Autor Subiect: O eticheta ...pripita  (Citit de 11930 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
O eticheta ...pripita
« : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 18:03 »
„De ce suntem tentati noi oamenii, sa judecam o persoana imediat, fara sa o ascultam, fara sa-i acordam circumstante atenuante?”
„De ce o etichetam si dam verdicte fara sa-i intelegem motivatia comportamentului?”



Intrebarile de pe forum ale Angelei s-au potrivit perfect starii mele si conjucturii din ultima saptamana … De aceea am si „alergat” sa incerc  niste raspunsuri. Poate putin subiective pentru ca sunt intr-un fel afectate de lucruri ce tin de neintelegeri de comportamente, de reactii, de atitudini si de … dezamagiri.

Rationamentul si baza pe care construim aprecierea cuiva, sunt relativ asemanatoare la toti dintre noi. Avem in general acelasi sistem de valori, deci structuram si analizam in linii mari la fel. Ma refer aici la persoane care au o anumita educatie si care nu au alterata partea de recunoastere a adevarului, a identificarii si clasificarii pe trepte a valorii. Deci, in principiu, ar trebui sa judecam oamenii, comportamentul si faptele lor la fel. Dar…

Dar mai exista doi factori care din pacate deformeaza si afecteaza perceptia: emotionalul si graba de „a eticheta si da verdicte”. Grabitul este un factor uman si care netinut in frau, netemperat, conduce de cele mai multe ori la aprecieri si decizii gresite. Ne bazam prea mult pe intuitie, pe experienta, pe fler-ul nostru…Uitand insa ca toate aceste instrumente de perceptie nu functioneza daca nu le alimentezi cu timp si mai ales cu informatii.

Mi-ar fi imposibil sa apreciez pe cineva fara informatie si fara timp. Am cunoscut si am fost in legatura cu zeci de mii de oameni, deci s-ar putea spune ca sunt un om cu multa experienta in a evalua…Si totusi ma feresc sa clasific pe cineva, sa judec, sa dau verdicte asupra lui. Daca e nevoie de o apreciere cat mai completa si mai corecta, fac tot posibilul sa-l provoc, sa-l aduc in zona de confort de comunicare, sa primesc informatiile cat mai putin afectate de ceva. De-abia apoi imi dau cu parerea. Daca e cazul…

Voi?

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #1 : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 19:10 »
Parerea pe care ne-o facem despre o persoana este data de scara noastra proprie de valori, pornind de la felul cum arata, cum se comporta, care ii sunt preferintele, daca corespunde proiectiei pe care o avem noi despre cum ar trebui sa fie o persoana.
Folosim filtre functie de care ii apreciem sau ne distantam de ceilalti.
Rareori imi schimb parerea pe care mi-o formez despre cineva doar ca in ultimii ani( mai de cand am inceput sa albesc pe sub vopseaua de par  :blush:) evaluez mai mult pe ceilalti incercand sa nu ma las influentata din prima,  de actiunile respectivei persoane.


silviu

  • Vizitator
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #2 : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 19:25 »
Parerea pe care ne-o facem despre o persoana este data de scara noastra proprie de valori, pornind de la felul cum arata...
exact! se pune mare pret pe felul in care arata persoana. eu insumi procedez asa...daca vad vreo baba, stanga-mprejur si directia inainte pe repede. o fi bine, n-o fi? ???
Citat din: almi_gabi"
...mai de cand am inceput sa albesc pe sub vopseaua de par...
pei matale nu ejti blonda naturel? carevasazica te vopsesti...uh! ce ma pacalisi. te credeam mai tanara ;D

