Autor Subiect: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014  (Citit de 43750 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014

nu mai sunt locuri!

Tarif:     395 RON/ persoana - cazare in camera DBL
Plecare: 19 august 2014
Sosire:   22 august 2014
Cazare: 3 nopti
Servicii incluse:
     • cazare 3 nopti la pensiune 3*, mic dejun inclus
     • 3 cine
     • ghidaj
Transportul pentru cei din Bucuresti se face cu un microbuz, care pleaca de acolo pe ruta: Pitesti - Slatina - Craiova - Strehaia - Drobeta Turnu Severin - Orsova - Moldova Noua - Sasca Romana. Returul pe "Clisura", soseaua care urmareste Dunarea pana la Cazanele Mari, apoi continua ca si la sosire, pana inapoi in Bucuresti. Transportul nu este inclus in pretul excursiei, se va achita separat. Informativ, tariful este de cca 170 RON/persoana si se calculeaza functie de numarul de persoane care urmeaza sa calatoreasca cu microbuzul si de locul de imbarcare. Tariful pe microbuz, incluzand cazarea soferului, este de 2750 RON. Daca din Bucuresti calatoresc de exemplu 17 persoane, tariful/persoana scade fata de cel aproximat de mine, fiind undeva in jur de 160 RON.
Pentru ceilalti din tara, care nu se pot conecta la traseul de Bucuresti  exista solutia plecarii pe ruta Sibiu - Orastie - Hateg - Caransebes - Resita - Sasca Montana si retur. Acest traseu, facut de asemenea cu microbuzul costa 100 RON.

Observartii: Actiunea se adreseaza profilului mai dinamic, conditie fizica medie, iubitor de natura si de calatorii. Nu este recomandata persoanelor deloc antrenate, care au probleme de sanatate si care nu pot pastra un ritm de mers constant pe o distanta de cca 15 km.
Traseul Cheilor Nerei este unul simplu, fara prea multe coborasuri sau urcusuri, se pastreaza practic poteca care insoteste firul apei. Exista cateva balcoane de trecere, dar pt o persoana care a mai fost la munte nu reprezinta nici un obstacol, nici o problema. Cei care insa au probleme de vertij, desi distanta pana jos la luciul apei este mica (cca 5 m), este indicat sa se gandeasca...de doua ori inainte de a se inscrie. Avem si cateva coborari pe treapta de stanca, fara grad de risc, dar unde este nevoie de un pic de concentrare si evident de conditia fizica necesara pt un astfel de traseu asigurat cu cablu. Distantele de coborare sunt scurte, cel mult 10m, iar asigurarea cu cablu vine mult in ajutor. Cheile Nerei sunt parcurse si de persoane cu varste de peste 60 de ani, dar care evident au conditie fizica intretinuta prin excercitii. Deci nu reprezinta o problema pt persoane tinere.
Problema Cheilor Nerei este rezistenta la anduranta, acolo nu se pune problema de capacitate de efort de urcare, pt ca nu este cazul. Dealurile din jur, nu au mai mult de 600m si in nici un punct nu le urcam pana in varf.
Ca un mare ajutor, avem microbuzul cu noi, care ne va duce la capat de traseu si ne va astepta la celalalt capat, scutindu-ne astfel de un efort inutil si de ore bune de mers. Dar iata ce vom face cele 3 zile:

Program:

19.08 marti Pentru cei din Bucuresti: se pleaca la ora 7.00 si se ajunge dupa cca 9-10 ore, adica la 17.00, la Sasca Montana. Plecarea microbuzului din Sibiu va fi la ora 11.00. Cazarea se va face in alta locatie, am renuntat la colaborarea cu pensiunea in care ne-am cazat anii anteriori. Noua locatie, Pensiunea Cheile Nerei Sasca Romana, are 3*, are un standard mai bun si ne da posibilitatea sa stam toti grupati sub acelasi acoperis. Are de asemenea si avantajul posibilitatii de gazduire a unui numar mai mare de participanti, asta in conditiile in care in fiecare an ne loveam de capacitatea de cazare limitata a Pensiunii Dora. Deci cu parere de rau si nostalgie, dupa 3 ani de colaborare, ne luam la revedere de la d-na Ana si d-nul Aurel, cei care ne-au fost gazde...
Noua locatie are un spatiu de living mare, are tot ce trebuie pentru petrecere, de asemenea proprietarii organizeaza si alte activitati, din care mai mult ca sigur o sa ne alegem ceva... :) Locatia are 36 de locuri, deci exceptand cele pentru mine si soferul din Bucuresti,34 sunt disponibile.

