Autor Subiect: Prinsul verilor si a varutelor  (Citit de 3353 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Prinsul verilor si a varutelor
« : Duminică, 16 Martie 2014, 08:49 »
Un obicei specific Marginimii Sibiului este “prinsul verilor si varutelor”. In fiecare an, de Sfantul Toader, copiii de 10 – 14 ani, impartiti pe baieti si fete, se aduna la cate o gazda. Acolo sunt primiti cu grau fiert si colacei. Prinsi de cate un colacel, copiii se intreaba unul pe celalalt: „Cu cine te prinzi var?” sau „Te prinzi var cu mine?”. Celalalt ii raspunde: „Cu tine, cu Dumnezeu si cu colacelul meu” sau simplu „Ma prind, ma prind!”

Asa intre copiii aflati in pragul adolescentei se formeaza niste legaturi in afara celor de rudenie. Este un fel de juramant care si-l fac, pe care il respecta si pastreaza toata viata. Face parte din nevoia de a tine o comunitate stransa, de a forma niste legaturi puternice intre membrii ei. Satul ardelenesc avea si are cateva principii de apropiere intre oameni, iar multe din traditiile si obiceiurile practicate tocmai asta incearca sa faca, sa uneasca.

Obiceiul prinderii verilor si varutelor este usor diferit de la sat la sat. In Sibiel, Fantanele si Saliste este mai simplu, in schimb in Tilisca ritualul inrudirii se extinde si ia forma unui alai de nunta. Gazdele sunt miri si nasi, iar grupurile de veri si varute sunt nuntasii…Este o incercare a fetelor mai mici de arata ca lor le vine mai intai randul la maritat… asta dupa ce cu o saptamana inainte, de o alta sarbatoare „Hodaitul” feciorii satului striga fetele nemaritate…Pe timpul „nuntii” se mananca si e mare veselie. Din cand in cand din curtile gazdelor care se umplu de rasetele copiilor, mai razbate cate un strigat: „Usurel-is usurel / C-am mancat carne de miel / Si costita de de mieluta / Si lapte de oita…

Nu doar in Tilisca este masa. Si in celelalte sate, copiii se reaintalnesc a doua zi dupa „inrudire” si mananca impreuna. Gazda ii serveste cu fripturi si uscatele, „desertul” favorit aici in Marginime.

Anul acesta ultima zi a Carnavalului de la Sibiel, a fost de Santoader, ziua cand are loc ritualul cu „prinsul verilor si varutelor”. Steliana, cea care ne-a intampinat la casa lui Nea Ciortea, povestea ca se pregateste pentru acest obicei. Si pentru ca unii dintre voi m-au intrebat ce este acest ritual, m-am gandit sa le raspund… in scris…



Offline Ani Marie

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 30
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Prinsul verilor si a varutelor
« Răspuns #1 : Duminică, 16 Martie 2014, 09:51 »
Minunat, pacat ca nu a durat carnavalul toata perioada, ar fi fost frumos sa prindem si aceasta datina in albumul nostrum de amintiri

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Prinsul verilor si a varutelor
« Răspuns #2 : Duminică, 16 Martie 2014, 10:21 »
Incepuse deja, dar se intampla in spatele portilor ...ardelenesti. Unde greu poti arunca un ochi...Duminica dupa biserica este vanzoleala mai mare, atunci se pot vedea grupuletele de copii...Este intradevar foarte interesant. La fel ca "Batutul cailor cu leustean", un alt ritual din Marginime...

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Prinsul verilor si a varutelor
« Răspuns #3 : Duminică, 16 Martie 2014, 18:54 »
Povesteam azi la pensiune cu Andreea, multi o cunoasteti, insa poate nu stiati ca e salisteanca. Stie foarte bine obiceiurile si a participat la ele. Imi spunea ca obiceiul cu prinsul varutelor si verilor s-a extins si la oamenii mai in varsta. dornici sa se ...inrudeasca... :)

Imi spunea si ea ca asa cum anticipam si apreciam, cea mai frumoasa si interesanta sarbatoare este cea de Ispas de la Sibiel, de care va aminteam, "batutul cu leustean al cailor". Am sa scriu si despre acel obicei si am sa pun si cateva poze. Poate cine stie ajungeti vreodata in acea perioada pe aici si e pacat sa pierdeti spectacolul cu caii impodobiti de juni...