Offline Sky_blue

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 9
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #3 : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 20:35 »
Salutare!
Sigur a-ti remarcat schimbarea scarii de valori. Generatiile tinere care se ridica pun pret pe altele, cum ar fi: hainele sa fie de firma, masini scumpe , situatie materiala foarte buna etc. Pentru ei nu mai conteaza studii, educatie, cum faci banii...
Asa ca e usor sa judeci rapid si sa treci mai departe la urmatorul subiect, aspect, individ.
Partea proasta este ca e nedrept sa fii etichetat de oameni care nu te cunosc dar au auzit ei de undeva unele chestiuni, sa nu te cunoasca dar sa spuna "la sigur" unele povesti care nici nu ti s-ar potrivi la caracterul care-l ai.
Eu personal am fost in situatii in care m-am justificat, motivat ca nu facuse-m sau nu eram/fusese-m in situatia/povestea care mi-o crease altii care nu aveau subiecte de discutii.
Majoritatea spun ca fum fara foc nu iese. Din propria experienta va spun ca nu e adevarata vorba.
Din cauza presupunerilor altora am avut de suferit; acum sunt obisnuita si nu-mi mai pasa.
Voi a-ti fost etichetati /judecati pe nedrept?
Daca da, cum a-ti iesit sau v-ati descurcat cu asta?

Offline Doina

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 289
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #4 : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 20:40 »
Se zicea ca prima impresie era cea adevarata. Nu stiu daca se mai zice ! Recunosc, imi fac o prima parere, o las la dospit, ma abtin sa exprim in cuvinte, chiar in propriul cap, concluzia la care am ajuns si-apoi daca sunt interesata sa aflu cu-adevarat despre acea persoana, adaug, cintaresc, evaluez, echilibrez prima impresie cu urmatoarele. La final, trag concluzia ca oameni suntem toti, deci imperfecti si aloc in continuare timp si spatiu, daca ceva - un anume ceva - imi tine interesul treaz, trecind peste aspecte minore care inca nu ''m-au cucerit'' ! Daca nu, iau experienta ca pe-un exercitiu de analiza, profunzime si abilitate !

Offline Doina

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 289
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #5 : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 20:50 »
Conform criteriilor de evaluare, glumete sper, ale lui Silviu, astazi ar fi trebuit sa am o experienta neplacuta. Dar n-a fost ! Un tinar, care la inceput s-a uitat atent la mine, dar nu m-a masurat nepoliticos, mi-a ascultat solicitarea de-a explica functionarea unor tablete, notebook-uri, etc. aflate la vinzare...Probabil a gindit ca n-ar trebui sa fiu preocupata, n-ar fi cazul sa indraznesc sa cer informatii pe care nu le-as intelege si totusi...Daca astfel a gindit a reusit cu abilitate sa mascheze. Dupa cinci minute eram cei mai pasionati interlocutori in ale Cyberspace-ului, caracteristicilor si functionarea acelor gadget-uri. Discutia a fost una placuta, iar tinarul a ajuns sa puna o multime de intrebari - era vizibil interesat - de ceea ce intentionam sa lucrez pe ele, cum o fac in prezent, de cind, cu ce rezultate... Intotdeauna putem gasi persoane interesante, cu preocupari necunoscute noua, iar asta in pofida aspectului interlocutorului. Putina rabdare, mai multa amabilitate, empatie, ne-ar fi de folos tuturor !

Offline PGabriela

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 273
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #6 : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 21:46 »
E simplu sa etichetezi pe cineva, pentru ca acest lucru nu necesita cunoastere.
Oameni pe care nu i-ai vazut in viata ta, nu stii absolut nimic despre ei si totusi iti permiti sa ii etichetezi si sa spui: uite la asta cum arata sau uite la asta cum e imbracat, tot felul de asemenea RAUTATI pentru ca asta sunt = rautati.
Problema e ca o asemenea etichetare, pe unii oameni chiar i-a “deraiat” de pe traseele lor  :-[
De cele mai multe ori etichetam dupa un simplu gest facut.
Cel mai banal exemplu: vedem un om beat ai gata, ii punem eticheta de "betiv", fara sa ne gandim de ce e in starea aceea, nici macar nu ne pasa DE CE a ajuns asa, ci pur si simplu E BETIV si atat.