Zona este de un pitoresc si un farmec aparte. Si este atat de particulara si personala, incat ai senzatia ca pasesti pe un taram nou, nemaintalnit. Sunt atatea lucruri de vazut si admirat acolo, incat poti sa-ti petreci o saptamna ratacind pe potecile parcului, vizitand cascade, pesteri, tuneluri sapate in stanca si bucurandu-te de peisaje de vis. Combinatia perfecta intre roca de calcar si o vegetatie mediteraneana bogata, intre apa de rau de munte si stancarie acoperita de muschi, iti creeaza un sentiment si un efect de placere vizuala de neexplicat. Culoarea ireala a Ochiului Beiului, lacrima verzui - albastra a ofiterului otoman care si-a vazut iubita romanca moarta, pastravii curcubeu ce se joaca in apele limpezi si repezi, racoarea potecilor umbrite, zgomotul cascadelor, iti influenteaza atat de mult starea, incat te simti levitand in frumos.

20.08 - miercuri. O sa facem o excursie usoara pana la Ochiul Beiului, apoi urcam sa vedem cele 3 cascade de pe Beusnita. Se pleaca cu microbuzul din Sasca  Montana, pana la Podul Beiului, unde facem o prima pauza. Lasam microbuzul in parcarea amenajata si urcam in partea dreapta sa vedem Tunelele Romane. Practic acolo se incheie traseul nostru de a doua zi, dar pe partea cealalta a vaii si cum de obicei lumea este deja obosita dupa efotul de a parcurge atatia kilometri, nu mai este dispusa sa urce iar, chiar daca tunelel romane sunt interesante si deosebite. Deci ce-i in mana nu-i minciuna si o sa le vedem vineri. Urcam apoi in microbuz si plecam spre Pastravarie, pe partea cealalta a podului. Urmeaza un drum care urmeaza Beiul, iar la cca 8 km o sa dam de o cascada superba, Vaioaga. Coboram pana la ea, facem poze, urcam si pornim din nou. La Pastravarie este amenajat un camping, o sa fie acolo mai multa lume, dar noi nu avem treaba cu acel loc ci ne continuam excursia pe poteca din stamga pastravarie, pe langa gard, Urcam un pic pana in padure apoi o poteca umbrita de conduce spre locul in care Beusnita se varsa in Bei. Vedem Ochiul Beiului, ne bucuram de senzationalul albastru smarald al apei acestuia, urcam un pic desculti pe valea Beusnitei prin cascadele calcaroase, ne racorim cu o bere, un suc si facem o pauza. Drumul nostru continua apoi spre Cascada Beusnita, un loc absolut mirific. Apa cade printre muschi si formatiuni calcaroase, de o rara frumusete. Acolo se formeaza travertinul. De la aceasta cascada mai urcam un pic pe Besnita sa vedem celelalte doua cascade si apoi ne intoarcem spre microbuz. Tot acest traseu, cu drum cu microbuzul cu tot, dureaza cca 5 ore. Intorsi la doamna Ana, o sa incingem o petrecere, cu grill si bere, in foisorul de pe malul Nerei.

21.08 joi Dupa micul dejun, plecam imediat spre capatul traseului. Pt a va face o idee despre traseul pe care o sa-l urmam, consultati harta de mai jos. Cu un click pe ea, se va deschide mai mare si cu rezolutie mai buna.



Plecam deci cu microbuzul din Sasca Montana, urmand cursul Vaii Susarei. Drumul auto urmeaza un traseu in dreapta, sus spre culme, in timp  poteca pietonala duce spre cascada Susara. Drumul sinuos de urcare ne duce in satul Carbunari, o localitate intinsa. De acolo ne indreptam spre Poiana lui Logort, de fapt o imprejmuire cu gard de laturoaie de lemn. Acolo ne despartim de microbuz si urmeaza sa parcurge cei 20 de kilometri de traseu, pe Cheile Nerei. Drumul merge prin padure, iar indicatorul pe care-l urmam este Lacul Dracului. Drumul este placut, in prima faza este unul forestier, de caruta. Cam o jumatate de ora se merge asa, apoi se intra pe carare de padure. Se merge asa, in mars, fara probleme de orientare sau de dificultate pana la o intersectie de indicatoare. Se numeste "La scaune", pt ca acolo erau 3 - 4 bancute de odihna. In fiecare an mai dispare cate una, semn ca "civilizatia" a patruns si acolo. Langa, crucea unui tanar de douazecisiceva de ani... Drumul spre Lacul Dracului urca intai culmea printr-o padurice de arbusti, apoi coboara pana la Nera. Lacul este superb, de un albastru straveziu ireal. Carduri de pastravi se rotesc si sar in apa. Un colt de rai! Coboram pana la apa, ne balacim un pic, servim un sandvici, apoi inapoi la traseu. Ne intoarcem la scaune si mergem spre Cantonul lui Damian. Acela este reperul. (sarmanul, doar asta a mai ramas din maretia si frumusetea acelui loc - acum o ruina napadita de balarii...). Pana aici prcatic nu am intrat pe Chei, doar am mers spre intrarea in defileu. Parcurgem apoi o gramad de locuri senzationale, ogase, izbucuri, poieni si evident celebrele balcoane, poteci sapate in stanca de la malul Nerei, de cine si de ce ...nu se stie! Noi zicem bogdaproste ca avem pe unde sa mergem si mai tinandu-ne de caablurile montate in stanca, mai sarind cate un pom cazut, mai admirand o floare, o frunza, ajungem la o pasarela, Poiana lui Vogiun. Este de fapt acolo o gospodarie, pe partea cealalta a Nerei, care face reclama pe o bucata de lemn tintuita pe un pom ca vinde miere, branza, nu mai stiu ce. Acolo facem un popas, pt ca de acolo incepe cu adevarat frumosul! Si ca pt orice lucru deosebit trebuie sa fi pregatit. Si odihnit. Peisajele stancii modelate de Nera si de vant sunt grozave, sunt convins ca o sa stati mirati la acele minunatii si nu va vine sa credeti ca sunteti pe pamant. Si apa aceea minunata care trece la doi pasi! Mergem asa vreo 2,5 ore bune (pana la Poiana lui Vogiun sunt vreo 3, cu pauze cu tot) si dupa ce trecem o serie de mai multe balcoane si coborasuri, ajungem la o trecere prin vad. Un indicator rasarit parca din poteca iti arata ca trebuie sa-ti inmoi picioarele in Nera, pt a ajunge la Cantonul lui Damian. Pt aceasta trecere sugerez celor cu care merg, sa aiba la ei papuci din aceia de plaja pietroasa, inchisi. In acest fel nu se vor zgaria de pietrele din apa. Traversam, facem si o baie, plecam apoi spre canton. Drumul este tot mai usor, este o poteca prin padure prcatic. Ajungem la canton, apoi la zona de surpare a drumului, care practic a inchis accesul spre cladire si urmam drumul forestier. Care la un moment dat coteste brusc la stanga, la o infundatura de piatra, unde sunt cateva ruine de cladiri. De acolo inca cel putin  ora si jumatate buna de mers de anduranta, prin padure. Apoi se ajunge la Podul Beiului, acolo unde cu o zi inainte vazusem tunelele romane. In parcare ne va astepta microbuzul, scutindu-ne astfel de un drum plictisitor si inutil prin Sasca Romana, pana la cea Montana. Sunt total vreo 9 ore de mers, dar depinde si de grup. De aceea propun plecare cat mai de dimineata, pt a evita ajungerea pe intuneric. Seara, un refresh si poate...cine stie...din nou o petrecere, asa ca in 2012!

22.08 vineri - ultima zi! Se pleaca pe traseul de venire, cei din Bucuresti cu vizitarea clisurii, cei din Sibiu cu cea a Cetatii Calnic.

Echipament
Veti avea nevoie de ghete, in special pentru traseul 2, si avand in vedere ca vor fi cateva treceri peste rau, este foarte bine ca in rucsacul pe care il veti avea cu voi in excursie sa se gaseasca si o pereche de slapi cu bareta la spate sau cel mai bine papuci ca aceia contra aricilor de mare, pe care-i gasiti si ii poarta toata lumea la Adriatica si Tireniana. Este foarte indicat sa aveti jambiere sau pantalon lung, protejarea gambei este foarte importanta. In rucsac obligatoriu pelerina, medicamentele pe care le aveti ca indispensabile sau necesare in diferite situatii, tricou de schimb si asa cum spuneam ceva pt traversarea apei. Sapca care sa va acopere parul, este bine ca in general la munte sa purtati un astfel de accesoriu, in primul rand pt ca radiatiile sunt mult mai puternice decat la campie si evitati sa va agatati parul in crengi sau tufisuri. Un bat de trakking este la fel un accesoriu foarte util, va da un sprijin suplimentar si va asigura stabilitate si echilibru. Este extensibil, asa ca incape intr-un rucsac mic.

Cateva poze de anul trecut...


Ochiul Beiului


Balcoanele sapate in stanca, de-a lungul Nerei...


In trecerea ei, Nera oglindeste stancile semete ce o strajuiesc...


Un "fir" al Casadei Beusnita...sper ca in 2014 sa vedem mai multa apa...


La varsarea Beusnitei in Bei...


Anul acesta am ajuns si la Bigar, considerata in top5 cele mai frumoase caderi de apa din Europa...

Este a IV-a oara cand organizam in Singles Camp o excursie pe Cheile Nerei. Pentru a vedea ce s-a intamplat atunci, urmariti link-urile:
2013: http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,1423.0.html
2012: http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,1197.0.html
2011:http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,1060.0.html

Inscrierile se fac pe site www.singlescamp.ro, la "Rezervari". Urmeaza ca dupa inscriere sa fiti contactati prin Email de Samiza, Bon Voyage, pentru rezervare. Plata se face in contul SC Bon Voyage srl Sibiu. Email: samiza@bonvoyagesibiu.ro

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #1 : Miercuri, 22 Ianuarie 2014, 07:31 »
Cum sa nu-ti doresti sa ajungi intr-un asa colt de rai...

Š photo by Dumitru Doru
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #2 : Miercuri, 22 Ianuarie 2014, 08:01 »
Da, e minunat...In fotografie este unul dintre asa numitele balcoane...Sunt de fapt niste poteci sapate - nimeni nu stie cand si de cine - in calcarul stancilor ce strajuiesc Nera, pt a crea acces dinspre Sasca Romana si cea Montana spre Carbunari, Sopotul nou, Bozovici sau mai departe catre Dunare. Este o scurtatura de drum, pt cei care trebuiau sa traverseze zona in mod frecvent.

Offline Gabib

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #3 : Joi, 27 Februarie 2014, 01:15 »
Salut!

Ramai fara cuvinte la asemenea peisaje. Astept cu nerabdare sa particip.

Gabi

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #4 : Joi, 27 Februarie 2014, 07:05 »
Bravo, Gabi. Văd ca te-ai hotârât.  ;)Mi-ar fi plăcut sa ne vedem din nou. Și sa am iar o colegă de cameră dulce, caldă, veselă și grijulie în caz de urgentă :) :flori:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #5 : Joi, 27 Februarie 2014, 07:10 »
Si mai frumoase sunt vazute pe viu...Fotografia nu reuseste intotdeauna sa-ti ofere intreaga imagine si perspectiva...Un astfel de exemplu - a unui loc pe care nu ai nici cum sa-l descri si nici fotografia incat sa-i surprizi pe de-antregul minunatia este "La carlige". Am oprit anul trecut sa facem baie acolo....Nera face un S pe portiunea aceea si asta-i face curgerea mai molcoma. Adancimea mai mare ii da nuante alternate. Si reflexia in apa a padurii si stancilor...Un colt de rai ce mai...

