Autor Subiect: Insomnia  (Citit de 14223 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

raskolnikov

  • Vizitator
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #15 : Sâmbătă, 03 Aprilie 2010, 02:02 »
Buna metoda Silva, am incercat-o si eu de multe ori. Mie mi-a prins bine, celor din jur nu garantez.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #16 : Sâmbătă, 03 Aprilie 2010, 07:52 »
  Gasesti o pozitie comoda si inspiri foarte puternic, cand ti-ai umplut plamanii cu aer incepi sa expiri foarte incet, gandindu-te si vizualizand cifra 10... samd pana ajungi la zero.  Este un exercitiu din cartea "Dinámica del método Silva de Control Mental" de José Silva si Burt Goldman.  Daca te intereseaza, iti traduc tot exercitiul si ti-l trimit.  Functioneaza, sa stii.  Apoi, mai sunt casetele sau CD-uri cu exercitii de meditatie: la fel, functioneaza si ele.
Si daca nu si nu, mi s-a comentat despre un extras de sunatoare numit Remotiv, cate o pilula la nevoie.  Se zice ca este 100% natural. Somn usor atunci! :)

Nu sint  medic, sint inginer, dar pot da un sfat pe tema asta.  Inca din copilarie somnul mi s-a parut o componenta foarte interesanta (si placuta :)) a vietii noastre si m-am intrebat mereu de ce dormim si ce se intimpla cu intimpla cu noi in somn. Probabil si fiindca am avut, si am, frecvent niste vise fantastice, foarte suprarealiste, uneori de o frumusete nepaminteana, alteori povestiri si intimplari ciudate, vise pe care  de regula mi le amintesc dupa ce ma trezesc.  Asta multumita bunicii mele, pentru ca in copilarie de multe ori ma trezeam cu parerea de rau ca avusesem un vis frumos dar pe care il uitam aproape instantaneu cind ma trezeam, bunica mea m-a invatat ca daca vreau sa tin minte un vis sa nu deschid brusc ochii si mai ales sa nu ma uit spre geam. Nu stiu de ce, dar metoda functioneaza.
Am adus visele in discutia despre somn si respectiv lipsa lui, insomnia, pentru ca medicii au descoperit recent ca visele au o mare importanta in calitatea somnului si in sanatatea noastra fizica si mintala.
> Cit de important e somnul m-a lamurit un documentar despre somn in care era prezentat si cazul unui american care a incercat prin anii '50 sa stea in direct la un post de radio fara sa doarma mai multe zile. Era in anii cind se faceau la ei concursurile alea idioate gen care pereche danseaza fara oprire cel mai mult, etc.
Nu mai tin minte cite zile a stat americanul treaz, dar au fost multe,  a batut recordul, stiu insa ca dupa aia nu si-a mai revenit niciodata, n-a mai putut dormi. A ajuns in spital unde nici cu cele mai puternice hipnotice n-au mai reusit sa-l adoarma medicii. Ceva se stricase iremediabil in el si in final dupa luni de chin, cu toate eforturile si somitatile medicale din jurul lui, a murit.

Sigur, e un caz extrem, dar si insomniile usoare sint neplacute si mai ales oboseala de dupa noaptea fara somn.

Recomandarile facute de Ayouni impotriva insomniei sint excelente si desi par banale functioneaza!. Metoda Silva n-am mai folosit-o de citiva ani (n-a mai fost nevoie) dar era infailibila. Tot secretul e sa nu te grabesti, sa vizualizezi si chiar sa te joci cu numerele in gind. Inainte de a lua pastile incercati plimbarile in aer curat, exercitiile fizice si metoda Silva si veti vedea cum Morpheu isi va deschide larg bratele. :)

Multumesc  pentru sfaturi si sustinere. Voi incerca metoda Silva.
Imi place mult sa visez. Sper sa mi se imbunatateasca somnul.
 :D

maria171

  • Vizitator
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #17 : Sâmbătă, 03 Aprilie 2010, 10:26 »
Citat
Buna metoda Silva, am incercat-o si eu de multe ori. Mie mi-a prins bine
raskolnikoave, mama, dupa ce am citit la gramatica, nu cred ca ti-a facut bine
din contra