Offline Teo

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 34
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #7 : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 22:16 »
Viata ma invatat sa nu pun etichete. Fiecare are stari, momente când straluceste sau abia se taraste. Din experienta, cele mai bune rezultate le-am obtinut atunci când m-am prezentat in fata interlocutorului intr-o tinuta impecabila, cu un zambet larg pe fata. Pana si cel mai morocanos isi schimba starea in fata unei femei sarmante. Nu judec sa nu fiu judecata.  Nu-mi este rusine sa discut nici cu cei mai putin favorizati de soarta si nu ma pierd cu firea nici in fata celor simandicosi. Iar cum sunt etichetata de cei din jur nu ma intereseaza.

Offline maya

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 53
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #8 : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 22:31 »
Pe mine ma distreaza uneori etichetele pe care mi le pun unii. Cand merg la servici am o tinuta adecvata serviciului si mi se pune o ... eticheta. Cand uit sa imi iau paine (cum li se intampla si altora) atunci ”trag pe mine o haina/ies naucita in strada/cu picioarele goale in pantofi” (Ana Blandiana-Dorinta) si mi se pune alta eticheta. Uneori in timp ce gradinaresc uit cate ceva si asa cum sunt, in ... costum de gradinar murdar de pamant, trag o fuga la un magazin de bricolaj si mi se pune alta eticheta.

Dar tot eu sunt. Chiar daca am unghiile rupte de la gradinarit, sau sunt proaspat coafata. Cand eram mai tanara ma ”ofticam” ;), dar acum ma amuza.  In fond toti au dreptul sa gandeasca ce vor, eu nu ii pot opri si nici nu vreau. Nici nu ma simt datoare sa ma justific pentru eticheta pusa.

Si pana la urma oamenii care pun etichete fara sa cunoasca cazul, persoana, situatia, cred ca au frustrari destul de mari si eu nu pot decat sa ii compatimesc.

Offline guitarman

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 29
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #9 : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 22:53 »
Celor care se grabesc sa judece dupa varsta, imbracaminte si aparente in general, le recomand sa vada acest exemplu... Iata o ..."baba" cum  spune cineva referindu-se la persoane mai in varsta...
Susan Boyle - Britains Got Talent 2009 Episode 1 - Saturday 11th April | HD High Quality

Cred ca acest clip e o lectie pt fiecare dintre noi la acest capitol... Nu trebuie sa ne grabim sa judecam, sa punem etichete... Intai sa aflam ceva despre omul acela si abia apoi sa ne dam cu parerea.

Offline guitarman

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 29
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #10 : Miercuri, 02 Aprilie 2014, 23:45 »
Tot in aceeasi idee, vedeti si asta...
kevin skinner - If Tomorrow Never Comes

sau asta...
America's Got Talent 2012 - Tim Poe, Singer/War Veteran

sau asta...
America's Got Talent 2013 Week 1 Auditions - Marty Brown

sau asta...
America's Got Talent 2013 Audition - Jimmy Rose Kentucky Coal Miner and Marine Sings New Song

sau asta....
Denny Smith Tackles Wilson Pickett - THE X FACTOR USA 2013

sau asta...
Neal E Boyd - America's Got Talent - HQ Full/Uncut Version - The Opus Movie

Va rog sa uramariti aceste clipuri... merita! Sunt extrem de relevante pentru subiectul abordat de Gigi in aceasta seara...
Oameni buni, nu va mai luati dupa aparente... descoperiti oamenii... puteti avea surprize absolut minunate!

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #11 : Joi, 03 Aprilie 2014, 07:26 »
Mi-am petrecut o jumatate de ora din dimineata ascultand melodiile acestor extraordinari...anonimi! Exceptional! Mi-a dat o stare de bine...asa ca acum pot incepe ziua! Go to work Gigi!