Offline gp_online

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #6 : Luni, 17 Martie 2014, 13:21 »
Vreau de ceva timp sa ajung sa vad cu ochii meii minunatiile din aceasta zona si e o buna ocazie sa cunosc personal unii din membrii acestui distins grup. Mai sunt locuri disponibile? (sau daca nu mai sunt e posibil sa se mai suplimenteze?)

O zi buna!

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #7 : Luni, 17 Martie 2014, 14:52 »
Da, mai sunt locuri disponibile. Actiunile la care nu mai exista disponibilitate, au mentionat acest lucru si pe site si pe forum. Asa ca ne vedem la Sasca Romana ! :)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #8 : Miercuri, 19 Martie 2014, 13:18 »
Mi s-a pus azi o intrebare, daca ajungem la Cascada Bigar. O sa ajungem si acolo, pt ca vreau sa repetam experienta de anul trecut cu excursia la Oravita, apoi cu trenul Oravita - Aninoasa...linia pt care se lupta atata lume sa ramana in functiune. Prezenta noastra este o man de ajutor. Cu cat o sa se viziteze mai mult cu atat sansele ca aceasta bjuterie sa dispara o sa scada.

O sa folosim ocazia si o sa dam o fuga pana la paralela 45, acolo unde se afla si Cascada Bigar.


Offline ave caesar

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 120
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #9 : Miercuri, 19 Martie 2014, 21:34 »
O nelamurire: si eu m-am inscris mai demult pentru Cheile Nerei dar inca nu am primit de la agentie e-mail ca sa platesc avansul. Sau inca nu s-a inceput plata avansurilor ? Multumesc.
O seara placuta !

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #10 : Joi, 20 Martie 2014, 07:46 »
Ave, tu mai esti inscris intr-o excursie, in Portugalia. Mai explicam eu pe aici: Samiza incearca sa nu aglomereze cu plati pe cei care sunt inscrisi in 2-3 actiuni. In situatia ta, cu siguranta te-a lasat sa poti plati Portugalia... Cheile Nerei este o actiune mai departata si atunci pt cei care sunt inscrisi in mai multe excursii, Email-ul de rezervare se primeste un pic mai tarziu. Figurati pe lista de inscrieri, lista inca nu se apropie de final, deci nu a considerat inca necesara plata...

Offline Aica

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 24
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #11 : Joi, 20 Martie 2014, 09:58 »
Buna,

Chiar daca nu ne-am intalnit inca (prima vedere va fi la excursia de la Parcul National Cozia), aceasta este a doua excursie la care m-am inscris!
M-ati cucerit cu dragostea fata de natura si felul in care o prezentati.
Numar zilele pana la excursia de la Cozia!

Toate bune,

Offline Alex andra

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #12 : Joi, 20 Martie 2014, 11:39 »
Salutare, lume! :)

Am dat si eu o rezervare ieri. Inca nu am primit e-mailul de confirmare. Aveti idee pana cand trebuie achitat avansul?

Multumesc.

Offline Aica

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 24
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #13 : Joi, 20 Martie 2014, 14:30 »
Buna Alex andra,

Eu am primit confirmarea si informatia ca avansul se achita pana la 25.03.2014.

Toate bune,

Offline Alex andra

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Incursiune intr-un colt de rai: Cheile Nerei 19 – 22 august 2014
« Răspuns #14 : Joi, 20 Martie 2014, 14:58 »
Buna Alex andra,

Eu am primit confirmarea si informatia ca avansul se achita pana la 25.03.2014.

Toate bune,


Ouch! Speram ca fiind vorba de o plecare in august, suntem pasuiti macar pana in mai....

Multumesc oricum, Aica!  :)