Offline Ayouni

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1918
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #18 : Sâmbătă, 03 Aprilie 2010, 11:33 »
@awana, ce ti-am spus despre metoda Silva e mai mult un rezumat dar oricum este un mic ritual bun de urmat... astazi plec in concediu si voi reveni peste o saptamana.  in tot acest timp, voi face traducerea promisa.  Si cu un bonus care o sa-ti placa foarte mult, daca spui ca-ti place sa visezi.  Este un alt exercitiu foarte creativ si linistitor care face ca mintea sa se concentreze numai pe lucruri, locuri si creaturi frumoase si care la sfarsit iti induce o stare de liniste si care te duce inevitabil in bratele lui Morfeu.  Se numeste "Iazul margaretei". Poti deja sa incepi sa anticipezi aceasta tema si s-ar putea sa scrii tu singura exercitiul.
"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #19 : Sâmbătă, 03 Aprilie 2010, 16:38 »
Este un alt exercitiu foarte creativ si linistitor care face ca mintea sa se concentreze numai pe lucruri, locuri si creaturi frumoase si care la sfarsit iti induce o stare de liniste si care te duce inevitabil in bratele lui Morfeu.  Se numeste "Iazul margaretei". Poti deja sa incepi sa anticipezi aceasta tema si s-ar putea sa scrii tu singura exercitiul.


Abia astept sa te intorci din concediu Ayouni. Voi incerca sa-mi imaginez "Iazul margaretei".

 :-*

Offline anamama13

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1227
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #20 : Duminică, 04 Aprilie 2010, 12:01 »
tratamentul meu - televizorul + lexotanil....
Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

carmentoma

  • Vizitator
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #21 : Duminică, 04 Aprilie 2010, 12:50 »
     Am avut o perioada ( chiar acum cateva luni) in care, din cauza lipsei somnului, am inceput sa iau cata o pastila, apoi cate doua pastile de Distonocalm seara, inainte de culcare! Efectul a fost, in primul rand , ca ma trezeam chiauna si foarte greu puteam sa a ma concentrez la volan dimineata (cand plecam spre Gara de Sud sa iau trenul spre serviciu) si apoi la munca, peste zi! Iar asta nu a fost tot! La ceva timp dupa ce am inceput cu pastilele, am ajuns ( de doua ori intr-o luna) la Urgente pentru ca mi-am dat bila peste cap! Desi ecografia si analizele erau perfecte, nu stiam cauza starii mele de rau general si atunci am inteles ca nu poate fi altceva, decat noul tratament pe care mi l-am autoadministrat! Mentionez ca nu am vicii comune (gen tigari, alcool) care sa fi constituit , eventual, motivul starii mele! Atunci am renuntat la ele si  prefer sa stau pe aici pe forum, mai nou, sau oriunde in lumea virtuala sau sa ma uit la tv, sa citesc o carte, ori alte asemenea, decat sa mai iau orice fel de "buline" care sa ma drogheze, sa nu mai stiu de mine!
     Recomandare: faceti orice va trece prin cap, dar nu luati hapuri! Parerea mea!

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #22 : Duminică, 04 Aprilie 2010, 12:54 »
imi pare rau ca nu va pot sfaturi in acest subiect...eu dorm noptile. sunt rare orele din noapte cand nu pot dormi si atunci se intampla sa am un examen, o lucrare mai grea, o problema care necesita mai mult efort...ma rog, chestii de genul asta apoi totul revine la normal.

va doresc nopti odihnitoare si fara pauze de insomnie  :-*

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #23 : Marți, 06 Aprilie 2010, 08:16 »
Am inceput sa fac miscare si parcai nsomniile nu mai sunt atat de rebele. Ma mai trezesc peste noapte si apoi adorm la loc.

Multumesc pentru ca sunteti alaturi de mine!

 :D

Offline anamama13

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1227
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #24 : Marți, 06 Aprilie 2010, 09:09 »
     Am avut o perioada ( chiar acum cateva luni) in care, din cauza lipsei somnului, am inceput sa iau cata o pastila, apoi cate doua pastile de Distonocalm seara, inainte de culcare!

era si normal sa nu actineze in directia ta... ptr ca distonocalmul nu se recomanda a fi luat dupa ora 17 - 18... provoaca insomnie... el este un "tranchilizant" de zi... e doar un calmant care te ajuta sa te mobilizezi ca sa iesi din depresia zilei.... sfatul meu : nu mai luati niciodata distonocalm  dupa ora 14 chiar ...
Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

adria

  • Vizitator
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #25 : Miercuri, 07 Aprilie 2010, 20:30 »
dragele mele, nu va pot da sfaturi in aceasta privinta
adorm de cele mai multe ori inainte de a pune capul pe perna

Offline Ayouni

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1918
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #26 : Luni, 12 Aprilie 2010, 14:51 »
@awana draga,

promisiunea este datorie si eu mi-am indeplinit-o: in saptamana care tocmai a trecut am tradus ceea ce ti-am promis, mi-au iesit 5 pagini si nu as vrea sa inoportunez pe aici cu tot materialul respectiv.  Iti pun un pic aici si daca doresti si restul, trimite-mi un mail si asa voi putea sa-ti trimit eu dupa tot atasamentul.
quote
JOSÉ SILVA Y BURT GOLDMAN: DINÁMICA DEL MÉTODO SILVA DE CONTROL MENTAL

PRIMA ETAPA A MEDITATIEI

Exista un ritm fundamental in toate lucrurile care exista pe aceasta planeta.  Lumina are un ritm sub forma de unde; de asemenea sunetul.  Fiecare culoare a spectrului are propriul ei ritm.  Inima fiecaruia dintre noi pompeaza sangele prin tot corpul prin batai ritmice.  In acelasi fel, in ultimile decade, cercetatorii au descoperit ca activitatea cerebrala produce unde care pot fi masurate si care variaza foarte mult in functie de nivelul somnului sau al starii de veghe, de seninatate (calm) sau de agitatie, de concentrare  sau neatentie , si inclusiv de sanatate sau boala.

Ritmurile creierului sunt provocate de toate tipurile de stimuli, dorinte, anxietate, stres sau liniste… de toate stadiile cat mai diverse ale conditiei umane. N-ar fi interesant sa putem controla aceste ritmuri ?

Unul din telurile Dinamicii Minale Silva este acesta.  De-a lungul anilor in care tehnicile Silva s-au dezvoltat, rafinat si practicat, sute de mii de absolventi au descoperit forma prin care talentul de a ne controla undele cerebrale poate sa ne schimble literalmente viata.  In acest capitol vom studia forma in care functioneaza aceste unde cerebrale, efectul lor asupra intregii noastre fiinte, si cateva metode si foloasele pe care le obtinem atunci cand le controlam.

Cercetatorii au identificat patru tipuri bazice de unde cerebrale: Beta, Alfa, Theta si Delta.  Corespunzatoare celor patru nivele de activitate cerebrala.  Frecventa fiecareia dintre aceste unde cerebarale, masurata in cicluri pe secunda, este vizibila in graficele unei electroencefalograme (EEG).
In extrema cea mai de jos a scarii posibilei activitati a undelor cerebrale este producerea de jumatate de ciclu pe secunda.  Aceasta cifra reprezinta extrema somnului cel mai profund in punctul sau cel mai jos; in cazul epilepticului, de exemplu, cand creierul se afla in starea máxima de surescitare, in punctul cel mai inalt. Cel mai común este de 4 pana la 40 de cicluri pe secunda, reprezentand de la somnul profund pana la o intensa stare de excitare nervoasa.

Chiar daca fiecare din cele 4 zone se suprapune altor zone adiacente, si fiecare individ are un procentaj diferit, in general, ceea ce urmeaza este adevarat:

-   Cand ne aflam in Delta, creierul nostru produce unde cerebrale de la o jumatate pana la 4 cicluri pe secunda (CPS).  Delta este zona somnului profund inconstient, o zona foarte putin cunoscuta a inconstientului absolut. 
-   Cand ne aflam in Theta, producem unde cerebrale intre 5 si 7 CPS.  Theta este zona somnului profund comod, o zona de satisfactie maxima si absoluta. 
-   Cand suntem in Alfa, producem intre 8 si 13 CPS.  Alfa este regiunea somnului relaxant si al viselor, cea denumita si MOR (miscare oculara rapida) .
-   Cand suntem in Beta, starea constienta externa, creierul produce unde intre 14 si 40 CPS.  Cand cititi aceste randuri, va aflati in Beta.

Persoana medie, intr-un moment mediu si intr-o zi medie, se afla in Beta, producand 21 CPS.
Cand suntem surexcitati din cauza maniei, supararii,  geloziei, fricii, nerviosismului,  aprehensiunii sau oricarei alte emotii nelinistitoare, angoasante, acest ritm creste si activitatea cerebrala ajunge la 22, 25 sau mai multe CPS.  Starea proasta de sanatate, excitabilitatea, capacitatea deficienta de a invata sau slaba concentrare se datoreaza in parte unui grad excesiv de activitate cerebrala.

Ritmul sanatatii, ritmul inteligentei, ritmul concentrarii, ritmul  calmului si desigur, ritmul geniului pur, isi au radacinile  in zona producerii de unde cerebrale sub 19 cicluri pe secunda.
to be continued... :)   
unquote
"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

carmentoma

  • Vizitator
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #27 : Marți, 13 Aprilie 2010, 21:20 »
Daca vrei sa vezi adevarata personalitate a unei persoane, atunci incearca sa o prinzi dormind intr-un loc confortabil, pentru ca felul in care dormim poate sa dezvaluie lucruri interesante despre personalitatea noastra.

Exista 39 de pozitii diferite in care oamenii dorm, pe care si le aleg inconstient. Insa prin autoeducatie, poti sa dormi in anumite pozitii care sa ajute la problemele tale de sanatate: exista pozitii speciale in care cei care sforaie trebuie sa doarma, sau pentru cei cu probleme digestive.

S-au scris si numeroase carti pe acest subiect, insa cele mai importante si elaborate sunt "The Secret Language of Sleep: A Couple's Guide to the Thirty-Nine Positions" de Evany Thomas si cercetarile profesorului Chris Idzikowski, director al Sleep Assessment and Advisory Service din Marea Britanie.
Se face diferenta intre felul in care stai cand dormi singur, si felul in care dormi cand esti cu altcineva in pat. Si, mai ales, trebuie sa te gandesti la modul in care dormi cand esti confortabil in propriul pat, sau cand dormi cu o persoana langa care iti permiti sa fii tu insuti, de obicei cu partenerul tau pe termen lung.
Idzikowski este cel care a atras atentia si asupra modului in care felul in care dormim ne afecteaza sanatatea. Astfel, daca ai probleme cu digestia, este bine sa dormi pe burta; iar daca dormi in pozitiile starfish si soldier atunci esti predispus sa sforai si sa nu ai un somn linistit.   

Tot cercetarile facute de acesta arata ca majoritatea oamenilor nu isi schimba pozitia in care dorm de-a lungul timpului.. Doar 5% dintre participantii la experiment au spus ca isi schimba felul in care dorm de la o noapte la alta.
Chris Idzikowski a analizat sase pozitii in care se doarme cel mai des atunci cand suntem singuri, iar in cartea pe care am mentionat-o mai sus, se analizeaza felul in care dormim cand suntem cu altcineva in pat.

Iar ceea ce este interesant in intelesul dincolo de modul in care dormim, este faptul ca denota lucruri la care ne-am asteptat prea putin. Dar sa luam pe rand cele mai comune pozitii de somn, si sa vedem ce spun ele despre noi.

carmentoma

  • Vizitator
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #28 : Marți, 13 Aprilie 2010, 21:22 »
Pozitia fetus
Daca dormi ghemuit in pozitia fetus inseamna ca esti o persoana dura la exterior, insa foarte sensibila in interior. Timida cand intalnesti prima data pe cineva, insa dupa ce cunosti mai bine acea persoana devii mai relaxat si foarte placut. De asemenea, daca dormi astfel inseamna ca te simti singur si esti deprimat, fiind obsedat de greselile din trecut si de esecurile tale. Esti ezitant si indecis, dandu-le celor din jur impresia ca cel mai mult in viata iti lipseste dragostea. Aceasta este cea mai comuna pozitie in care oamenii dorm, adoptata de 41% din cele 1.000 de persoane care au luat parte la studiu. Si de doua ori mai multe femei adopta aceasta pozitie in comparatie cu barbatii.
Pozitia copacului
Daca dormi pe o parte, cu ambele brate pe langa corp, sau cu palma sub cap, inseamna ca esti o persoana sociabila careia ii place sa fie in centrul atentiei, si mai inseamna ca ai incredere in oameni, chiar si in straini. Insa poti fi si foarte usor de pacalit. De asemenea, ai mare incredere in tine, vei avea succes in tot ceea ce intreprinzi, si vei face lucrurile cu multa pasiune. Persoanele care dorm pe partea dreapta, cu palma sub cap, se pare ca vor avea noroc in viata si vor castiga multi bani.
Pozitia de tanjeala
 
