Autor Subiect: Ada - Kaleh - o oaza orientala de iubire  (Citit de 7147 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Ada - Kaleh - o oaza orientala de iubire
« : Duminică, 02 Martie 2014, 15:48 »
Parfumul oazei orientale de pe Dunare se mai simte si azi, dupa aproape o jumatate de secol de cand micuta insula a pierit sub ape... Miresme de delicatese se invart inca in rotocoale fantomatice, semn ca Dunarea n-a putut ineca cu totul paradisul…

Un paradis ce a stat suspendat intre doua mari imperii, cel Otoman si cel Austro-Ungar, bucurand mii si mii de oameni sositi sa savureze bunatatile turcilor. Acolo se faceau celebrele tigari Cabinet, care ajungeau pana la curtea regala britanica. Din trandafirii care cresteau pe insula se prepara cea mai delicioasa dulceata, mai erau vestitele alune turcesti lochum, rahatul, halvita si braga, a carei reteta era tinuta in mare secret…

Oamenii soseau acolo sa se bucure de linistea si umbra din gradinile cu smochini, sa savureze in tihna aroma unei cafele la nisip. Restaurantele gemeau de turistii sositi de peste tot…Se mandreau cei de pe insula cu cel mai mare covor oriental al lumii, daruit in semn de pretuire, de insusi sultanul Abdul al II-lea…

Ceva mai mica decat Margareta a Budapestei, insula adapostea in jur de 600 de turci, mari specialisti in delicatese, tutun si bijuterii. Locul a existat si a fost locuit dintotdeauna…In antichitate erau acolo gradini de maslini si vita de vie. Au stat si tetonii acolo si austriecii, care au si durat pe insula o fortificatie considerata in acea vreme inexpugnabila.

Pana cand goana nebuna dupa kilowati a distrus paradisul…O lume fabuloasa, plina de exotism, disparuta sub ape…Una dintre jerfele motivate stupid, de progres…

Oameni de pe insula s-au imprastiat care incotro…Si-a luat fiecare ce a putut si a pornit in lume…ducand un colt din acel paradis…

Un lastar din „lumea disparuta” a poposit in gradina bunicii…Imi placea s-o ascult povestindu-mi de adolescenta ei, pe cand bunicul, indragostit, frumos si bogat, proaspat debarcat din America, o plimba prin lume. Ajunsesera impreuna si pe Ada Kaleh… si se pare ca a fost unul dintre locurile lor cele mai romantice...

Cand a auzit ca insula va fi acoperita de ape, a vrut neaparat sa aiba ceva ca amintire de acolo….Si bunicul i-a adus lastarul. Pomisorul sta marturie a bijuteriei orientale…Si a iubirii bunicilor…

Bunicii au disparut si ei…doar smochinul a ramas. 















silviu

  • Vizitator
Re: Ada - Kaleh - o oaza orientala de iubire
« Răspuns #1 : Vineri, 18 Aprilie 2014, 14:05 »
Pe Ada-Kaleh, timpul ne prisosea
Gheorghe Bob avea 6 ani când a ajuns pe Ada-Kaleh şi a părăsit-o când avea 26. Şi-a petrecut pe insulă copilăria şi tinereţea şi-acum povesteşte despre colţul de Rai în care a trăit două decenii.









galeria foto

Offline Mari_a

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 179
Re: Ada - Kaleh - o oaza orientala de iubire
« Răspuns #2 : Miercuri, 03 Septembrie 2014, 09:23 »
O alta perspectiva asupra insulei, intr-un articol de jurnal din 25 decembrie 1934: Ali Kadri „Sultanul” din Ada Kaleh
Aici:  http://brunea-fox.casajurnalistului.ro/ali-kadri-sultanul-din-ada-kaleh/