Offline mar61r0@gmail.com

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 120
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #12 : Joi, 03 Aprilie 2014, 09:31 »
Mi-am petrecut o jumatate de ora din dimineata ascultand melodiile acestor extraordinari...anonimi! Exceptional! Mi-a dat o stare de bine...asa ca acum pot incepe ziua! Go to work Gigi!
Buna dimineata tuturor. Desi nu postez atat de des, urmaresc cu interes ceea ce scrieti voi cei care aveti darul de a manui condeiul. Sunte teme, comentarii, reactii si puncte de vedere absolut interesante. Legat de eticheta pe care suntem tentati sa o aplicam - sau nu - cred ca un posibil raspuns se desprinde din poezia lui Octavian Paler ....
Avem timp pentru toate.
Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,
avem timp sa citim si sa scriem,
sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,
avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,
avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu.
Avem timp pentru ambitii si boli,
sa invinovatim destinul si amanuntele,
avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
avem timp sa ne-alungam intrebarile, sa amanam raspunsurile,
avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam,
avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem,
avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea,
avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem.
Avem timp pentru toate.......
Va doresc o zi frumoasa si "fara etichete".... :kissing:
Stop dancing the dance! Start feeling the dance!

silviu

  • Vizitator
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #13 : Joi, 03 Aprilie 2014, 11:08 »
Conform criteriilor de evaluare, glumete sper, ale lui Silviu...
pei da, glumete...eu insumi sunt mos ;D da' sigur nu as fugi de-o babutza de 35 - 40 de ani. creca m-as impiedica :-\

serios vorbind/scriind, cu riscul de a-i supara pe unii/unele, trebuie sa recunoastem ca oamenii frumosi au mai mult succes in viata in comparatie cu cei mai putin inzestrati de natura. de curand am vazut o emisiune, cred ca pe canalul "descopereste", care trata subiectul si concluzia esteticienilor, psihologilor si statisticienilor era aidoma cu ce am scris mai sus.
iarasi, vrem, nu vrem, conteaza mult si imbracamintea (de multe ori haina il face pe om), parfumul, after-shave-ul... nu spun ca e musai sa duci galeata de gunoi imbracat in costum armani si mirosind a dolce&gabbana, dar nici nu poti merge la o intalnire/un resturant cu pantalonii rupti in tur, mirosind a lavanda tripla si emanand o halena bahica de sa cada comesenii pe spate :hammer:

Offline Doina

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 289
Re: O eticheta ...pripita
« Răspuns #14 : Joi, 03 Aprilie 2014, 12:31 »
pei da, glumete...eu insumi sunt mos ;D da' sigur nu as fugi de-o babutza de 35 - 40 de ani. creca m-as impiedica :-\

serios vorbind/scriind, cu riscul de a-i supara pe unii/unele, trebuie sa recunoastem ca oamenii frumosi au mai mult succes in viata in comparatie cu cei mai putin inzestrati de natura. de curand am vazut o emisiune, cred ca pe canalul "descopereste", care trata subiectul si concluzia esteticienilor, psihologilor si statisticienilor era aidoma cu ce am scris mai sus.
iarasi, vrem, nu vrem, conteaza mult si imbracamintea (de multe ori haina il face pe om), parfumul, after-shave-ul... nu spun ca e musai sa duci galeata de gunoi imbracat in costum armani si mirosind a dolce&gabbana, dar nici nu poti merge la o intalnire/un resturant cu pantalonii rupti in tur, mirosind a lavanda tripla si emanand o halena bahica de sa cada comesenii pe spate :hammer:

Mare atentie cum o faci ! Daca iesi din cimpul ei vizual, slabe sanse sa te mai zareasca !  :P
Important in opinia mea este ca vis-a-vis-ul sa se prezinte decent, dar esential este sa aiba ce spune, sa aiba ceva in cap. Altfel, costumele pot fi admirate in vitrine, reviste, iar parfumurile pot fi testate free prin magazine...No big deal !  :tomato: