Autor Subiect: Atunci sau acum !!!?????  (Citit de 2596 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

silviu

  • Vizitator
Atunci sau acum !!!?????
« : Duminică, 23 Martie 2014, 22:20 »
Citat din: theo365
ii provoc pe cei care au rude/ prieteni/ vecini care inca mai cred asta sa ii intrebe:
- cat de dispus ai fi sa o duci la fel de bine?

eu as fi dispus sa o duc la fel de bine ca in 1970 - 1975. voi raspunde asa, en-passant...
- emisia tv era mai mare de 2 ore... uite un mic exemplu
- aveam curent electric la orice ora din zi si din noapte
- carne pofteam in fiece zi si chiar gaseam la macelaria de cartier in fiece zi. adevarat, erau si magazine mai putin aprovizionate. iata si un scurt film cu reteaua comerciala din zona giurgiului - 1972
- nici vorba de un singur ou, o felie de salam pe zi si o juma' de ulei pe luna; asta nu s-a intamplat nici macar in plina criza alimentara din perioada '85 - '89...chiar si atunci, in bucuresti aveai lunar 1 litru de ulei si 1 kg juma' de zahar.
- tigari bune (kent si nu numai) se gaseau si la cofetarii si tutungerii. e drept ca erau mult mai scumpe, vreo 21 de lei, fata de carpati, amiral, snagov care costau intre 2,50 lei si 8 lei
A!... stai ca am ajuns si aici:"Pentru baie foloseste apa incalzita la oala pe aragaz daca stai la bloc. Daca stai la casa, incalzeste la ceaun cu resturile de la bolta de vie). Nu cumva sa scoti dopul pana nu s-a spalat toata familia in apa aia."
presupun ca se refera la perioada '86 - '89 si actiunea cu dopul se petrece undeva prin vreun sat :(

Offline ella

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 224
Re: ATUNCI sau ACUM !!!?????
« Răspuns #1 : Duminică, 23 Martie 2014, 23:46 »
Da,prin anii 1970-1975 era mai bine,dar dupa? Si era mai bine in Bucuresti dar in orasele mai mici? Imi amintesc cu groaza de frigul din casa,nu puteai sa cumperi ceva decat daca aveai vreo cunostinta vanzatoare ,iar cei care se"descurcau" iti spuneau cat sunt ei de destepti.Nu regret deloc acele vremuri.

silviu

  • Vizitator
Re: ATUNCI sau ACUM !!!?????
« Răspuns #2 : Luni, 24 Martie 2014, 10:41 »
dupa 1977 a inceput sa fie din ce in ce mai rau, culminand cu perioada '85 - '89.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: ATUNCI sau ACUM !!!?????
« Răspuns #3 : Luni, 24 Martie 2014, 11:11 »
ATUNCI sau ACUM !!!?????      de Theo365

Deunazi, un prieten de pe FB , ma provoca sa-mi dau cu parerea la ceea ce tocmai postase pe peretele sau....mhm....am zambit, in timp ce usor , usor rememoram acele vremuri....
Mda , iata un subiect care cu siguranta incita , provoaca , chiar si atunci cand desigur ai putea fi "catalogat" drept -nostalgicul vremurilor demult apuse-
Asadar , e simplu , esti pus in situatia de a alege : ATUNCI sau ACUM !!!?????
si iata textul ....

...faceam curat prin calculator si am gasit o emanatie din putul propriu al gandirii... era pe vremea cand inca mai credeam ca Romania mai are vreo sansa sa pornesca intr-o directie buna si ma revoltam la nostalgiile unora. Transcriu textul de atunci integral, doar pentru ca am rezistat impulsului initial de a-l sterge dupa ce l-am citit, m-am simtit insa dator sa aplic noile norme ortografice. Au trecut cativa ani buni de atunci.

zice unu':
- "Era mai bine pe vremea lu' Ceausescu, aveam bani, apartament si o duceam mai bine, toata lumea avea serviciu si ma duceam in fiecare an in concediu la statiune..."

...mi-am inghitit vorbele, n-ar fi fost decat energie irosita de pomana, ii provoc pe cei care au rude/ prieteni/ vecini care inca mai cred asta sa ii intrebe:
- cat de dispus ai fi sa o duci la fel de bine?

Foloseste televizorul maxim 2 ore pe zi.

