Autor Subiect: Pledoarie pentru drumetii montane  (Citit de 3281 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13254
Pledoarie pentru drumetii montane
« : Miercuri, 05 Februarie 2014, 10:31 »
De ce trebuie sa ne cataram, de ce trebuie sa facem uneori un efort atat de mare? Doar pentru a ne face o poza sus pe o creasta, sau langa un indicator de inaltime? Doar sa bifam ca am fost si acolo? Pentru peisajele care se astern sub noi? Pai la ce folos daca pana acolo am scos limba de un cot si nu ne mai arde de nimic? Este plin net-ul de poze, pe youtube sunt montaje, filmari cu cele mai spectaculoase locuri...La ce bun sa ne obosim pana acolo, cand putem sta in tihna pe canapea, in fata televizorului, cu o bere in fata? Avem telecomanda deci suntem stapanii imaginilor, avem confortul si intimitatea camerei noastre, nu exista riscul de a cadea de pe canapea...deci la ce bun sa ne trambalam cu rucsac si bocanci grei pe poteci pietroase care ba coboara, ba urca, de nu stiu nici ele ce vor?! :-\ Sa ne tot intrebam din cinci in cinci minute cat mai e pana sus, sau pana inapoi?  :tickedoff:

Pai uite de ce merita sa margem pe munte, sa facem un pic de efort de vointa si sa tragem un pic de noi pana ne vedem acolo sus:
In primul rand muntele educa, te face ordonat, organizat si atent, iti creaza spiritul de echilibru. Apoi se observa ca cei care sunt montagniarzi sunt persoane pozitive, mai optimiste, mai stapane pe ele. Armonia cu natura creaza un nivel de captare energetica ridicat, devenim mai eficienti, ne creste capacitatea de concentrare si cea de sinteza a lucrurilor. Acolo suntem pusi in permanenta in situatia in care trebuie sa judecam practic, deciziile le luam in fractiuni de secunda: unde calcam, pe unde o luam, ce pericole si obstacole trebuie sa evitam. Asta ajuta mult la formarea unor automatisme conservative, care se modeleaza si adapteaza apoi si in spatiu urban, pentru alt gen de ...pericole.

Tinerii au mare nevoie de munte, acolo isi pot contura personalitatea, invata decizia si chiar primii pasi in a deveni lideri. Desi mersul pe munte in grup este asimilata de toata lumea cu o activitate de echipa, totusi in fiecare astfel de gasca se remarca cate o persoana care este mai atenta, mai responsabila si nu doar la ea ci si la restul. Este primul pas in formarea ei ca lider. Pt ca liderul nu se alege de cineva, ci este persoana inteleasa si acceptata de colectiv ca si coordonator. Este omul in care toti au incredere, stiind ca deciziile sale sunt cele corecte.

Pentru persoanele mature, muntele este foarte important pentru ca li se reactiveaza unele calitati: toleranta, armonia, puterea de comunicare. Este locul ideal pentru a forma prietenii sau pentru a le consolida. Acolo sus omul de langa tine devine cea mai apropiata persoana, cea pe care te bazezi in situatii limita. Acolo nu esti cu altcineva decat cu ei, cei din grup. Ei devin familia ta. Mintea ta proceseaza apropierea aceasta si ii da in subconstient forma unei prietenii.

Sunt multe efecte pozitive pe care le da muntele, celui care il strabate. Pe plan fizic, nimic, nici un antrenament nu se compara cu o drumetie: urcatul creste capacitatea pulmonara, este o perfecta sursa de aerosoli, elibereaza de stres, regleaza ritmul cardiac, grupele musculare se dezvolta armonios, kilogramele in plus se pierd cu usurinta...

Nu mai discutam de cresterea longevitatii: cunosc multi oameni de munte cu varste venerabile, recent am citit de un cabanier care a trait chiar pana la 103 ani. Armonia aceasta cu natura, este benefica, rezonam altfel intr-un mediu inconjurator in care sunt doar copaci, flori si iarba...Aromele, cromatica, toate actioneaza pozitiv si ne aduc intr-o stare de echilibru energetic, atat de necesar pentru a avea un sistem imunitar activ si puternic.

Bucuria peisajelor, a locurilor cu totul speciale, florile pe care le intalnim acolo, forme stancoase, toate dublate de camaraderia unui grup, relaxeaza si detaseaza de problemele zilnice. Odata ce ati pasit in munte, uitati in mare masura de orice va framanta...Asa ca haideti in drumetie!

Am lansat aici in Singles Camp, pe langa excursiile si vacantele noastre obisnuite, "Clubul drumetilor montani", urmand sa avem mai multe actiuni: in Muntii Trascau si Metaliferi la sfarsitul lui februarie, in Muntii Baiului si Valea Rasnoavei in martie, apoi Masivul Cozia in mai, Ceahlaul in august, Fagarasii la inceput de septembrie, Calimani in octombrie...Actiunile acestea sunt deschise pentru toata lumea, mai mult sau mai putin invatata cu muntele, mai tineri sau mai ...maturi, asa ca mine!  :) Este nevoie doar de echipament, o pregatire fizica medie, de un pic de ambitie si bineinteles de disponibilitatea de a iesi in week-end! Imi doresc mult sa va intalnesc pe cat mai multi in astfel de iesiri, sa ne putem bucura  impreuna de tot ceea ce muntele ofera!





Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Pledoarie pentru drumetii montane
« Răspuns #1 : Joi, 06 Februarie 2014, 07:37 »
De ce trebuie sa ne cataram, de ce trebuie sa facem uneori un efort atat de mare?

Chiar asa, de ce trebuie? Pasiunea mea pentru munte e recentă. Inmugurită, abia își începe înflorirea.  Se confirmă că niciodată nu e prea târziu să descoperi o latură nouă, preocupări noi, surse noi de bucurie și motivație.
O vreme mi-a plăcut să urc pe munte, doar ca să văd ce pot, cât pot.  Muntele era ca un obiectiv pe care voiam sa il ating, exclusiv pentru senzatia de a fi sus, acolo unde, o dată ajunsă, orice urmă de oboseală dispare. Sus, unde îți recapeți respirația în ritmul încântării ce te cuprinde în contemplarea minunatei perspective întinse deasupra ta.
Într-o zi, am simțit că asta nu mai contează și brusc m-am simțit atinsă de bucuria de a fi, pur și simplu, capabilă să văd, să simt, să mă las îmbogățită dinspre exterior spre interior, în nuanțe de culoare, mireasmă și sunet pe care nu aveam cum să le percep când eram preocupată  să-mi verific și să-mi depășesc limitele fizice și emoționale,  rezistența fizică și reacția în fața obstacolelor, exterioare și interioare.
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13254
Re: Pledoarie pentru drumetii montane
« Răspuns #2 : Vineri, 07 Februarie 2014, 08:19 »
Pasiunea pentru munte sta latenta in noi, este insa nevoie ca cineva sau ceva sa ne-o zgandare. Parinti, gasca, conjuncturi...Problema pt cei mai multi este inertia si instaurarea unei stari de inactivitate. Unde mai pui ca muntele nu porneste din spatele casei, sa sari in bocanci si sa o iei in sus...Trebuie sa te urci in masina sa conduci kilometrii intregi, sa te cazezi pe undeva apropiat... "E greu sa ma organizez, am nevoie de echipament, pana ma duc, pana ma intorc, parca mai bine stau acasa si scap de atatea intrebari si probleme...". Din pacate sta in firea noastra umana sa fim un pic cam comozi, ne-am pierdut vioiciunea si dinamismul vietii simple. Ni se ofera mult confort, ne-am obisnuit cu el si e greu sa-l parasim pt o poteca de munte sau ...un urcus.

Intrebarea pe care le-o pun celor care n-au fost niciodata sau care au uitat pur si simplu de cand au batut un munte ultima oara este "Știți ce pierdeti?" "Aveti idee cat de frumos este, cat de bine te relaxezi si echilibrezi acolo sus?" Aveti nevoie doar de un sfung, de un minim de echipament, de o mica gasca si bineinteles de putin antrenament fizic... :)

Mi-am incheiat newsletter-ul transmis ieri, ce continea cele zece actiuni montane de anul acesta, cu "Hai la munte!". Imi reinnoiesc invitatia!

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Pledoarie pentru drumetii montane
« Răspuns #3 : Marți, 08 Aprilie 2014, 13:48 »
Scuze, admin, ca pun in doua locuri, acelasi link. Dar, poate sunt persoane interesate sa participe, sau care au prieteni, copii pe care vor sa-i inscrie la stafeta muntilor :blush:

http://www.festival.drumetiimontane.ro/
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.