de visare sterilă și viziune romanțată asupra vieții.
Dar e frumos să te lași, să îți dai voie să rezonezi la frumusețea lumii, a oamenilor și a întâmplărilor.
Să te bucuri de ceea ce este, acceptând liniștit ceea ce nu poate fi – o atitudine subiectivă care te poate ajuta în construcția realității obiective.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Realitatea între subiectiv și obiectiv
« Răspuns #1 : Luni, 02 Decembrie 2013, 06:49 »
A trecut mult timp de când am găsit o perspectivă interesantă de înțelegere a cuvântului dezamăgire, prezentat ca un cuvânt compus ”des-amăgire” și interpretat ca ”trezirea din amăgire”.
M-a marcat această viziune si am repetat-o în orice context mi s-a părut potrivit. Nimeni nu te poate dezamăgi, de fapt îți revii dintr-o amăgire.
Pe vremea aia era mai vehiculat conceptul de...așteptări realiste, mai târziu a început să circule această filosofie a non-așteptărilor. Că și asta e tratata de multe ori superficial, ca pe o recomandare de a nu-ți dori nimic, de a nu-ți păsa si a trece fluierând printre oameni si întâmplări, e altă poveste.
Acum, voiam doar să recunosc că a trecut mai puțin timp de când această perspectivă a dezamăgirii a căpătat consistență în conștiința mea. Pentru că, e clar, ceea ce rămâne doar la nivel de apreciere intelectuală nu garantează acea înțelegere capabilă să producă schimbări în modul tău de a înțelege lumea si, mai ales de a reacționa la ceea ce ti se întâmplă.

Dacă nu vrem să fim dezamăgiți tot ce e nevoie să facem e să nu ne amăgim. Se poate mai simplu de atât? Măcar la atât mi-a folosit descoperirea mea inițială - Am renunțat să spun ”m-a dezamăgit...”. Ori, dacă mă trezesc în acest automatism, încerc să înlocuiesc această sintagmă cu ”m-am simțit dezamăgită...pentru că mi-am imaginat că...” Nu există rețete sau formule magice, clar.

Dar exercițiul de schimbare a perspectivelor subiective asupra realității obiective poate începe și cu antrenarea modului în care formulăm afirmațiile noastre despre realitate. Voi ce spuneți?

Iată și ce spun altii despre dezamăgire. Recunosc, am dat, întâmplător sau nu în dimineața asta peste un articol care mi-a trezit momentul de reflecție de mai sus.

http://pentrusufletultau.wordpress.com/2013/09/13/3-intrebari-de-pus-cand-esti-dezamagit/

O zi fără așteptări vă doresc! Așa lucrurile bune ne vor surprinde, iar cele mai puțin plăcute nu ne vor schimba buna-dispoziție. Pentru că vor deveni doar incidente în afara controlului nostru, care, în cel mai rău caz ne vor solicita efortul de gândire a unor soluții, dar nu vor crea turbulențe în starea noastră subiectivă
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.