Renunta la telefonul mobil/tableta/calculator/laptop pe vremea aia nu existau, Foloseste doar telefonul fix cu moderatie.

Intre 5 si 8 seara nu aprinde niciun bec, prefa-te ca nu ai curent (deci nici telefon, nici televizor, nici frigider, nici radio). Daca ai nevoie neaparat de lumina, foloseste lumanarea de la botez. Sau lampa cu gaz. Sau o baterie auto cu neon de 8 watti (daca ai vreo ruda electrician sa iti faca instalatia)

Nu iti trebuie internet, nu s-a inventat, toate informatiile se gasesc in carti, la biblioteca. Sau la alte posturi de radio decat cele controlate de stat.

Nu pofti la carne decat o data pe saptamana, daca rezisti mai mult, e si mai bine, carnea face rau la sanatate.

Un singur ou, o felie de salam si un litru de lapte pe zi... jumatate de paine... jumatate de litru de ulei.
Nechezol.

As zice "Mergi doar la cinematograful de cartier" dar s-a ales praful de toate de cand s-au transformat in sali de bingo sau discoteci. Insa e un lucru bun, economisesti mai mult. In alternativa mergi la teatru.

Mergi la bar o data pe luna sau cand esti invitat. Nu bea mai mult de o bere la halba sau un coniac Milcov/Bachus.

Daca fumezi ai voie Kent doar la nunti...sa creada lumea ca esti doctor (un pachet sa te tina minim 2-3 nunti). In rest Snagov, Club si Top daca chiar nu poti sa te abtii.

Pentru baie foloseste apa incalzita la oala pe aragaz daca stai la bloc. Daca stai la casa, incalzeste la ceaun cu resturile de la bolta de vie). Nu cumva sa scoti dopul pana nu s-a spalat toata familia in apa aia.

Iarna mai pune o plapuma in plus, un fes, se doarme mai bine la 14-15 grade, caldura moleseste si prosteste.

Foloseste doar produse romanesti, dureaza mai mult si oricine stie sa le repare cand se strica.

Mergi doar cu mijloacele de transport in comun. Taxi exclus.

Strange bani timp de 10 ani sa iti iei masina si mergi cu ea ca un boier doar din doua in doua duminici. Neaparat Dacia! Daca cunosti pe cine trebuie iti da numar mic si culoare inchisa, si asta deja face diferenta fata de restul.

Stai la bloc. Plateste doar intretinerea. Nu vrei mai mult, mai mare, mai linistit, mai cu loc de parcare, mai pe rasarit, mai in centru... Stai acolo si gata!

Nu spun nimic de haine, mai bine invata sa croiesti si sa iti cosi singur, sunt reviste care te invata cum. Haine "de gata" doar la ocazii speciale....

Costuri totale lunare: 300-350 lei. Daca pui cazul unui salariu minim pe economie, jumatate il pui deoparte si te poti duce cu junghiul tau de masina in concediu la Techirghiol, sa faci impachetari cu namol, sa mananci salam cu soia si sa bei bere acra la halba.

Daca esti dintre fericitii care castiga mai binisor nu mai ai niciun motiv sa te plangi, faci un concediu in strainatate, la bulgari, la olinclusiv de sta matza in coada...

Daca n-ai alte griji te duci si mai departe... neaparat in afara UE ca sa trebuiasca pasaport si control vamal...o fi bine, o fi rau?

Inchei cu sloganul unei bine-cunoscute reclame imediat post decembriste: "Daca vrei, poti!", daca nu vrei s-ar putea sa fii nevoit!

Las lista deschisa pentru cei care inca nu au uitat vremurile alea "bune", poate reusesc sa mai aduca sugestii pentru reducerea costurilor...."

Intamplator la cateva zile dupa , m-am mai delectat cu alte doua variante ale  "generatiei cu cheia de gat".

http://reactii.ro/copilaria-mea-comunista/comment-page-1/#comment-3266

Stati linistiti....exista si varianta americana...

http://sftimes.co/?id=216&src=share_fb_new_216


Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: ATUNCI sau ACUM !!!?????
« Răspuns #4 : Miercuri, 26 Martie 2014, 19:19 »
Vorba vine ATUNCI sau ACUM - ATUNCI a trecut , ACU e acu' ....  oO