Autor Subiect: Nonius, manzul francez din puszta ungara  (Citit de 2386 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Nonius, manzul francez din puszta ungara
« : Duminică, 20 Aprilie 2014, 16:55 »
Totul a inceput intr-un grajd al armatei franceze, in Rosieres. Acolo, intr-unul dintre grajdurile ce adaposteau herghelia cavaleriei napoleonene s-a nascut un manz botezat Nonius, o corcitura anglo-normanda. Nu era ceea ce se cheama un cal frumos, nu avea nici calitati deosebite. Era doar un calut ce urma sa-si poarte stapanii pe campurile de lupta, unul dintre aceia care cel mai adesea sfarseau impunsi de sabii si lancii sau striviti de lovituri de tun. Spre norocul sau insa, a fost luat cu titlu de captura de razboi si dus pana hat departe, in inima pustei unguresti. Devenise proprietatea armatei imperiale habsburgice… A trait acolo departe si ferit de vacarmul si cruzimea armelor incrucisate…

Manzul a ajuns la herghelia de la Mezőhegyes in 1816. Avea pe atunci doi ani. Ce or fi vazut ingrijiorii sai nu se stie cu exactitate, nici ce calitati genetice au intuit a se dezvolta din el. Cert este insa ca timp de 16 ani, atata timp cat a fost feritil a fost imperecheat cu linii arabe si spanio-napolitane. Si uite asa au iesit 15 manji de toata frumusetea….Care la randul lor, ducand mai departe gena lui Nonius, incrucisati astfel incat sa nu se ajunga la consangvinitate au avut ..100 de urmasi.

Ca orice rasa noua, Nonius prezenta pe atunci anumite probleme, legate in special de firea cam rebela si nestapanita a exemplarelor, ceea ce facea imposibil dresajul. Fiind gandita ca o rasa pentru armata, “disciplina” era obligatorie, astfel ca a fost nevoie de incrucisari cu soiuri mai “docile”. Combinatia perfecta a fost gasita prin incrucisarea cu celebrii cai de curse Thoroughbred si cu cei arabi. A rezultat o linie cu calitati exceptionale: munca pana la sacrificiu, temperament calm si foarte capabil pentru performanta. Totul dublat de o infatisare si aspect deosebit: semiinalt, bine proportionat, culori puternice.

De la Mezohegyes, rasa s-a raspandit in Ungaria dar si in Ardeal. Eu am avut ocazia sa vad herghelia de la Matai Menes, in Parcul National Hortobagy, avem insa si noi una la Izvin, jud. Timis. Din pacate numarul de exemplare de Nonius este redus, am inteles la nivelul total de 450 adulti si 60 de manji.