Dormi pe o parte, cu ambele maini intinse inainte? Atunci ai o fire deschisa, insa esti si suspicios si de cele mai multe ori cinic. Te hotarasti foarte greu, insa odata ce ai luat o decizie, cu greu ti-o mai schimbi.

Pozitia soldatului
Pe spate, cu ambele brate pe langa corp. Esti in general rezervat si tacut. Tinzi sa iti fixezi tie si celorlalti standarde foarte inalte, la care de putine ori poti ajunge. 
Pozitia in cadere libera
 
Dormi pe burta cu mainile in jurul pernei cu capul intr-o parte. Esti o persoana prietenoasa si galagioasa, de gasca si putin obraznic la exterior, dar in interior esti agitat si usor de enervat, insa putini vad aceasta parte a ta. Nu suporti criticile sau situatiile de criza, si iti pasa mult de ceea ce cred ceilalti despre tine. Te ingrijorezi pentru propria-ti persoana si vrei ca cei din jurul tau sa actioneze dupa propriile tale dorinte, facandu-ti totdeauna pe plac. De multe ori nepasator fata de ceilalti dar si de viitorul tau si neorganizat, mereu cu capul in nori.

Pozitia stea de mare
 
Dormi pe spate cu ambele maini in jurul pernei. Esti un foarte bun prieten pentru ca esti oricand gata sa-i asculti pe ceilalti si te oferi imediat sa-i ajuti.. Nu iti place sa fii in centrul atentiei. De asemenea, esti destept si iti place sa inveti si sa aflii lucruri noi. Esti plin de idei inovatoare si excentrice pe care putini le inteleg. Ai mare grija de propria familie, insa cu greu iubesti cu adevarat pe cineva.
 Daca vrei sa vezi adevarata personalitate a unei persoane, atunci incearca sa o prinzi dormind intr-un loc confortabil, pentru ca felul in care dormim poate sa dezvaluie lucruri interesante despre personalitatea noastra.

carmentoma

  • Vizitator
Răspuns: Insomnia
« Răspuns #29 : Marți, 13 Aprilie 2010, 21:23 »
Pozitie invelita
 
Daca te invelesti fara sa vrei in timpul noptii din cap pana la picioare, inseamna ca esti o persoana care in public se preface puternica, obraznica, galagioasa, dar in realitate esti slab. Cand ai o problema, preferi sa o rezolvi singur chiar daca nu te pricepi si iti plangi de mila decat sa ceri ajutorul cuiva.
Pozitia pe spate cu picioarele incrucisate
 
Esti o obsedat de propria persoana, conservator, acceptand foarte greu schimbarile de orice natura. Principala ta caracteristica este solitudinea. Cu toate acestea, esti o persoana foarte toleranta.
Pozitia pe spate cu mainile si picioarele desfacute
 
Iti place la nebunie libertatea. Esti dependent de confort si iubesti tot ceea ce e frumos. Iti place sa cheltui, dar spre norocul tau castigi si bine. Iti place sa barfesti si sa te amesteci in problemele altora.
Pozitia covrig
 
Esti gelos, invidios si razbunator. Te enervezi foarte usor si iti este greu sa-ti faci prieteni.
Pozitia pe o parte cu un genunchi indoit
Esti inclinat sa fii mereu morocanos, intotdeauna sa te plangi de ceva si sa ai impresia ca toate iti merg pe dos. Esti mereu tensionat si iti faci probleme din orice lucru marunt.
Pozitia pe o parte cu bratul sub cap
 
Esti politicos, sincer, iubitor, calm si amabil. Insa ai foarte putina incredere in propriile forte si nu suporti sa faci o greseala. De multe ori esti o persoana nefericita.