Autor Subiect: Ceramistii autentici  (Citit de 4396 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Ceramistii autentici
« : Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014, 10:41 »
Ceramistii autentici

Suntem romani si indiferent de nivelul de nationalism ce zace activ sau latent in noi, cand trecem prin fata unei tarabe cu obiecte traditionale, impulsul de a avea acasa (inca) o ie, un blid, o pereche de opinci, ne face sa oprim.  Rafturile si tejghelele chiscurilor gem sub greutatea unei diversitati de lucruri care pot face chiar si un supermarket invidios.
Foarte bine ca ne vindem arta traditionala. Ca o expunem, ca o promovam, ca o oferim la orice colt, in orice parcare, pe marginea drumului, improvizat sau in spatii dibaci si comercial construite. Necazul este ca foarte putine din obiectele pe care le gasim pot fi numite traditionale si si mai putine sunt orginale. Toti comerciantii isi prezinta marfa ca fiind lucrata in atelierele mestesugarilor adevarati, ca sunt facute in mod traditional, folosind tehnici stravechi…Cum nu se poate mai fals…Multa marfa din China, care a devenit un fel de copy/paste in orice. Le dai modelul si in cateva zile iti poate inunda o piata ca Romania cu copii…China, China, asta se stia deja, problema este ca nici mestesugarii nostril nu mai folosesc material, culori si nici macar tehnologia de acum o suta de ani.
Si ma opresc acum la ceramica. Am vizitat de curand Horezu si am avut sansa sa intalnesc un om extraordinar, una dintre putinele persoane ce lucreaza in turismul local, dedicate si interesate cu adevarat sa-si promoveze zona. Greu sa mai poti intalni un astfel de om…A venit special pt noi intr-o zi in care era liber…Mai era si ziua lui…Si cu entuziasmul de a impartasi si arata turistilor in ce zona minunata s-a nascut, a mai adus de acasa in prima zi a anului, cand toata lumea inca mai casca si sa mai intindea in pat dupa petrecerea dintre ani, inca inca doua persoane exceptionale: ghida de la Casa de Cultura Horezu si cea de la Culele de la Maldaresti. Stefan, pt ca asa il cheama pe omul nostru si pe care-l gasiti intr-un modest birou de informatii turistice locale in Horezu, mi-a deschis ochii in ceea ce priveste ceramica noastra de bazar. Daca el si ghida de la Casa de Cultura – care apropo gazduieste o extraordinara colectie de ceramica autentica romaneasca, adunata din toate colturile tarii – nu ne-ar fi explicat ce se vinde in chiscurile bazar si nu doar - am inteles ca si mestesugarii deja „renumiti” care au prins gustul comercialului si a castigului, produc in varianta „China” - n-as fi stiut ca farfuriile, ulcele, canitele si tot felul de obiecte din lut ars, sunt smaltuite cu componenti chimici, ca chiar si lutul este de fapt altceva…Si totul se fabrica de fapt, nu se mestesugareste…
Ufff si atunci unde se mai poate vedea ceva autentic? Unde? – la doar 4 km de Horezu, la o aruncatura de bat de bazarurile intesate de marfuri care numai arta traditionala si originala romaneasca nu sunt…Satul se numeste Olari si acolo taranii au pastrat mestesugul invatat din tata in fiu si produc ceramica la fel ca in urma cu sute de ani…


"Cocosul de Horezu" - un motiv ceramic plin de semnificatii

Am pasit in curtea unei gospodarii si intr-o camaruta din spate era atelierul. O femeie, intre varste, dar zglobie si agera ca un titirez, cu ochi negrii si vii, s-a asezat la roata, a rupt o bucata din lutul pe care-l tinea intr-o punga, l-a lovit de cateva ori si in timp ce incepea sa dea viata botului, Stefan a inceput sa ne explice:
„Lutul se extrage undeva de la 8 – 10 m, din puturi sapate de tarani. Cu cate se sapa mai adanc, filonul de argila este mai consistent, mai curat…Lutul de Horezu, dupa ce i se adauga apa devine ca o plastelina. Ajuns in atelier, mestesugarul isi prepara mai intai un „gogoloi” cum ii spun localnicii, un bot rotund, pe care-l framanta si bate, astfel incat sa iasa tot aerul din el. Dupa ce se asigura cu nu mai exista straturi care sa contina aer, gogoloiul se centreaza apoi pe mijlocul rotii si aceasta incepe sa se invarta…Degetele femeii apasa, in timp ce podul palmelor incep sa dea forma exteriora, rotunda. Dibacia si experienta fac ca lutul sa se tranforme in mai putin de un minut intr-un castron…Dar poate cu usurinta sa-l transforme in altceva, intr-un urcior sau o farfurie…Taie legatura castronului cu roata cu o bucata de sfoara si hop pe raft cu obiectul! Acolo se lasa pana cand cca 30% din apa se evapora dupa care se face angobarea cu argila alba, cea pe care se face decorarea. Vasele, înainte de ardere, sunt ornamentate şi eventual smălţuite (la blide se smălţuieşte numai partea interioară şi marginile). Pentru decorare se foloseşte un corn de vită având în vârf o pană de gâscă (o veritabilă peniţă) sau gaita. Decorurile fine se pot obţine folosind un beţişor din fire de păr de mistreţ. Un alt tip de decorare se obţine prin zgârierea cu un vârf metalic a vasului după înmuierea sa în substanţa colorantă, apărând astfel culoarea pastei. Filigramarea se obtine prin miscarea in sus si in jos a gaitei, timp in care mestesugarul olar, nu respira…Toate culorile sunt naturale, se obtin din oxizi. Prin ardere stratul decorativ aplicat isi schimba nuanta: oxidul de cupru se transforma in verde, cobaltul devine albastru etc Adausul de caolin modifica in maro sau negru. Arderea se face in cuptoare speciale.”
Asta este adevarata arta traditionala si mestesug romanesc. Asta trebuie sa pastram, asta trebuie sa incurajam, asta trebuie sa vedem si sa cunoastem! Asa ca daca ati ajuns la Horezu, decat sa va opriti la bazarele de la intrare, mai bine dati o fuga la Olari. Bateti la poarta unui taran – mestesugar si rugati-l sa va arate ceea ce am vazut si eu…


Motivul ceramic "Pomul vietii"

Trebuie stiut ca incepand cu 2013, mestesugul ceramicii de Horezu a fost inscris in lista Parimoniului UNESCO, ca si Manastirea Hurez, aflata la 1 km de localitate. Un mica asezare cu doar 6000 de suflete, dar cu doua obiective UNESCO.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Ceramistii autentici
« Răspuns #1 : Miercuri, 12 August 2015, 06:06 »
http://radioiasi.ro/stiri/interviu-olarit-cu-cel-mai-in-virsta-olar-din-tara/

Ce se va întâmpla după ce toți bătrânii ceramiști se vor duce? :( Vom cumpăra străchini făcute în China, deja piața suvenirurilor e invadata de ...falsuri. :tickedoff:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.