"Musulmana S.A." - tigarete "Cabinet"  http://www.popescugalle.com/RomaniaMusulmana/index.html

silviu

  • Vizitator
Re: Ada - Kaleh - o oaza orientala de iubire
« Răspuns #3 : Luni, 09 Februarie 2015, 09:58 »
Ultimele fotografii făcute pe insula Ada Kaleh, chiar înainte de inundarea ei. Imaginea unei lumi care se pregătea de apocalipsă
Mulţi oameni au auzit povestea insulei Ada Kaleh, dar puţini ştiu detalii despre minunata lume ascunsă de sub ape. Totul s-a întâmplat în anul 1970, când insula a fost scufundată sub apa lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Ada - Kaleh - o oaza orientala de iubire
« Răspuns #4 : Luni, 06 Martie 2017, 07:16 »
Azi am vazut pe facebook o postare ce continea un link catre un film documentar "Ultima primvara la Ada Kaleh".

Insula a fost sacrificata pentru a se crea lacul de acumulare de la Portile de Fier. Dupa cativa ani in care localnicii au fost continuu sicanati de autoritati li s-a spus ca vor trebui sa plece, in prima faza existand un plan de mutare a lor. Dar oamenii s-au imprastiat in toata tara si nicicand paradisul nu a mai putut fi recladit. In zadar ai zidurile daca nu sunt si oamenii care le binecuvanteaza. Bietii locuitori au fost continuu haituiti de comunisti, la inceput pentru ca se considera ca pe acolo misuna agenti de-ai lui Tito, apoi au fost acuzati ca sunt bogatasi...Cele doua fabrici de tigari au fost inchise, iar patronii deportati in Baragan. Toate au condus la descurajarea oamenilor de a mai locui pe insula, asa ca incet incat s-au mutat spre alte zari. Dupa cate am inteles multi dintre cei care au plecat s-au imbolnavit de reumatism, neputandu-se adapta la clima rece din alte zone.

Academicianul Nicolaescu Plopsor a avut o idee care a facut sa scape totusi cateva elemente de pe Ada Kaleh, propunand mutarea lor pe Insula Ostrovul Simian, de langa Drobeta Turnu Severin. Cu asta si incepe documentarul. Doar ca planul nu a fost dus la bun sfarsit. Pana la urma cred ca s-au cam plictisit de atata munca si grija, asa ca au minat si distrus minaretul geamiei (asa ca este doar o poveste ca in unele zile, cand Dunarea este mai scazuta, se poate vedea in adancuri). In abandonarea planului a contat mult si moartea academicianului, ingerul pazitor a ceea ce era pe insula. In final sa mutat o mica parte din fortareata si cam atat...

Nu doar fortareata construita era un monument ci si casele localnicilor. Imi povestea bunica de confortul care-l gasise acolo, erau locuinte cu baie, cu apa incalzita. Foarte curat si aranjat totul pe interior, iar gradinile aratau ca la sasi: se cultivau legume, aveau mici livezi de smochini. Paradisul era binecuvantat de o clima minunata, ceva foarte apropiat de cel mediteranean. Multe delicatesuri se faceau acolo: vestitul rahat de Ada-Kaleh, a carui reteta s-a pierdut odata cu insula, braga, citronada, dulceturi, baclavalele, halvita si tigari. Da, tigari, turcii de acolo primisera de la Carol al II-lea o scutire de taxa de import pentru tutun, asa ca se dezvoltase pe insula un important centru de producere a tigaretelor de foi. Se spune ca rivalizau chiar cu havanele cubaneze. Marca de tigara ce se fabrica pe insula era Cabinet, insa nu era nici o legatura intre aroma si finetea celei de pe insula cu cele care s-au produs mai tarziu in fabricile comuniste. Insula avea scoala primara, dispensar medical, geamie, dar si biserica pentru crestinii din insula.

Cu siguranta ca multi ati vazut cel mai mare covor tesut din tara, cel din moscheea de la Constanta, insa poate nu stiti ca acest covor a fost adus de la geamia din La Ada Kaleh...Din pacate este unul dintre putinile lucruri care s-au pastrat din paradisul care acum zace sub ape...

! No longer available


Interesant si savuros si filmuletul:

! No longer available